kamiwaza píše:2 ZM Abys to pochopil, tak mé první příspěvky nebyly určeny původně tobě, ale zkrátka jsi se na ně rozhodl, jako jeden z mála, reagovat. Zřejmě proto, že s něčím nesouhlasíš, nebo chceš něco zpochybnit. Na to máš právo.
Pokud si vzpomínám, bylo to v pátek 23.4.2010 a bavili jsme se o jednom videu na Youtube, kde byla sebeobrana kdysi, bavili jsme se o gi a o "zbytečném klanění". V podstatě o prdu. Proč bych z tohoto důvodu měl někoho o něčem přesvědčovat?
kamiwaza píše: Bohužel svojí reakcí jsi mě zatím vůbec nepřesvědčil, hlavně tou předposlední, kdy jsi neodpověděl Marcelovi na jeho dotaz. Měl si a stále máš možnost napsat, jak často trénujete úderovku, věci použitelné v „reálu“ … Ber to jako možnost nás vyvést z omylu a dát ti zapravdu. Nic víc v tom nehledej. Pokud má Marcelo určitý názor, tak se mu ho pokus racionálně vyvrátit. Zatím děláš opak, a jen ho v tom podporuješ. Můžeš to samozřejmě přejít tím, že nám nemusíš nic vysvětlovat apod., ale třeba nám něco málo tentokrát pustíš.
Možná Naia bude z tvé poslední odpovědi chytřejší, ale já moc ne. Neber to nijak špatně, fakt se v tom ztrácím. Můžeš být víc konkrétní, můžeš uvést příklad těch starých postupů aplikovaných v současnosti?
Nechci nikoho o ničem přesvědčovat, vyvádět z omylu, ani s nikým poměřovat pindíka (o tom bojové umění rozhodně není). Víte sami ze zkušenosti z toho fóra, že to ani touto cestou není možné. Zkušenost a zejména v bojových umění je nepřenositelná, zkušenosti máme každý jiné, stejně jako názory. Názor implantovat lze, ale jestliže nekoresponduje se zkušeností, bývá to tristní, příp. tragikomické. Vysvětlovat teoreticky o bojových uměních? Si děláš srandu, ne? Strávím nad tím tady hodiny a vše by spravila minuta cvičení. A bude názornější a výstižnější a navíc si z toho každý může odnést, podle svého naturelu, praxe a zkušeností. Sám to určitě dobře víš. Bojová umění nejsou o teoriích. Teorie za takových okolností je možné uvádět pouze v té nejobecnější rovině, což jak je zřejmé, je pro tebe a ostatní zcela neuspokojivé.
Taky se v tom už pomalu začínám ztrácet, jen odpovídám na otázky (pár jsem jich taky mimochodem položil, a jak dopadly?). Mimochodem vaše otázky jsou velice obecně formulované s požadavkem na konkrétní odpověď, přičemž je nadevše jasné, že taková konkrétní odpověď není možná, každopádně nebude úplná a výstižná, jen teoretická. A v bojových uměních teorie vždy za praxí pokulhává a jen těžko ji dohání. Navíc nejsem dobrý spisovatel a jakýkoli můj neumělý popis smrdí tím, že bude zavádějící, takže bude to jen kontraproduktivní a bojové umění v podstatě utrpí jen tím, že to nebudu schopen popsat. Tak co s tím?
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...