Moderátor: Picard
Picard píše:No pokud si pamatuju tu prodce inteligentní debatu, kde se zapojovali samí vzdělaní a kompetentní lidé a postovali jen ověřené a logické argumenty slušnou a srozumitelnou formou, tak tam se došlo k tomu, že se kryje prakticky čímkoliv, záleží na okolnostech a dané technice.
ingwe píše:2 Picard: Díky za reakci, tak nějak jsem si ji představoval a jsem rád, že jsem se zas tak moc nemýlilU nás se totiž toto řeší neustále dokola, pravidla, jejich vazba na "reálný šerm" (který si každý představuje trochu jinak a je přesvědčený, že ta jeho představa je ta správná
). Že to bude vždy o kompromisu, na to už si všichni tak nějak zvykli. Že ty rytíři (samurajové) nejsme, ale jen si na ně hrajeme, to už taky všichni tak nějak pochopili. Ale v našem případě, na rozdíl od Kendó, nejsou pravidla jednotná. Existují asi 3/4 hlavní směry pravidel, které akcentují různé prvky a strategie, a zastánci každého jednoho z nich jsou schopní se do krve hádat, že by se vše mělo sjednotit právě na ten jejich systém, protože ... zde obvykle přichází argument, který marginalizuje nedostatky a zveličuje přednosti bráněného systému pravidel.
Už mě ty debaty nebaví, ale tenhle impulz ze světa budó mě dost zaujal
která může zasahovat prakticky kteroukoliv část těla. V tomhle to maj soudci Kendó určitě mnohem jednodušší.
Picard píše:Zajímavý díky. Jak se řeší současné zásahy? Je tam něco jako právo útoku nebo se oběma dá bod, nebo žádnému?
Picard píše:To si myslím, že už moc roli nehraje, když to tam padne, tak to stejně v zorném poli máš. Spíš to je zase jednodušší o to, že nemusíš řešit hraniční situace, jestli to ještě přistálo na zásahové ploše nebo už za. V Kendó mi přijde výhoda, že tam ti rozhodčí jsou na to tři, nevím, jestli jsem to pochopil správně, ale tady byli jen dva?
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků