pm píše:bench press je jednoznane na ustupu, zjistlio se totiz, ze ti co benchujou tezky vahy, nedaji v cable pushi ve stoje ani zlomek toho co presujou, protoze jim nespolupracuji nohy, jadro a ruce. cable press je imho jeden z nejlepsich cviku na presovani, ale o tom jsme tu uz nekolikrat psal, jako vyjimku z pravidla ohledne masin.
Tak mám náladu znova něco napsat, hahahahaha.
Takže důvod proč na benchi dáš mnohem víc než ve stoje na horizontálním pressu je nespolupráce svalových skupin?
Takže dřepy, nadohozy, trhy, mrtvoly, vlastně jakejkoliv cvik co přesně nesimuluje techniku při strikingu nebo zápasení je k ničemu?
To je blbost jak vrata do stodoly.
Několik let jsem necvičil žádný vertikální pressy, včera jsem si dal ve stoje, jen na jednu stranu 32kg jednoručku a pressoval jsem úplně v pohodě.
(Podobný váhy jsem jel na tlaky v sedě)Naprosto z přehledem jsem používal sílu z horizontálních tlaků v leže.....
Takže to funguje i naopak, vertikální pressy jsou cvičení i pro horizontální směr síly.
Naprosto je pravda ža na strojích a v sedě se neposílí jádro a spodek, což je hodně důležitý, ano ano ano, ale v sedě a v leže se neposiluje jádro a spodek ale vršek (upper body).
V sedě zas stabilizujou volnou váhu, ramena a vršek což je pro údery dost důležitý.
Na spodek je spousta jiných cvičení.....
Opravdu doporučit na posílení upper body kladku místo těžkých volných vah je naprostá blbost, ještě že olympijský atleti benchujou, kdyby jeli kladku tak nepřehoděj malý vápno.
Kettls a různý cviky s vlastní vahou, unilaterál cviky , speciální posilování jádra jsou hodně zajímavý a super, ale opravdu není nutný mlít diletantský blbosti nebo marketingový žvásty o jiných cvičeních.
Žádný posilování s železem kompletně nesimuluje spolupráci svalových skupin v technikách bu/bs, ale o kompletní simlulaci techniky v posilování nejde.
O Dragão é campeão.