ukropcany píše:Nepoznám nikoho po operácii, ale bežní slepúši (ako ja napr.) štípu v pohode aj bez škuliek...

no skus, kolko mas dioptrii

ja som mal na kazdom oku minus 5...
apropos, moje dovody na operaciu nesuviseli len s tym, ze chcem zacat "stipat"

bolo ich viac:
1. vyrazna dezorientacia v priestore po poskodeni/zniceni okuliarov;
2. obava zo zranenia napr. pri futbale, kde sa neda hrat s mojimi dipotriami bez brejli, a to riziko, ze sa okuliare rozbiju po naraze lopty do hlavy a porani sa oko... nic moc predstava
3. konkretne skusenosti - utopenie okuliarov prvy den splavu a nasledne prezitie dalsich 3 dni "poslepiacky" (aj ked to malo aj svetlejsiu stranku, baby mi odpustali rozne prehresky proti slusnemu spravaniu, che che

); pri lezeni sa mi uvolnilo sklicko z okuliarov a padlo z vysky cca 10 metrov a takmer trafilo mojho istica...
4 cely zivot som chcel nosit slnecne okuliare a teraz nielen ze mozem, ale musim
makoto: presne vnutroocny tlak ma zaujimal a pytal som sa nan doktorky. mal sa po operacii znizit, ale ziadnym zasadnym sposobom. mal som 2 predoperacne vysetrenia a merali mi hrubku rohovky aj vnutroocny tlak, vsetko som mal v poriadku, maju stanoveny limit, kedy este operacia ano a kedy uz nie a do rizika nejdu - nestoji im to za to.
predpokladam, ze tvoje zranenie bolo ovela zavaznejsieho charakteru ako nasledky mojej operacie, pretoze mi bolo povedane, ze v sportovani (bez vynimky) nie je absolutne ziadny problem.
nechal som si cely ten postup vysvetlit, laicky to zhrniem nasledovne - namaceruje sa epitel, zhrnie sa, cim sa obnazi rohovka, laser "zreze" dioptrie, epitelova vrstva sa nahrnie naspat (odumrie a do 3 dni sa vytvori nova - ako ked si spalis pokozku), na 3 - 4 dni sa nasadi ochranna sosovka (cize clovek vidi, predtym sa oci prelepili gazou). po odstraneni sosovky sa este ta epitelova vrstva a rohovky hoja, do mesiaca sa upravi videnie a do 4 - 6 mesiacov sa rohovka zahoji na 100%.
inac za pripadne dokorigovanie dioptrie uz platit nebudem, je to v cene, takze nie je v ich zaujme, aby som sa tam okrem povinnych kontrol (dnes som bol uz na tretej od operacie, merali mi aj ten zmienovany vnutroocny tlak) este ukazoval.
som nachylny im verit, uz to robia 20 rokov (cca 200 operacii mesacne) a momentalne su 3/4 ich zakaznikov zahranicna klientela, vacsinou nemci a rakusania. myslim, ze keby tam nejake riziko bolo, tak by sa mi o nom zmienili, alebo by som sa o nejakom docital. v dnesnom case blogov a internetu sa da prist o dobre meno velmi lahko a myslim, ze nejake zatajovanie informacii im za to nestoji.
ale napriek tomu sa treba zaujimat, ziskat rozne pohlady na vec a nakoniec sa rozhodnut vlastnym rozumom - cize zatial vynecham posilovanie nad moje sily