Moderátor: Picard
Gusep píše:Povedal by som, ze v tomto pripade viac ako v hlave je to skor otazka metody a ta je urvat to hrubou silou. Aspon tak na mna posobili zapasy ktore som videl.
Jaky je rozdil stare vs nove judo?
Je jeste nekde moznost videt ono puvodni, 'jemne' judo?
Len taká poznámka - ztuhnutosť nie je otázka posilovania, ale hlavy. Ak je niekto uvoľnený v hlave, je aj telo uvoľnené. To sa však dosiahne len obrovskou praxou a prekonaním potreby rýchleho víťazstva.
mysmys píše:Takhle to je presne videt ve videich z enbu korju dzudzudu - nejdriv uder(at uz pro odvedeni pozornosti nebo na zpusobeni bolesti ci zneskodneni na citliva mista, slabiny, koren nosu), pak hod protivnika na zem a pak paka, skrceni nebo znehybneni.
kamiwaza píše:Mám rád judo a některé praktické techniky cvičím dodnes, bez gi a hlavně ty zakázanéPrvní změnu pravidel kterou si pamatuji (teď se nebavím o těch z konce 19. a počátku 20. stol.
je zrušení techniky kani basami (nůžky). Tento chvat jsem měl jako dítě velmi rád a často jsem na něj vyhrával. Pak ho zakázali, dacani. Pak byly dlouhodobě prováděny jen nějaké "kosmetické" změny v pravidlech. Teď ovšem před pár lety zrušili mé další oblíbené "podpásové" techniky jako morote gari, te guruma a kučiki taoši. Zrušili je až po ukončení mé závodní kariéry, takže je mi to putna, ale podle mě to nebyla cesta správným směrem. Údajně se to děje pro diváckou atraktivnost, ale osobně se domnívám, že je to proto, že různí tatarští sambisté a mongolští zápasníci vyhrávali na tyto techniky a měli medaile z vrcholových soutěží. A proč zrušili kani basami? Na japonském mistrovství se zranil budoucí olympijský vítěz Jamašita. Důvod ke zrušení chvatu. Zkrátka je to politika, nic víc
A proč zrušili kani basami? Na japonském mistrovství se zranil budoucí olympijský vítěz Jamašita. Důvod ke zrušení chvatu. Zkrátka je to politika, nic víc
kamiwaza píše:A proč zrušili kani basami? Na japonském mistrovství se zranil budoucí olympijský vítěz Jamašita. Důvod ke zrušení chvatu. Zkrátka je to politika, nic víc
mysmys píše:Kani Basami je opravdu nebezpecna technika, pacis nohu a jsou z toho nebezpecna zraneni. Tohle zrovna myslim byl opravneny zasah od Mezinarodni federace juda. Politika to je, ale jinak, nez ty poukazujes. Snad jsem to dostatecne dokazal, tim co jsem napsal.
Ale největší legrace je, když člověk který vypadl ze soutěžního juda se jde "potahat" se současnými judisty. To nesmíš, to je zakázané, za to tě diskvalifikují. Střet kultur
kamiwaza píše:Ukončím to tím, že judo je jen jedno a zbytek jsou jen pravidla.
A konecne, dal jsem na radu jednoho ze zucastnenych a precetl si nejake texty od J.Kana. V jednom z nich pise, ze uz za 'jeho doby' se randori kazilo; uvadi pro to dva duvody:
1)lide chteji na soutezich za kazdou cenu vyhrat, a pak tento navyk prenasi i do randori
2)spousta lidi se nenauci, jak se ma spravne randori provadet (ala Kodokan)
A jinde dokonce pise neco o tom, ze krecovite drzeni protivnika (onen Novakuv 'sumovy kontakt') je proti principum judo, protoze kdyby ho ten drzeny uderil, bylo by po drzeni....
mysmys píše:A konecne, dal jsem na radu jednoho ze zucastnenych a precetl si nejake texty od J.Kana. V jednom z nich pise, ze uz za 'jeho doby' se randori kazilo; uvadi pro to dva duvody:
1)lide chteji na soutezich za kazdou cenu vyhrat, a pak tento navyk prenasi i do randori
A jinde dokonce pise neco o tom, ze krecovite drzeni protivnika (onen Novakuv 'sumovy kontakt') je proti principum judo, protoze kdyby ho ten drzeny uderil, bylo by po drzeni....
Muzu se zeptat? Ten clanek, jedna se o tento text?
http://www.aikidojournal.com/article?articleID=409
Diky za info
frajerKokoMihule píše:Problem je v tom, ze rozdilna pravidla - zjevne - produkuji rozdilne judo (resp. rozdilne formy zapasu, jemuz ovsem zucastneni rikaji judo). Tedy 'judo je jen jedno' je bud rovnou nepravda, nebo nepripustne zjednoduseni. O tom je ovsem tento thread![]()
frajerKokoMihule píše:A konecne, dal jsem na radu jednoho ze zucastnenych a precetl si nejake texty od J.Kana. V jednom z nich pise, ze uz za 'jeho doby' se randori kazilo; uvadi pro to dva duvody:
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků