kumori píše:a co www.sebeobrana.com ?
kamiwaza píše:Standa Lánský JJ klasika na bázi WJJKO (bývalý žák LP), ale měl snahu propagovat sportovní verzi JJ a zakomponovat sportovní úpoly do JJ. Tuším že pořádal první seminář BJJ v ČR s Radkem Princem, pozval do ČR Guju a učil úpoly na FTK a organizoval soutěže ve SJJ, než byl převelen na sever Moravy. Na tu dobu to mělo docela úroveň. Vždyť tam soutěžili Lukáš Wolf, Naia, a také Dr Glock.
Myslím si, že to nebylo až tak špatné, a že to mělo něco do sebe.
kumori píše:a co se tam dá naučit jiného než sebeobrana?když ji mají v názvu?
DrGlock píše:Sebeobranu dneska cvičí snad všichni. Co je to sebeobrana a jak by se měla cvičit, je ale věc názoru. Tahle diskuse se jmenuje "Kluby reálné sebeobrany", kde reálná sebeobrana znamená to, čemu se ve světě říká Reality Based Self Defense (RBSD). A do téhle škatulky Olomoucká škola sebeobrany IMHO nezapadá.
kumori píše:třeba až se na hané konečně oprostí z okovů judo-jitsu, tak snad začnou cvičit reálně, čest vyjímce rbsd.cz
kumori píše:vezmi si do ruky zkušební řád federace ju-jitsu česká republika a pochopíš co je to judo-jitsu, navíc by jsi tento systém měl dobře znát, když v něm máš udělen shodan...nebo se mýlím?
Již několikrát jsem zde vzpomenul obecnou a velmi jednoduchou definici sebeobrany:
"sebeobrana je reálná obrana na reálný útok", takže asi žádné shomenuchi a asi žádné sode curikomigoshi...
kamiwaza píše:Obávám se, že tě zklamu. Nemám black belt FJJČR a WJJKO, šomen uči neděláme, ale sode curikomigoši bych asi zvládl, i když jsem k této technice nikdy neinklinoval. Co je špatné na jakékoliv technice, pokud ji dokážeš použít v sebeobraně. Ano nikdy jsem sode nepoužil, ale kromě mnoha pák a škrcení jsem venku hodil i nízkou seoi nage, kani basami etc. Myslíš, že je to špatně?
Osobně na zkušebním řádu FJJČR, JJČR, ČSJiu nevidím nic špatného. Problém je ve způsobu tréninku a preferencích určité skupiny technik na úkor jiných. Ale to jaksi není můj problém![]()
Udělej si čas, projdi si zmíněné řády (FJJČR a WJJKO) ještě jednou a věřím, že tam nalezneš širokou škálu atemi waza
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník