Daito-ryu dojo v Praze

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod patrik » pát 12. bře, 2010 10:46

2 zm já si myslím, že zatím žádná složitá diskuze neprobíhá.

Ak se na ně zeptal, odpověď byla, že projevil elementární neznalost a mě osobně se to zdá jako špatná odpověď. Vysvětlil jsem, proč si myslím, že je to špatná odpověď. Jak ak tu otázku myslel už je na něm...

A já se zeptal, že by mě také zajímalo, čím je zvláštní. Nemyslím to ani zle ani nespekuluju a nesnažím se něco topit. Zvláštnosti starých škol je něco, co mě zajímá... Pamatuji jedno cvičení s jedním účastníkem stáže Daitó rjú a zvláštní se mi třeba zdálo pečlivé cvičení "formy" pro základní techniky. Totéž, co znám já ze starých škol... Třeba to zvláštní není, a je tam něco dalšího. Jsme na webu o bojových uměních, a tak se ptám na info o bojových uměních.

Toť vše z mé strany. Třeba se dočtu něco nového.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 12. bře, 2010 10:58

patrik píše:2 zm já si myslím, že zatím žádná složitá diskuze neprobíhá.

Ak se na ně zeptal, odpověď byla, že projevil elementární neznalost a mě osobně se to zdá jako špatná odpověď. Vysvětlil jsem, proč si myslím, že je to špatná odpověď. Jak ak tu otázku myslel už je na něm...

A já se zeptal, že by mě také zajímalo, čím je zvláštní. Nemyslím to ani zle ani nespekuluju a nesnažím se něco topit. Zvláštnosti starých škol je něco, co mě zajímá... Pamatuji jedno cvičení s jedním účastníkem stáže Daitó rjú a zvláštní se mi třeba zdálo pečlivé cvičení "formy" pro základní techniky. Totéž, co znám já ze starých škol... Třeba to zvláštní není, a je tam něco dalšího. Jsme na webu o bojových uměních, a tak se ptám na info o bojových uměních.

Toť vše z mé strany. Třeba se dočtu něco nového.

Patrik

Jasně, já ti rozumím, však jsem svůj příspěvek nemyslel taky nijak zle. Jen jsem nechtěl, aby z toho vyplynulo (a to bývá zejména zde voda na mlýn mnohých jiných :roll: ), že Daitoryu je opravdu něčím zvláštní. Jestli jsi zjistil, že "pečlivé cvičení formy pro základní techniky" je něco, co znáš ze "starých škol", tak to asi nebude ničím zas až tak "zvláštním", když se to objevuje i v jiných školách a znáš to. Mimo jiné i v naší škole. A navíc, když Daitoryu k oněm "starým školám" patří taky.
Já osobně spíše doporučuju, a už se k tomu asi půl roku :oops: sám chystám, prostě do té Prahy na otočku zajet a zúčastnit se tréninku Daitoryu. Zajímá mě to samozřejmě taky.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod kumori » pát 12. bře, 2010 23:10

patrik píše:
kumori píše:
patrik píše:
kumori píše:
ak píše:Zajímá mě, co tak zvláštního je ve vaší škole?

skvělý dotaz :lol: :lol: :lol: příteli, projevit takovou elementární neznalost si lze vysvětlit jen jako mírné faux-paux
Daito ryu je pojem, s kterým se ve světě BU/BS nelze nesetkat...

Elementární neznalost?
Nevím, to je jakoby Ti někdo napsal, že FÓPÓ je elementární neznalost francouzštiny, i.e. přejatého termínu z ní ;)

Bez urážky a OT

Faux pas!

Patrik

myslím, že rozpitvávat zde mou případnou neznalost jazyka Moliérova je nemístné, tento web je zde o něčem jiném...
Myslím, že podstatou je téma Daito ryu, které zapustilo ( konečně ) kořeny i zde v CZ.Už tu bylo trochu "přeaikidováno" - to je samozřejmě vtip :lol:

Tím chci říct, že pro běžného boxera nebo třeba karatistu může být stejně nevýznamné, málo důležité či neznámé nějaké Daitó rjú, jako třeba pro tebe správně napsané sousloví faux pas, přestože ses ho rozhodl použít. Tedy je to věc názoru, ale pro mě osobně taková neznalost není "elementární" ani na webu o bojových uměních a sportech.

Myslím, že je správné položit otázku, jakou tu "ak" položil. Ale nech to plavat. Nedošlo? Nedojde ;)

Mimochodem i mě zajímá, čím je Daitó rjú zvláštní, přestože tu školu znám - tedy "elementární" znalost mi (snad) nechybí.

a jakou linii Daito ryu?Je jich celkem dost...

Patrik
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 13. bře, 2010 10:16

kumori píše:a jakou linii Daito ryu?Je jich celkem dost...

Asi se musíš zeptat někoho, kdo Daitó rjú cvičí. Nějak nechápu proč je to u mého "qoute".

V každém případě, IMHO, linie nelinie - osnovy nebo i principy by měly být podobné, ne-li stejné. Jde-li o linii Daitó rjú. Jinak řečenu, mluvíme-li o původním Daitó rjú vyučovaném různými učiteli (Kondó, Tokimune Takeda, Takuma Hisa, Horikawa etc.) a jejich žáky. A ne o něčem, co se tak "podepisuje" jen proto, že je to populární název.

Toto není můj šálek kávy :), necvičím to.
Jen si to s chutí přečtu, rád se na Daitó rjú podívám.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » pon 15. bře, 2010 19:10

patrik píše:
kumori píše:a jakou linii Daito ryu?Je jich celkem dost...

Asi se musíš zeptat někoho, kdo Daitó rjú cvičí. Nějak nechápu proč je to u mého "qoute".

V každém případě, IMHO, linie nelinie - osnovy nebo i principy by měly být podobné, ne-li stejné. Jde-li o linii Daitó rjú. Jinak řečenu, mluvíme-li o původním Daitó rjú vyučovaném různými učiteli (Kondó, Tokimune Takeda, Takuma Hisa, Horikawa etc.) a jejich žáky. A ne o něčem, co se tak "podepisuje" jen proto, že je to populární název.

Toto není můj šálek kávy :), necvičím to.
Jen si to s chutí přečtu, rád se na Daitó rjú podívám.

Patrik

jsem napevno přesvědčen, že jedinným a legitimním pokračovatelem přímé linie Daito ryu Aikijujutsu rodiny Takeda je Kondo-san, byl tak určen Takeda Tokimune, jako nejlepší žák.Bohužel dcera Takeda-sama poslední vůli svého otce soudně napadla a tuto při vyhrála, to ovšem samozřejmě nic neubírá na mistrovství Kondo sensei ( Daito ryu Aikibudo )

rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » pon 15. bře, 2010 21:13

kumori píše:rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...

jak to myslis?
Člověk si uvědomi svou moudrost, až když se setká s hlouposti jiných.

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod zm » úte 16. bře, 2010 7:59

kumori píše:rád bych viděl to, co v Aikikai "zbylo" z toho, co se O sensei od Takeda Sokaku naučil...

No já bych řekl, že toho zbylo docela dost málo, stačí se jen podívat na videa z enbu k 50th anniversary of Sokaku Takeda's passing (je toho na youtube a na aikido journalu dost) a porovnat s aikido, jehož ukázka tam je taky. Navíc to, co zbylo, bylo Uyeshiba sensei docela dost změněno a přizpůsobeno k obrazu svému. On byl zřejmě vůbec hodně neortodoxní. Anebo to úmysl nebyl a bylo za tím něco jiného? O tom asi dnes můžeme už jen spekulovat.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 16. bře, 2010 8:06

kumori, bez urážky, ale dost to motáš :)

Nejdřív napíšeš, že je celkem dost linií Daitó rjú, potom že je jediný legitimní pokračovatel... etc.

Už jsem se jednou ptal, proč to dáváš k mému "quote" o ničem z toho jsem totiž nepsal, ale nešť.

Ono je to úplně normální, že je jeden "pokračovatel" a zároveň jsou další legitimní linie. To je totiž běžný postup (nejen) ve starých školách. Tedy kdokoliv s menkjo kaidenem může vyučovat a buď pokračovat spolu s "hlavním učitelem" nebo vytvořit vlastní linii či směr. Mimochodem třeba i proto zůstaly mnohé školy zachovány. Tedy ne přes hlavní, ale přes přeživší linii.

Ale nějak nechápu (asi jsem natvrdlej), proč to tady vlastně píšeme. Nikdo se na to neptal, nikoho to nezajímalo. Možná jen tak nahlas uvažuješ a rozjímáš, ale potom je zbytečné psát to pod mojí citaci.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne úte 16. bře, 2010 8:38, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 16. bře, 2010 8:19

kumori píše:jsem napevno přesvědčen, že jedinným a legitimním pokračovatelem přímé linie Daito ryu Aikijujutsu rodiny Takeda je Kondo-san, byl tak určen Takeda Tokimune, jako nejlepší žák.Bohužel dcera Takeda-sama poslední vůli svého otce soudně napadla a tuto při vyhrála, to ovšem samozřejmě nic neubírá na mistrovství Kondo sensei ( Daito ryu Aikibudo )

Zdá se, že o tom nemůže být pochyb. Někde na youtube je video z předání školy.
Navíc podle tradice nemůže žena (byť třeba samurajského původu) obdržet předání školy, to by vedlo k zániku. Ale holt doba se mění, tak se dneska může soudit kdo chce s kým chce o co chce.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » úte 16. bře, 2010 18:07

patrik píše:kumori, bez urážky, ale dost to motáš :)

Nejdřív napíšeš, že je celkem dost linií Daitó rjú, potom že je jediný legitimní pokračovatel... etc.

Už jsem se jednou ptal, proč to dáváš k mému "quote" o ničem z toho jsem totiž nepsal, ale nešť.

Ono je to úplně normální, že je jeden "pokračovatel" a zároveň jsou další legitimní linie. To je totiž běžný postup (nejen) ve starých školách. Tedy kdokoliv s menkjo kaidenem může vyučovat a buď pokračovat spolu s "hlavním učitelem" nebo vytvořit vlastní linii či směr. Mimochodem třeba i proto zůstaly mnohé školy zachovány. Tedy ne přes hlavní, ale přes přeživší linii.

Ale nějak nechápu (asi jsem natvrdlej), proč to tady vlastně píšeme. Nikdo se na to neptal, nikoho to nezajímalo. Možná jen tak nahlas uvažuješ a rozjímáš, ale potom je zbytečné psát to pod mojí citaci.

Patrik

daito ryu aikijujutsu = roppokai, takumakai, aikibudo (daito ryu), hakko ryu, kodokai, takeda ryu etc. Když beru Takeda Sokaku jako nejznámějšího představitele, tak jeho pokračovatelem je syn Takeda Tokimune, neboť to tak určil Takeda Sokaku, Tokimune předal "vedení" školy zase Kondo sensei...jiní učitelé nejsou důležití.Snad jsem se do toho nezamotal :lol:

tento web je i o úvahách, ber to jako takové moje misogi...
Chápu, že někteří "od aikida" přesněji aikikai asi nebudou souhlasit, ale myslím si, že je směšné uvádět, že základem pro tuto pohybově-meditační platformu bylo umění boje Daito ryu...jediný boj, který aikikai ( konkrétně zde v CZ) svádí je s tím, aby se na jejich akcích neobjevil v hakama nikdo, kdo není min. shodan... :lol: :lol: :lol:

Zpět k tématu, pokud bude seminář Daito ryu Aikijujutsu zde v OV, velmi rád přijdu, na akce mimo OV bohužel nemám už příliš volného času :(
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Shihtzu » úte 16. bře, 2010 19:01

Docela zvláštní rozjímání... :-)
Otázka legitimity je trochu složitější. Tady je třeba docela slušná esej na toto téma:
http://www.aikidojournal.com/article?articleID=703

Ještě k těm školám a pokračovatelům... To je také složitější... Ono se k Daitó-ryu hlásí kdekdo, ale není to vždy zcela objektivní. Např. Soke Yamaue (nepochybně vynikající mistr bojových umění jako takových) se též hlásí k mistrovi Takuma Hisa na základě příbuzenského vztahu... Ale přitom ho lidé z Takumakai považují téměř za samozvance (co se Takuma Hisy a Takumakai týče) - prý ani nejstarší žáci o něm neslyšeli a trochu narážejí i na to, že by vůbec nemusel být příbuzný... Zkrátka na ně působí jako rudý hadr na býka :) Bůh ví, kdo má pravdu...
Shihtzu
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kumori » úte 16. bře, 2010 19:46

Shihtzu píše:Docela zvláštní rozjímání... :-)
Otázka legitimity je trochu složitější. Tady je třeba docela slušná esej na toto téma:
http://www.aikidojournal.com/article?articleID=703

Ještě k těm školám a pokračovatelům... To je také složitější... Ono se k Daitó-ryu hlásí kdekdo, ale není to vždy zcela objektivní. Např. Soke Yamaue (nepochybně vynikající mistr bojových umění jako takových) se též hlásí k mistrovi Takuma Hisa na základě příbuzenského vztahu... Ale přitom ho lidé z Takumakai považují téměř za samozvance (co se Takuma Hisy a Takumakai týče) - prý ani nejstarší žáci o něm neslyšeli a trochu narážejí i na to, že by vůbec nemusel být příbuzný... Zkrátka na ně působí jako rudý hadr na býka :) Bůh ví, kdo má pravdu...

zajímavé : http://www.daitoryu.fi/eng_daitoryu.php , zvlášť :Takuma Hisa (1895-1980) was the only person to ever receive a Menkyo Kaiden (Certificate of Full Proficiency) from the founder Sokaku Takeda...
což ovšem není pravda...
četl jsem, že je Yamaue Keido adoptivním vnukem Takuma Hisa, což není v Japonsku neobvyklé.Viděl jsem ho v akci, je úžasný, obrovské charisma a fenomenální rejstřík technik.
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » úte 16. bře, 2010 19:54

Higen píše:

jak to myslis?

tak jak píšu.Je v Aikikai atemi waza?nebo newaza?Daito ryu bylo koncipováno jako boj, charakterizováno jako brutální ( z pohledu aikidoky? ) styl boje ( odráželo dobu, kdy vzniklo a bylo rozvíjeno a vyučováno ) a O sensei se jej takto učil, tak kam ty techniky zmizely a proč?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » úte 16. bře, 2010 19:55

kumori píše:Viděl jsem ho v akci, je úžasný, obrovské charisma a fenomenální rejstřík technik.

Na me pusobi pouze jako schopny podvodnik, bez urazky kohokoli jineho...

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » úte 16. bře, 2010 19:56

kumori píše:
Higen píše:

jak to myslis?

tak jak píšu.Je v Aikikai atemi waza?nebo newaza?Daito ryu bylo koncipováno jako boj, charakterizováno jako brutální ( z pohledu aikidoky? ) styl boje ( odráželo dobu, kdy vzniklo a bylo rozvíjeno a vyučováno ) a O sensei se jej takto učil, tak kam ty techniky zmizely a proč?

Atemi waza je zaklad aikido

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kumori » úte 16. bře, 2010 19:59

zm píše:
kumori píše:jsem napevno přesvědčen, že jedinným a legitimním pokračovatelem přímé linie Daito ryu Aikijujutsu rodiny Takeda je Kondo-san, byl tak určen Takeda Tokimune, jako nejlepší žák.Bohužel dcera Takeda-sama poslední vůli svého otce soudně napadla a tuto při vyhrála, to ovšem samozřejmě nic neubírá na mistrovství Kondo sensei ( Daito ryu Aikibudo )

Zdá se, že o tom nemůže být pochyb. Někde na youtube je video z předání školy.
Navíc podle tradice nemůže žena (byť třeba samurajského původu) obdržet předání školy, to by vedlo k zániku. Ale holt doba se mění, tak se dneska může soudit kdo chce s kým chce o co chce.

slyšel jsem to od Sliwka Sensei, říkal, že jakmile Takeda Tokimune umřel, tak jeho potomci soudně napadli jeho poslední vůli, kde jmenoval svým nástupcem Kondo Katsuyuki, smutné, tokijský soud jim dal za pravdu...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » úte 16. bře, 2010 20:06

Higen píše:
kumori píše:Viděl jsem ho v akci, je úžasný, obrovské charisma a fenomenální rejstřík technik.

ve srovnání s kým?s politiky z aikikai, kteří z umění boje udělali umění tance? :lol: :lol: :lol:
Yamaue aikijutsu necvičím, ale Tvé tvrzení je velmi odvážné...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » úte 16. bře, 2010 20:08

Higen píše:
kumori píše:
Higen píše:

jak to myslis?

Atemi waza je zaklad aikido

jó?a jak je cvičíte?jiyu kumite nebo v randori?vaše atemi se smrsklo na shomen a yokomen uchi, max. jyun cuki a to je hodně málo...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » úte 16. bře, 2010 20:16

kumori píše:
Higen píše:

ve srovnání s kým?s politiky z aikikai, kteří z umění boje udělali umění tance? :lol: :lol: :lol:
Yamaue aikijutsu necvičím, ale Tvé tvrzení je velmi odvážné...

v aikikai nejsou pouze politici, stejne jako v CSSD nejsou jenom populiste a v ODS vsichni tunelari... Podle vetsiny soudit celek mi prijde celkem hloupe.

Ki zachvatum u Yamaueho proste nelze verit. Jsem pragmatik a realista, ktery se takovym pohadkam vysmiva a bere je stejne jako katolickou cirkev za nebezpecny nastroj mocichtivych, vyuzivajci lidskou hloupost a nevedomost.

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Higen » úte 16. bře, 2010 20:21

kumori píše:jó?a jak je cvičíte?jiyu kumite nebo v randori?vaše atemi se smrsklo na shomen a yokomen uchi, max. jyun cuki a to je hodně málo...

kurna jsi z ostravy, neni nic snadnejsiho nez se u nas ukazat, zacvicit si nebo se jen podivat. Nevis o cem mluvis, opravdu ;-)

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...