Moderátor: bojovaumeni_cz
ukropcany píše:Prepnutim mam na mysli vystriet do rovna. Nie do bolesti, alebo nieco podobne... ide hlavne o to, aby sa vykorenila ta karatisticka poucka Boh vie od koho, ze uder sa konci s pokrcenym laktom...
Gino píše:Mě teda na karate učili loket propínat, protože jedině tak se do úderu dostane i všechna ta síla těla, kterou se do něj snažím dátLidově řečeno, aby se do toho šlo pořádně "vopřít"...
Něco jiného jsou možná rychlostní údery, spíš takové ty štípací, co nemají za účel mít v sobě celou váhu...
Možná se k tomu vyjádří pucmaz, který ve svém dojo na tohle musí hodně apelovat, protože opravdu odevšad k němu chodí lidé, co si myslí, že loket musí být při dopadu úderu trochu pokrčený! Uplně jednoduše si pak vyzkouší rozdíl na makiwaře...
will píše:Runare no já si myslím, že jsou spíše zprofanované výrazy jako tanečky a flákačství, co tím jako myslíš. Uvědom si, že karate je bojové umění, které musí být cvičeno, tak aby ho mohl cvičit každý tzn. starý, mladý, dítě, žena. Ty jsi bijec a hledíš na to pouze z pohledu vnější cesty, tzn. síla těla, svalů, atd. Ale o tom karate není. Co budeš dělat až třeba onemocníš nebo budeš starý a fyzická síla vprchá, už nebudeš moct na těch aparátech bouchat, zjistíš pouze to, že tvoje cvičení bylo velmi ochuzené a že si vlastně na začátku. Tělo a mysl jednou jsou a musí jít ruku v ruce, když jednu složku vynecháš, tak je to špatně. Rychlost je člověku vrozená dá se rozvíjet cca do 13 let věku, kdy se uvádí, že se dá zlepšit cca o 10 procent to je tzv. vnější cesta, která má určité limity ovšem mysl žádné limity nemá a zde se můžeš rozvíjet do nekonečna, nad tímto je třeba se zamyslet a rychlost zvýšit ze vnitř.
will píše:Ano, ale o tom už psal runar, načasování má zase souvislost s účinností úderu nikoliv s rychlostí (mohl bych jmenovat několik dalších aspektů účinnosti, ale to není předmětem tématu). Rychlost je samostatná kapitola. Je třeba rozlišovat mezi pojetím tvrdé a měkké školy, tedy v prvním případě budování svalů a úderových ploch, kdy končetinu připravuji na naráz a pohlcení energie nárazu a měkkou školou, která je nezávislá na otužení končetiny a zpětném rázu, kdy první pojetí je limitováno fyzickýmy schopnostmi jednotlivce a druhé pojetí nemá limity žádné. V jednotlivých bojových uměních se toto pojetí prolíná, i když to na první pohled nemusí být viditelné. Podle mě není dobré úpínat pozornost pouze na jedno pojetí, ale je třeba jít zlatou střední cestou.
graver píše:Tak já jsem určitě špatný žák, ale tu poučku neznám![]()
Já jsem to pochopil tak, že se začátečníkům vštěpuje, že loket nemá být propnutý do extrému, kdy už hrozí ta hyperextenze nebo ztráta kontroly nad kloubem a tedy možné prolomení při následné technice. Ale vysloveně tak, že loket má být na konci úderu pokrčený... No, snad se k tomu vyjádří někdo z místních echt karatistů, kdo třeba i vyučuje.
Ostatně třeba takové kizami s pokrčeným loktem...
+ukropcany píše:Musím povedať, že ma hrozne mätie akú jadrovú fyziku z toho robíte... proste sú na to úplne jednoduché postupy, ktoré len treba sledovať a je to...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků