©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Daito-ryu Aikijujutsu

Příspěvekod daito-ryu » ned 04. dub, 2010 15:38

jeikob píše: docela by mne zajímalo jestli systém a metodiku měla už třeba ck. police za františka josefa co třeba cvičila jeho ochranka.a co za první republiky trenovala policie a specialní utvary.a jestli to někdo dneska ještě umí nebo zná

Římská armáda děla Daito-ryu Aikijujutsu pod vedením Shihana Certy v Itálii.

http://www.daito-ryu.cz/treninky
Fast like the wind, Silent like a forest, (...)
daito-ryu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Daito-ryu Aikijujutsu

Příspěvekod marcelo » ned 04. dub, 2010 18:45

daito-ryu píše:
jeikob píše: docela by mne zajímalo jestli systém a metodiku měla už třeba ck. police za františka josefa co třeba cvičila jeho ochranka.a co za první republiky trenovala policie a specialní utvary.a jestli to někdo dneska ještě umí nebo zná

Římská armáda děla Daito-ryu Aikijujutsu pod vedením Shihana Certy v Itálii.

..tvoja reklama je miestami vtierava a otravujuca.. nie je nutne davat do skoro kazdej diskusie reklamu na svoju skolu :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 04. dub, 2010 19:39

defendu píše:...navíc tvrzení,že jejich mistr po válce trénoval mnoho let jakési "Win Tsun" (minimálně tam zapomněli na písmenko "g",přičemž se o WT v té době ani jednat nemohlo-vzniklo mnohem později)...

Mozna jen spatna datace a byla myslena valka v Kuwaitu :lol: :wink: To uz bylo wt na svete ...

daito-ryu píše:Římská armáda děla Daito-ryu Aikijujutsu pod vedením Shihana Certy v Itálii.

Za reklamu se plati, jinak je to asi nevkusne, presne jak napsal marcelo ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jabberwocky » ned 04. dub, 2010 19:52

Odhlédnuto od reklamy, já to nějak nepochopil s tou římskou armádou. Posledním zbytkům toho, co by se dalo považovat za (západo)římskou armádu, vyprášil kožich Chlodvík v roce 486 (exarchát ravennský a vůbec celé to Iustiniánovo dobrodružství v 6. století nepočítám, to byli Byzantinci). Tak co se tím pojmem vlastně mínilo? Italská armáda?
Jabberwocky
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kamiwaza » čtv 22. dub, 2010 21:50

Tak nějak jsem hledal nějaká solidní stará videa o JJ a tohle mi připadá docela komplexní na tehdejší dobu (páky, porazy, nějaká ta úderovka). Hlavně se mi líbí, že je to modifikováno do evropských poměrů (bez gi a „zbytečného klanění“). Kdyby tento pán žil v současnosti, tak by sebeobranu na bázi JJ určitě posunul hodně dopředu. Co myslíte vy? Škoda jen, že jsem nikde nenašel videa třeba s Matrasem, jehož přínos byl rovněž na tehdejší dobu (a možná i pro tu dnešní) mimořádný.

http://www.youtube.com/watch?v=TwJfK_Fh ... re=related
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 23. dub, 2010 12:40

kamiwaza píše:Tak nějak jsem hledal nějaká solidní stará videa o JJ a tohle mi připadá docela komplexní na tehdejší dobu (páky, porazy, nějaká ta úderovka). Hlavně se mi líbí, že je to modifikováno do evropských poměrů (bez gi a „zbytečného klanění“). Kdyby tento pán žil v současnosti, tak by sebeobranu na bázi JJ určitě posunul hodně dopředu. Co myslíte vy? Škoda jen, že jsem nikde nenašel videa třeba s Matrasem, jehož přínos byl rovněž na tehdejší dobu (a možná i pro tu dnešní) mimořádný.

http://www.youtube.com/watch?v=TwJfK_Fh ... re=related

Hele nějak ti asi nerozumím. Video je to pěkný, sice co do kvality pěkně mizerný, ale zobrazuje učitou etapu historie sebeobrany. Nerozumím hlavně tomu, že by "sebeobranu na bázi JJ určitě posunul hodně dopředu". V čem a jak :?: :?: :?: Ty předvedené (mimochodem hodně nezřetelné) techniky nebo jejich provedení neovládáš :?: Jestli je tomu tak, tak tě docela chápu :wink: . Ale jinak ... . Fakt nevím, co je na tom videu tak převratnýho. Co tě tak vzalo :?:
A co ti vadí na gi a "zbytečném klanění"? Naši hokejisté přece taky trénují a hrají v dresech a podávají si ruku, nehledě na to, že se přebírají různé rituály z americké NHL (aniž bychom žili v U.S.A. nebo Kanadě), že. Ostatně nikdo nikomu přece nenařizuje, v čem a jak má trénovat. A jestli ti to, v čem a jak trénují jiní, vadí, tak tě se vší úctou můžu ubezpečit, že to je tvoje absokurvalutně zbytečná starost :roll: .
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2010 12:57

kamiwaza píše:bez ... „zbytečného klanění“

Tipnul bych si, že ten gentelman na videu praktikoval "zbytečné klanění" dnes a denně. Když potkal jiného gentelmana, když líbal ručku manželce, když smekl klobouk... Totiž v té době to bylo zvykem nejen v JP, ale i u nás v Evropě, řekl bych :)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 23. dub, 2010 13:01

patrik píše:
kamiwaza píše:bez ... „zbytečného klanění“

Tipnul bych si, že ten gentelman na videu praktikoval "zbytečné klanění" dnes a denně. Když potkal jiného gentelmana, když líbal ručku manželce, když smekl klobouk... Totiž v té době to bylo zvykem nejen v JP, ale i u nás v Evropě, řekl bych :)

Patrik

Bingo. No bodejť.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » pát 23. dub, 2010 21:24

4 ZM Jsem rád, že se shodneme na tom, že je to na tehdejší dobu pěkné video. Opravdu není nijak mimořádné pro dnešní dobu, ale uvědom si, že v té době to musela být bomba, a že tento způsob obrany zcela odpovídal útokům z tehdejší doby. Jsi si jist, že tvůj trénink JJ odpovídá potřebám dnešní doby, nebo cvičíš Hakko ryu proto, že tě učarovalo z jiných důvodů a sebeobranný aspekt jde stranou?
Tím posunem jsem myslel praktické použití bez zbytečných příkras, v „reálných podmínkách“, za použití moderních tréninkových pomůcek, nikoliv cvičit pouze v hakama na tatami s předem domluveným pseudoútokem, jak je to bohužel většinou zvykem. Nepsal jsem, že mi vadí cvičení v gi, ale určitě je dobré cvičit i v civilním oděvu a to klanění bylo v uvozovkách. Bylo to myšleno, abychom nebyli japonštější než samotní Japonci, jak kdysi řekl tvůj někdejší kamarád z FJJČR a Vasilových rytířů :wink:
Jinak to video jsem vyzdvihl i proto, že z něj bylo jasně vidět, že nebylo pouze o technice judo, na rozdíl od spousty jiných videí, kde většinou judistická nage waza dominovala. Totéž oceňuji mimo jiné u Matrase, který kdyby žil v zahraničí (nejlépe USA, Izrael, GB), tak by byl známý známý jako Lichtenfeld, Nelson, Applegate...
Pravda hokejisté hrají v dresech a bruslích, ale pouze na ledě a to by si měli uvědomit cvičenci BU a zejména sebeobranné formy JJ. U té esteticko-kombinační verze je to fuck. Na ledě to bude asi také trochu jiné než na betonu s tenisákem. Když mají hokejisté kondiční přípravu, tak využívají atletický nebo vzpěračský trénink. Využíváš poznatků i z jiných úpolů (nejlépe sportovních úpolů) ve svém tréninku?
A tím přebíráním rituálů z USA, si naprosto rozumíme (fast food, coca cola, mise v zahraničí) :lol:

4 Patrik Přesně tak jak sám říkáš. V té době to bylo u gentlemanů zvykem, stejně jako intimní sblížení až o svatební noci. Doba se mění a nevím jestli je to dobře :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

:-)

Příspěvekod kumori » sob 24. dub, 2010 6:40

4 kamiwaza

co máš proti hakama?vždyť Tvůj judo-jitsu guru LP v ní taky chodí, dokonce k ní nosí tričko (pod keikogi), což je trochu fó-pá :lol: navíc se k vašemu judo-jitsu vůbec nehodí ( ikdyž v ní Kano sensei také cvičil, ale to je jiná liga, že...)

jináč to video je ( mimo technickou kvalitu ) celkem zdařilé, nicméně nic nového, najdi si : Edmond Vary a najdeš tam úplně to stejné, jen časově jinde ( 1919 )

co se týká Matrase, mno, nic převratného ani na tehdejší dobu, prostě standart.Video s ním nejspíš není, někdy v druhé polovině 50-tých let natočila armáda instruktážní film o sebeobraně a boji zblízka, kde účinkovali příslušnící výsadkových a průzkumných útvarů.Když odhlédnu od toho, že měli lodičky :cry: :cry: :cry: tak to bylo úplně o ničem, protože ve srovnání s tím, co cvičili naši za II WW, to bylo opravdu velmi velmi slabé

jináč co nowego ve vaší Judo-jitsu federaci česká republika?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » sob 24. dub, 2010 12:48

Nazdar válečnej veteráne, co záda, co box, co mladej má už nějaké zápasy? Koukám že s LP vás něco spojuje, téměř vždy ho totiž nezapomeneš zmínit. Ale je to pochopitelně tvoje věc. Koukám, že od jisté doby raději používáš počeštěný termín FAUX PAS :wink: Ale v řeči tvého ostravského kmene by to bylo fo-pa, přece :?:
Kano byl určitě jiná liga a hlavně měl na Japonce v oblasti tělesné kultury pokrokové názory, inspirovaly ho západní tělovýchovné systémy etc.
Nemám nic proti hakama (Gi) v JBU. V některých sportovních úpolech (dokonce i nejaponských) je to přímo žádoucí. Jen když je řeč o sebeobraně, tak by si to chtělo někdy uvědomit a trénovat a používat také "reálné" podmínky, oblečení, útoky. Vím o několika klubech v ČR, ktreré to tak dělají a je to jen dobře.
Nazýval bys Matrasovo velkolepé dílo Judo-jitsu? Netrvrdím že Matras objevil Ameriku, ale už v té době si uvědomoval to, o čem zde mi hovoříme, a co někteří nechtějí chápat. A byl to nejspíš podobný standard jako Krav Maga, než Izraheelci :twisted: zapracovali na marketingu a PR.
Zmíněné video je kvalitní obsahově, kvalita záznamu je horší, ale nějak od tebe postrádám ty slibované oskenované materiály. Kdy že to budou? A to video z 50. let, o kterém se zmiňuješ, lze někde dohledat?
V JJČR jsou nějaké nové mistrovské stupně, občas nějaké semináře... Stačí mrknout na jejich stránky a rázem víš víc, než já :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.-)

Příspěvekod kumori » sob 24. dub, 2010 18:59

jsu rád, že jsem Tě nezklamal :lol:

měl jsem v ruce knížku, která se jmenovala "KANO JIU-JITSU" fajne obrázky, obsahově na úrovni toho matrase.

Ty už nekooperuješ s Laďou 8) ?

box jde, snažím se dělat co můžu, kluk jede jak sachs, aspoň se neflaka...

čemu se teď věnuješ?pořád JJ nebo už něco jiného?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 25. dub, 2010 10:16

kamiwaza píše:Jsi si jist, že tvůj trénink JJ odpovídá potřebám dnešní doby, nebo cvičíš Hakko ryu proto, že tě učarovalo z jiných důvodů a sebeobranný aspekt jde stranou?

Kdo si může být něčím takovým jist? Pokud tedy se neopírá o dogmata zrovna panující módy v bojových uměních? Co se týká mého osobního tréninku je odpověď jednoduchá - jinak bych to nedělal. No a na Hakkoryu jujutsu mě učarovala jeho trvalá (až řekl bych nadčasová) hodnota, protože v dnešní době touto kvalitou oplývá docela dost málo věcí. A těch "nebo" ve smyslu výčtu důvodů, proč dělám Hakkoryu, může být mnohem víc. Asi ses do těch pravých "nebo" zrovna netrefil.
kamiwaza píše:Tím posunem jsem myslel praktické použití bez zbytečných příkras, v „reálných podmínkách“, za použití moderních tréninkových pomůcek, nikoliv cvičit pouze v hakama na tatami s předem domluveným pseudoútokem, jak je to bohužel většinou zvykem. Nepsal jsem, že mi vadí cvičení v gi, ale určitě je dobré cvičit i v civilním oděvu a to klanění bylo v uvozovkách. Bylo to myšleno, abychom nebyli japonštější než samotní Japonci, jak kdysi řekl tvůj někdejší kamarád z FJJČR a Vasilových rytířů :wink:

Mám z tebe pocit, že vidíš jen to, co vidět chceš. Co jsou "zbytečné příkrasy", co jsou "reálné podmínky", co je "předem domluvený pseudoútok", co je "bohužel většinou zvykem"? Proč je "určitě dobré cvičit i v civilním oděvu"? A kde bereš tu jistotu, že se i v tradičních bojových uměních zrovna toto neděje? Řekl bych, že se opíráš především o vlastní zkušenosti a v tom případě tě poněkud lituju.
Pokud se týká vajádření o to, abychom nebyli "japonštější než sami Japonci", tak tento výrok prosím připisuj mně, ten můj "někdejší kamarád" rád opisuje, co se mu líbí. Bohužel bez ladu a skladu. Význam tohoto je totiž poněkud jiný, pokud se dá do správných souvislostí.
kamiwaza píše:Pravda hokejisté hrají v dresech a bruslích, ale pouze na ledě a to by si měli uvědomit cvičenci BU a zejména sebeobranné formy JJ. U té esteticko-kombinační verze je to fuck. Na ledě to bude asi také trochu jiné než na betonu s tenisákem. Když mají hokejisté kondiční přípravu, tak využívají atletický nebo vzpěračský trénink. Využíváš poznatků i z jiných úpolů (nejlépe sportovních úpolů) ve svém tréninku?
A tím přebíráním rituálů z USA, si naprosto rozumíme (fast food, coca cola, mise v zahraničí) :lol:

Ano, fotbalistům by se v kopačkách a s pukem na ledě docela špatně kopalo. Je to celé taky trochu o strategii a v tomto ohledu si buď naprosto jist, že "cvičenci BU" si toto zcela přesně uvědomují a taky toho bezezbytku využívají.
Ano, využívám poznatků i z jiných "úpolů" (fuj to slovo, to je hnus) i sportovních ve svém tréninku. už jsem tu několikrát napsal, že každé bojové umění, i tradiční, se vyvíjí. A ne nadarmo mám za sebou trenérskou jedničku v ju-jitsu na FTVS. Je potřeba to však dělat citlivě a přínosně a ne se chovat jako buldozer v obýváku a tvářit se jako, že běžně konzumuju veškerou moudrost světa.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » ned 25. dub, 2010 10:43

..
Naposledy upravil marcelo dne ned 25. dub, 2010 11:14, celkově upraveno 1
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » ned 25. dub, 2010 11:13

marcelo píše:ZM- pri veskerej ucte k tvojmu "nadradenemu" predoslemu prispevku ,musim na neho reagovat..za mladi som sa zucastnil celkom slusneho poctu rvaciek,cize viem velmi dobre ako to tam chodi...videl som viacere videa s Hakkoryu a osobne by som to neodporucal nikomu ako realnu selfdefense ale to uz je ina vec..

.. chcem sa ta opytat ako Ty a tvoji ziaci rozvijate uderovku vsetkymi koncatinami od chodidla az po hlavu,kedze to je gro na boj na ulicu...akym sposobom,ako rozvijate rychlost,silu a nacasovanie uderu,kolko nabuchate na aparaty,kolko venujete casu "kumite","randori" atd s min. pravidiel,koko hodin v tyzdni jej venujete,ako rozvijate kondiciu,ako otuzujete koncatiny a psychiku..

Dakujem
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » ned 25. dub, 2010 12:21

zm píše:...
Mám z tebe pocit, že vidíš jen to, co vidět chceš. Co jsou "zbytečné příkrasy", co jsou "reálné podmínky", co je "předem domluvený pseudoútok", co je "bohužel většinou zvykem"? Proč je "určitě dobré cvičit i v civilním oděvu"? A kde bereš tu jistotu, že se i v tradičních bojových uměních zrovna toto neděje? Řekl bych, že se opíráš především o vlastní zkušenosti a v tom případě tě poněkud lituju.
Pokud se týká vajádření o to, abychom nebyli "japonštější než sami Japonci", tak tento výrok prosím připisuj mně, ten můj "někdejší kamarád" rád opisuje, co se mu líbí. Bohužel bez ladu a skladu. Význam tohoto je totiž poněkud jiný, pokud se dá do správných souvislostí.
...

Ahoj ZM,
mám dotaz. Když píšeš že se to v tradičních stylech dějě (viz citace) tak můžeš uvést nějaký příklad jak ve tvé škole trénujete funční sebeoranu a popřípadě co jsi musel změnit aby to odpovídalo tvé představě o kvalitním tréninku sebeobrany? Díky
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 25. dub, 2010 20:36

marcelo píše:ZM- pri veskerej ucte k tvojmu "nadradenemu" predoslemu prispevku ,musim na neho reagovat..za mladi som sa zucastnil celkom slusneho poctu rvaciek,cize viem velmi dobre ako to tam chodi...

Hmm, kdo se jako děcko nerval, že. Pro mě tato kapitola není však něčím, čím by se člověk asi mohl chlubit. Nicméně to je věc každého. Jestliže v tomto vidíš nějakou hodnotu, budiž. Hakkoryu jujutsu nebylo, není a doufám, že ani nebude určeno ke rvačkám a pevně věřím, že žádný z adeptů Hakkoryu se rvaček neúčastní. Rvačka je v našem trestním zákoníku poměrně dobře specifikovaný trestný čin. Sebeobrana je ovšem něco úplně jiného.
marcelo píše:"... videl som viacere videa s Hakkoryu a osobne by som to neodporucal nikomu ako realnu selfdefense ale to uz je ina vec..

Ajajaj a jsme zase tam, kde jsme být nechtěli - porovnávání demonstrací (enbu) a výukových technik (kihon waza) na videu s nějakou "reálnou selfdefens(c?)e". Co to vlastně je? Jsme internetoví bojovníci a děláme videodo, příp. youtubedo?
marcelo píše:.. chcem sa ta opytat ako Ty a tvoji ziaci rozvijate uderovku vsetkymi koncatinami od chodidla az po hlavu,kedze to je gro na boj na ulicu...akym sposobom,ako rozvijate rychlost,silu a nacasovanie uderu,kolko nabuchate na aparaty,kolko venujete casu "kumite","randori" atd s min. pravidiel,koko hodin v tyzdni jej venujete,ako rozvijate kondiciu,ako otuzujete koncatiny a psychiku..
Dakujem

Ty se pořád na něco ptáš a zřejmě si myslíš, že to všechno je asi možné tady výstižně a bezezbytku popsat a já ti už poněkolikáte píšu, že možné to není a i kdyby bylo, tak proč bych to měl dělat? Jednak k čemu to potřebuješ a druhak k čemu bych měl tímto zabíjet čas já? Fakt nechápu. Viděl jsi videa na internetu, takže asi všechno už víš. Beztak sis už obrázek vytvořil, věc pokládám za vyřízenou.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 25. dub, 2010 20:55

NAIA píše:Ahoj ZM,
mám dotaz. Když píšeš že se to v tradičních stylech dějě (viz citace) tak můžeš uvést nějaký příklad jak ve tvé škole trénujete funční sebeoranu a popřípadě co jsi musel změnit aby to odpovídalo tvé představě o kvalitním tréninku sebeobrany? Díky

Sebeobranu v naší (nikoli mé - nemám patent na rozum a nejsem tam sám) škole trénujeme právě tím, že trénujeme japonskou školu Hakkoryu jujutsu. Jestli tato sebeobrana je funkční nebo ne, záleží na tom každém, kdo ji použije, na tom kterém konkrétním způsobu jak konkrétní techniku použije a na té které dané situaci, ve které toto všechno proběhne. Je toho hodně, co je třeba při tréninku mít na zřeteli a čemu všemu je nutno věnovat pozornost. Příklad? Moc nerouzumím, prosím pomoz mi, jak by měl asi takový příklad vypadat. Třeba se pak chytnu :oops:.
Měnit? Proč bych měl něco měnit? Stačí některé věci, o kterých se normálně běžně nemluví a považují se za samozřejmé, dotáhnout např. potřebným vysvětlením nebo doladit a třeba zdůraznit některé detaily, které se časem "opotřebovaly" a jejich opětovným vypíchnutím, se technika nebo tréninkový postup opětovně "naostří" nebo přidat třeba nějaké vhodné průpravné cvičení a succes jde pak např. rychlejší nebo výraznější apod. Může toho být hodně, pokud má instruktor zájem na zlepšování adeptů i svém.
Jednu věc ale napíšu. Tradiční a třeba i historické postupy tréninku jsou natolik všeobecné a přesto konkrétní, že toto všechno, o čem jsem psal výše, umožňují a umožňují i přizpůsobování požadavkům doby a kultury, stačí je jen dobře znát a naučit se je kvalitně využívat.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 25. dub, 2010 21:09

Zm by byl skvělý politik...tolik toho napsal a přesto na otázky neodpověděl :lol: Já myslím,že správné odpovědi na vaše otázky podvědomě tušíte :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 25. dub, 2010 21:15

defendu píše:Zm by byl skvělý politik...tolik toho napsal a přesto na otázky neodpověděl :lol: Já myslím,že správné odpovědi na vaše otázky podvědomě tušíte :lol:

Taky si myslíš, že to všechno je asi možné tady výstižně a bezezbytku popsat? Můžeš to prosím předvést? Vždyť by to vydalo na celou knížku, pokud by to mělo být uděláno poctivě. Omezil jsem se tedy jen na některé obecné popisy. A tušit si můžete, co chcete. Nechápu v tom případě, proč pokládáte nesmyslné otázky.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...