pm píše:Ha, upřímně se v této sofistice začínám trochu ztrácet... Ale zkusím:
Tomu verim

Ovsem neni to proto, ze se jedna o sofistiku - naopak, myslim si, ze jsou to otazky naprosto k jadru jdouci - ale spis proto, ze se dostavame do mist, ktera jsou ti proti srsti.
Ad 1)
JAK přeci souvisí PROČ - to moc nelze oddělit, i ve sportu budou technický arsenál BBJ bojovníka a MMA bojovníka, jakož i taktika a strategie značně odlišné.
Souvisi - ale muze byt clovek, ktery ma sice to spravne PROC, ale k nemu nema odpovidajici JAK. Takze oddelit je je naopak podstatne. Pokud je nekdo neoddeluje, vysledkem pak muze byt, ze si mysli, ze staci, ze dela "zem pro sebeobranu" a to samo o sobe zaruci, ze ta "zem" je funkcni - coz nevyplyva. Kazdy si tu 'zem pro sebeobranu' totiz predstavuje trosku jinak...
Ad 2)
Bod 2 jsem si dovolil zkratit, diky za vydatny popis, v podstatne jsi potvrdil moji domnenku.
Jadro je obsazeno zde:
K tvojí otázce - v ČBU to rozhodně běžné není - v mé škole ČBU ano, pevně věřím, že cvičíme hodně jinak -
To je ovsem to, co celou dobu tvrdim -
v ČBU cvicit zem bezne neni. To znamena, ze CBU jako takova nemaji zadnou zem(na urovni); tu delate u vas ve skole, a to, bez urazky, na kolene. Je pekne, ze se snazis CBU zlepsit, ale to, ze jsi to zavedl u vas ve skole, prece neznamena, ze "tradicni CBU maji a mely zem". Nemely - proto jsi ji mohl zavest(resp.zlepsit,zkompilovat, jak ty rikas).
To ja jako bych si otevrel oddil juda, a vyucoval tam boxerske ruce. A kazdymu bych rikal, ze 'judo vzdycky melo striking' - jo, melo, ale uplne jinej. Ten muj striking neni z juda, ale z boxu, a neuci se 'v judu', ale akorat u me ve skole.
Je super, ze cvicite, jak se nenechat nachytat armbarem nebo kimurou. Jenze nebyt BJJ&spol, tak nemate ani sajn, ze neco takoveho stoji za to cvicit. Maximalne byste drilovali nejakou Chin-na sestavicku pro dva. Ergo, zase to same - CBU per se zemi neuci, vase curriculum je inspirovane BJJ&spol.
Tento thread by se tudiz mel - s trochou nadsazky - presneji jmenovat "Jak jsem implantoval boj na zemi do tradicniho CBU".
Ad 3)
To jsme se nepochopili, ad-hominem jsi spachal ty, ja jsem jenom (z respektu) citoval Ukropcanyho, protoze mi jeho nazory na aikido mluvi z duse. Mohl jsem jeho jmeno vynechat, a smysl by zustal zachovan. Pokud nekdo mluvi rozumne, nevidim duvod ho necitovat.
Nejsem nejaky fanboy Gracie nebo BJJ. Snad jenom bych pripomnel, ze i Gracie jujutsu samo sebe poklada za 'sebeobranu' - to je prispevek k vyse uvedenemu bodu 1,totiz ze kdyz dva maji stejne "PROC", nemusi mit jeste to same "JAK". Mimochodem, historie vale-tudo zapasu v Brazilii jde tusim nekdy do roku 1920, rozhodne to nezacalo UFC.
A konecne, ten posledni odstavec myslim osvetluje hlavni duvod toho, proc se nemuzeme shodnout. Ja totiz povazuji spravne pouzivani slov za predpoklad rozumneho mysleni; proto mi trha usi, kdyz ctu, jak si nekdo odporuje ve dvou po sobe jdoucich vetach, popripade mlzi vyznamy slov, aby mu to sedlo do nejake pohadky.
Napriklad je na hlavu, pokud napises v jednom prispevku:
"Mají čínská bojová umění boj na zemi? Samozřejmě..."
A potom v dalsim v tom samem kontextu, ze "nelze generalizovat" (rozumej: CBU). Jinak receno, generalizovati je mozne, kdyz se vysledek generalizace hodi do kramu; kdyz se nehodi, tak generalizovati nelze...
Pokud tento pohled se mnou nesdilis, neni divu, ze ti pripada to, co pisu, jako 'terminologicka ekvilibristika' (coz by mela byt lichotka, ovsem ty to zjevne beres jako urazku - asi jako kdyz kmani povazuji za pejorativni vyrazy jako "filosofovat" ci "intelektual"). A ze ti pripada "prakticke" co pise Marcelinho - ackoliv to s nasi diskuzi nemelo spolecneho zhola nic. Ja jsem prece nikde netvrdil, ze na ulici se ma skakat do close guardu, nebo ze se ma nekdo v bitve valet po zemi. De facto Marcelinhovy prispevky byly dlouhy komplikovany Strawman.
Tim doufam, ze jsme si sve postoje k otazce "Tradicni MMA - contradictio in adiecto" vyjasnili, a nebude nutne to dale rozmazavat
Ale jinak tema je to zajimave, tak treba z toho jeste neco bude.