Sestavy (kata) v bojových uměních

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Anonymní » čtv 07. říj, 2004 20:47

Bruce_Jirka píše:No katy jsou velice důležité už jenom s toho hlediska že si osvojuješ techniky a vlastně se jimi i učíš no a i když bruce lee a jeho JKD nemá žádné specifické sestavy tak říká nauč se techniku a pak ji zapomen.tzn že ta technika sama pak instinktivně vyletí.Takž se si myslím že není nutné diskutovat o tom jestli jsou potřebné...

Ja tě neznam ale s chuti sem te chtel nakopat do řiti!
Ale pak sem si to rozmyslel ty nesahaš žadnemu mistrovi ani po kotniky.
Bruce také řekl. Nauč se to co te nebavi a pak se začni zajimat o to ostatni!! To znamená ze upřednostnoval kata a sám je cvičil.
Zřejmně tvé vědomosti o nem nejsou tak velké!

Když budu stat za rohem a vyskočim na tebe s křikem tak se jenom instinktivně posereš!

Jsem nekolika násobný mistr v kata a kumite zajimam se o bojová umění dost dloho a vim že bez kata neni kumite!!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 07. říj, 2004 21:27

Ukropcany:mezi sestavami MT a karate je sakra rozdil,cvicil sem oboji,myslim ze vim moc dobre,co mas v pripade MT namysli,my tomu rikali tkzv. "stinovani".Nejvetsi rozdil bych videl asi v tom,ze v pripade MT neni stinovani o obrane,ale vicemene jen o utoku.Nemyslis? :roll:

Picrad:a divis se mi,ze se porad opakuju?Myslis,ze me to bavi?Ani uz ne.Ja sem chtel slyset jen a pouze napr.:"cviceni sestav me zdokonaluje v tom a v tom,diky cviceni sestav sem takovy a takovy"...atd atd.Toho sem se nedockal,dockal sem se jen nekonkretnich informaci,ktere mi tu vubec nemusely byt podavany,jelikoz je jich plna literatura.To me nezajima,me zajimaji konkretni pocity kazdeho zvlast.O nic jineho mi neslo.Znova se opakuju,kdyz ja rikam,ze udery ci kopy do prazda me nemotivuji z toho duvodu,ze napr. necitim jejich "ucinek",tak bych rad slysel i opak,proc to nekomu vyhovuje,proc si on sam mysli,ze kdyz bude delat ten a ten pohyb "nanecisto",tak bude mit vetsi smysl nez "kopani do pytle".Kapis to?.....a uz se zase opakuju :cry:
Docela se divim,ze to nekteri berou tak neuveritelne vazne.Sem si vedom toho,ze sem tady kapka v mori,ale o to vic me to motivuje dozvedet se proc sestavy cvicicte,kdyz me nevyhovuji.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » čtv 07. říj, 2004 23:18

Dobrá, bez "urážek" se vyjádřím konkrétně a pro playera shrnu, proč se sestavy cvičí:

1. Sestavy jsou součástí a základem každého tradičního bojového systému
Aneb jinak řečeno, téměř každý tradiční asijský bojový systém je postaven na sestavách. Jejich prostřednictvím se předávalo jádro a základ stylu několik desetiletí až staletí do dnešní doby. Je nutno si uvědomit, že většina mistrů bojových umění nebyla gramotná, takže potřebovali vymyslet nějaký způsob předání sestav následujícím generacím. Navíc se většinou jednalo v určité fázi vývoje o rodinné systémy, které se začínaly učit malé 4 - 6-ti leté děti, kterým musel být předáván systém v nějaké srozumitelné podobě. S tím souvisí moje poznámka o různých úrovních pokročilosti provádění sestav, která je předmětem bodu 8 tohoto shrnutí. Funkční bojové systémy umožňovaly ochranu života a majetku a v neposlední řadě i slušný výdělek těm, kteří se jimi živili například jako vojáci, osobní strážci, případně jako majitelé a provozovatelé ochranných služeb - takže se dá říct, že to byla otázka života a smrti vymyslet systém výuky a předání systému dál.

2. Obsahují v sobě kompletní základy stylu, ke kterému daná sestava patří
Po lopatě - správně provedená sestava tě naučí správné tělesné mechanice, která je pro tvoje bojové umění nezbytnou nutností. Správná tělesná mechanika je nezbytná pro provedení správné techniky - a bez správné techniky se nejedná o bojové umění ale o nefunkční paskvil. Správná technika se dá samozřejmě naučit i procvičování samostatných pohybů, nicméně sestavy učí navazovat jednotlivé pohyby do kombinací a tak učí člověka mimo jiné nezastavovat se v jedné technice ale navazovat jednu akci na druhou.

3. Sestavy obsahují principy stylu
To souvisí s předešlým bodem, ale dovoluji si to zdůraznit zvlášť. Správné pochopení sestavy učí i pochopení principů bojového umění - například že mám dát úder celým tělem, že mám provést kop celým tělem, že qinna má opět vycházet z celého těla, ... Současně sestava učí i správnou rovnováhu těla, koordinaci těla, timing, ... Bez pochopení principů stylu se nejedná o bojové umění, ale opět jen o nepovedený paskvil ...

4. Sestavy mají v sobě víc než jen zjevné techniky
Souvisí to sice s bodem 8, ale zmíním to už tady - na začátku se naučíme sestavu, která se skládá z nějakých prvků, které na první pohled vypadají jen jako kopy a údery. Postupem času ale zjistíme, že jsou tam schovány kromě těchto zjevných kopů a úderů i například porazy, přehozy, páky, útoky na šlachy a úpony, úchopy za vlasy, lámání vazu, vypichování očí, útoky na genitálie, útoky na vitální body ... prostě špinavé triky, co jsou v bojových sportech zakázány, ale v reálu fungují naprosto bezchybně.

5. Sestavy rozvíjejí zdraví a fyzickou kondici
Zcela nepochybně správný cvičením sestavy utužím svoji fyzickou kondici a tím samozřejmě podpořím i svoje zdraví. Po fyzické stránce sestava protahuje, uvolňuje a posiluje vybrané celé tělo. Je jedno, jestli budu cvičit sestavu karate, hungga gongfu, wing chun nebo třeba taijiquan - při správném cvičení, dodržení principů a správném zaměření mysli budou sestavy všech stylů fungovat podobně - posilní fyzickou kondici, která je samozřejmě nutná, a rozvine a zkultivuje vnitřní energii (Qi, Ki, Pránu, ...), což má oboje za následek upevnění zdraví.

6. Sestavy rozvíjejí psychiku
Správně cvičení sestav mimo jiné znamená, že se má cvičit se zaměřením mysli. Záměr by měl předcházet pohyb, pokud je to dodrženo, podporuje to i rozvoj vnitřní energie - viz bod 7. Tím mimo jiné cvičím nejen schopnost koncentrace, ale i intuici. Dál pravidelné cvičení sestav umožní zvnitřnění principů stylu, takže se dostanou na reflexivní úroveň a tělo pak v případě potřeby samo automaticky použije tyto principy a maximalizuje tak efekt použití jednotlivých technik.

7. Sestavy rozvíjejí vnitřní energii
Pro někoho to může být překvapení, pro většinu to bude asi známá věc - nicméně fakt je, že cvičení tradičních sestav (nikoli moderních dělaných pro soutěže) výrazně podporuje rozvoj vnitřní energie toho, kdo je cvičí. Je jedno, jestli se jedná o vnější nebo o vnitřní styly - funguje to u obou, podmínkou ale je, aby byly cvičeny správně jak po pohybové stránce, tak i po stránce psychycké - to ovšem opět vyžaduje pochopení smyslu sestav. V podstatě se dá říct, že je cvičení sestav mimo jiné i dynamický Qi-gong ... Kromě jiného by sestavy měly na pokročilé úrovni naučit jak tuto vnitřní energii projevit na venek, tedy vložit do pohybu, technik a podobně ...

8. Úroveň provedení a chápání sestavy se vyvíjí spolu s člověkem, který sestavu cvičí
Každá sestava má několik úrovní provedení - od začátečnické, kdy jen mechanicky opakuješ pohyby a snažíš se je vstřebat do podvědomí a zacvičit je maximálně správně a ve správném rytmu, přes různé pokročilé úrovně provedení, kde se každá úrověň provedení sestavy zaměřuje na procvičení jiných pokročilejších aspektů příslušného bojového umění až po úrovně mistrovské. Každá z pokročilých úrovní cvičení sestavy v sobě zahrnuje aspekty úrovní předešlých, mistrovské úrovně pak v sobě zahrnují všechny tyto aspekty. Většinou se taky vizuelně pohyby mistrovské úrovně různě odlišují od provedení začátečnické úrovně. Zvládnutí mistrovské úrovně vyžaduje správné vedení, hodně času, praxe a chápání podstaty sestav a rozhodně se neučí ani na prvním tréninku, ani za rok, ani za pět let cvičení ...

Tolik v kostce a jak už zaznělo, sestavy nejsou vše - mimo sestav je nedílnou součástí příslušného stylu bojových umění i plno dalších cvičení, ať už bez partnera nebo s partnerem.
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » pát 08. říj, 2004 0:29

Raptor tak to je super a úplne vyčerpávajúca zostav. Ak to už z tohoto nepochopí, hold tak už to nepochopí nikdy 8) 8) 8)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Player

Příspěvekod pavela » pát 08. říj, 2004 4:49

Kromě toho, že se můžu potrhat smíchy nad duchaplností toho kolegy, který tě odhalil, že do toho pytle mlátíš hlavně hlavou( :lol: :lol: :lol: ) jednu věc. Stále se oháníš praxí, jak jsou sestavy na hovno a jak je nejlepší se rovnou prát hlava nehlava. Tuhle jsi se někde zmiňoval, že jsi se pral s Dongwu, docela by mě zjímalo, kdo komu dal na kokos? Jestli zvíťězil tvůj objevný moderní přístup chvíli buchbuch pytel a rovnou rvačka, nebo inteligentní tradiční přístup, protože pokud je mi známo, Dongwu nikdy nic jiného než tradiční tréning(tedy hlavně ty "nahovno" sestavy) neabsolvoval. Jak to dopadlo? :?:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 08. říj, 2004 6:16

player píše:"cviceni sestav me zdokonaluje v tom a v tom,diky cviceni sestav sem takovy a takovy"

2player

Cvičení sestav mi zdokonaluje vnímání vzdálenosti (maai), logiky pohybu (riai), držení těla (šisei), učí mě správnému dívání se a vidění (mecuke), zlepšuje bdělost nebo připravenost (zanšin), zlepšuje techniky a jejich části jako úhel úderu, krytu nebo seku (kakudo), soustředění energie (kime)... učí mě rozumět principu akce a ne-akce (sei to dó), úsudku (jojú) a správné posloupnosti technik (džundžó).

Díky cvičení sestav můžu říct, jsem si jistý a vědomý toho, že cvičím tradiční bojové umění a ne nějaký paskvil, co nemá hlavu a patu

Prosím pěkně, nepokoušej se na to reagovat... tohle není námět k plnohodnotné diskuzi, ale fakta... Ty, to prosím považuj za výkřik do tmy případně urážku.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pát 08. říj, 2004 6:24

Kdyz shrnu nas sparing, tak jsem dostal vic. Jednak uz na tom nejsem tak jako driv, jednka jsem nemohl utocit na nekryty genitalie, utoky na hlavu jsem vetsinou zastavoval (narozdil od Playera, tam kontrola techniky trochu pokulhavala, takze kdyz prosel, tak jsem dostal bombu). Myslim, ze je docela rychlej, ale mit o dvacet kilo min nalozi mu i muj bracha.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pát 08. říj, 2004 6:29

player píše:... rok a pul sem v kuse drel kat rovnou 5.

No právě. Nic proti, ale za rok a půl nikdo nepochopí a nezvládne ani heian 1 až 5. Ono to chce trochu vyzrát. Když jses učil chodit, také jsi neměl po roce a půl vytříbenou chůzi. :lol:
Angus
Naposledy upravil Angus dne pát 08. říj, 2004 11:36, celkově upraveno 2
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Player

Příspěvekod Anonymní » pát 08. říj, 2004 8:12

Předem chci říct, že sdílím podobnej názor jako ty na druhou stranu asi umím líp číst, protože význam "sestav" pro jednilvé aktéry této diskuze tu skutečně zazněl několikrát a myslím, že poměrně jasně. To že to tobě nedává smysl je skutečně tvůj problém a těžko někoho přesvědčíš že to tak nemá cvičit. Rád bych tě taky opravil v původním tradičním Muay Thai sestavy také figurovaly, protože v minulých dobách nebylá jiná možnost jak předat soubor technik dalšímu pokolení,, nebyl žádnej internet, knihy, televize, video...
Můj názor je že vše co je v sestavách se dá naučit a natrénovat samostatně a lépe a účiněji, ale je jen věc každýho z nás co mu líp vyhovuje. Problém sestav je v jejich přeceňování, které se odráží například v tom že se v nich závodí, což si myslím je ten skutečnej problém a největší šaškárna.

Masta
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Player

Příspěvekod patrik » pát 08. říj, 2004 8:35

Masta_online píše:Problém sestav je v jejich přeceňování, které se odráží například v tom že se v nich závodí, což si myslím je ten skutečnej problém a největší šaškárna.

IMHO to, že se v sestavách závodí považuju spíš za podceňování jejich významu víc, než přeceňování.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 08. říj, 2004 9:51

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:26, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pát 08. říj, 2004 10:23

pucmaz:
"Student Higashionny... ale gojuryu vytvoril Miyagi, taktez zak Higashionny. A od nej se naucil vsechna kata. Jakpak je to mozne? Ze by se pan Ura vic nez 3 kata nenaucil? To ale neznamena, ze jich vic nebylo... spis mu jich mozna vic nebylo svereno... ale to je jen moje spekulace."

No pointa toho clanku spocivala v tom, ze Higashionna sensei ucil prave jenom ty 4 kata(sanchin,seisan,sanseiryu,suparinpei)...z toho se Myiagi naucil 3, a zbytek prejal odjinud 8O
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pát 08. říj, 2004 10:27

vsichni: Diskuze se tu rozbehla plamenna...a jeji precteni mi vnucuje logickou otazku, kterou bych vam ted chtel polozit:

Nauci kata cloveka neco, co by se jinym zpusobem nedalo naucit stejne a efektivneji/rychlejs?

(A to se nesnazim provokovat,vazne :D )
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 08. říj, 2004 10:44

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:26, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 08. říj, 2004 11:01

Ale ano, na vsetko existuju "rychlejsie a preto efektivnejsie (co sa tyka casoveho ramca vyuky) metody". Avsak na druhej strane kazde urychlovanie so sebou prinasa nebezpecenstvo spalenia sa (ako v tantre a vsetkych podobnych "dualnych" praktikach). Prostymi slovami: ak sa naucis bojovat rychlo, tak aj skoncis s bojom rychlo.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 08. říj, 2004 13:18

Pokud bych se naučil skončit s bojem rychle budu jedině rád :twisted: :twisted: :twisted:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Dongwu

Příspěvekod pavela » pát 08. říj, 2004 13:57

Hehe, vidíš to, honíš baby, šukáš a na tréning sereš, co se to s tebou stalo, pamatuju tě jako velkýho bijce???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 08. říj, 2004 14:03

Masta, soutěže v sestavách a skutečný využití sestav pro praxi jsou dvě odlišné věci. To, že se v sestavách soutěží ale neznamená, že jsou nahovno... I když máš naprostou pravdu v tom, že cvičení jednotlivých technik je stejně účinné jako jejich cvičení v sestavě, ostatně v tradičním tríningu se postupuje právě z tak, nejdřív se techniky cvičí jednotlivě a po jejich zvládnutí je následné spojení do sestavy jenom třešničkou na dortu.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 08. říj, 2004 14:49

Playere, podle tvé logiky (vyplývající ze současných zkušeností) považuješ to jak to děláš za jediné správné a nechceš se zbytečně rozptylovat něčím, co logicky považuješ za ztrátu času,energie atd. Je to tak?
Tak zase podle jiné logiky - založené taky na zkušenostech, považuji třeba já za důležité dělat něco jiného a nenechat se rozptylovat tím co děláš ty.
Ty jsi ale chtěl vědět, co mně osobně dává to, že cvičím sestavy. Řeknu ti, když o tom přemýšlím, že vlastně nevím. Proč? Náš systém vyuky taijiquan zahrnuje totiž cvičení průpravných cviků, cvičení sestavy, cvičení drilů, cvičení ve dvojici a cvičení na rozvoj síly. Takže nejsem schopen přesně říct, co by mi dalo, kdybych cvičil pouze sestavu. Každopádně zatím ještě převládá individuální cvičení velmi asi tak 90 ku 10 možná i víc. Cvičení mi ale dalo tu zkušenost, že abych něco věděl, tak to musím dělat a hodně dlouho a hodně intenzivně. To co bylo včera už v mém cvičení dnes neplatí. Dřív to bylo co bylo před rokem, tak už neplatilo. Tenhle stav změny se velice zrychluje, takže ti fakt nejsem schopen říct jaký na mne cvičení sestavy bude mít vliv a co mi přinese. Prostě se nechávám překvapovat. Je to něco jako když objevuješ nové prvky ve fyzice nebo nové země či vesmíry nejen zkrz televizi nebo dalekohled, ale opravdu v tu chvili jsi tam kde jsi a děje se to co se právě děje. A pokud tě zajímají bojové schopnosti získané takovým cvičením. To je ještě složitější. Víš, učit se úder bez nápřahu, přímo v kontaktu je běh na dlouhou trať, jak se říká. Každodenní, víceletá dřína, ale uplně něco jiného než poskakování a výpady. Takže tak. Ovšem každé cvičení vede k poznání, nenech se rozptylovat a sám uvidíš. Je mi tvůj přístup docela sympatický i když dělám něco úplně jiného, ale dělám to stejným způsobem, jen se snažím míň přemýšlet a víc převzít od těch co už to vymysleli. Ono i tak je to nesmírně těžké a člověk navíc neví, jestli je správně nebo ne. Nedá se to tak jednoduše vyzkoušet.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 08. říj, 2004 15:00

patrik píše:
player píše:"cviceni sestav me zdokonaluje v tom a v tom,diky cviceni sestav sem takovy a takovy"

Cvičení sestav mi zdokonaluje vnímání vzdálenosti (maai), logiky pohybu (riai), držení těla (šisei), učí mě správnému dívání se a vidění (mecuke), zlepšuje bdělost nebo připravenost (zanšin), zlepšuje techniky a jejich části jako úhel úderu, krytu nebo seku (kakudo), soustředění energie (kime)... učí mě rozumět principu akce a ne-akce (sei to dó), úsudku (jojú) a správné posloupnosti technik (džundžó).

Díky cvičení sestav můžu říct, jsem si jistý a vědomý toho, že cvičím tradiční bojové umění a ne nějaký paskvil, co nemá hlavu a patu

Podepisu se pod to co napsal patrik, pridam k tomu

Cit pro vzdalenost (maai) a nacasovani (japonci by rekli taimingu :-))

Kata stejne jako dalsi cviceni (treba ruzne formy sparringu) te pripravuji na boj
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...