kettlebells

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pm » stř 21. bře, 2012 16:40

myslim si ze si tim Kenneth chce trochu pichnout do tzv. Hard Style, i kdyz trochu neopravnene. ve swingu nebo snatchy je ono "tight" je zlomek sekundy, jde o yin-yang stridani uvolneni a zpevneni, v military pressech je to jina. v GS kde jde primarne o to, jak silu usetrit, se na to jde jinak, v HS kde jde predevsim o to co nejvic makat tez jinak. je jedno spatne, druhe dobre, anebo naopak? nemyslim.

prace s tzv. "core" (argh, nemam ten termin moc rad), propojeni od pat az do konecku prstu, prace s branici a panevnim dnem, to je imho moc fajn, a malo lidi to "prirozene" bude umet delat. kazopadne Z-Health, ve kterym ted Kenneth jede, na to ma x a jeden zajimaci figl.

"Jde o to udělat co nejvíce opakování CELKEM, není důležité po kolika."

v tomhle kontextu jde jde o jednu konkretni metodu tzv. EDT (za stejny cas udelat vice opakovani), v jinem pripade to muze byt jinak, nekdy jsou pocty opakovani klicove (treba v rozvoji max nebo vybusne sily). kazdopadne primarne bych zduraznil, ze nejde o to kolik opakovani, ale kolik opakovani spravne. kdesi vyse zminovany Dave Whitley, silak kazdym coulem, nedavno napsal:

OK, so I keep seeing all these number-based "challenge workouts" that keep popping up ever since the 300 hit the public several years back.

Here is MY challenge: Do one getup with a medium weight on each side, do it as close to perfect as you can and don't worry about how long it takes, focus on how good your alignment is, how smoothly and evenly you move from position to position and how good it feels.

super ne? taky vstanu s pulkou svoji vahy nebo ji vypresuju/vyshybuju apod., ale poezie v pohybu to (jeste) neni :-)

"cesta vice opakovani"neni nutne fajn, musi tam byt nejaka jina progrese. pevne verim, ze rozvoj max sily je jeden z nejdulezitejsich a nejvice opomijenych aspektu v silovem a kondicnim treninku.

k Musashim: jo, a to je prave to tezky, balanc. hlavni 2 koncepty naseho systemu (Hung Kyun a ostatne i KB5) jsou "gong/yau", tvrdost/mekkost", "zpevneni/uvolneni", "kontrakce/relaxace"... japonsky Go Ju :-) (zdravim kamarady karatisty) :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pec » stř 21. bře, 2012 17:21

pm píše:
"Jde o to udělat co nejvíce opakování CELKEM, není důležité po kolika."

v tomhle kontextu jde jde o jednu konkretni metodu tzv. EDT (za stejny cas udelat vice opakovani), v jinem pripade to muze byt jinak, nekdy jsou pocty opakovani klicove (treba v rozvoji max nebo vybusne sily). kazdopadne primarne bych zduraznil, ze nejde o to kolik opakovani, ale kolik opakovani spravne.

Jasně, rozvoj výbuěné síly jsem do toho nechtěl míchat.
Pro jednoduchost si budu představovat, že tady bude platit taky ta pyramida, kterou Ukrop postoval do audítka o běhání (IMHO).
Zkrátka že výbušná síla bude vrchol celé pyramidy a obsah toho vrcholu bude záviset od šířky základny celé pyramidy.

kdesi vyse zminovany Dave Whitley, silak kazdym coulem, nedavno napsal:

OK, so I keep seeing all these number-based "challenge workouts" that keep popping up ever since the 300 hit the public several years back.

Here is MY challenge: Do one getup with a medium weight on each side, do it as close to perfect as you can and don't worry about how long it takes, focus on how good your alignment is, how smoothly and evenly you move from position to position and how good it feels.

super ne? taky vstanu s pulkou svoji vahy nebo ji vypresuju/vyshybuju apod., ale poezie v pohybu to (jeste) neni :-)

Živě pamatuji na trénink Systemy, kdy došlo na to, kolik dotyčný udělá kliků... Klučina evidentně podsadil a řekl deset. A stejně to nevychytal :-)
Instruktor "pohoršeně" prohlásil, že on sám by si nedovolil nikdy říct víc než 3. A hned jsme si to vyzkoušeli - 3x klik na počítání. Na 20 dolů, na 20 nahoru. A drtivá většina z nás (byla to přípravka) padla na hubu :-)
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NOKT » stř 21. bře, 2012 17:34

pm píše:
NOKT píše:
Pec píše:
pm píše:jiny, divny, ale zajimavy!

http://www.kb5.cz/2012/03/nova-skola-cv ... ettlebell/

Přečetl jsem si to desatero čemu se vyhnout. Nakolik jsme tomu rozuměl mojí programátorskou angličtinou a google translatorem, tak mi to souzní s tím, co mi říkali na Systemě.
Jen by mne zajímalo, k čemu to vede (zvlášť aplikování č. 1) - dostat se na stejnou úroveň pomocí více opakování s menší váhou?

Kdybych neměl 2 prdele práce s bakalářkou, tak bych ten článek asi aji přeložil. Co jsem to zběžně prolítl, tak to stojí zato

preloz, muzeme to mrsknout na kb5, pulce z toho sice nerozumim :-) ale je to urci moooc zajimaci, jsem fakt zvedavej, s cim Kenneth vyleze. jeho materiyl jsou teda na muj vkus taky samej vzorecek, ale holt je to taky pan vedec, vse treba dolozit tabulkama a grafama. teoretik to rozhodne neni, viz jeho vykony.

Kdybych zapomněl, tak se mi po 20. červnu připomeň :D
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod girevik » stř 21. bře, 2012 18:35

Myslím, že jsme všichni opomenuli ještě jeden zásadní motivátor a tím jsou peníze :) Přiznám se (a Pavlovi jsem to říkal stejně), že neznám přesné pozadí Kennethova odchodu z RKC. Dane of Pain býval Pavlův (toho druhýho :) bílý kůň a teď už pár let v RKC nepůsobí. Viděl bych v tom klasiku - osobní neshody a peníze.

To, že jsou techniky RKC a GS jiné je naprosto logické - GS je sportovní disciplína, RKC škola síly. Je nutné si uvědomit, že RKC je škola síly, která kettlebell pro jeho efektivitu využívá jako jeden z hlavních nástrojů jejího procvičování - ale zdaleka ne jako jediný. Mimoto, zdaleka ne všechny cviky jsou o mávání železnou koulí vzduchem.

Honba za počtem opakování je lichá. Doporučuji článek Maxe Shanka "The 80% rule", kde je to perfektně vysvětleno: http://www.dragondoor.com/the_80_rule/? ... orId=24705

A když už se tu bavíme o přeceňování vysokotenzních technik, rovnou Vás odkážu na Maxům další článek: http://www.dragondoor.com/articles/high ... x-strength

Pravda je taková, že hlavní síla a přednost RKC tkví v ohromné kolektivní zkušenosti, která je navíc vedena Pavlem Tsatsoulinem. Pavel je exkluzivní metodik a perfektní trenér v síle a relaxaci, pak je tam spousta dalších jmen, která jsou světovými špičkami v oněch pomyslných střípcích mozaiky - Tracy Rif ve swingu, Rif v pressu, G. Neupert v double drillech, P. Lakatos v mobilitě a rehabilitaci - a takhle bych mohl pokračovat :) Toto ze zjevných důvodů "federace" nebo hnutí jednoho člověka nenahradí - byť samozřejmě Kennetha maximálně respektuji a klobouk dolů před ním.

Pokud Kenneth k sobě přiláká zajímavá jména, pak to může stát za to. Nicméně na tohle podle mého Steve Cotter trochu dojel...
girevik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod freekarol » ned 25. bře, 2012 13:25

Zkoušel někdo cvičit s Clubbell? Myslím, že by to přinejmenším mohlo být stejně efektivní, jako cvičení s Kettlebell.

[url=http://www.meetup.com/circular-strength-training-flow-fitness/events/57278292/?a=socialmedia[/url]CLUBBELL INTRODUCTION[/url]
Train Hard, Relax Hard.
freekarol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: odpoved

Příspěvekod Shihtzu » ned 25. bře, 2012 15:37

Makoto píše:Priznavam, nemam diplom ani na jednu z vyse jmenovanych disciplin, nicmene jsem se vzdycky ridil jednim pravidlem: Podival jsem se na cloveka, ktery mi rikal, jak mam to, ci ono delat a pokud jsem videl, ze na nem jsou videt vysledky, o kterych hovori, poslechl jsem ho. V praxi to vypadalo tak, ze kdyz ke me v posilovne (v dobe, kdy jsem si rikal, ze Schwarzenegger je buh ;-) prisel nejaky vychrtlik a zacal mi radit, jak mam delat nejaky cvik, poslal jsem ho slusne na misto, odkud prisel. Pokud to vsak byl bobulac, u ktereho bylo videt, ze uz ma nacviceno, vetsinou jsem to aspon zvazil, pokud rovnou neupravil dle jeho rady. A v pripade kettles je to stejne. Proto jsem psal o Stevu Maxwellovi. Rozhodne nejen u nej nevidim zadnou svalovou disbalanci...a to je v dosti pokrocilem veku. Ale diky za prispevek od diplomovaneho odbornika. Mozna by stalo za to si o tom zjistit vice a ziskat vlastni zkusenost......ale tvuj diplom, tvoje nazory.

