Rojin-Lijang

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Hunga

Příspěvekod Anonymní » pát 19. lis, 2004 9:48

Hele a myslíte, že účinnost Hunga je lepší, než cvičení v Rojinu? Hele už máte s tímhle nějaký zkušenosti. Nějakou dobu jste už v obou školách cvičili.
Jde mi o to trochu hodnotit. Jinak: myslíte si, že vám dala Hunga za cca 1 rok více, než 1 rok v rojinu?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mik » pát 19. lis, 2004 10:17

Jestli můžu reagovat. To jestli je jedna škola lepší a druhá horší a naopak bych určitě neřešil po netu. 8) Napsat se dá cokoliv a bude to názor stejně toho danýho člověka, který druhýmu nemusí sedět.

Thomas jestli se chceš dozvědět víc obejdi si víc škol, podívej se na trénink, popovídej si s žáky, s instruktory, zkus si s nima zacvičit a pod. Pokud chceš přijmi výzvu od Harutoma. :lol:

Jinak Hunga se píše Hungga. To jen pro upřesnění. :lol:
Mik
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod rorysek » úte 23. lis, 2004 12:06

Thomas> to, co se člověk naučí je v první řadě dotyčného věc. je hezký, že doma klikuješ a břichuješ, ale rožňovjáčí tréninky není zrovna nutné doplňovat nějakým drsným tréninkem fyzičky. spíš by se ti hodilo si každý den na 15 minut "protočit" tyčku v ruce (tj. alespoň si prostínovat pár věcí z prvních kat). a vůbec, po dvou měsících posuzovat účinnost jakékoli školy je asi dost krátkozraké.
a navíc, pokud se chce člověk naučit rychle a účinně se bránit, tak by neměl asi lovit ve sportu a klasice (karate, aikido ... nic proti, ale je to prostě nadlouho) ale kouknout se po modernějších školách ušitých pro dnešní dobu.

jinak mě přijde, že rožňovjakova škola rozhodně není "na koleně vytvořený takystyl" ... kobudo je dost stará a klasická záležitost a naopak se mi líbí, že z kompletu kobudo zbraní nabízí rožňovjak pouze tyč - dneska asi moc lidí nemá šanci zvládnout dokonale víc zbraní najednou (tj. věnovat se denně několika tréninkům).

a s těmi desítkami různých technik denně ... to mi přijde fakt přehnané ...

Mik> řekl bych že záleží především na žákovi :)
rorysek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 12:11

harutomo_yasumizu: četl jsem zde pár diskusí a pokud jsem dobře pochopil, cvičil jsi u Rožnovjáka 5 let. Znám ho (a jeho rodinu) asi rok a občas si k nim přijedu z Prahy zacvičit a účastním se seminářů. Došlo k tomu tak, že jsem se loni rozhodl, že bych chtěl zkusit něco nového a k Shotokan Karate si přibrat nějakou zbraň. Zjistil jsem, že jediným člověkem, který u nás cvičí s hanbo, je právě on.

V diskuzi jsi ho dost napadal, s některými výhradami souhlasím, ale můžeš být trochu konkrétnější? Třeba popsat, jak vypadaly tréninky dřív a co Ti nevyhovovalo? Nejsem ani jeho skalním příznivcem, ani odpůrcem, ale cvičení u něj mě rozhodně baví a nesdílím Tvůj názor, že jeho techniky jsou neúčinné slátaniny (respektive spíš že je učí tak, že nikdo není schopen si z tréninku cokoliv odnést). Taky tvrzení, že jde o stovky a tisíce technik, které si nikdo nezapamatuje, mi přijde jako HODNĚ přehnané. Taky si myslím, že v jednoduchosti je síla, ale každý má přece šanci si z více variant vybrat tu svou.

Trochu si rýpnu ohledně Tvého působení v oddíle - když jsi tam chodil 5 let, to Ti trvalo tak dlouho, než jsi zjistil, že je to k ničemu a že bude lepší odejít? A poznámka o zničených kolenech, loktech a kyčlích... z čeho? Vždyť se cvičí na žíněnkách. Pokud si někdo zničí kolena z kopů, je to podle mě špatným prováděním techniky, možná že šlo o chybu sparinga při pákových technikách, těžko říct, ale to bych rozhodně nepřisuzoval Rožnovjakově metodě tréninku, zranění se stávají čas od času ve všech oddílech.

Co se týče Rožnovjakovy autentičnosti nebo chceš-li původnosti "starých" tekchik kobudo, nejsem schopen posoudit vůbec nic, ale jsem přesvědčen, že rozhodně nejsou svévolným mácháním klackem, ale někde své kořeny určitě mít budou. Nejsem z těch, kteří by zarputile pátrali po historii, ale podle toho, co Rožnovjak cvičí, soudím, že většina technik efektivních a použitelných je. Jestli má všechny techniky od Seiberta, kterého jsem poznal v Klatovech na soustředění, těžko říct, ale když jsem srovnal techniku Seiberta a tu samou, ovšem provedenou a občas trochu modifikovanou Rožnovjakem, rozhodně mi Rožnovjakova přijde účelnější a efektnější.

Souhlasím s tím, že na trénincích chybí občas více drilu a stálé opakování základních technik (hlavně ve dvojicích), ale myslím, že každý má možnost tento dril provozovat mimo hlavní výcvik.

Jinak co se týče celkového ovzduší v oddíle v poslední době, nemůžu než souhlasit, že něco tam není v pořádku. Jeho nejlepší žáci se od něj dříve nebo později odvrací a časem asi zůstane sám jen se svými masážemi Shiatsu a několika nejbližšími. To už je ale jiná otázka, je to sice škoda, ale může si za to bohužel z velké části sám svým přístupem, protože bere život a dnešní dobu tak trochu jinak než my ostatní.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. lis, 2004 12:20

rorysek píše:jinak mě přijde, že rožňovjakova škola rozhodně není "na koleně vytvořený takystyl" ... kobudo je dost stará a klasická záležitost a naopak se mi líbí, že z kompletu kobudo zbraní nabízí rožňovjak pouze tyč - dneska asi moc lidí nemá šanci zvládnout dokonale víc zbraní najednou (tj. věnovat se denně několika tréninkům).

mno to, že tomu někdo říká kobudó ještě vůbec nic neznamená, víc jsem na tohle téma napsal v auditech kobudó, korjú a kobudžucu a kobudó - jestli Tě to zajímá, najdi si to

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 12:36

...může si za to bohužel z velké části sám svým přístupem, protože bere život a dnešní dobu tak trochu jinak než my ostatní.

Ak to nie je prilis indiskretne, mohol by si aspon naznacit, v com robi chybu? Zaujima ma to skor z toho dovodu, aby som sa pripadne vyvaroval podobnych chyb, nez aby som sa chcel vrtat v nom samom. Mas na mysli, ze berie cvicenie prilis vazne? Napriklad v style "pokial tomu neobetujes zivot, tak to nema cenu..."? Ci je v tom nieco ine? Mozes mi napisat aj do schranky, ak je to pre Teba vyhodnejsie. Vdaka.

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 12:37

Patrik: ano, je to správné, nazývejme věci pravými jmény, s tím souhlasím, ale mně osobně je naprosto jedno, jestli Rožnovjak nazývá své cvičení kobudo, hanbo-džutsu nebo boj klackem, pro mě je důležitější si občas dobře zacvičit a něco si z toho odnést.

a neustálé spory o tom, kdo co jak nazývá a co odkud přesně pochází, mi přijdou dost zbytečné a únavné. V dnešní době je opravdu už jen málo kapacit, které v této oblasti něco dokázaly. Rožnovjak podle mě mezi ně patří. A pokud chce někdo stále jen teoretizovat, je to jeho věc. Já si raději zacvičím.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 12:41

Miro: tyhle věci sem veřejně psát nebudu. dej mi mail, pošlu odpověď mailem
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. lis, 2004 12:54

Geralt1 píše:Patrik: ano, je to správné, nazývejme věci pravými jmény, s tím souhlasím, ale mně osobně je naprosto jedno, jestli Rožnovjak nazývá své cvičení kobudo, hanbo-džutsu nebo boj klackem, pro mě je důležitější si občas dobře zacvičit a něco si z toho odnést.

Jax napsal, nazývat věci pravými jmény...

Geralt1 píše:a neustálé spory o tom, kdo co jak nazývá a co odkud přesně pochází, mi přijdou dost zbytečné a únavné. V dnešní době je opravdu už jen málo kapacit, které v této oblasti něco dokázaly. Rožnovjak podle mě mezi ně patří. A pokud chce někdo stále jen teoretizovat, je to jeho věc. Já si raději zacvičím.

Myslím, že u nás je "kapacit" víc než dost.

...mno věř mi, nebo ne, ale víc času trávím cvičením... jestli tady poskytnu nějakou informaci, fakta, je to až po tréninku :wink:

Nepředstavoval bych si to tak, že studium starých japonských škol je o sezení nad knížkama, koukání do zdi a hraní si na "ninži"... ale taky to není o dělání kliků... i když věřím, že i tohle by mohl nějakej (opravdu kvalifikovanej) učitel do nějakého stylu přidat... po třiceti, padesáti letech praxe...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 13:17

.. neber to osobně, nemyslel jsem to tak, že konkrétně Ty bys byl nějaký teoretik. Ale takových lidí je bohužel pořád dost. Jen jsem chtěl podotknout, že někteří méně do hloubky historie jdoucí jedinci (jako třeba já :) prostě na /z mého pohledu/ slovíčkaření zas tolik nedbají.

Pro někoho to možná může být strašlivá urážka, když Rožnovjak nazývá své cvičení kobudem, ale mně konkrétně je to opravdu vcelku jedno. Stačí mi, když se časem naučím ten klacek alespoň trochu solidněji ovládat a kobudo je prostě pracovní název, abych pokaždé nemusel doma říkat: Zlato, jdu na "Rožnovjákovo bojové umění, využívající krátké dřevěné tyče, kterou kdysi používali jako zbraň vesničané na Okinawě"

:)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. lis, 2004 13:27

Geralt1 píše:Pro někoho to možná může být strašlivá urážka, když Rožnovjak nazývá své cvičení kobudem, ale mně konkrétně je to opravdu vcelku jedno. Stačí mi, když se časem naučím ten klacek alespoň trochu solidněji ovládat a kobudo je prostě pracovní název, abych pokaždé nemusel doma říkat: Zlato, jdu na "Rožnovjákovo bojové umění, využívající krátké dřevěné tyče, kterou kdysi používali jako zbraň vesničané na Okinawě"

:)

Chápu, co myslíš... ale v tom je právě ten problém, ty až tak moc nemůžeš říct doma "Zlato, jdu na Rožnovjákovo bojové umění, využívající krátké dřevěné tyče, kterou kdysi používali jako zbraň vesničané na Okinawě", ty bys spíš měl říkat něco jako "Zlato, jdu na Rožnovjákovo bojové umění, využívající krátké dřevěné tyče" a dál bych nepokračoval, protože je-li to hanbo džucu bude to spíš vycházet z japonských škol kobudó... a to už jsme někdou ouplně jinde než u Okinawy... ale to je porád dokola... Nicméně Ty, stejně jako mnozí další budete dál říkat "Zlato, jdu na kobudo" a nemusíte si s tím lámat hlavu...

Nicméně otázka je, zda necvičíte techniky, který někdo modifikoval podle "Týnejdž mutant ninža tártles"...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 13:42

Geralt1,

Posli mi to prosim na <mbskp@ms26.hinet.net>. Vdaka.

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 14:14

patrik: jak jsem řekl, pro mě za mě, i kdyby to byly techniky nindža želva (jako že tomu sám nevěříš), pokud jsou účinné, co na tom sejde? i nindža želvy měly svého mistra :) a jestli se jmenoval Gičin Funakoši, Džigoro Kano, Reiner Seibert nebo Libor Rožnovjak... co na tom sejde?

různé prameny uvádějí různé varianty, odkud pochází hanbo. někdo tvrdí, že pochází z okinawy (pravděpodobně ale ne), jiný že z tradičního japonského kobudo, další že je to zbraň nindžutsu. Vyberte si.

Kdo dneska opravdu zjistí, jak to kdysi bylo?

a mimochodem - Ty jsi u Rožnovjaka taky cvičil? Měl bys mít pro svou teorii že cvičí podle seriálu Ninja Turtles nějaké důkazy ...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. lis, 2004 14:29

Geralt1 píše:různé prameny uvádějí různé varianty, odkud pochází hanbo. někdo tvrdí, že pochází z okinawy (pravděpodobně ale ne), jiný že z tradičního japonského kobudo, další že je to zbraň nindžutsu. Vyberte si.

Z toho důvodu teoretizuju, abych si mohl vybrat... Mno a stručně a jasně hanbodžucu není bojové umění, je to umění používání jedné ze zbraní - existovalo nějaké rjú, které používalo hůl které říkalo hanbó... pravděpodobně v rámci tohoto rjú byla tahle zbraň zařazená jako druhořadá... Má-li to být kobudó, není to bojové umění, ale kategorie, nebo skupina bojových umění, proto abych se neopakoval, projeď si ty nahoře zmíněné diskuze a ptej se tam...

Ty prameny, ze kterých se dá čerpat nejsou zase tak nedůvěryhodné...
Jestli Tě to někdy začne zajímat - koukni třeba sem http://www.shinjin.co.jp/kuki/hyoho/index_e.html (zvlášť tohle by se ti mohlo líbit http://www.shinjin.co.jp/kuki/hyoho/catalog6_e.htm )
nebo sem http://www.kukishinden.org/ nebo hledej sám...

Prameny, které uvádějí cokoliv cos popsal zahoď ...

Geralt1 píše:Kdo dneska opravdu zjistí, jak to kdysi bylo?

Tady si všichni představujou, že ty disciplíny vymřely spolu s učiteli a jejich představiteli... nevymřely všechny.

Geralt1 píše:a mimochodem - Ty jsi u Rožnovjaka taky cvičil? Měl bys mít pro svou teorii že cvičí podle seriálu Ninja Turtles nějaké důkazy ...

Ne, necvičil, znamená to, že nemůžu na téma české kobudó psát?

Já cvičím ©intó Musó rjú džó, což je kobudó, a taky čas od času Musó ©inden rjú iaidó... to je taky kobudó a viděl jsem několik dalších kobudó...

Takže jen a pouze mluvím o tom, co si představuji pod pojmem kobudó...

Není to o funkčnosti nebo nefunkčnosti... Taková ninža želva, kdyby mě píchla klackem nebo přetáhla nunčakou... určitě by to bolelo.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 15:06

patrik: oukej, díky za odkazy.

tady je jeden z německé školy - Reiner Seibert, jak jsem o něm mluvil

http://www.kobudo.de/kobudo/geschichte.html

v seznamu používaných zbraní v okinawském kobudo skutečně hanbo chybí - a když jsme se na to ptali Hidemi Tamayoseho, který byl letos v Klatovech, skutečně nikdy o Hanbo v souvislosti s okinawským kobudo neslyšel.

takže uznávám, necvičíme kobudo, ale hanbo-džutsu, umění ovládat krátkou hůl. Ale mluvíme každý o něčem jiném. Jak jsem řekl, nejsem z těch historicky do hloubky jdoucích - a stačí mi, že Rožnovják ví, co s tím klackem dělá. Přijde mi záslužné, že někdo s hanbo cvičí, protože vozit s sebou v tramvaji nebo v autě 180 cm dlouhé bo, popř. dost nebezpečné sai nebo kamu, mi přijde docela nepraktické.

V 16. století možná bylo hanbo v některé ryu druhořadou nebo podřadnou zbraní (byla moc krátká :) , vzniklou přeseknutím kopí na dvě půlky, ale myslím, že v dnešních podmínkách je metrový klacek nepoměrně praktičtější, než např. BO.

a pokud jde o vymření disciplín s jejích představiteli - o tom přesvědčen nejsem, spousta disciplín přetrvala, ale proč tedy ty zajímavé disciplíny, které zapadly, trochu "neoživit"? (nemyslím tím vymyslet si svůj systém) Je fajn máchat kolem sebe dvoumetrovou tyčí s půlměsícovou čepelí nebo halapartnou, ale k čemu taková zbraň v paxi je? Jen k nácviku v dodžo.

[/url]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 15:12

sory nepodepsal jsem se...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. lis, 2004 15:25

Anonymní píše:takže uznávám, necvičíme kobudo, ale hanbo-džutsu, umění ovládat krátkou hůl. Ale mluvíme každý o něčem jiném. Jak jsem řekl, nejsem z těch historicky do hloubky jdoucích - a stačí mi, že Rožnovják ví, co s tím klackem dělá. Přijde mi záslužné, že někdo s hanbo cvičí, protože vozit s sebou v tramvaji nebo v autě 180 cm dlouhé bo, popř. dost nebezpečné sai nebo kamu, mi přijde docela nepraktické.

Proto jsem nejdřív doporučoval přečíst si ty auditka, co jsem do nich na tohle téma psal - abych se neopakoval...

tady jsou linky http://bojovaumeni.cz/bu/modules.php?na ... opic&t=269
http://bojovaumeni.cz/bu/modules.php?na ... opic&t=529
http://bojovaumeni.cz/bu/modules.php?na ... topic&t=93

Jde o to, že jsou dvě základní kategorie japonských bojových umění

Ve smyslu období vzniku - kobudó (staré budó) a šinbudó nebo gendai budó (nové nebo moderní budó). Mno a součástí japonského kobudó je kupříkladu to, co jsem Ti poslal... Kukišinden rjú, které se dodnes vyučuje včetně těch starých zbraní, který jsou do tramvaje nevhodný...

Prostě sebeobrana na ulici je hezká věc, ale není to jediný důvod, proč se budó cvičí...

Anonymní píše:V 16. století možná bylo hanbo v některé ryu druhořadou nebo podřadnou zbraní (byla moc krátká :) , vzniklou přeseknutím kopí na dvě půlky, ale myslím, že v dnešních podmínkách je metrový klacek nepoměrně praktičtější, než např. BO.

Jasně, tak to je... ale to jsme znovu u toho, jestli se dá cvičit taky kvůli něčemu jinýmu než je pouliční násilí...

Anonymní píše:a pokud jde o vymření disciplín s jejích představiteli - o tom přesvědčen nejsem, spousta disciplín přetrvala, ale proč tedy ty zajímavé disciplíny, které zapadly, trochu "neoživit"? (nemyslím tím vymyslet si svůj systém) Je fajn máchat kolem sebe dvoumetrovou tyčí s půlměsícovou čepelí nebo halapartnou, ale k čemu taková zbraň v paxi je? Jen k nácviku v dodžo.

Mno asi takhle, i to máchání čepelí má své důvody, ale staré japonské disciplíny se necvičí tak, že mácháš kolem sebe, ale velice často... nejčastěji tak, že cvičíš se soupeřem... katu...

Mno a právě protože tyhle disciplíny nevymřely, a aby nevymřely, musí jejich představitelé dávat majzla na to, koho učej...

Protože je moc lidí, který jsou ochotní a schopní si je přizpůsobovat upravovat, modifikovat a kdovíco ještě... mno a potom už to nebudou ty disciplíny, ale něco jiného... takže i když by se zdálo, že čím víc žáků, tím více se disciplína rozšří, bude to spíš naopak...

Je nutný chápat historické zbraně ve vztahu k tomu, jak byly v historii používané... prostě je fajn učit se sebeobranu s holí, ale má-li to mít nějakej japonskej název, asi by to mělo být používané tak, jak to bylo vymyšlený...

Asi si nedokážeš představit, co tím myslím, ale to je normální... Jde o to, že bouchnutí klackem nebo seknutí mečem se studuje dlouho... aby fungovalo. Mno a proto jsem napsal, že dvacet technik za trénink a dvacet příště je prostě ukázka toho, že to není tradiční, stará, klasická.... škola... je to prostě nějaká moderní věc.

Mno a potom se tedy znovu ptám, proč tomu kdokoliv má říkat kobudó (staré budó) nebo proč tomu říká hanbó džucu, když je to technika sebeobrany klackem.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 15:51

Patrik : jen pro zajímavost, Rožnovjak je naopak na kata relativně zaměřený (nevím jak tomu bylo dřív). A pochybuju , že si kata s hanbo sám vymyslel.

význam kata a drilování stejných pohybů (nejlépe bez modifikací) mi vysvětlovat opravdu nemusíš. Necvičím sice shotokan dlouho (pouze 10 let), ale nějaké základní povědomí o tom už doufám mám.

Nikdy jsem nevyhledával pouliční rvačky a karate ani "cvičení technik holí pod vedením Rožnovjaka" nedělám kvůli násilí.

Je nutný chápat historické zbraně ve vztahu k tomu, jak byly v historii používané... prostě je fajn učit se sebeobranu s holí, ale má-li to mít nějakej japonskej název, asi by to mělo být používané tak, jak to bylo vymyšlený...

... v tom případě budu raději cvičit moderní pojetí, které více respektuje dnešní podmínky. je hezké umět se bránit krátkou holí proti kopí nebo kataně (bokkenu ), ale častěji asi dnes člověk narazí na útočníka s nožem, basebalkou apod.

Jsem rád, že jsme se v tomhle shodli, nerad bych, aby to vypadalo, že jsem nechápavý nebo hádavý typ :) Tvé znalosti respektuji a oceňuji všechna vysvětlení (naprosto bez ironie), dost zajímavého jsem se tady dozvěděl...
... nicméně i dál budu cvičit s hanbo - a je mi opravdu jedno, jak to kdo nazývá.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. lis, 2004 16:02

Geralt1 píše:Tvé znalosti respektuji a oceňuji všechna vysvětlení (naprosto bez ironie)

mno a to je důvod, proč to tady píšu :wink: :lol: :idea:

Patrik
Naposledy upravil patrik dne úte 23. lis, 2004 16:08, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 23. lis, 2004 16:04

Geralt1 píše:Patrik : jen pro zajímavost, Rožnovjak je naopak na kata relativně zaměřený (nevím jak tomu bylo dřív). A pochybuju , že si kata s hanbo sám vymyslel.

význam kata a drilování stejných pohybů (nejlépe bez modifikací) mi vysvětlovat opravdu nemusíš. Necvičím sice shotokan dlouho (pouze 10 let), ale nějaké základní povědomí o tom už doufám mám.

Mno a tady je další paradox... psal sem, že v japonských starých bu se kata cvičí ve dvojici. Mno a jestliže je někde kata, kde cvičíš proti meči, jak to budeš modifikovat do nějaké moderní verze...

Prostě kata je forma, je dané, jak má vypadat, ale tak jako ty pochybuješ, že si katy vymyslel sám, já pochybuju, že jsou původní... třeba to vymyslel někdo jinej, ale cvičení kat bez partnera je věc, která je běžná v okinawskejch školách, v karate, iaidó (i tam jsou ale katy s partnerem), ale běžně se katy nacvičovaly ve dvojici...

...nic necháme toho, máš pravdu, ty máš svůj důvod cvičit své bojové umění, tak to dělej... třeba někdy uvidíš tradiční hanbó a bude se ti líbit víc... teď aspoň víš, že nějaký takový existuje.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...