Zdravím vás přátelé,
už dlouho sleduju tuhle podnětnou diskuzi a přemýšlím o tom jestli se do ní mám zapojit nebo ne. Je vcelku jasné jak jsem se rozhodl. Když to shrnu, tak tu máme dva tábory. Jeden, který jde cestou starýho, dobrýho táhání železa v posilovnách ala Arny (RUNAR) a druhou, která spíš propaguje starý dobrý tahání s čímkoliv, hlavně s vlastním tělem, což je záležitost, která je ještě mnoooohem starší, akorát, že dneska zažívá svou renezanci.
Můj přístup k oběma možnostem je, jak je u mě už tradiční, zcela praktický, prostě se na to dívám jako na fyzickou přípravku pro rvačku, protože aspoň pro mě by jinak posilování nemělo sebemenší význam. Vycházím z praxe, kdy jsem se nějakých 11-12 let bez přestávky věnoval kondičnímu bodybuildingu
a v posledních cca 5-6 letech praktikuju jakousi svou verzi Crossfitu.
Z hlediska ulice je veeeelmi vhodné "nějak vypadat" tzn. nebýt vyžilý chcípák, ale mít nějakou váhu ve svalech, které ovšem nebudou pasivní (tlusťoch nebo napoak sportovec-kulturista), ale aktivní (atlet, praktikant BS) Frajer by tedy měl být pokud možno mohutný, svalnatý, na první pohled by na něm mělo být vidět, že cvičí, že "něco dělá", že nebude snadným soustem. Jste přesvědčeni, že takovouto figuru získáte blbnutím s kettlebels, TRX apod. "nyní módním" nářadím???? Potřebujete prostě viditelné objemy, je to nejlepší prevence proti tomu, aby to na vás "někdo zkoušel".Ektomorf, který bude makat s podobným nářadím, bude pořád jen ekťákem s vaskularitou, toť bohužel vše. Týpek co cvičí jak způsobem bodyb. (třeba 2x týdně - na objem) a k tomu si dává cross. se nemusí bát, že by byl pomalejší nebo, že by ztrácel mohutnost. Chytré články a výpovědi "autorit" o tom jak je jedna verze strašně škodlivá a druhá je skoro bez chyb nechám bez povšimnutí, protože tyhle tendenční kecy, který zapadnou prachem do další světem pozitivně přijatý "novinky", neznamenají vůbec nic.
Každý si tedy musí sám položit otázku co od cvičení vlastně chce.Chce být vyrýsovaný hubeňour?Bere posilování "jen jako nutné zlo",protože chce být lepší v kleci,ringu,tatami apod.?Chce bejt nabouchanej jak prase,aby aspoň budil respekt,když jinak ví,že je nula?Chce mít figuru do plavek,protože chce zapůsobit na plažích na kočky?Nebo to bere doslova smrtelně vážně a musí makat,protože "ti druzí" nejspíš makají taky?
Existují samozřejmě cvičeníčka,kterýma naberete i tu hmotu (ovšem jen omezeně) jako je Caveman training a Spartan workout.
Když už jsem se tak hezky rozepsal,tak ještě pár dodatků
Je sice překrásná sportovní teorie,že když na tobě sedí frajer v mountu a rozmlacuje ti ksicht,že ho vymostuješ,ale co když je ten frajer greco zápasník a právě s váma jebnul do lehkého svahu (hlavu máte do kopce)?Já to tenkrát řešil palcem do oka,když se začal hroutit,tak se mi povedlo pod něj skrčit nohy a pak jsem ho prudce odkopnul do tmy - kámošům jsem pak tvrdil (bylo mi tak 20),že jsem to odkopnutí zmáknul tak dobře jen kvůli tomu,že zvedám tolik na leg press

Není to náhodou ten strašlivě nezdravej cvik?
Co cvičením získáte?Sílu?Obratnost?Až budete opravdu starý tak vám tyhle kecy a diskuze přijdou směšný,půjde vám o zcela jinou vlastnost....PRUŽNOST a tu vám tahle cvičení nepřinesou (bavíme-li se čistě o posilování),proto se v poslední době velice intenzivně zabývám jógou,jednou to bude jediný cvičení,který mi zbyde...
Pro lidi co sem jen nakukujou a teprve začínají: nenechte se zmást "chytrýma" řečma z obou táborů...dál choďte do posiloven,bejčíren (a neříkejte jim hlavně přitepleně posilka nebo fitko) a pořádně makejte.Naučte se cvičit od těch nejlepších co tam najdete,klidně si zaplaťte instruktora,čtěte,vzdělávejte se a roste.A přitom cvičte s vlastním tělem,boxujte,zápaste,běhejte...sledujte novinky,třeba zrovna to co dělá pm...a vše kriticky hodnoťte.Hlavně si sami nezavírejte dveře k dalším možnostem,buďte otevřený všemu a všem,ale všechno zkoumejte,kriticky....
Jo,co se týče toho co je zdravé a nezdravé...z toho mě kdysi vyléčil jeden doktor celostní medicíny,když mluvil s jedním jogínem,který mu vehementně vysvětloval,že zdravé je být vegetariánem...na to mu odpověděl - Tak to vysvětli eskymákovi....když sežereš vagon mrkve,tak bezpečně umřeš na přdávkování betakarotenem

Žádná jediná správná cesta neexistuje a to ani ve cvičení ani v jídle.
Řiďte se vlastním tělem,zkušeností a hlavně prakticky myslete....