toddb píše:Rekapitulace posledních dva půlmaratonů.
České Budějovice 7.6. - velký teplo, bolavý nohy, výsledek je 2:01 něco. Pocit z běhu hrůza, po doběhu jsem byl rád, že jsem rád.
Olomouc 21.6. - krásná trat, dobrá atmosféra, celý závod bolavý lýtko, výsledek 1:55.
Po rozhovoru s Ucropem po telefonu mám zase chuť do pořádnýho tréninku a konečně to dát pod 1:50. Michale, díky za pokec!
cohen píše:toddb: slusne vykonysom zvedavy na ucropov report zo vcerajsieho polmaratonu, spominal celkom slusnu casovu metu ktoru chce dosiahnut.
ukropcany píše:cohen píše:...dlhe pomale behy mam v suflicku "nevyhnutne" uz nejaky cas...
To ešte len uvidíš zmenu pri kettlovaní...
cohen píše:Riverman: Ako som to pochopil ja:
ak chces behat 4 - 5x tyzdenne velke objemy, musis:
1. vsetky pomale behy drzat v priemere 60% bpm (cca 140 bpm)
2. 1x tyzdenne kopce, sucasne plati 1
3. 1x tyzdenne intervaly, nevychadzat z anaerobneho pasma (cca 160 bpm)
ak nedodrzis 1., budes unaveny
ak nedodrzis 2., nebudes mat potrebnu silu v nohach
ak nedodrzis 3., budes stagnovat
ukropcany píše:No... ja sa ešte necítim na nejaké jasné závery, pretože som len tesne za polovicou 4-mesačného snaženia. Ale - v apríli som začítal na tepe 140 a tempe 6:00, postupne s objemom som znižoval tepovku až ku 130 stále pri tempe 6:00. Pred asi dvomi týždňami som začal behať opäť na 140 tepoch už pri tempe 5:30. Zmysel tohoto počínania je zvýšenie kapacity plúc, posilnenie srdca, šliach a väzov a kapilarizácia. Vďaka tomu, že človek beží na nízkych tepoch sa telo učí lepšiemu tukovému metabolizmu a cukor míňa len veľmi pomaly, čo sa prejaví hlavne na tom, že človek po dobehaní nezje vola...![]()
V počasí okolo 15°C mi nastala za 2 mesiace nasledovná zmena:
- začiatkom apríla tempo 4:26 pri priemernom tepe 171
- teraz 4:15 pri priemernom tepe 161
Takže o 10 sekúnd na kilometer rýchlejšie pri 10 tepoch menej. To si myslím, že je dobrý výsledok, s ohľadom na to, že som behal slimačím tempom. Ono to je vlastne celá pointa, človek ak sa pri tom behu moc rozbije (=nie je to schopný odbehnúť 3 dni po sebe), tak nedochádza k progresu, ale k stagnácii, resp. až k poklesu výkonnosti. Dôvod je jednoduchý - vyčerpanosť organizmu. Musí sa ísť na to "po lžyčkách"...
Mňa teraz čaká mesiac rýchlostnej prípravy, tak uvidím čo bude potom...Zatiaľ mám trošku hemungy, lebo síce polmaratón som bežal čo do kondície v pohode, ale nešlo pridať...
Proste tie nohy nestíhali kardiu. Takže teraz predpokladám, že mi máster naordinuje tréningy, ktoré kardio a nohy dostanú na jednu úroveň. Budem následne informovať.
cohen píše:riverman: vzdialenosti si musis naordinovat sam, ale mali by to byt minimalne hodinove behy cez tyzden a jeden dlhsi cez vikend. resp. sa na tu uroven dostat cez casovo kratsie behy. jednoducho nemozes zobrat niekoho treningovy plan a ist podla neho, najma ked je to zazracny slovensky deduskoucrop, ktory je niekde uplne inde geneticky a kondicne ako my, bezni smrtelnici.
ak som sa tu nieco naucil tak fakt, ze ak sa chces zlepsovat vo vytrvalosti, alebo sile, treba zacat zlahka. radsej menej a systemom tehlicka po tehlicke, neprehanat, nenakladat si viac, ako dokazes do dalsieho dna zregenerovat. ak si unaveny, treba ubrat, spomalit. nie je cielom byt unaveny. cielom je zosilniet, zlepsit vytrvalost. a ucrop sa mozno zlepsi za dva mesiace o 15s na km, ale to s najvacsou pravdepodobnostou nebude platit aj pre nas, beznych smrtelnikov.
co si z jeho progresu mozno zobrat je metoda, ktora sa da aplikovat aj na normalny trening lamerov.
cize zasadna otazka znie - kolko mas tyzdenne casu na behanie a aky objem behavas mesacne?
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 0 návštevníků