Reálná sebeobrana proti noži

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod NAIA » čtv 07. led, 2010 16:24

RBR píše:
NAIA píše:
RBR píše:Tak v prvé řadě to dno fyzických sil dosáhneš dalekodříve než za 5 minut, počítej spíše sekundy. Také na to máme drily. Sice člověk ztratí iluze o "5 minutovém hlednání dna" ale aspoň ví kde si stojí.

Započítal jsem i rozcičku a převlečení :D

Běžné stavy při těchto "Cardio Drilech" (čistě můj pracovní název) jsou to, že se podlamují kolena, bolí tě každý nádech, nutíš se do každého pohybu a často je ti na zvracení. Není to alespoň trochu podobný stav jako to tvoje "ovládnutí pudu sebezáchovy"? A to jde udělat čistě při fyzické námaze. Není to to samé, ale má to pár podobných symptomů, které potom můžeme použít.

Není, tím jsem netrpěl. Neměl jsem žádnou fyzickou slabost, neschopnost pohybu, byl jsem relativně dost daleko, nebyl jsem v bezprostředním ohrožení. Spíš strach o svůj život to je to přesné vyjádření a z toho pramenící dilema, pokud by souseda pobodal, utéct a nebo jít na pomoc. Pravdu řečeno do boje se mě moc nechtělo.

K tomu překvapení. Teď budu psát o čistě o tom překvapení a tréninku reakcí. Postav si před sebe na tréninku tři potencilání útočníky. Jen jeden bude mít nůž. Druhý třeba mobil a poslední třeba nic. Samožřejmě nůž a mobil bude v kapse. (nebo si jej můžeš dát na zem do igelitky) A ti na tebe můžou (ale také nemusi) zaůtočit. Nasimuluje to trochu překvapení?

Ne, protože budu připraven (budu v tréninkovém modu) a vystartuji po každém co dá ruku mimo mojí kontrolu, nebo se aspoň budu snažit po něm jít, protože vím, že nejlepší sebeobrana proti je nedovolit aby byl vytažen. Zaútočit první, jak psal defendu. Nebude tam to navození relativního bezpečí, pohodičky a podcenění možného vývinu situace.

Nicméně by jsme něco podobného zkusit mohly, já bych vám zahrál zhruba jak ten borec jednal a někdo bez znalosti tohoto příběhu z úkolem slušně vyhodit otrapu z daného prostoru by si to zkusil. Podmínka by byla, aby nevěděl, že příjde kudla jen očekával nějaké slovní pošťuchování, vyhrožování.

RBR

Nepsal jsem že je to stejné, jen symptomy jsou podobné - ztížené dýchání, hrubá motorika, tunelové vydění ...

Víš nakonec mám taky pocit, že tebe na tyto situace skutečně nic připravit nemůže. Naštěstí lidi u mě s trenérem spolupracují :D

Měj se
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » čtv 07. led, 2010 16:46

RBR píše:...Umět se v konfliktu uvolnit, ale zůstat nabuzený je správná cesta. Prostě jak v karate říkáme udržet prázdnou mysl bez jakýkoliv emocí.
Mě teď zajímají jakékoliv metody, které tě dokážou dostat do stavu, kterému říkáme zanchin-stav neustálé připavenosti na to, že se situace může kdykoliv zvrtnout. V ringu je to jednoduché, tam tě udržuje soupeř, jehož úmysly jsou jasně vidět, ale mimo ring je to problém. Moje příhoda je ukázka dokonalého neudržení zanchin a podcenění situace.

Tohle patří k častým bludům některých škol zejména asijských BU... :roll: Jak se proboha chceš při opravdu nebezpečným konfliktu, kdy celá tvoje bytost podvědomě cítí, že jde o život, uvolnit? 8O Vždyť budeš v extrémním stresu a napumpovanej adrenalinem - teda v situaci, kdy většina dnešních civilizací zdegradovaných lidí akorát tak vytuhne... :? ®ádný uvolnění, prázdná mysl a jiný cinty tohle nevyřeší - jediná cesta, jak z toho ven, je řízená agrese a vůbec schopnost bojovat i pod tlakem. Někdo je "predátor" od přírody, jinej se to musí naučit. Dostat se při tréninku do stejný zátěže jako "na ulici" je prakticky nemožný, ale lze se tomu alespoň přiblížit a zvýšit tak svoji obranyschopnost. Jak napsal Ukrop - jednou z možností (a docela dostupnou) jsou opravdu tvrdý sparringy (řežby) na BS, který dokážou bejt dost stresující záležitostí, přestože se nehraje o život, ale pouze o KO a různý "drobnější" poškození těla. Další variantou jsou různý specifický modelovky, ale to už je docela problém s dostupností, protože to málokdo trénuje a ještě míň lidí umí. :( Nevím, jak si vyložit onen tebou vysněný "zanchin-stav", chodit neustále duševně připravenej k boji je celkem nerealistický, přece nebudu pořád nasranej... :lol: Asi by na to stačilo taktický vnímání situace okolo sebe, zbytek obstarají nadrilovaný techniky... :wink:

RBR píše:...po tak dlouhém studiu BU/BS jsem očekával lepší sebeovládání...