Sorry, že reaguji na příspěvek z minulého desetiletí, ale pročítal jsem si celé vlákno, tak mi to nedalo :)

Samozřejmě není nic běžnějšího, než posuzovat potenciál přínosu rady cvičícího/trenéra podle jeho vlastního vzhledu. To je čirá klasika. A nepochybně je i logická. Nicméně... Svalová hypertrofie není zase tak obtížný cíl a při pořádném tréninku a solidní stravě za čas skoro každý může být kulturistou :) Ale co to vypovídá o kvalitě jeho tréninku a v neposlední řadě o vlivu na zdraví? Daleko méně, než si většina lidí domnívá.

Uvedu příklad. Chodím do World Class v Millenium Plaza, tam chodí leckdo - od pumpiček, přes pivně-mozolovité politiky, luxusní šlapky (vlastně v mnoha ohledech to samé jako politici, ale hezčí :D ) a nakonec spousta flákačů (typu Kazmy apod.), kteří tam patrně chodí jen, aby řekli, že chodí do fitness :) Samozřejmě je tam i tým "elitních" trenérů, kteří mají společné jedno - nízké IQ a absenci zájmu o zdraví klienta :) Samozřejmě je to nadsázka, nicméně skutečně nikdo z nich nepřemýšlí proč a k čemu jaký cvik klientovi je a tak klientům úspěšně poškozují páteř, klouby a prohlubují škodlivé stereotypy. To ale samozřejmě není jenom jejich doména, ale i mnoha dalších.
Naopak tam ale chodí jeden asiat... Nevím jaké národnosti, ale na Japonce nevypadá, spíše Číňan nebo Korejec. To je ale jedno. Svalovým objemem zrovna neoplývá. Dělá většinou cviky na ohebnost, rovnováhu, břicho a hluboký stabilizační systém. A všichni (včetně trenérů) se ušklebují... On ale má dokonale ohebnou páteř, skvělý hl. stabil. systém, žádné zkrácené svaly, žádné dysbalance. Ten člověk vypadá dokonale zdravý a zejména má dokonale zdravou páteř. Jako nikdo jiný ve fitku. A oni se mu smějí... Dobrý, ne?

Každý má právo na vlastní názor. Můj názor je, že zdraví je na prvním místě a právě ono by mělo být tím, co trénink utváří. A jak se dívám okolo sebe, tak tento názor v praxi (skutečně v praxi) skoro nikdo nesdílí. Je opět můj osobní názor, jakožto trenéra (ač se tomu mimo výuky a tréninků rodiny a přátel prakticky nevěnuji).

Když už jsi zmínil S. Maxwella... Jistě, kondice na jeho věk (i nejen na jeho věk) výborná. Avšak... klasický horní zkřížený syndrom (nadměrná lordóza krční páteře a silná protrakce ramen). Ten člověk je určitě fit, ale zrovna dvakrát zdravý není. A pokud se některému fyzioterapeutovi zdá jeho figura zdravá, tak to tedy má úcta... On se leckomu i Vít Chaloupka zdá dokonale zdravý...
Samozřejmě, obecně vzato je Steve na tom celkem fajn, ale minimálně ramena a krk bych takové mít nikdy nechtěl.

Jinak třeba já jsem "kouloval" ještě když mnozí z Vás o "kettlebells" nic nevěděli :) Neboť pocházím ze země, se kterou jsou dnes nejčastěji pojeny...
Rozhodně skvělá pomůcka, ale platí to samé jako u jiných cviků - váha by měla být taková, aby cvik byl 100% fyziologicky správný a čistý.
Shihtzu
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » úte 27. bře, 2012 14:12

clanek od moji drahe polovicky, nejen pro holky, divky, zeny a damy

Co je a především NENÍ tzv. funkční trénink

http://www.kb5.cz/2012/03/co-je-a-prede ... i-trenink/
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Shihtzu » úte 27. bře, 2012 14:59

pm píše:clanek od moji drahe polovicky, nejen pro holky, divky, zeny a damy

Co je a především NENÍ tzv. funkční trénink

http://www.kb5.cz/2012/03/co-je-a-prede ... i-trenink/

To je moc dobrý. Jednoznačně palec nahoru. To by si každý měl přečíst a především se nad tím zamyslet. V prvé řadě ti největší drsňáci a pumpičky :)
Shihtzu
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » úte 27. bře, 2012 15:07

drahe polovicce vyridim, diky!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 27. bře, 2012 16:04

Moooc pěknej a trefnej článek ... konečně někdo napsal, co si ostatní jen šuškají a bojí se to říci nahlas!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lotbr » stř 28. bře, 2012 6:07

cohen píše:od dnes sa chystam na mesacny swingovaci program, ktory bol na zeleznej kouli, som zvedavy, ci ma to niekam posunie.

Tak jak se daří se swingama a dřepama? Já jsem tuto kombinaci před vánocema vůbec nedával, musel jsem více odpočívat...
lotbr
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cohen » stř 28. bře, 2012 9:39

tri dni po zaciatku som ochorel, takze som teraz v pondelok musel zacat odznova, supersety drepov a swingov budem mat dnes. tiez som na ne zvedavy, lebo som znovu nabehol aj na naked warrior drepy... dam zajtra vediet 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod girevik » stř 28. bře, 2012 10:25

@Cohen: Určitě Tě to někam posune. Důležité je, abys měl představu, kam se chceš vlastně posunout a taky za jak dlouho.

@Pavel (& Justy): Pravda pravdoucí :) Pěkně napsáno, sdílím!
girevik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » stř 28. bře, 2012 10:54

davam klukum na konci treninku jednoduchy a znamy protokol (tusim od Dana Johna), s 16 kg:

10 obouruc swingu, 9 goblet drepu
10 obouruc swingu, 8 goblet drepu
10 obouruc swingu, 7 goblet drepu
...
10 obouruc swingu, 1 goblet drep

staci :-)

clanek: diky, dam vedet Justys, potesi! tesime se s Justys opet na videnou!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 28. bře, 2012 11:45

girevik píše:@Cohen: Určitě Tě to někam posune. Důležité je, abys měl představu, kam se chceš vlastně posunout a taky za jak dlouho.

@Pavel (& Justy): Pravda pravdoucí :) Pěkně napsáno, sdílím!

grievik: teraz ten program odcvicim primarne s 20kg kettlom, a chcem, aby ked si ho o par mesiacov zopakujem, som ho odcvicil s 24kg kettlom 8)

PM: pridavam sa, dobry clanok.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod girevik » stř 28. bře, 2012 14:11

Cohen: Pokud je Tvým cílem odcvičit ten program s 24kg kettlebellem, pak existují mnohem efektivnější cesty, jak toho docílit :)

Pak se ale nabízí otázka, co by mělo být cílem odcvičení toho programu s 24kg kettlebellem :)
girevik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cohen » stř 28. bře, 2012 14:44

girevik: v podstate si chcem len odcvicit nejaky iny program v ramci vseobecneho progresu, lebo moj doterajsi trening s kettlami zahrnal menej tgu a swingovania v prospech pressov a snatchov. a kedze ho kombinujem s naked warriorom (drepy, kliky, zhyby) a behanim (resp. bicyklom), som zvedavy, co z toho bude.

proste skusam nove veci :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 28. bře, 2012 15:23

jj, kazdy se zene za snatchem a pressy (ja kdysi taky), a pak se pokorne vrati k TGU a swingu... a zjisti ze pressy a snatche jdou najednou sami :-)

Pavel - ten druhej Pavel :-D - kdysi napsal - "at uz je otazka jakakoliv, odpoved zni swingy a get-upy". moc jsem tomu neveril ale po letech si rikam, sakra... asi jo!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 29. bře, 2012 8:36

lotbr: vcera som teda siel day3, ktory mal na konci 5x(10swingov+5gobletsquatov) bez prestavky. dal som to s 16kg kettlom, citil som to celkom dost okamzite po docviceni, lebo som pocas dna daval airborne drepy na jednej nohe. hned som to siel vyklusat (7km), takze dnes citim, ze som nieco robil, no svalovicu nemam.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 04. dub, 2012 14:00

novy clanek:

Otázky a odpovědi: Program na kettlebell TGU, swing, dřep + cviky s vlastní váhou?

http://www.kb5.cz/2012/04/otazky-a-odpo ... tni-vahou/
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně