ingwe píše:
A to, že najdu někoho, kdo iaidó nebo cokoliv jiného japonského cvičí pod vedením japonského učitele, taky není samo o sobě zárukou kvality. I ti japonští učitelé totiž provedení technik postupem času mění a vkládají do toho své ideje, takže nikde už se dnes necvičí jako před staletími (i když se tím tradiční školy rády prezentují). A kdo jsem já, abych soudil, jestli má lepší nápady český šihan p. Procházka, nebo nějaký šihan japonský.
Já bych přeci jen věřil japonskému (nebo i českému, to je už celkem jedno) učiteli, o kterém vím, že se učil soustavně a komplexně od někoho, kdo to se to učil zase komplexně a soustavně od někoho atd. (tím myslím desetiletí smysluplného tréninku) než od někoho, který tohle všechno přeskočí a někde v Liberci pokouší o nějakou prapodivnou repliku japonského šermu. Jasně i ten první případ nemusí být vždy stoprocentní, třeba proto, že jde zrovna náhodou o nějaký pako.
ingwe píše:Spíš bych doporučil neizolovat své cvičení v jedné malé lokální skupince, ale poznat více učitelů, více stylů a více tréninkových metod.
K tomu se připojuji.
Jinak myslím, že to video s p. Procházkou je celkem samovysvětlující a není k němu co dodávat, podívat se na to může každý a udělá si svůj názor sám.
Možná bych jen dodal, že představovat sám sebe Sensei je fakt už solidní zhovadilost. Ale v podstatě je to dobře, alespoň je hned jasné o co tu jde.