ukropcany píše:Teraz som pár dní musel chodiť s kvérom a teda, to HKčko je maco... a tak skočím do obchodu, že nech mi ukážu nejaký kompakt... ukázali mi aj Glock 36 a musím povedať... no, že by bol vyslovene mini, to sa teda nedá povedať. Ukázal mi aj nejaké revolvery .38 a úprimne, mám pocit, že to je lepšia varianta...
Jo, když voni si panáčkové často zakoupí něco "pořádnýho" ve standardní velikosti, no a když pak náhodou chvíli nosí, hned brblaj, že?

Ony se i zbraně o velikosti "standard" nosit dají, člověk si zvykne na všechno, když chce. Ovšem při dlouhodobým nošení je každej milimetr a gram navíc opravdu znát. Pistole z velikostní kategorie "compact" jsou pro dlouhodobější nošení už relativně dobře použitelný, ovšem ještě menší "subcompact" je prostě ještě větší pohoda. Ono záleží na využití zbraně, všechno má svoje. Velikost "standard" jsou prostě velký armádní / policejní zbraně primárně určený pro neskrytý nošení, ale svou dýlkou hlavně a komfortním úchopem jsou vhodný i pro sportovní střelbu atd. Velikost "compact" je takovej kompromis, už se dá celkem dobře nosit a i to sportovní vyžití je stále relativně možný. Velikost "subcompact" se samozřejmě nosí nejlépe, ovšem krátká hlaveň, poněkud limitnější úchop a někdy i nižší nábojová kapacita (záleží na konkrétním modelu) ho pro sportovní využití už výrazně limitujou. Každopádně pokud člověk nemá sportovní "medailové" ambice a chce dlouhodobě nosit, i s tím subcompactem se na střelnici v rámci tréninku obranný střelby vyřádí dost. Ohledně nošení pistole vs revolver asi takhle: Každý má svý + i - , každopádně použitelný je bez problému obojí. Akorát že revolver bude v drtivý většině případů vždycky delší, tlustější a s menší nábojovou kapacitou, než pistole. Co se týče ráže pro obranný použití, přestože u nás žije spousta staromilců, co vychvalujou ráži 7.65 Browning a říkají že to stačí (aniž by to někdy vyzkoušeli v praxi

) , já bych doporučoval držet se léty prověřených poznatků a nejít pod 9 mm Browning / .38 Special. Ohledně volby konkrétního modelu zbraně je to záležitostí "vkusu každýho soudruha".

Já mám třeba dobrý zkušenosti s
tímhle, kapacita 6+1 v ráži 9 mm Browning nebo 9 mm Makarov a rozměry miniaturní, takže o tom člověk při nošení ani neví.