A jaký BU a BS jsi vlastně "studoval", jestli to teda není tajný? :D
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » čtv 07. led, 2010 16:52

NAIA píše:...Víš nakonec mám taky pocit, že tebe na tyto situace skutečně nic připravit nemůže. Naštěstí lidi u mě s trenérem spolupracují :D

Měj se

Mám z toho stejnej pocit, ale kdyby takhle bylo mistrovství světa v teoretický sebeobraně, tak... :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 07. led, 2010 17:06

Je to trochu jako s vyrokem, ze atom neexistuje, protoze ho nevidim ... tezko radit nekomu, ze jinde se ji i maso, kdyz u nich je to jen o salatech a chlebu. Kluci zajdete si jinam. Zkusit neco jineho a nekde jinde opravdu neni hrich a neni to zrada vaseho sifu nebo senseie. Pokud by to ve vasem klubu bylo takto vnimano, tak to stejne nema vejsku ...

Je tezke pochopit, ze to nekde muze fungovat, kdyz to nezkusim ... take nebudete verit nekomu, kdo bude vypravet o tom, jak chytna maslo, kdyz ani nevite, co to je ... natoz jak chutna. Zkusenost, udelat zkusenost je to, o co tady kraci :wink:

Je jasne, ze jsme omezeni vlastnima schopnostma atd ..., ale pokud vam nekdo nabizi, ze si aspon zkusite, kde vase momentalni schopnosti jsou, tak verte, ze je to pro vasi bojeschopnost ten nejzakladnejsi krok.

Zase se budu opakovat, ale pokud sam neumim zhodnotit jak na tom vlastne skutecne jsem, tak nikdy nebudete schopni posoudit toho, kdo je proti vam, protoze s cim to budete porovnavat?
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 07. led, 2010 17:08

jednou dávali zajímavej dokument britskej o agresivitě a emocích. ten vědátor měl zajímavou metodu .vybral poměrně dost dobrovolnéků ,převážně mužský a pak zločince nasilníky a vrahy a pak policisty a vojáky. těm k oku připevnil mikro kameru napojenou na počítač a pak jim pouštěl film ,kde byli převážně zábery bežnýho života, hezký ženský,příroda a podobně a do toho střihnul semo tamo sekundový záběr například autentické popravy,těl po nehodě,zavražděný děti a podobně. a zkoumal mikroreakce oka. a zjistil že přes 98 procent lidí reaguje a jen 2 procenta takzvaně nehnou brvou. z toho 1 procento právě ruzný nasilný psychopati a vrahouni a druhé procento policisti a vojáci. přičemž u nich často jako blok proti tomu stavu bezemocí ,zase funguje vyjimečnej smysl pro rodinu,vlastenectví a řád. a že tihle obrazně řečeno bývají ti co iniciovali ve válce to vyběhnutí ze zákopu. Ale k tomu podstatnýmu strach a emoce nemá opravdu jen malinká skupina lidí.
na druhou stranu asi člověka změní třeba prostředí takzvaně otupí.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 07. led, 2010 17:20

luen píše:Zajdi za nekym, kdo se kudlam venuje a zkus to na nej nohama ... uvidis.

...zatimco co ty pomoci rukou se zkusenym nozarem vytres podlahu.Hele dobry, ja s tebou debatu koncim.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 07. led, 2010 17:29

player píše:
luen píše:Zajdi za nekym, kdo se kudlam venuje a zkus to na nej nohama ... uvidis.

...zatimco co ty pomoci rukou se zkusenym nozarem vytres podlahu.Hele dobry, ja s tebou debatu koncim.

Petre promin, ale jsi vul. Porad to stavis na tom byt v konfliktu s luenem pri diskuzi, ale ja to myslel dobre. Pokud nejsi schopen se prenest pres to, ze jsme se tu neshodli v nejake diskuzi a mas porad potrebu to vytahovat, tak zapomen na to, ze ti to pisi ja - uz to neudelam. nemam zapotrebi se bavit s nekym, kdo v sobe zivi tyhle veci.

Preci jen, debata muze byt konstruktivni, byt je ostrejsi a nekdy i vic vyhrocena nez je treba, ale je normalni to tak vzit a prenest se pres to ... Pokud ne, tak proc predstiras zajem se neco dozvedet, kdyz pak diskuzi zakoncis touhle srackozni vetou ... to mi vazne hlava nebere.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 07. led, 2010 17:38

Blabla bla bla...tisic alibistickych plku uplne o hovne, ktere nikoho, vcetne me, vubec nezajimaji.Stavis me abrsudne do role, ze verim v obranu proti nozi, pricemz jsem tu nejmin 10x psal, ze to je proste picovina.Takze jak ty na me, tak ja na tebe a ze se ti moje sarkasticka reakce nelibi?Tak aspon vidis, jake to je.
Az si zametes pred svym prahem a podle toho budes diskutovat, pak mozna, mozna mi bude stat za to se s tebou dal bavit.
Mimochodem, vul zcela prokazatelne nejsem.Paaa paaa.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 07. led, 2010 18:52

player: ale zaujima, zaujima. a hadaj, komu verim (za tych cca 5 rokov, co to tu takmer kazdodenne sledujem) v diskusiach viac - profikom ako jendis, defendu, luen... v tesnom zavese s ukropom a spol... alebo ludom, ktori im odporuju, ale nemaju to podlozene skusenostou, medzi ktorych v tejto konkretnej diskusii patris aj ty... :idea:

staci mat dodrbanu bolavu slachu na kolene a hned su sance uspiet v konflikte ovela mensie...

4 all: este co sa noh tyka - co kopy na kolena?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 07. led, 2010 18:58

cohen píše:4 all: este co sa noh tyka - co kopy na kolena?

Bolí
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 07. led, 2010 19:28

cohen píše:..........

nejsem profík...Luen,Defendu,Ucrop,Naia(!) a spol jsou úplně jinde...vejš.....já většinu konfliktů ukecám,uhraju(a taky to pořád tvrdím,že spousta se toho dá ukecat už v počátku,než to přeroste někam jinam...stačí sledovat,číst lidi a dění kolem sebe).....a jen když to nejde,tak .....holt dělám práci,jakou dělám a to sebou nese i tohle.....

Kopy na kolena...ehm,v jakém smyslu slova???? Jako lowkick?? Nebo prošlápnutí???
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 07. led, 2010 19:42

cohen píše:player: ale zaujima, zaujima. a hadaj, komu verim (za tych cca 5 rokov, co to tu takmer kazdodenne sledujem) v diskusiach viac - profikom ako jendis, defendu, luen... v tesnom zavese s ukropom a spol... alebo ludom, ktori im odporuju, ale nemaju to podlozene skusenostou, medzi ktorych v tejto konkretnej diskusii patris aj ty... :idea:

staci mat dodrbanu bolavu slachu na kolene a hned su sance uspiet v konflikte ovela mensie...

Jedno velke LOL, nevis vubec nic, pochybuju, ze ty kluky vubec znas osobne, me uz tuple ne, jak se vubec opovazujes soudit jake ja mam zkusenosti?WTF?

"staci mat dodrbanu bolavu slachu na kolene a hned su sance uspiet v konflikte ovela mensie... "

-staci mit narazeny zapesti a ses s rukou rovnez v hajzlu.To jsou argumantace jako prase, fakt ze jo.

To je fakt sila tady.Jedni se tu poplacavaj navzajem hrde po zadech, jak jsou vlastne nejlepsi a nejchytrejsi a druha skupina jim leze do zadku a pritom je ani nezna.Velkej potlesk.Mejte se tu prekrasne, jsem doslova zhnusen.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 07. led, 2010 19:45

player píše:
To je fakt sila tady.Jedni se tu poplacavaj navzajem hrde po zadech, jak jsou vlastne nejlepsi a nejchytrejsi a druha skupina jim leze do zadku a pritom je ani nezna.Velkej potlesk.Mejte se tu prekrasne, jsem doslova zhnusen.

he?????Co blbneš??? 8O
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » čtv 07. led, 2010 20:56

Lidi,kteří trénují bojové sporty,umění i moderní systémy (většina z nich má ovšem zkušenosti ze všech tří záležitostí) se díky svým zkušenostem a hlavně znalostem shodne na zhruba 90 až 95% zde probíraných témat je podle playera bandička přizdisráčů co si navzájem mežou med kolem huby,zatímco on jedinej,kterej si někde něco pokoutně pytlíkuje podle videa P.V. je jedinej opravdovej bojovník....asi na to přišel tím,že prostě z většinou z principu nesouhlasí....pro jistotu úplně se vším,aby se náhodou nespletl :lol: :lol: ,to že plká hovadiny,taktický nesmysly a uráží se jak malej fakan a ještě bezdůvodně (což o jeho duševních kvalitách říká vše) ho nijak netrápí...hlavně,že nesouhlasí a oponuje,to je jeho jediná,trapná politika...

Jinak jste mě svýma reakcema na to co jsem včera psal opravdu překvapili :wink: - v dobrém samozřejmě...
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 07. led, 2010 21:05

Jendis píše:
cohen píše:..........

nejsem profík...Luen,Defendu,Ucrop,Naia(!) a spol jsou úplně jinde...vejš.....já většinu konfliktů ukecám,uhraju(a taky to pořád tvrdím,že spousta se toho dá ukecat už v počátku,než to přeroste někam jinam...stačí sledovat,číst lidi a dění kolem sebe).....a jen když to nejde,tak .....holt dělám práci,jakou dělám a to sebou nese i tohle.....

Kopy na kolena...ehm,v jakém smyslu slova???? Jako lowkick?? Nebo prošlápnutí???

Jendo uz davno (par roku) jsem mimo hru, protoze se snazim - byt se mi zatim nejak nedari, pracovat v necem jinem ... Uz mi ta prace lezla krkem a osobne vas obdivuji, ze to porad zvladate. Ja uz zacal bejt na ty lidi alergickej, protoze to bylo porad to same, porad dokola ... a to i vola utaha (same nocni ...). Priznam se, ze mi to nekdy schazi, ale spise nez ta prace, mi schazi ta parta lidi. Ne ze by byl kazdej v pohode (jako vsude), ale mam par dobrych kamosu, ktere jsem treba i trenoval a rad se s nima vidam :wink:

Navic ty lidi jsou vetsinou hrozne v pohode a mam si s nima proste co rici.

Co se tykana tech kopu na nohy, je to problem. Koleno temer nikomu neproslapnes a pokud je ten clovek o hlavu vetsi nez ty a mnohem tezsi, tak low kick rozhodi vic tebe nez jeho ... ztratit stabilitu = dat situaci do rukou soupere. Kdyz uz kopat, tak penaltu mezi nohy :wink:

4player: Je mi jedno, ze jsi sarkastickej - to ja jsem taky, takze to tezko nekomu muzu vycitat :idea: Jenze kdyz ti napisu at si zkusis trenal jinde (ne u me, protoze pres nekolik pozvanek ses nikdy nedostavil), tak v tom hledas utok na tvou osobu a zbytecne to hrotis. Ja nestojim o zadne tve uznani, nebo neco takoveho. Ani jsem ti proboha nenabizel, ze budeme nej kamosi, jen jsem se chtel bavit o sebeobrane a ne tady hrat divadlo. To je vse a ke zbytku se uz nehodlam vyjadrovat. Potrebujes bubaka, tak ho mej treba v me osobe :wink:

4all: Jinak, co se tyka odbornosti spinave ulice ... myslim, ze momentalne je tahoun tohoto serveru defendu a spol ... Ono prece jen - dnes je ta situace jina, nez byla za me (90 leta). To ze s klukama souhlasim, je proto, ze to vidim stejne a vidim, ze si to necucaji z prstu, ale maji to z praxe (jedno jestli pracovni a nebo radi po ulicich ve svem volnem case). Ja uz si resim i zdravotni vecicky ohledne cviceni a pomalu se ze me stava v tomto ohledu fotrik :lol: Nemam chut chodit kazdejch 14 dni k vyslechu na podani vysvetleni, pak po soudech atd ... dnes se vse kriminalizuje, kazdej se vam hned hrabe ve vasem soukromi a me tyhle veci proste strasne vadi ... V krasnych 90-tych letech byla poradna marovacka na dverich jen otazkou toho, ze prisel nekdo z cetniku a rekl kluci na proti vchodu mate namontovanou mobilni kameru, tak si dejte na par tydnu voraz ... zatim co dnes mate hned problem, pokud nad vama nekdo nedrzi ochranou ruku :!:

Edit: navic klobouk dolu pred tim jakej napsal defendu prispevek v reakci na RBR. Nemyslim jen vecny obsah, ale i formu ... je videt, ze Emil zacal ucit a je mu to k duhu :!:
Hold jsme krivaci, kdyz mame stejnej nazor na vec, protoze jsou zde lidi, kteri povazuji za top nazor (bez ohledu na obsah), hlavne to, ze s nikym nesouhlasi a maji "tu svou pravdu" :twisted:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 07. led, 2010 21:41

jendis, fakt: v podstate ma zaujima hlavne preslapnutie, ako stop kick, smerovane na koleno, resp. na spodok utocnikovho stehna. v pripade, ze nemam nic ine, len hole ruky. ale aj klasicky low kick, ak ho uz niekto proti utocnikovi s nozom pouzil, ma zaujima tiez... uz sa tu niekde riesil utok na nohu a v podstate sa relevantni diskuteri zhodli, ze inkasovat viac ako jeden riadny uz nie je moc bezpecne. respektive by mal byt tym poslednym, co utocnik urobi, v idealnom pripade :D

player: asi ta este poriadne nebolela slacha na kolene tak, ze si mal problem prejst 10 minut domov. a ano, presne v takom momente byva clovek rad, ze typek nema noz, ale len hole ruky. s narazenym zapastim sa da aspon uhybat, utekat...

ludi z fora nepoznam, ani jedneho... ale ani sa nesnazim nikoho z nich poucovat. povodne som reagoval na tvoje: "tisic alibistickych plku uplne o hovne, ktere nikoho, vcetne me, vubec nezajimaji." ked pisem, ze mi niekoho draho ziskane zivotne skusenosti davaju viac, ako teoretizovanie ludi, ktori tie skusenosti nemaju... vidim v tom len vlastne vzdelavanie a ziskavanie informacii, ktore mi mozu nieco dat, ziadne patolizacstvo. a sory, ze som sa vlastnym mozgom rozhodol, koho prispevky budem brat vazne, koho menej vazne a koho ako beletriu.

mimochodom, tvoje rozhodnutie utiect pred utocnikom s nozom kvitujem, sam by som urobil to iste. co je znamenim, ze si triezvo uvazujuci clovek a ukoncime tuto nasu debatu so ctou, bez vzajomneho urazania sa. ak som sa ta niecim neopravnene dotkol, mrzi ma to, pardon.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 07. led, 2010 22:59

a jak je to s kopancem do holeně.dokáže vyřadit rozběsněnýho agresora. jinak při jinejch aktivitách fotbal či rána skejtem mně to vyřadilo.ale nevím nakolik přes tu bolest přejde člověk v zápalu boje. tím vyřadilo myslím fakt pecky hranou skejtu. menší rany nepočítám to sem měl nohy omlacený.
nebo dupnutí na na nohu
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 07. led, 2010 23:04

jeikob píše:a jak je to s kopancem do holeně.dokáže vyřadit rozběsněnýho agresora. jinak při jinejch aktivitách fotbal či rána skejtem mně to vyřadilo.ale nevím nakolik přes tu bolest přejde člověk v zápalu boje. tím vyřadilo myslím fakt pecky hranou skejtu. menší rany nepočítám to sem měl nohy omlacený.
nebo dupnutí na na nohu

Uz se ptas asi po treti a ja ti zase napisu to same - kopanec do holene nikoho normalniho nevyradi (akorat ho nastves), natoz nejake hovadko :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 07. led, 2010 23:08

TongPo píše:
RBR píše:...po tak dlouhém studiu BU/BS jsem očekával lepší sebeovládání...

A jaký BU a BS jsi vlastně "studoval", jestli to teda není tajný? :D
Milý TongPo, to jenom rýpeš, nebo to vážně nevíš? No RBR přeci už dlouhá léta aktivně boxuje a proto byl tak děsně (ne)připravenej na útok nožem :wink: :lol:

(taky jen rýpu, v poho)

Jinak, RBR, byl v situaci nepřímého ohrožení. A nakonec k žádnému útoku ani nedošlo. To je přecijenom něco trošku jiného. Tvá reakce by jinak možná byla jiná (protože by ti víceméně nic jiného nezbylo, než reagovat) - to už se teď ale nedozvíš, tak se s tím tolik nebabrej :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 07. led, 2010 23:17

NAIA píše:Nepsal jsem že je to stejné, jen symptomy jsou podobné - ztížené dýchání, hrubá motorika, tunelové vydění ...

Já ti napsal, že jsem měl jen některé, tunelovku ano, motoriku nic moc (těžko soudit moc jsem toho nedělal, takže nemohu objektivně posoudit nakolik byla nebo nebyla), ztížené dýchání nebylo. Taky jsem ti napsal proč, nebyl jsem v první na řadě.

Víš nakonec mám taky pocit, že tebe na tyto situace skutečně nic připravit nemůže. Naštěstí lidi u mě s trenérem spolupracují Velmi šťastný

Ok! pojďme to zkusit, maximálně příjdu o iluze.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...