Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod reccol » pát 13. led, 2012 22:17

Beham porad v tech samejch botech, jen kdyz se dostanu na namrzlej asfalt, zkratim krok a slapu jakoby vic pod sebe. Ale pravda ze beham prevazne v lese.
Co se puchyru tyce, zkus jiny ponozky, poradne si utahni boty, ta noha se v tom nesmi moc hejbat. A na kondici se to urcite podepise. Akorat na tom nesmis zatuhnout - postupne ty objemy pomalu zvysuj.
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » sob 14. led, 2012 23:55

Genesis píše: A dotaz je, v čem běháte v zimě? Já normálně v teniskách starejch, jenže jak teď nasněžilo a zmrzlo, je to trochu o hubu, ptže trať mi vede i po silnici.

Uplne ve stejnych botach jako v lete, jen se daji tlustsi ponozky...coz sice v pripade prstaku jsem jeste nevidel prodavat a proto v tej dobe beham v klasickych bezeckych botach, ale technikou behu naboso.

Genesis píše: A druhej dotaz, podepíšou se příznivě na kondici i takhle krátký běhy pravidelný, nebo nějaký výrazný zlepšení nastane až s větší kilometráží?

Ono to neni o delce trasy, nebo o rychlosti, ale o tom, v jake tepove frekvenci behas. Jakmile zlepsis tepovku (klesne ti), pak si budes moci dovolit behat rychleji, pripadne dal dobehnout. Idealni je behat hned od zacatku v takovem tempu, aby jsi mel tepovku 50-60% maxima. Budes mit pocit, ze zpocatku spise trasu odkracis, nez ubehnes, ale vydrz a pak po 5-6 tydnech pujdes velice rychle nahoru. Tohle je asi nejhorsi na teto fazi behu...nenechat se vyhecovat vlastnim egem a vydrzet nejakou dobu trasu "ubehnout" rychlejsi chuzi.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tifik » ned 15. led, 2012 11:14

Ahoj, mám nové běhací adidasky (SNOVA Glide 3 GTX M) a po prvních pěti kilometrech se mi udělaly puchýře na vnitřní straně (hraně) chodidla. Je to na výměnu bot nebo se trochu rozšlápnou? Byly docela drahé a nemám s tím zkušenosti....Dík :-)
tifik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » ned 15. led, 2012 18:18

ukropcany píše:Možno si na to nohy ešte nezvykli, ja tiež keď dám dlhšiu pauzu a vybehnem trať, ktorú nohy v pohode odnesú, tak mi občas spravia otlaky... tie treba prilepiť širokým leukoplastom aby sa neodtrhli a frčíš ďalej. Ono sa to pekne znova prirastie, alebo ak nie, tak to aspoň nerobí problémy. Inak dosť záleží na šírke chodidla, ja sa napr. do adidasiek nepracem, mám jedny na chodenie, ale behať by som v nich nemohol. S cenou to nijako nesúvisí.

Presne tak, ja mam podobny problem s Assics botama. Na mou nohu je delaji prilis uzke. Osvedcily se mi napriklad Nike boty. Nastesto tohle uz neresim bo beham jen v prstacich nebo prave ve starych Nikeach, ktere uz mam rozslapnute...

Tak me napadlo tifik, co misto toho zainvestovat do dobrych prstaku? Z dlouhodobeho (rozumej zdravotniho) hlediska to je daleko lepsi investice.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tifik » ned 15. led, 2012 20:12

Není to zase tak hrozné, snad se to poddá, měl jsem je dost utažené, zkusím trochu povolit. Je fakt, že mám ploché nohy a adidasky jsou prý užší. Prsťáky jsou zajímavá volba, snažím se běhat před špičku, myslím, že do 7 km jsem schopen to i dodržet. :-)
tifik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod cohen » pon 16. led, 2012 10:50

vcera podvecer som si bol dat 8km, bol to celkom masaker, fukalo jak besne. bolo sice tesne nad nulou, no vdaka tomu vetru som sa citil ako pri minus 5...

tenisky treba rozbehat, ale je to krute, mam uz pol roka tiez adidasy, ale viac ako 10 km v nich nebeham, lebo sa to este proste neda, vzdy si obujem radsej stare vyslapane 9 rocne.

