Moderátor: Picard
rorysek píše:jinak mě přijde, že rožňovjakova škola rozhodně není "na koleně vytvořený takystyl" ... kobudo je dost stará a klasická záležitost a naopak se mi líbí, že z kompletu kobudo zbraní nabízí rožňovjak pouze tyč - dneska asi moc lidí nemá šanci zvládnout dokonale víc zbraní najednou (tj. věnovat se denně několika tréninkům).
Geralt1 píše:Patrik: ano, je to správné, nazývejme věci pravými jmény, s tím souhlasím, ale mně osobně je naprosto jedno, jestli Rožnovjak nazývá své cvičení kobudo, hanbo-džutsu nebo boj klackem, pro mě je důležitější si občas dobře zacvičit a něco si z toho odnést.
Geralt1 píše:a neustálé spory o tom, kdo co jak nazývá a co odkud přesně pochází, mi přijdou dost zbytečné a únavné. V dnešní době je opravdu už jen málo kapacit, které v této oblasti něco dokázaly. Rožnovjak podle mě mezi ně patří. A pokud chce někdo stále jen teoretizovat, je to jeho věc. Já si raději zacvičím.
Geralt1 píše:Pro někoho to možná může být strašlivá urážka, když Rožnovjak nazývá své cvičení kobudem, ale mně konkrétně je to opravdu vcelku jedno. Stačí mi, když se časem naučím ten klacek alespoň trochu solidněji ovládat a kobudo je prostě pracovní název, abych pokaždé nemusel doma říkat: Zlato, jdu na "Rožnovjákovo bojové umění, využívající krátké dřevěné tyče, kterou kdysi používali jako zbraň vesničané na Okinawě"
Geralt1 píše:různé prameny uvádějí různé varianty, odkud pochází hanbo. někdo tvrdí, že pochází z okinawy (pravděpodobně ale ne), jiný že z tradičního japonského kobudo, další že je to zbraň nindžutsu. Vyberte si.
Geralt1 píše:Kdo dneska opravdu zjistí, jak to kdysi bylo?
Geralt1 píše:a mimochodem - Ty jsi u Rožnovjaka taky cvičil? Měl bys mít pro svou teorii že cvičí podle seriálu Ninja Turtles nějaké důkazy ...
Anonymní píše:takže uznávám, necvičíme kobudo, ale hanbo-džutsu, umění ovládat krátkou hůl. Ale mluvíme každý o něčem jiném. Jak jsem řekl, nejsem z těch historicky do hloubky jdoucích - a stačí mi, že Rožnovják ví, co s tím klackem dělá. Přijde mi záslužné, že někdo s hanbo cvičí, protože vozit s sebou v tramvaji nebo v autě 180 cm dlouhé bo, popř. dost nebezpečné sai nebo kamu, mi přijde docela nepraktické.
Anonymní píše:V 16. století možná bylo hanbo v některé ryu druhořadou nebo podřadnou zbraní (byla moc krátká, vzniklou přeseknutím kopí na dvě půlky, ale myslím, že v dnešních podmínkách je metrový klacek nepoměrně praktičtější, než např. BO.
Anonymní píše:a pokud jde o vymření disciplín s jejích představiteli - o tom přesvědčen nejsem, spousta disciplín přetrvala, ale proč tedy ty zajímavé disciplíny, které zapadly, trochu "neoživit"? (nemyslím tím vymyslet si svůj systém) Je fajn máchat kolem sebe dvoumetrovou tyčí s půlměsícovou čepelí nebo halapartnou, ale k čemu taková zbraň v paxi je? Jen k nácviku v dodžo.
Geralt1 píše:Patrik : jen pro zajímavost, Rožnovjak je naopak na kata relativně zaměřený (nevím jak tomu bylo dřív). A pochybuju , že si kata s hanbo sám vymyslel.
význam kata a drilování stejných pohybů (nejlépe bez modifikací) mi vysvětlovat opravdu nemusíš. Necvičím sice shotokan dlouho (pouze 10 let), ale nějaké základní povědomí o tom už doufám mám.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník