Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: Beh ?

Příspěvekod cohen » stř 28. kvě, 2014 14:31

ucrop: ano, su to spojene nadoby, prvym bodom to zacina a uvolnenost noh je len akousi kontrolou, ci bezim spravne. Da sa to aplikovat aj na chodzu, len som zvedavy kolko potrva, kym si zvyknem pracovat s taziskom podvedome. A samozrejme citil som, ze som nohy zatazil inak, dnes to citim na lytkach. ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 02. čer, 2014 21:11

Po vcerajsom 11km vybehu do kopcov som ani vcera ani dnes necitil iliotibalny trakt (hura!), ale nepomohla mi ani masaz, ani bike, ani ziadne cviky. Pomohol mi klud od drepov na jednej nohe ktore som v ramci GTG rozbehol posledny mesiac a pol. Iliotibalny trakt zrazu zacal dostavat pri udrziavani rovnovahy pekne zabrat, co viedlo k presileniu stabilizatora pravej (slabsej) nohy, na ktoru som cvicil dvojnasobny pocet opakovani. Takze drepy na jednej nohe si naordinujem len kazdy druhy/treti den a skor budem robit goblet squats. Tiez som trochu zacal rozhybavat clenky, co tiez mohlo prispiet k ulave.

Behaniu zdar! :twisted:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 03. čer, 2014 8:23

A masaz nepomaha?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 04. čer, 2014 9:22

Drepy boli vzdy moja slabina, tuhe clenky su zloba :) Ale drepnut so 120 kg je uplne out of my league, goblet squats davam zopar opakovani s 28kg a celkom mi to staci.

A co na to hovori tvoj fyzioterapeut? Spominam si, ako ti daval dokopy bedro pred maratonom, malo to nejaky suvis so sedacim svalom?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 04. čer, 2014 10:10

Ano, niektore cviky nestoja za namahu. Ked to boli a nie je to dolezite, smola.

Ja na patach normalne nedrepnem, len so zatazou, ktora ma vyvazi. To zas asi nie je uplne idealne z technickeho hladiska, ale co narobim. :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 04. čer, 2014 11:57

Dřep JE důležitý - jak standard, tak na jedné noze, pro všechny a běžce dvojnásob. O váhu nejde, jde o pohyb - ne každý musí dřepovat těžké váhy, ale každý musí dřepovat.

Dřep na jedné noze není de facto silový cvik, ale miniscreen pohybu v malém: Jak je na tom kupř. levá ve srovnání s pravou? Co kotník, koleno, kyčle, "jádro"? Gray Cook, top fyzioterapeut a jeden ze zakladatelů FMS je velkým fanouškem Naked Warriora, a to ne nutně jako silového programu.

Dle Pavlova doporučení každý týden testuju dřep na jedné noze a klik na jedné ruce - pokud je tam nějaký problém/rozdíl levá pravá, vím, že se něco děje, a musím to dát do kupy, jinak se to ozve, to je jisté.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 04. čer, 2014 15:01

Jasne, drep je dolezity, vo tom zaadnaa. ;) Preto cvicim goblety, airborny, pistole... ale ked je problem, treba zvolnit. Aj ked teda velmi nerad zvolnujem. :)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 04. čer, 2014 17:16

Test kliku/dřepu mi zabere asi tak 30 sekund týdně, celkem rozumná časová investice.

"Zdravý", v tom se rozhodně shodneme :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 05. čer, 2014 18:10

Nesouhlas - závisí na metodě. Jsou lepší, horší, mizerné, časově náročné i minimalistické, naprosto zbytečné anebo velmi důležité - v bojovkách, silovém tréninku, běhání, ve všem, vžyť o tom tady sám píšeš léta :-)

Samostudiu samozřejmě věnuju hodně času, ale za ta léta jsem se naučil především studovat, jezdit za těmi nejlepšími - právě teď píšu z Itálie. Tento víkend SFG1 (7 našich žáků a kamarádů!), příští víkend SFG2 (já a Justys).
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » čtv 05. čer, 2014 21:28

Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » čtv 05. čer, 2014 21:33

pm píše:Dřep JE důležitý - jak standard, tak na jedné noze, pro všechny a běžce dvojnásob. O váhu nejde, jde o pohyb - ne každý musí dřepovat těžké váhy, ale každý musí dřepovat.

Mám pocit, žes byl negde v Práglu na setkání s bosém Tedem? Docela by mě zajímalo, jak často a esi vubec dřepuje? ;)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 06. čer, 2014 18:24

hellas: nebyl, kazdopadne muj kamarad Daniel coach barefoot behani, na drepu VELMI lpi, dokonce prisnejsim a narocnejsim, nez potrebujeme pro nase ucely my.

ukropcany: nemusi, ale kdyz ctu, co ho vsechno boli, mel by :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pát 06. čer, 2014 20:20

ucrop: ze vraj hala bala, ts ts :D ...vlastne ano, drzim to na 2x tyzdenne cca 15 - 20km, no a co. teraz naberam silu a kardio, beham len cisto kvoli udrzaniu istej urovne vytrvalosti (ergo regeneracii). ;)

pm: ano, bolelo ma za tie roky uz kadeco, ale podstatne su tie zranenia, ktore obmedzuju moznost trenovat. take som mal tento rok jedno (rameno) a dostal som sa z neho za... dva tyzdne? a to myslim, ze kym by sportovy lekar dosiel na to co mi je... na moje standardy celkom pohodicka, plus, ked si zoberiem progres ktory mam... spokojny som. :) a ze teraz budem drepovat na jednej nohe len raz, dvakrat tyzdenne? svet sa nezruti. ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » sob 07. čer, 2014 9:51

Nedalo mě to a voptal sem se na ty čupy Scotta Jureka (nevodpověděl). Jánis Kuros byl vstřícňéší a vodepsal, že nemůže mluvit vo něčem, co nigdy nedělal. :wink:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

PM

Příspěvekod danke » sob 07. čer, 2014 17:35

, "dokonce prisnejsim a narocnejsim, nez potrebujeme pro nase ucely my."

Ja jsem se ucil u Daniela na lekci. Co je tam narocnejsiho nez u vas v KB5 prosim? Ja jsem nic nezpozoroval. :oops:
danke
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » pon 09. čer, 2014 17:19

Teď jsme měl Daniela na FB, tak jsem se pro opáčko zeptal - napsal mi:

Squatting is essential for good running technique (and a lot of other natural human movement) by that I mean the deep resting squat rather than the gym exercise. I'm reading an excellent book "lowly origin" that explores the evolution of bipedalism via an intermediate position of squat. A pre-req for a good deep squat is a functional big toe.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 09. čer, 2014 19:23

Ak si dobre spominam, Stuart McGill(?) hovori, ze treba udrziavat drep a zlepsovat deadlift - a kedze zlepsujem oboje, naozaj, ale naozaj nemusim mat ziadne vycitky. :)

A dost uz bolo samoobhajovania sa, nic som nespachal. ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 09. čer, 2014 21:11

cohen: Pravil Gray Cook, spoluzakladatel FMS, od jehož kolegy Bretta Jonese jsem se mj. FMS učil. Ve FMS je dřep PRVNÍ screen - a hle, se špičkama striktně dopředu, a navíc s tyčí nad hlavou :-) těžké - ale cílem není dokonalost, jen minimální dostatečnost. Běžci (a tím myslím opravdu běžce) mi ve FMS propadají v mnohem "jednodušších" a fundamentálnějších screenech.

S McGillem jsem zatím neměl tu čest, jen jsem si s ním vyměnil pár mailů (ohledně mostu), každopádně jsem s ním viděl několik DVD, a na perfektní dřep klade (jak jinak, především záda v neutrální pozici) velký důraz.

ukrop: čti "jinak bude muset" - lepší požáru zabránit, než ho hasit, že.

hellas: běh, stejně jako třeba kettlebell lifting, je buď GPP (obecná fyzická příprava, a to se týká této debaty), anebo speciální sportovní příprava, GPP (Tebou zmiňovaná jména). Rozdíl mezi snatchem v girevoj sportu a naším Hardstyle snatchem je diametrální - jiné cíle, jiné metody, a jiné kompenzace a bolístky z toho plynoucí. Dtto filosofie běhu jako ultimátního vyjádření bilaterálního pohybu dle kamaráda Daniela, zapadajícího do celku (tlačit -tahat - zdvihat ze země - dřepovat - chodit - běhat, viz Paul Chek a jeho klasifikace fundamentálních pohybových vzorců).

Až mě Jurek předběhne funícího do kopce, tak se jen usměju, protože na deadlift dám tak dvakrát víc než on, shybů třikrát více, o pressu nad hlavu nebo snatchy ani nemluvě, a navíc bych ho i trefil do nosu, shodil na takedown, upáčil nebo uškrtil - a kdyby chtěl utíkat, tak i dohonil na sprint :-) jakmile by mi však utek, byl bych v prdeli, ale pořešilo by to nějaký dopravní prostředek :-D

GPP vs. SPP, ju.

EDIT: Foto pro radost - nápis na meme se netýká této debaty, i když vlastně ano, z mnoha hledisek :-)

Obrázek
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » úte 10. čer, 2014 7:50

Napíšu to Jánisovi, třeba se lapne za frňák :lol:
Já bych teda Tvoju radu opravil, že ne každé MUSÍ (evidentně nemusí), ale MĚL by. :wink:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 10. čer, 2014 9:25

Musíš jen umřít, Hellas - a je na Tobě, jestli na ženský, nebo na trati :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně