Sestavy (kata) v bojových uměních

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod player » ned 10. říj, 2004 21:05

sun:vsechno chapu,cos napsal,souhlasim.Me cviceni BU dava jistou flegmaticnost,vic si lidi vazim tim vic,cim vic vim,jak snadno jim lze ublizit.Clovek pak uz vidi potencialni spory uplne jinak a dela vsechno pro to,aby se jim jakkoli vyhnul.Jenze ne vzdycky jsou lidi rozumni a ne vzdy si daji umysl rozmluvit :?

Pavela:co si o me prosim te myslis? :) Ja mam nahodou psy moc rad.Da se rict,ze si zvirat vazim daleko vic nez lidi.My si takhle hrajem,delas jako by sis nikdy nehral se psem :lol:
Ja se ho zkousim "pohladit" a jeho ukolem je pokusit se me "rafnout".Nahodou to dost dobre rozviji princip stylu hada,v mem pripade :wink:
A strnula ramena?Ja je mam takhle normalne,me niz nejdou,to je dano anatomii,nekdo ma zase problem mit je relativne rovny,jestlis myslel tohle :) Ne prosim te,zase se jedna o nazornou ukazku bez pohybu,presne jak rikas,teoreticky to nevyresime.Pohyb je o uplne necem jinym.Jestli mas namysli strnulost ramen ala wing chun,pak to ho se zdrzuju.Da se rict,ze se snazim vyvarovat jakekoli strnulosti jakohokoli udu :wink: :D
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pon 11. říj, 2004 9:00

Pavela:
jo, tak je to. Díky za doplnění. Ovšem zatím si o takovém rychlém přepolování + a - nechávám zdát. Ono všechno je pořád nějaké těžší a těžší. Zatím buduju něco s čím snad budu časem pracovat.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BenGuri » úte 12. říj, 2004 12:03

Player, ten problém není v ramenou, je v postavení tvé hlavy, resp. v dopřednem sklonu krční pateře. Takové postavení hlavy může být rovněž tvou anatomickou specifikou,a le pokud ne, snaž se hlavu držet tak, abys nemel bradu vysunutou vpřed. Zkus co nejvíce a to i v postojích i v pohybu držet hlavu s co nejmenší lordozou / dopředné prohnutí/ krční pateře. Neznamená to učit se strnulosti. Pokud si jen zkusíš v postoji ten rozdíl, zjistíš, že vtažení hlavy vpřed je sice instinktivní, ale nesprávné. Brání proudění čchi, brání správné funkci paží a ramen při úderech, neboť páteř s předsunutou bradou nefunguje rotacně ale daleko spíše torzně , což zpětně způsobuje nežádoucí kývání těla při úderech a zatěžování krční, hrudní a v důsledku i kříž-bederní páteře. Negativně ovliv´´nuje rovněž plynulost dýchání, způsobuje nežádoucí zvýšení nitrohrudního tlaku a podobně. Takové stažení hlavy má v podstatě smysl už jen tehdy, když jsi fest bit a stahuješ hlavu do krytu ramen a paží. Když ale tímto způsobem máš normálně fungovat, využíváš tak maximálne 55% svých možností.
A teď, možná Pavela, nebo YiWan namítnou, že to je správně, neboť je to způsob "trojího zakulacení" nebo tak něco. Já myslím, že ani tak není, že je to nesprávný návyk. Netvrdím, že se nepletu, ale vidím to takhle na základě svého cvičení a studia. Ale pokud je to někde záměr, rád se o to dozvím více od Pavely nebo YiWana. Hoj.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » úte 12. říj, 2004 12:52

Olee, olee, tak taketo prispevky by som tu rad vidiet castejsie, pretoze takymi prispevkami sa ostatni mozu ucit mysliet a citit aj svoje vlastne cvicenie. Povodne som nechcel komentovat (uz beztak kritizujem nemalo), ale Playerove fotky sa mi taktiez nepacia, pretoze pouziva ciste iba hrubu vonkajsiu silu, takze hoci aj sa vie ubranit, nie je to kungfu... Suhlasim s BenGurovou charakteristikou bez vyhrad.
BenGuri, este otazocka: bydlisko SrL je Sri Lanka?

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » úte 12. říj, 2004 13:10

BenGuri píše: ...A teď, možná Pavela, nebo YiWan namítnou, že to je správně, neboť je to způsob "trojího zakulacení" nebo tak něco. Já myslím, že ani tak není, že je to nesprávný návyk. Netvrdím, že se nepletu, ale vidím to takhle na základě svého cvičení a studia. Ale pokud je to někde záměr, rád se o to dozvím více od Pavely nebo YiWana. Hoj.

Zdravim, BenGuri !

kdepak, "YiWan" nic nenamita :wink:, mysli si totez... Ale proste mlci...

"...gaga. kokodaaak??? gagaga!!!..." ho nebavi.
cest !
yw
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Ben Guri

Příspěvekod pavela » úte 12. říj, 2004 14:26

Pavela nenamita taky nic, páč máš ouplnou pravdu. Teorie wušu tomu říká ding tou, nebo taky ba ding.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 12. říj, 2004 20:16

BenGuri:dekuji za hezkou prednasku,mysleno bez ironie.Ale skutecne si myslis,ze mam vysunutou bradu? 8O Ja se snazim bradu nevystrkovat,proto me prekvapuju tve tvrzeni.Pokud bych mel hlavu jeste vice zklopit,pokud si to tak myslel,pak uz bych snad ani nevidel na soupere :roll: A pokud bych mel hlavu dat vic vzad,pak by dochazelo k odtrzeni se od uderu.Tedy uder leti spolu s energii tela vpred a hlava se bude zaklanet?Takhle si to snad nemyslel :?
Nicmene jsem chtel jeste zopakovat,ze se jednalo o ukazku provedeni haku v mem pripade,tedy hlavne o to,jak moc mam/nemam natazenou ruku a v jake poloze se nachazi zapesti.Pokud bych mel demostrovat jak se chova moje cele telo pri uderu napr. do tvrde lapy,musle bych sem dat video celeho pohybu a ne jen demonstracni statickou fotku. :roll:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 12. říj, 2004 21:45

RE: V porovnani s BU je thaibox technicky stagnujici zalezitost at si rika kdo chce co chce

to: Player- mám dotaz... docela ocenuju to že jsi sem dal svoje fotky, kam každej píše pod přezdívkou. Jak dlouho jsi dělal ThaiBox? a u jakýho trenéra? já osmim rokem ,.. ale musim říct že čím víc dělám ThaiBox tak rozhodně nemám pocit, že už bych všechno uměl nebo technicky stagnoval, naopak, pořát se je v čem zdokonalovat. a po zhlédnutí sparingu Thajců musim říct že takhle dobře cvičit nikdy nebudu, byli neuvěřitelně uvolnění a v pravou chvíli dali takovou ránu že by mi urazili nohu. Bylo vidět že to dělali od dětství. v každym BU je něco zvláštního co v tom druhym neni. taky jsem toho dělal víc, jako karate, HwarangDo ale až v KickBoxu a ThaiBoxu jsem zase já našel to svoje. Každý at si vybere to co mu vyhovuje ale rozhodně neni BU které nejde technicky vylepšit, o tom mě nikdo nepřesvědčí že dělá boj který ovládá dokonale tak přejde na jiný. někdo hledá ten svuj styl celý život a někdo ho nenajde vůbec. to je můj názor.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 13. říj, 2004 8:21

Tak jsme se od sestav dostali pěkně až k postojům.
Miro: už dávno jsem se tě chtěl zeptat. Dost často se zmiňuješ, pokud se jedná o postoje, o oblasti "KUA" a mluvíš jen o jedné oblasti. Mám za to, někde jsem to asi četl, ale už netuším kde, že každý kloub v těle má své KUA. ®e to znamená něco jako most a člověk ty klouby musí prostě správně přemostit, aby došlo k správnému přenosu energie resp. síly. Oblast kolem kyčlí (vnitřní i vnější) je zřejmě vůbec nejdůležitější, pokud tam to není, tak asi nemá vůbec cenu se věnovat ostatním kloubům, takže asi proto o těch další KUA nemluvíš. Nebo je to jinak?
Ostatní:
V návaznosti na tohle, je pro mě postoj správný tedy tehdy, když jsou všechny mosty postavené správně, (nezapomenout na obratle v páteři) a nastane zakořenění v chodidlech, zavěšení hlavy, vyprázdnění hrudníku a naplnění zad. Tomuhle se dá teoreticky rozumět (a neberu takové připomínky jakože zakořenění nepotřebuji, protože se chci rychle pohybovat :-)), ovšem jak to udělat v praxi? Mně se čím dál víc osvědčuje se o to moc nestarat a starat se o to vytvořit co největší potencilál energie a síly. Jakmile dojde k vnitřnímu pocitu pohybu síly a otevření drah, je pak podstatně jednodušší tyto základní aspekty chápat a snažit se je dodržet, alespoň v postoji, když už ne v pohybu. Člověk pouze nastavuje jednotlivé části tak, aby proud byl co nejsilnější. A máme tu další problém, jak vytvořit co největší množství energie a síly? Ale to už je vždycky určitá specifika každého systému a souboru cvičení. Každopádně si myslím, že se to nedá při sparingu.
No a ještě jedna poznámka. Pokud je nějaká část chybně, znamená to, že musí být i jiná špatně. Není to tak, že tuhle spravím a pak se budu soustředit na další. Pokud mám špatně hrudník má automaticky špatně i záda pokud mám špatně kyčle mám špatně i ramena a opačně. Atd. atd.
No a poslední. Na rozdíl od druhých se mi o tom lepší mluví, mé postoje stále stojí za prd, takže ani nejsem schopný ukázat, co jsem tady vyplodil. :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 13. říj, 2004 9:24

sun píše:... Pokud je nějaká část chybně, znamená to, že musí být i jiná špatně.
...

Výborný postřeh.
Jinak - vše souvisí se vším.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 13. říj, 2004 9:38

to jsem nevymyslel :cry:
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Player

Příspěvekod BenGuri » stř 13. říj, 2004 11:43

Nene, myslel jsem to právě naopak, hlava by neměla být "dopředu, ani letět dopředu při úderu, hele mozek má tak 4 - 5 kg, kosti hlavy a měkká tkáň (odhad) 2 - 3 kg. Když máš hlavu takhle dopředu, je přitažena sternocleidomastoideem - svalem kývačem a fixována zezadu smrštěnými trapézy a zdviženýma lopatkama a celý tento komplex kloubů a svalů je v tenzi, které pak při nárazu způsobuje, že obratle se jako konec biče násilně sesunou do střihu. Hlava by tedy měla být držena "rovněji" rovná krční páteř a svaly a ramena uvolněná. A neplést uvolnění a ochablost! K tomu, aby úder z této výchozí polohy nebyl příliš nevýrazný pak slouží jen velmi krátkodobé koncentrování síly podložené dejmetomu řečeno stahem svalstva, ale takovým, který nedeformuje postoj a plynule, i když hned zase následují uvolnění. Nerovné držení hlavy také způsobuje, že je stížen dech, krční tepny jsou stlačeny svalstvem a protože v tomto místě jsou baroreceprtory, které hlídají zvýšení tlaku v oblasti krku a hlavy, dochází k paradoxním srdečním akcím, ve vztahu k adrenalinovým a epinefrinovým resp. na a n.e. reakcím. To vede k prohloubení stressu a diskonfortu při takových technikách. Nechci takhle veřejně prudit a nechci, abych v tobě vyvolal lítost nad tím, že jen sem dáš fotky, hned Tě někdo péruje. Jen reaguji na předešlé. Tak se měj a pozdravuj od BenGuriho svého psa. To jsou naši průvodci a dárci jediné skutečné lásky.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » stř 13. říj, 2004 11:49

Sun,

Obavam sa, ze si cital nepresne informacie alebo sa to nejako skomolilo. Ale kua (vyslov kchua) je anatomicky termin, ktory znamena triesla a nema to ziaden "premostovaci" vyznam, teda aspon normalny Cinan si pod tym vzdy predstavi triesla a nic ine. Pokial si niekto chce vyslovene zaabstrahovat a zabasnit, to uz je ina vec.

...ovšem jak to udělat v praxi? Mně se čím dál víc osvědčuje se o to moc nestarat a starat se o to vytvořit co největší potencilál energie a síly. Jakmile dojde k vnitřnímu pocitu pohybu síly a otevření drah, je pak podstatně jednodušší tyto základní aspekty chápat a snažit se je dodržet, alespoň v postoji, když už ne v pohybu. Člověk pouze nastavuje jednotlivé části tak, aby proud byl co nejsilnější. A máme tu další problém, jak vytvořit co největší množství energie a síly? Ale to už je vždycky určitá specifika každého systému a souboru cvičení. Každopádně si myslím, že se to nedá při sparingu.

Ked clovek cvici, vzdy by mal vediet, co cvici, respektive co robi. Zda sa to byt samozrejme, ale nie je tomu tak - naozaj sa domnievam, ze vacsina ludi, ked praktikuje povedzme taiji, nevie celkom jasne, co robi. Zostava (ako priklad) sa da povedzme cvicit s dorazom na spravne postoje (mat spravne spojenie ci prepojenie alebo premostenie, ako tomu hovoris). Alebo sa da cvicit s dorazom na energeticke procesy v tele. Alebo sa da cvicit este inak. No a na zaver by cvicenec mal zosuladit vsetky tieto casti.
Dobra poznamka, ze sa to neda pri sparringu - to je aj dovod, preco odporucam robit tuishou a vsetky ostatne dualne cvicenia s partnerom az hodne, hodne neskoro - pretoze spravny nacvik tuishou atd. vyzaduje mat solidne zvladnuty tok energii, co v skutocnosti ma zvladnute iba extremne mizive percento praktikujucich.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Player

Příspěvekod Anonymní » stř 13. říj, 2004 11:54

Tak se měj a pozdravuj od BenGuriho svého psa. To jsou naši průvodci a dárci jediné skutečné lásky.[/quote]

hehe, proto se asi jedí :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

hellas_of

Příspěvekod BenGuri » stř 13. říj, 2004 12:04

no jasně, láska prostě prochází žaludkem. Jednou jsem se ptal jednoho Číňana: "Opravdu jíte kočky? Ano. A jak chutná jejich maso? Na dlouho se zamyslel a povídá: Skoro jako hadí...

Jedna instrukce v jistém asijském mnišském řádu říká: Když poznáte, že darovaná potrava je z lidského, nebo sloního masa, neměli byste ji jíst...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » stř 13. říj, 2004 12:26

Miro:
dík za ta kua. Bylo to hezky vymyšleno - myslím s těmi mosty. Tak zůstanu raději u té perly s devětkrát zalomenou dírou.

"Ked clovek cvici, vzdy by mal vediet, co cvici, respektive co robi"

Tak to jsi udeřil přímo na hlavičku. Dalo by se uvažovat o tom, že mnoho lidí ví, co cvičí, ale neví, že na té jejich úrovni se to ještě nebo už necvičí.
Například já jsem to dělal hodně dlouho. (Aplikace, agresivní tuisho, pletení více stylů dohromady a další různé nesmysly) Chce to mistra, kterému člověk důvěřuje. Pěkně krok za krokem.
Prostě být jako dítě co příjde do školy a vůbec neuvažovat co bude až bude v dalším ročníku, prostě dělat a soustředit se na to co dělá. Jsou extrémy, ti co moc přemýšlí, vymyslí většinou to, že škola je na nic a další kriminální živel je na světě. Být moc chytrý brzo se zkrátka nevyplácí.
Nevím, jak by se rodiče stavěli k učiteli, který by v první třídě učil něco z páte, něco ze střední, sem tam něco z vysoké a hlavně z praxe, učil by vykládat vtipy, pít pivo, sex atd. Asi by si stěžovali u ředitele, že jo. A ten by řekl: "víte ono je to takhle pro ty děcka zajímavější, to že neumí psát, počítat ani číst, vlastě v životě stejně moc nepotřebují." Dali byste do takové školy své dítě? Já teda ne. Ale do takových podobných oddílů bojových umění děti i dospělí v pohodě chodí. Z toho je vidět, že učit bojové umění je mnohem zodpovědnější a náročnější činnost než učit ve škole.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » stř 13. říj, 2004 21:55

Ondra:tak ja se za svoje nazory nestydim,fotky jsou z duvodu toho,ze nez bych neco zdlouhave pisemne popsal,tak sem radeji dam nazornou ukazku v podobe obrazku,samozrejme by bylo nejlepsi video,jak sem poznamenal.
K otazce.Tahibox sem delal velmi kratce,rekneme 4 mesice.Ovsem paradox byl,ze technicky me nenaucil nic,jedine,co mi dalo jiskru do dalsich treninku jinych BU byl kontaktni sparring.To me dalo dost motivace a hned byly videt nedostatky,ktere sem si sebou pritahl z karate a hlavne ze cviceni sestav :D
Heled v cem prosim te byli ti thajci lepsi?Provadeli snad jine kopy ci udery nez ty?Nebo je meli "jen" rychlejsi/silnejsi apod.?Tohle bych ja nenazval zdokonalenim techniky,ale "jen" fyzicky.Cimz odpovidam i Ukropcanemu.
Kdyz to vemu polopate,tak rekneme ze treba karate ma NAPR. popsanych-placnu-2000 technik.Za jak dlouho myslis,ze je clovek schopen vstrebat a naucit se je?Kdezto thaibox,kdyz to prezenu,nema technik ani 50,dokonce bych snad byl i v tomto pripade je schopen vyjmenovati...direkt,hak,zvedak...kop vpred,obloukovej kop,....par technik loktu a kolen.A dal? :? .....Tehle "par" veci neni problem vcelku rychle vstrebat,pak uz proste clovek piluje jen jejich rychle ci silne provedeni porad dokola.Zadne jine techniky neprichazeji,protoze proc?Protoze je to hlavne sport,nejsou v nem dalsi zapotrebi.Je to jednoduche.
Proto take thaibox pritahuje spoustu "nevyrovnanych" lidi,kteri hodne rychle se potrebujou naucit dat nekomu pres usta,takze pak stoji cely trenink pred pytlem a rezou do nej o sto sest a z treninku vychazeji jako nejvetsi bitkari...takova jest ma osobni zkusenost,bohuzel.Samozrejme ze to neni pravidlo,ale k videni to jest velmi casto.
Thaiboxu jsem nechal z nekolika duvodu,predni byl ten,ze se nemohu v realne sebeobrane spolehat na to,ze nekoho "ukopu,umlatim".A jak sem jiz nekolikrat poznamenal,me jde o sebeobranu AZ na prvnim miste.

BenGuri:tak letet je dost prehnanej vyraz,bych rekl :wink: Ja nad tim vubec nepremejslim,proste ji nechavam at se prizpusobi.Vesmes si myslim,ze mam krcni pater rovne s hlavou.To ze ji trebas sem tam pustim vic dopredu ci dozadu nebo dokonce do strany jsou nasledky pohybu tela,prece hlave nebudu nutit "protipohyb" vuci telu?
Tohle je asi bezpredmetna diskuse,tve nazvoslovi je pro me tabu,takze tohle by bylo jen o nazorne ukazce nas obou.Kazdopadne jestli se nepletu,tak mozek dospeleho cloveka ma v prumeru nejakych 1300 gramu.Kdyby mel 4-5 kg,tak to potez prdel teda,to by pak byl skutecne zahul na cely pohybovy aparat :)
PS:nemohl bych asi navstivit trh,kde se prodavaji psi k jidlu.Tohle bych fakt nevydrzel a hned prvinho stankare bych zbil do bezvedomi a pak ho stahl z kuze jako to delaji psum.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 13. říj, 2004 22:34

Tahibox sem delal velmi kratce,rekneme 4 mesice....
...Za jak dlouho myslis,ze je clovek schopen vstrebat a naucit se je?Kdezto thaibox,kdyz to prezenu,nema technik ani 50,dokonce bych snad byl i v tomto pripade je schopen vyjmenovati...direkt,hak,zvedak...kop vpred,obloukovej kop,....par technik loktu a kolen.A dal?

děláš si srandu? děláš ThaiBox 4 měsíce, už jsi schopnej vyjmenovat všech 50 technik :D a co málo známý techniky ThaiBoxu, který jsou na kempech v Thajsku?, těch rozhodně neni 50 ,vůbec nevíš o čem mluvíš a už tady dáváš rozumy, kdo si myslíš že jsi? nějakej trenér? až budeš mít za sebou jako Macháček tak můžeš všechny vyjmenovat a já budu držet hubu, ale když to děláš jen čtyři měsíce, otočíš se na podpatku a už vidíš co je tam špatnýho.... o tom se s tebou nehodlám bavit. vůbec tomu nerozumíš a děláš tady chytrýho. :evil: kolik máš za sebou zápasů v ringu? asi žádný za tu dobu jsi se stačil párkrát osprchovat, přijd se na mě kouknout do Sportovní haly na Spartu na ME v Thaiboxu a vysvětlíme si to tam, uvidíme, jsetli jsi takovej odborník nejenom teoreticky ale i prakticky.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Player

Příspěvekod pavela » čtv 14. říj, 2004 5:40

Tahibox sem delal velmi kratce,rekneme 4 mesice.Ovsem paradox byl,ze technicky me nenaucil nic,[i] Kdyby ses naučil, tak by si byl GÉNIUS nejlepší na světě. Ty jsi prostě všecko zkusil pár dní a zjistil jsi svým geniálním ostrovtipem a futurismem, že to je na hovno a že ti to nic nedá, žejo? A že nejlepčí je bez jakýkoliv zvládnutý techniky začít do sebe bušit. To je bezva bojový umění. A jde ti především o sebeobranu? A co asi tradiční BU je? Honění brka nebo co? Viděl jsi jak se brání někdo kdo trad. BU OPRAVDU umí?[/i]
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 14. říj, 2004 10:09

připadá mi to že po "studiu" čtyřech mesících na ThaiBoxu je opravdu hodně předčasné dělat závěry a co se týká toho že tam chodí rváči..?
ano jistě hodně pouličních rváčů tam jde s vidinou že tam každýho zmlátí, ale dost je to překvapí že jsou to oni ce lezou po čtyřech po zemi... hodně rychle jim to dojde že by tady museli hodně cvičit a připravovat se na zápasy trochu jinak než jít do hospody a porvat se tam, většinou po čtyřech mesících (nejpozději) odchází :D , a ti co vydrží? můžu ti říct, že by se málokdy poprali a nejsou to žádný bitkaři v hospodě, bojí se o zranění a hlavně po pár zápasech si dokážou vážit soupeře co proti nim nastoupí. Pokud ti jde o sebeobranu tak to je neco jiného, opravu tradiční BU vznikly kuli sebeobraně ale chce to se připravovat na boj na zemi, proti zbrani a pod. tohle neni sport, je uplně jedno jestli útočníka vyzveš na tříkolový férový běstní souboj, nebo ho praštíš trubkou do hlavy. výsledek že vyhraješ je stejnej. a pokud se připravuješ na sebeobranu typu filmu. J.C. van Damme tak to ti přeju hodně štestí.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...