Miro píše:Onion,
Moje reakce byla odpovídající tomu, že se tady jeden "bojovník" nechal slyšet, že jeho nej... technikou je lámání vazu. Toť vše. Nechci se vyjadřovat k realitě takového tvrzení /možnost vyzkoušet techniku, je technika kterou tento borec zmínil skutečně lámáním vazu a nebo si to jen myslí etc.etc./. Jen jsem se pozastavil nad jistým druhem otázky kterou takové tvrzení může vyvolat. Otázky nad duševním, společenským a sociálním stavem inkriminovaného "borce".
Otazka bola na najoblubenejsiu a najucinnejsiu techniku. Co je mojej odpovedi take nepochopitelne, ze jej nerozumies? Nechod okolo horucej kase a povedz to na rovinu, aby sme si to vyjasnili.
Cinske bojove umenia nie su o boji, nie su o supereni. Cinske bojove umenia su o chladnokrvnom zabijani (ked na to pride). Preto nenajdes ziadneho skutocneho cinskeho majstra bojovych umeni v ringu ci UFC, no holds barred sampionatoch atd.
Napriklad vacsina (90%) starych bojovnikov v Cine sa zivila bud poulicnymi vystupeniami alebo ako bodyguardi a highway-men, bud lupeznici, alebo naopak ochrancovia karavan ci majetku.
V prvom pripade, ak niekto chcel predvadzat na ulici pred nejakym obchodom a majitel obchodu s tym nesuhlasil (vsade bol nejaky kram, takze sa tomu nedalo vyhnut), tak sa dalo iba ist dalej (a vsetko sa opakovalo neskor), alebo vylakat dotycneho za mesto v snahe usporiadat veci a potichu a v rychlosti ho zabit, aby druhy raz neboli trable. Ja som sa aktualne pytal starych ludi, ktori to robili, ake techniky pouzivali atd. a ver mi, ze to neboli prave pekne veci. Znamena to, ze neboli normalni? Nie, iba boli proste ini, nez je Tvoja kultura, na co si zvyknuty.
V druhom pripade, u lupeznikov a ochrancov karavan, to iste plati bezo zvysku. Tam nebolo casu na zapasenie a superenie. Zabit a dalsi prosim, alebo sa ide dalej.
Ak studujes taketo veci seriozne, nemozes sa vyhnut tomu, ze sa na Teba "nieco nalepi". Znamena to, ze ludia, ktori studuju ine kultury, su nenormalni? Nie je to skor v tom, ze Ty sam nie si schopny im doverovat, ze aj napriek odlisnostiam su stale schopni si podrzat aj iste hodnoty? Atd.
Takze osobne skor vidim problem v Tebe, nez v sebe. Ak niekto cvici bojove umenia pre zdravie, povies, ze cinske bojove umenia su blbost, pretoze ti ludia nevedia bojovat. Ak vsak to vedia pouzit (bez ohladu na to, ci tou osobou som ja alebo niekto iny), kladies otazky na ich dusevny, spolocensky a socialny stav. Co teda vlastne chces? Aby boli presne taki ako Ty, pretoze Ty sam si prilis obmedzeny pochopit cokolvek ine, co je odlisne od Teba?
A napokon, necvicis Ty sam podobne techniky? Kladies si otazky ohladne svojho vlastneho dusevneho, spolocenskeho a socialneho stavu?
Je to naozaj tak tazke pre Teba pochopit a odlisovat? Je naozaj pre Teba prilis narocne pochopit trening a realnu prax a suvislost medzi nimi? Ani nehovoriac o tom, ze cely moj prispevok nebol mysleny uplne vazne do najposlednejsich detailov, ako uz ta "poeticnost" naznacuje sama osebe...
Alebo je to tym (ako si skutocne myslim), ze stale nosis traumu, ze si stale nevyrovnany z toho, co si zazil? V tom pripade mas najvyssi cas to riesit seriozne, alebo definitivne zmenit zamestnanie, pretoze to bude este horsie, ver mi.
Alebo je to vsetko iba bezduchy machizmus (od macho = geroj), ze "ja sa viem bit, ja som best, a ostatni ste iba dute hlavy tlachajuce naprazdno"? Jak moze nejaky blbec Miro hovorit nieco take, ked ani nema policajny certifikat, ze pobil Rusa z Afganistanu? Well, moznoze tu s nami naozaj stracas cas...
Vies Ty sam, co vlastne chces? A co tu robis? Pokial sa pamatam dobre, este som od Teba na tomto fore necital jediny seriozny a zmysluplny prispevok (i ked sa ovsemze mozem mylit, mohol som zabudnut atd.).
Skus o tom vsetkom podumat, ja Ti mozem tak akurat drzat palce.
Miro
hrom píše:Ad odlehčení:
sledoval jsem půlhodinové hraní si kočky s myší. Bylo to reálné mučení fyzické i psychické (kočka vždy nechala myš "jakoby" utéct a pak ji drapla, přitom si do ní kousla, sekla apod.), které porušilo veškeré ženevské konvence.
Na obranu kočky nutno říct, že byla nažraná.
hrom píše:Ad odlehčení:
sledoval jsem půlhodinové hraní si kočky s myší. Bylo to reálné mučení fyzické i psychické (kočka vždy nechala myš "jakoby" utéct a pak ji drapla, přitom si do ní kousla, sekla apod.), které porušilo veškeré ženevské konvence.
MaJ píše:hrom píše:Ad odlehčení:
kocka maminky me partnerky nam rada ukazuje hlavicky ptacku, ktere ulovi. Ptacka samozrejme ulovi i kdyz je nazrana, zbytek nacha lezet a nam prinese ukazat pysne svuj ulovek a zada si pochvalu....
.... je treba ale rict, ze pozorovat pohyby kocku pri lovu je zazitek ....
Martin
patrik píše:
Na obranu koček - kočky myši nežerou, ona tý myši ani nechtěla ublížit... jenom si hrála.
Angus píše:patrik píše:
Na obranu koček - kočky myši nežerou, ona tý myši ani nechtěla ublížit... jenom si hrála.
Kočky myši žerou! Ale pokud mají možnost lepší stravy, tak loví pouze díky instinktu nebo loveckému pudu (nebo jak to nazvat). Naše Micka s námi provozuje bártrový obchod. Donese myš a vyžaduje granule.
Angus
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků