Moderátor: Picard
patrik píše:2 zm já si myslím, že zatím žádná složitá diskuze neprobíhá.
Ak se na ně zeptal, odpověď byla, že projevil elementární neznalost a mě osobně se to zdá jako špatná odpověď. Vysvětlil jsem, proč si myslím, že je to špatná odpověď. Jak ak tu otázku myslel už je na něm...
A já se zeptal, že by mě také zajímalo, čím je zvláštní. Nemyslím to ani zle ani nespekuluju a nesnažím se něco topit. Zvláštnosti starých škol je něco, co mě zajímá... Pamatuji jedno cvičení s jedním účastníkem stáže Daitó rjú a zvláštní se mi třeba zdálo pečlivé cvičení "formy" pro základní techniky. Totéž, co znám já ze starých škol... Třeba to zvláštní není, a je tam něco dalšího. Jsme na webu o bojových uměních, a tak se ptám na info o bojových uměních.
Toť vše z mé strany. Třeba se dočtu něco nového.
Patrik
patrik píše:kumori píše:patrik píše:kumori píše:ak píše:Zajímá mě, co tak zvláštního je ve vaší škole?
skvělý dotaz![]()
![]()
příteli, projevit takovou elementární neznalost si lze vysvětlit jen jako mírné faux-paux
Daito ryu je pojem, s kterým se ve světě BU/BS nelze nesetkat...
Elementární neznalost?
Nevím, to je jakoby Ti někdo napsal, že FÓPÓ je elementární neznalost francouzštiny, i.e. přejatého termínu z ní
Bez urážky a OT
Faux pas!
Patrik
myslím, že rozpitvávat zde mou případnou neznalost jazyka Moliérova je nemístné, tento web je zde o něčem jiném...
Myslím, že podstatou je téma Daito ryu, které zapustilo ( konečně ) kořeny i zde v CZ.Už tu bylo trochu "přeaikidováno" - to je samozřejmě vtip
Tím chci říct, že pro běžného boxera nebo třeba karatistu může být stejně nevýznamné, málo důležité či neznámé nějaké Daitó rjú, jako třeba pro tebe správně napsané sousloví faux pas, přestože ses ho rozhodl použít. Tedy je to věc názoru, ale pro mě osobně taková neznalost není "elementární" ani na webu o bojových uměních a sportech.
Myslím, že je správné položit otázku, jakou tu "ak" položil. Ale nech to plavat. Nedošlo? Nedojde
Mimochodem i mě zajímá, čím je Daitó rjú zvláštní, přestože tu školu znám - tedy "elementární" znalost mi (snad) nechybí.
a jakou linii Daito ryu?Je jich celkem dost...
Patrik
kumori píše:a jakou linii Daito ryu?Je jich celkem dost...
patrik píše:kumori píše:a jakou linii Daito ryu?Je jich celkem dost...
Asi se musíš zeptat někoho, kdo Daitó rjú cvičí. Nějak nechápu proč je to u mého "qoute".
V každém případě, IMHO, linie nelinie - osnovy nebo i principy by měly být podobné, ne-li stejné. Jde-li o linii Daitó rjú. Jinak řečenu, mluvíme-li o původním Daitó rjú vyučovaném různými učiteli (Kondó, Tokimune Takeda, Takuma Hisa, Horikawa etc.) a jejich žáky. A ne o něčem, co se tak "podepisuje" jen proto, že je to populární název.
Toto není můj šálek kávy, necvičím to.
Jen si to s chutí přečtu, rád se na Daitó rjú podívám.
Patrik
kumori píše:rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...
kumori píše:rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...
kumori píše:jsem napevno přesvědčen, že jedinným a legitimním pokračovatelem přímé linie Daito ryu Aikijujutsu rodiny Takeda je Kondo-san, byl tak určen Takeda Tokimune, jako nejlepší žák.Bohužel dcera Takeda-sama poslední vůli svého otce soudně napadla a tuto při vyhrála, to ovšem samozřejmě nic neubírá na mistrovství Kondo sensei ( Daito ryu Aikibudo )
patrik píše:kumori, bez urážky, ale dost to motáš
Nejdřív napíšeš, že je celkem dost linií Daitó rjú, potom že je jediný legitimní pokračovatel... etc.
Už jsem se jednou ptal, proč to dáváš k mému "quote" o ničem z toho jsem totiž nepsal, ale nešť.
Ono je to úplně normální, že je jeden "pokračovatel" a zároveň jsou další legitimní linie. To je totiž běžný postup (nejen) ve starých školách. Tedy kdokoliv s menkjo kaidenem může vyučovat a buď pokračovat spolu s "hlavním učitelem" nebo vytvořit vlastní linii či směr. Mimochodem třeba i proto zůstaly mnohé školy zachovány. Tedy ne přes hlavní, ale přes přeživší linii.
Ale nějak nechápu (asi jsem natvrdlej), proč to tady vlastně píšeme. Nikdo se na to neptal, nikoho to nezajímalo. Možná jen tak nahlas uvažuješ a rozjímáš, ale potom je zbytečné psát to pod mojí citaci.
Patrik
Shihtzu píše:Docela zvláštní rozjímání...
Otázka legitimity je trochu složitější. Tady je třeba docela slušná esej na toto téma:
http://www.aikidojournal.com/article?articleID=703
Ještě k těm školám a pokračovatelům... To je také složitější... Ono se k Daitó-ryu hlásí kdekdo, ale není to vždy zcela objektivní. Např. Soke Yamaue (nepochybně vynikající mistr bojových umění jako takových) se též hlásí k mistrovi Takuma Hisa na základě příbuzenského vztahu... Ale přitom ho lidé z Takumakai považují téměř za samozvance (co se Takuma Hisy a Takumakai týče) - prý ani nejstarší žáci o něm neslyšeli a trochu narážejí i na to, že by vůbec nemusel být příbuzný... Zkrátka na ně působí jako rudý hadr na býkaBůh ví, kdo má pravdu...
Higen píše:kumori píše:rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...
jak to myslis?
kumori píše:Viděl jsem ho v akci, je úžasný, obrovské charisma a fenomenální rejstřík technik.
kumori píše:Higen píše:kumori píše:rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...
jak to myslis?
tak jak píšu.Je v Aikikai atemi waza?nebo newaza?Daito ryu bylo koncipováno jako boj, charakterizováno jako brutální ( z pohledu aikidoky? ) styl boje ( odráželo dobu, kdy vzniklo a bylo rozvíjeno a vyučováno ) a O sensei se jej takto učil, tak kam ty techniky zmizely a proč?
zm píše:kumori píše:jsem napevno přesvědčen, že jedinným a legitimním pokračovatelem přímé linie Daito ryu Aikijujutsu rodiny Takeda je Kondo-san, byl tak určen Takeda Tokimune, jako nejlepší žák.Bohužel dcera Takeda-sama poslední vůli svého otce soudně napadla a tuto při vyhrála, to ovšem samozřejmě nic neubírá na mistrovství Kondo sensei ( Daito ryu Aikibudo )
Zdá se, že o tom nemůže být pochyb. Někde na youtube je video z předání školy.
Navíc podle tradice nemůže žena (byť třeba samurajského původu) obdržet předání školy, to by vedlo k zániku. Ale holt doba se mění, tak se dneska může soudit kdo chce s kým chce o co chce.
Higen píše:kumori píše:Viděl jsem ho v akci, je úžasný, obrovské charisma a fenomenální rejstřík technik.
Na me pusobi pouze jako schopny podvodnik, bez urazky kohokoli jineho...
Higen píše:kumori píše:Higen píše:kumori píše:rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...
jak to myslis?
tak jak píšu.Je v Aikikai atemi waza?nebo newaza?Daito ryu bylo koncipováno jako boj, charakterizováno jako brutální ( z pohledu aikidoky? ) styl boje ( odráželo dobu, kdy vzniklo a bylo rozvíjeno a vyučováno ) a O sensei se jej takto učil, tak kam ty techniky zmizely a proč?
Atemi waza je zaklad aikido
kumori píše:Higen píše:kumori píše:Viděl jsem ho v akci, je úžasný, obrovské charisma a fenomenální rejstřík technik.
Na me pusobi pouze jako schopny podvodnik, bez urazky kohokoli jineho...
ve srovnání s kým?s politiky z aikikai, kteří z umění boje udělali umění tance?![]()
![]()
![]()
Yamaue aikijutsu necvičím, ale Tvé tvrzení je velmi odvážné...
kumori píše:jó?a jak je cvičíte?jiyu kumite nebo v randori?vaše atemi se smrsklo na shomen a yokomen uchi, max. jyun cuki a to je hodně málo...
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník