4 ZM Jsem rád, že se shodneme na tom, že je to na tehdejší dobu pěkné video. Opravdu není nijak mimořádné pro dnešní dobu, ale uvědom si, že v té době to musela být bomba, a že tento způsob obrany zcela odpovídal útokům z tehdejší doby. Jsi si jist, že tvůj trénink JJ odpovídá potřebám dnešní doby, nebo cvičíš Hakko ryu proto, že tě učarovalo z jiných důvodů a sebeobranný aspekt jde stranou?
Tím posunem jsem myslel praktické použití bez zbytečných příkras, v „reálných podmínkách“, za použití moderních tréninkových pomůcek, nikoliv cvičit pouze v hakama na tatami s předem domluveným pseudoútokem, jak je to bohužel většinou zvykem. Nepsal jsem, že mi vadí cvičení v gi, ale určitě je dobré cvičit i v civilním oděvu a to klanění bylo v uvozovkách. Bylo to myšleno, abychom nebyli japonštější než samotní Japonci, jak kdysi řekl tvůj někdejší kamarád z FJJČR a Vasilových rytířů
Jinak to video jsem vyzdvihl i proto, že z něj bylo jasně vidět, že nebylo pouze o technice judo, na rozdíl od spousty jiných videí, kde většinou judistická nage waza dominovala. Totéž oceňuji mimo jiné u Matrase, který kdyby žil v zahraničí (nejlépe USA, Izrael, GB), tak by byl známý známý jako Lichtenfeld, Nelson, Applegate...
Pravda hokejisté hrají v dresech a bruslích, ale pouze na ledě a to by si měli uvědomit cvičenci BU a zejména sebeobranné formy JJ. U té esteticko-kombinační verze je to fuck. Na ledě to bude asi také trochu jiné než na betonu s tenisákem. Když mají hokejisté kondiční přípravu, tak využívají atletický nebo vzpěračský trénink. Využíváš poznatků i z jiných úpolů (nejlépe sportovních úpolů) ve svém tréninku?
A tím přebíráním rituálů z USA, si naprosto rozumíme (fast food, coca cola, mise v zahraničí)
4 Patrik Přesně tak jak sám říkáš. V té době to bylo u gentlemanů zvykem, stejně jako intimní sblížení až o svatební noci. Doba se mění a nevím jestli je to dobře