sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod NAIA » sob 06. úno, 2010 11:45

Makoto a Luen: Nechce se mi citovat celé vaše příspěvky ...

Souhlasím s tím, že ne každej umí bojovat a bránit se. Máte/používáte nějaké drily postupy jak v lidech vypracovat tu schopnost se bránit resp. ubližovat ostatním lidem? Asi se shodnem že slušný človek má veliký problém se efektivně bránit a vracet rány.

Odhaduju že Jarda čerpá od Blauera a ostatních a Honza to buduje na sparringu když přidává na kontaktu. Jestli máte k tomu nějaké poznatky tak se podělte. Jo a neberte to jako že ukazuju jak vás mám přečtené 8) (jasně že nemám) jen jsem nastínil na co se ptám, aby se to nezvrhlo v nějakou stupidní debatu....
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » sob 06. úno, 2010 11:53

Já si myslím, že to není ani tak o slušnosti, ale přílišné zcivilizovanosti.
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 06. úno, 2010 11:55

4 Naia...jestli to chápu dobře,ptáš se na to,jak kluci učí lidi přepnout se do "bojového módu"????
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 06. úno, 2010 12:02

Jendis píše:4 Naia...jestli to chápu dobře,ptáš se na to,jak kluci učí lidi přepnout se do "bojového módu"????

Jo přesně na to se ptám, samozřejmě že budu rád i za tvoje nápady nebo kohokoliv jiného...

Vrozkrokkop: je jedno jak to nazveš, máme ny mysli to samé
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 06. úno, 2010 12:12

Já to moc neumím.....fungovalo mi postupné "tlačení" na lidi,sami se potom dostanou do stavu,kdy se "přepnou". Mluvím o psychice,ne o fyzickém stavu.......ale ne každý a ne vždy. Protože se tomu primárně nevěnuju,nemám účinou metodu......pokud to někdo v sobě má,stačí málo. Pokud ne,spíše se při tlaku sukne,zablokuje.........zcepení.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 06. úno, 2010 12:15

Jendis píše:Já to moc neumím.....fungovalo mi postupné "tlačení" na lidi,sami se potom dostanou do stavu,kdy se "přepnou". Mluvím o psychice,ne o fyzickém stavu.......ale ne každý a ne vždy. Protože se tomu primárně nevěnuju,nemám účinou metodu......pokud to někdo v sobě má,stačí málo. Pokud ne,spíše se při tlaku sukne,zablokuje.........zcepení.

Jo souhlas, ale spíš mě zajímají konkrétní metody..

Postupně tlačit znamená, že jsi přidával na agresivitě, síle a kontaktu při nácviku technik a ten druhý tě také více bil.

Nebo jsi pracoval s fyzickým vyčerpáním?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 06. úno, 2010 12:44

Spíše jsem zvyšoval psychickou zátěž(než fyzickou)...... samozřejmě to jde trochu ruku v ruce.
Řvaní,jízlivost....chvílema urážky(podle lidí)......dost často,dle hlavy,pak jednalo tělo.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod martinYT » sob 06. úno, 2010 13:29

Zdravím,

osobně tdy s Vámi souhlasím, dle mých zkušeností je nejtěžší právě dostat se do bojového módu. Spousta tréninků je o tom, že se trénuje on mě dá přímí úder a já na to udělám techniku, to lze ale pouze v první fázi, ale dál se musí trénovat nejenom technika ale i přístup k boji. Asi jeden z trenérů co to mají opravdu zmáklé a co je moje osobní zkušenost byl mimo mých učitelů Láďi, Romana i Martin(NAIA).

Teď mi nejde ani tak o chválu, ale mám takový dotaz:

Co by jste udělali, kdyby se Vám stalo, že nápř. jdete ke svému domu, kolem 4-té hodiny ranní. Najednou někdo výjde od hlavního vchodu a jde proti Vám s rukama v kapsách a když jde kolem Vás řekne nech mě být nebo tě říznu. Když projde kolem Vás tak začne utíkat. (není to jenom můj výmysl, něco podobného se stalo)

Dle mého i toto je určitý druh sebeobrany, ale jak na toto reagovat. Pustit se za ním a snažit ho chytnout poté co začne utíkat, nebo po něm skočit hned, popř. ho jenom sledovat a volat 158??
martinYT
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 06. úno, 2010 13:49

nechat ho bejt,ať si zdrhne. Ohrožuje Tě nějak???
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 06. úno, 2010 14:12

martinYT píše:Zdravím,

osobně tdy s Vámi souhlasím, dle mých zkušeností je nejtěžší právě dostat se do bojového módu. Spousta tréninků je o tom, že se trénuje on mě dá přímí úder a já na to udělám techniku, to lze ale pouze v první fázi, ale dál se musí trénovat nejenom technika ale i přístup k boji. Asi jeden z trenérů co to mají opravdu zmáklé a co je moje osobní zkušenost byl mimo mých učitelů Láďi, Romana i Martin(NAIA).

Teď mi nejde ani tak o chválu, ale mám takový dotaz:

Co by jste udělali, kdyby se Vám stalo, že nápř. jdete ke svému domu, kolem 4-té hodiny ranní. Najednou někdo výjde od hlavního vchodu a jde proti Vám s rukama v kapsách a když jde kolem Vás řekne nech mě být nebo tě říznu. Když projde kolem Vás tak začne utíkat. (není to jenom můj výmysl, něco podobného se stalo)

Dle mého i toto je určitý druh sebeobrany, ale jak na toto reagovat. Pustit se za ním a snažit ho chytnout poté co začne utíkat, nebo po něm skočit hned, popř. ho jenom sledovat a volat 158??

No a jak to teda učí Roman Bittner a L. Hodač?

Ohledně toho drbana.... spíš mi přijde směšné za ním utíkat a chtít si něco vyjasňovat. Jestli běží ode mě a ne ke mě tak to neřeším.
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod martinYT » sob 06. úno, 2010 14:27

No jo ale až příjdeš do obýváku tak zjistíš, že tam nemáš nic na svém místě. Když mluvím o domě tak se nebavím o paneláku,ale bytě, popř. tvým domě. Mě osobně by vadilo, kdyby mě někdo cizí lozil po domě.

Ohledně tréninku jde o zvyšování intenizity, rychlosti síly atd. při různých drylech ať s lapama nebo bez nich.
martinYT
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 06. úno, 2010 16:30

jo takhle......

No...podle zákona už nemůžeš nic. Respektive,zadržet na dobu nezbytně nutnou....ke zjištění totožnosti a kvůli podezření ze spáchání tr.činu.
Pokud nic nenese a jde jen od vchodu(nepřistihl jsi jej v obýváku),asi bych to nechal bejt......páč v praxi se do toho promítnou emoce a nakonec si to odneseš Ty. Nějaké pronásledování už je velmi hodně na "hraně".....asi bych si od plic zanadával(samozřejmě zavolal PČR-dal jim jeho popis) a snažil se,aby se to už nestalo(lepší zabezpečení).
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » sob 06. úno, 2010 17:09

NAIA píše:Makoto a Luen: Nechce se mi citovat celé vaše příspěvky ...

Souhlasím s tím, že ne každej umí bojovat a bránit se. Máte/používáte nějaké drily postupy jak v lidech vypracovat tu schopnost se bránit resp. ubližovat ostatním lidem? Asi se shodnem že slušný človek má veliký problém se efektivně bránit a vracet rány.

Odhaduju že Jarda čerpá od Blauera a ostatních a Honza to buduje na sparringu když přidává na kontaktu. Jestli máte k tomu nějaké poznatky tak se podělte. Jo a neberte to jako že ukazuju jak vás mám přečtené 8) (jasně že nemám) jen jsem nastínil na co se ptám, aby se to nezvrhlo v nějakou stupidní debatu....

Ahoj Martas,

pokud by tomu tak nebylo, tak by z meho pohledu ani nemelo vyznam, zabejvat se sebeobranou. Nikdy jsem nepropadnul filatelistickym naladam a nesbiram ani techniky.

Mame na to hned nekolik nastroju:

specialni drilovacky
sparingovky
sparing rizenej
sparing volnej
atd ...

Modelovky, scenare, kde lidi museji reagovat a pak to rozebirame atd ... Patri do toho i takticka priprava, tzn. vedet jak si stoupnout vuci davu, jak a kde sedet v restauraci, tramvaji ... psychicka priprava, tzn. adrenalinove vlny, tlak na cloveka ...

Nicmene me se osvedcila jedna vec, dat dotycnemu do huby. Jak porad pisi o tom, ze clovek musi vedet kde je jeho misto v potr. retezci. Je to zakladem realne sebeobrany. Clovek musi vedet kde je nejslabsi a na cem ma v prvni rade pracovat. Protoze jsme tak silni, jak silna je nase nejslabsi cast.

Vyborna pomucka je kamera a nechat lidi plavat v situacich, pak to s nima rozebirat a procvicovat lepsi napady reseni atd ... Psychika je pro real strasne dulezita a casto se na ni zpomina. Muzeme to probrat na jare az se potkame v Olmiku :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 06. úno, 2010 18:13

Takže ty sparringy jsem celkem trefil. Můžeš trochu rozepsat ty specielní drily?

Něco vlastního nebo je to už v původním WCH?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 07. úno, 2010 0:34

NAIA píše:Takže ty sparringy jsem celkem trefil. Můžeš trochu rozepsat ty specielní drily?

Něco vlastního nebo je to už v původním WCH?

Ani nejde o nejake specialni drily, ale spise o specialni pristup k nim, aby to nebyla jen drilovaci rutina, ale take neco vic i pro psychu.

Tak treba je v pohode, kdyz se nekomu svazou ruce a dostava marovacku, aby se zdrave nastval, pak se ruce rozvazou a uz nechce inkasovat, tak se snazi ...

Vyborne je kolecko. Lidi si stoupnou do kruhu kolem jednoho rozbesneneho magora a on libovolne na nekoho utoci a nebo naopak. Jde o to, ze se lidi musi naucit pracovat s adrenalinem a bezne se na trenalu musi vyplavovat ... Nesmi to byt do pohody jako na krouzku pleteni.

To same se da aplikovat napr. na lapach se zbranema ...

Nebo se nacvicuje jednoduche kombo, ktere cvicencum nedela vetsi obtize a pridava se na rychlosti, intenzite, sile ... Az se to klidne zvrhne v bitku. Coz je podle me dalsi dulezita vec, lidi museji byt ochotni se na treninku normalne porvat a pobit ...

Jak se rika v gung fu od neformy k forme a od formy k neforme.

Ja mam tu vyhodu, ze jsem z prace naucenej predstirat. Kluci nikdy nepoznaji, kdy to myslim vazne a kdyz si delam srandu, takze maji na tehle akcich celkem peklo. Nicmene je to tezke s novackama - tedy pokud tam neni nekdo ze starsich a nerekne, ze je to normal. Lidi se pak bud boji a nebo si mysli, ze mi seriozne hrabe :lol:

Vlastne vsechny tyhle veci v normalnim gung fu/bu jsou, problem je v tom, ze je tam ty lidi videt nechteji, nechteji byt obtezovani primou konfrontaci, nechteji chodit s modrinama - oni se vlastne nechteji ani spotit :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » ned 07. úno, 2010 12:53

Dik, kdyby ze napalo neco dalsiho klidne napis.
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pec » ned 07. úno, 2010 20:20

Není to zrovna o přepnutí do bojového módu, ale je to myslím k věci...
Instruktor to vyjádřil takhle: "Když spolu něco nacvičujete a kolega to dělá blbě, tak ať to taky pocítí...".
Bylo to před 3 týdny, říkal to ke konci hodiny a na začátku jsem cvičil zrovna s ním...
Ještě teď trochu cítím žebra.
Rozhodně na to jen tak nezapomenu a příště se a) zeptám dřív, co dělám blbě.. b) nebudu se (a hlavně jeho) šetřit
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » ned 07. úno, 2010 23:46

Clovek proste musi prestat na treninku resit co v praci, co doma atd ... a koncentrovat se na trenal ... Jakmile je hlava jinde, tak to vetsinou stoji za prd :!:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 08. úno, 2010 9:22

Zdar,
sorry, mel jsem toho nejak vela, proto pisu az ted, snad je to jeste aktualni. Cvicime prepnuti do bojoveho modu podobne jako Honza. Drily mame jednak od Blauera (na delsi vzdalenost), ale ted je to hlavne od Keysi (kratka vzdalenost). Mluvim z vlastni zkusenosti -> jedine tyhle drily me naucily "z nuly na sto a pak opet na nulu". Pouzivame rizeny i volny sparring plus drily.
Keysi ukazou nejakou techniku ci pouziti kladiva, hlavy ci ramene a pak se to zkousi do lapy proti jednomu a pak do lapy proti dvema s tim, ze zatimco te oba dva "otlapkavaji", tak na audio spoustec mas zautocit predem danymi udery (napriklad jab, cross, elbow, clinch, takedown a utect od neho. Zatimco tohle jedes na jednoho, ten druhy te neustale mlati lapami (u zacatecniku), takze se naucis nejen si kontrolovat prostor kolem sebe (aby jsi videl, kde je ten druhy parchant), ale i se kryt a hlavne vyuzit protivnika, ktereho prave mazes, jako stit. V pokrocile verzi natahneme grapplingovky misto lap a jedeme dal. Ze zacatku se jede pianko, aby si lide zvykli na ten pohyb a zmatek, postupne se pridava na razanci (pokud to clovek zvladne).
Na poslednim seminari v Nemecku (v lednu) jsme tohle prave jeli a pak nas museli od sebe roztrhnout, protoze jsme prej "crazy Czech bastards" ;-) Tak jsme jim rekli, ze jsme si zapomneli vzit ten den prasky a proto jsme malicko utrzeni ze retezu ;-) Je to o to vice legracni, ze tam nejdrive nastoupili same potetovane hole hlavy, ale pak cumeli, kdyz videli, jak se tam rezeme a ze si nic nedarujeme...na rozdil od toho jejich otlapkavani...Uz jsem o tom kdysi psal - zjistili jsme, ze ne kazdy holohlavy drsnak v bombru, ktery je potetovanej hrozivejma napisema Destroy, Do not surrender, apod. je i takovej bojovnik.
Zpet k tem drilum - na podobnem principu se tam zkousi vse dalsi. Overi se tak pouziti techniky pod tlakem a hlavne jakmile se clovek dostane do stresu, "vyplavi" se mu to, co je mu neblizsi - v mem pripade grappling, kdy jsem zapomnel na nejaky striking, proste jsem ho skrtil, pacil, kousal, zvejkal ;-)
BTW, podarilo se nam sehnat ctyri vyrazene autobusy, planujeme udelat na jare seminar, kde podobnych drilu bude vice nez dost a v prostredi mene prijemnem nez je tatami a dojo ;-) Dam vedet detaily, jen co dohodneme termin.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 08. úno, 2010 9:31

Pec píše:Není to zrovna o přepnutí do bojového módu, ale je to myslím k věci...
Instruktor to vyjádřil takhle: "Když spolu něco nacvičujete a kolega to dělá blbě, tak ať to taky pocítí...".
Bylo to před 3 týdny, říkal to ke konci hodiny a na začátku jsem cvičil zrovna s ním...
Ještě teď trochu cítím žebra.
Rozhodně na to jen tak nezapomenu a příště se a) zeptám dřív, co dělám blbě.. b) nebudu se (a hlavně jeho) šetřit

Tohle mozna neni ten spravny mod, o kterem psal NAIA. Tvrdy sparring muzes mit i bez toho, aby jsi zapnul do bojoveho modu. Uvedu priklad na zenske sebeobrane, kde tohle patri k zakladu, co se musi zenske naucit - jsou treba schopne poradne dat loket, ale je to sila bez zapojeni hlavy. Jinymi slovy jde o silu bez agresivity. Pouzivame ruzne metody jak je primet, aby se rvaly i hlavou a ne jen telem, protoze v jejich pripade je porazka pouze zacatek daleko horsich veci. Pokud si to uvedomi (a uveri nam, ze do toho pujdeme, pokud se nezacnou OPRAVDU branit), pak teprve se zacnou branit tak, jako by jim uz i pri treninku slo o zivot. A dukaz? Drtiva vetsina z nich pri zaverecne zkousce doslova kolabuje. Nepamatuje si nic z tech cca 3 minut, kdy na ni utocime z vsech moznych smeru a situaci. A to je IMHO bojovy mod. Zkousime to postupne i na studentech na regulernim treninku, ale tam je potreba vetsi opatrnosti...preci jenom trhat od sebe dve 80-100 kilove hovada je docela fuska....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...