bol som minuly tyzden na dva dni v prahe a skoro som si kupil 5fingersy v rejoice na jindrisskej - ale kvoli pripadnej reklamacii, ci vymene si pockam do marca, predajna ktoru mam tu v BA za rohom ich bude mat od marca v ponuke :D

pri prilezitosti navstevy prahy stovezatej som urobil priatelsku prepadovku u PM a odchadzal od neho naliaty vybornym zelenym cajikom a bohatsi o mnohe vzacne rady a postrehy. matne si spominam, ze som slubil napisat clanok o kettloch - uz mam nadpis: Od bolesti k zavislosti :twisted: pavle, pozdravujem! 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 23. led, 2012 10:57

ukropcany píše:Bratislavský maratón 1.4. sa blíži a keďže už mám za sebou skoro 2 mesiace naberania vytrvalostnej kondície som sa rozhodol, že si dám testovací polmaratónik :D Trasu som zvolil presne odmeranú - Bratislavský polmaratón so značkami, takže sa nemusím spoliehať na krepé GPSko, ktoré ukazuje bludy (chyba skoro +2 km)... :roll: Trať je jednoduchá - 10,5 km do kopca, 10,5 späť z kopca po tej istej trase, prevýšenie som sa nikde nedočítal, ale tak okolo 200m by to snáď mohlo byť... nie je to strmé, ale stúpa to furt :D Celkový čas 1:44:45, pričom tam mi to trvalo rovných 56 min., späť pod 49 min., priemerná rýchlosť je teda rovných 12 kmh, čo je aktuálna méta na maratón... Poznanie je jasné, pár kilo musí zas dole, lebo po jeseni som z letných 88 na 92 a verím, že za tie skoro 3 mesiace by sa to mohlo podariť... pomaličky nasadím intervaly a uvidí sa... 8)

P.S. S týmto časom by som na jeseň keď sa ten polmaratón bežal dobehol na absolútnom 75. mieste zo 190, čo je pre moje ego už celkom uspokojivé... 8)

Nazdar, kde ma ten polmaraton start? Viem, kde je otocka, lebo som v piatok dal streku Pekna cesta - Vypalenisko a spat (cca 10 km (vybeh za 36 min., zbeh za 23 min.), a minal som ju.

edit - som to checkol na mape, zodpovedala by tomu Partizanska luka... stahujem blbu otazku :)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 31. led, 2012 10:29

vcera som behal pri 0°C, zobral som si taku tenucku kuklu, ktoru som si natiahol cez usta vzdy, ked som dobehol sprint. inak som si uz zvykol 80 - 90% pomalych behov oddychat cez nos.

dnes to bude vacsia sranda, chcem ist behat este za svetla, ale aj tak bude -2°C a menej. hlavne, ze nefuka. ak nieco naozaj nemusim, tak je to studeny vietor.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 31. led, 2012 10:41

Pozor na to behani v teplotach pod nulou. Dychanim pres usta ci pres nos se vzduch dostatecne neohreje a muze dojit k nachlazeni. Pouzivam proto takovou tu masku na xicht, ktera mi zakryva usta a nos (uz jsem se daval odkaz na tchibo.cz, kde se da sehnat).

Kolega, ktery beha triatlon mi obecne nedoporucoval behat v teplotach pod nulou a spise misto toho doporucoval docasne prejit bud do fitka na slapadla (orbitrek) ci kolo anebo do bazenu plavat. Telo bude mit podobnou zatez a bez rizika nachlazeni.

Jinak supr, ze behas vetsinu uz pres nos. Pozorujes nejake zmeny pri treninku/sparringu diky teto zmene dychani?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » úte 31. led, 2012 11:16

No já běhal v asi -2°C a přišlo mi to v pohodě, jak řikal Cohen, nefoukal vítr, tak se běželo hezky. Ale ted jak je -10°C tak mě to pěkně štve. Takže asi pudu na bazén místo běhu.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 31. led, 2012 11:46

makoto: zatial som sa este neodhodlal na pravidelne buchanie (resp. odhodlal, ale zapal stredneho ucha a momentalne znovunaberanie kondicky moj zamer posunuli do buducnosti), ale inak nemam problem s dychanim ked mam chranic na zuby. inac posledne mesiace celkom dost otuzujem telo striedanim teplej a studenej vody, nemam problem so zimou, doma mam 19°C a citim sa komfortne.

ucrop: jasne, priznam sa, ze som na bezeckom pase behal raz v zivote :) teraz v zime je tam ten jeden problemik, ze po sprinte dychas ovela intenzivnejsie, preto som si zobral miesto ciapky kuklu a vzdy po dobehnuti si ju stiahol cez usta, aby mi ten studeny vzduch neublizil. funguje to :)

genesis: mnooo, -10°C uz moze byt celkom problem, ale to si dam miesto behu nejake svihadielko kombinovane s lahkym swingovanim, pohoda. nebude mrznut vecne ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 31. led, 2012 14:09

ukropcany píše:Také ľahké behanie behám aj keď mrzne, fúka a sneží, ale intervaly robím teraz v zime zásadne len na páse... dal som ešte v decembri jeden taký trošku ostrejší 10 km beh asi 13kmh a plúca som cítil 2 dni... síce žiadna choroba, ale dobre mi to teda nepadlo... intervaly teraz vonku v žiadnom prípade...

intervaly su praveze v pohode, lebo intenzivne dychas len kratky cas. len to vydychanie treba robit cez sal/kuklu. dlhsi ostrejsi beh by som teraz neriskoval.

este k tomu dychaniu nosom - mraz je dobry indikator a regulator, ked ma zacnu stipat dutiny viem, ze bezim prilis rychlo. alebo, ze je prilis zima :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » úte 31. led, 2012 14:12

reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » pát 03. úno, 2012 8:44

heh, clovek mieni, crevna chripka meni...
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 03. úno, 2012 9:35

cohen píše:heh, clovek mieni, crevna chripka meni...

se taky pěkně proběhneš :twisted: :wink:

Hlavně hodně pij !
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pát 03. úno, 2012 13:50

v zivote som crevnu chripku nemal, je to riadny masaker. najvacsia sranda je, ze to bolo bez hnacky. inak vsetky ostatne priznaky. este v utorok vecer som prisiel normalne domov a potom som v priebehu pol hodiny dospel do stavu, v ktorom som vyzvracal vnutornosti, teplota vystupila takmer na 39, zimnica, slabost, bolest zaludka. po paracetamole sa mi ulavilo, rano uz o 80% lepsie a vcera mi uz bolo celkom ok, ale cvicenie a toboz behanie vynecham aj dnes radsej.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 03. úno, 2012 15:54

Vzduchem lítaj všelijaké rotaviry, je to normální. Můj synek to měl podobně minulý týden.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » pát 03. úno, 2012 16:50

Aspoň že za pár dní budeš zase běhat. Já budu muset zase pod kudlu a mám po běhání i po tom pardubickým půlmaratonu. Ty moje problémy nakonec nebyly s úponem, ale podle rentgenu mám nějak vyosenou čéšku (a to tak hodně, že to na tom vidím i já jako laik). A to prostě při zátěži (běh, víkendy s báglem na zádech atd.) nedělá dobrotu. Tak se holt bude řezat... :?
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pec » pát 03. úno, 2012 17:11

Jendis píše:Vzduchem lítaj všelijaké rotaviry, je to normální. Můj synek to měl podobně minulý týden.

Rotaviry jsou svinstvo. Dcera rotaviry dostala a skončila s tím v nemocnici...
Narozdíl od "střevní chřipky" jí teploty vždy poklesly, aby se následně zase vrátily... No a že byla malá, tak ji to stačilo dehydrovat tak, že skončila na kapačce na infekčním..
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » sob 04. úno, 2012 20:25

tak dnes som si dal 8km v -9°C, pohodicka... teda az na ten ladovy uragan pri prechadzani dunaja, to bol masaker.

stretol som dalsich dvoch bezcov, jeden dokonca nemal ani kuklu... ale ten len tak hopsal opatrne :)

reccol: chlape, tak to ma mrzi, kua. ale to je zivot. raz si hore, potom zas dolu. nech ti to dobre dopadne a nech dobre zregenerujes.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně