Rojin-Lijang

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Anonymní » úte 23. lis, 2004 16:20

Patrik: to je možné. o tom se nepřu. Sám nevím, odkud Seibert čerpal a kde všechny kata nastudoval. A docela by mě to zajímalo.

jinak aplikace kata (ve dvojici) se samozřejmě cvičí také (u žákovských většinou proti Tori s hanbo).

taky jsem chtěl napsat větu : nic necháme toho ... atd., ale předběhl jsi mě :) rozhodně pokud někdy uvidím někoho cvičit "původní tradiční japonské hanbo" budu jen rád :) a není vyloučeno, že se mi bude líbit víc, ale bohužel nikdo takový v ČR (a pokud vím, ani v Německu, kromě Seiberta, není). a to je právě problém. Proto budu raději trénovat podle Tebe "slátaniu", než staré tradiční opravdové BO, které v životě nevyužiju a bude to pro mě jen zdravotní a posilovací cvičení.

Jako původní tradiční formu, když už jsme u toho, cvičím Shotokan (kata a kihon) - a co si budeme povídat - v dnešní době závodních klubů kumite a kata už se taky značná část oné zmiňované tradice vytratila. (přestože sám moc pro "sportovní karate" nadšený nejsem)

Musíme se buď naučit s tím žít - nebo se přestěhovat na Okinawu a tam si najít svého Senseie :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » úte 23. lis, 2004 18:33

caute,
mam chvilku casu, tak by som rad niektore veci mozno trochu upresnil a vysvetlil...

Najprv k Liborovi a k jeho skole:
Libor z mojho pohladu robi hanbo jitsu - co je v mojom ponimani spôsob "boja" s kratkou palicou asi 90-100 cm dlhou. Jeho ucitelom bol Rainer Seibert, ale to co teraz Libor uci, je uz modifikovane a upravene nim samotnym. Zo spatneho pohladu musim povedat, ze Liborove hanbo jistu je vyrazne prepracovany system, oproti tomu, co sa doteraz uci v Nemecku, Libor do neho zapracoval nove prvky z inych bojovych umenii (z aikida, z juda... ) a posunul tak podla mna techniky s kratkou palicou na novu uroven... modifikoval nielen kihony a jednotlive kumite, ale aj kata, co by bola dobra tema na samostatnu diskusiu :)
V podstate Libor vytvoril svoju vlastnu skolu... nielen pre tento pripad, ale vobec vseobecne plati, ked sa ti to, co Libor robi nepaci, nemusis to robit, nikto ta nebude do toho nutit, je to tvoje slobodne rozhodnutie, napriek tomu, ze hanbo jitsu uz dlhe roky necvicim, obcas, napriklad, ked sa ocitnem v Jihlave, zoberiem kratku palicu do ruk a zacvicim si s nim, lebo su pre mna velakrat podnetne a inspirativne veci aj pre bo jistu, ktoremu sa venujem... (ale to som uz tiez niekde tu na tejto diskusii spominal...)

Tato diskusia zacala hore prispevkom uz neviem od koho, ale pamatam si, ze sa pisatel stazoval, ze po dvoch mesiacoch ma stale pocit, ze nic nevie... tento pocit je dobry, ja sa ho snazim si uchovat uz 15 rokov, lebo ma posuva vpred, najhorsi cvicenci su podla mna taky, ktori si myslia, ze uz nieco vedia pripadne, pripadne ze uz vedia uplne vsetko :)
Aby ste mi zle nerozumeli, je dobre vchadzat vzdy do dojo, s pocitom, ze tam vstupujete prvykrat, hladni po vedomostiach, tuziaci sa nieco nove naucit...
V lubovolnom bojovom umeni je sa co ucit cely zivot a cim viac budes nieco cvicit, tym viac budes zistovat, aky si slaby, pomaly, nepresny...
Ale predpokladam, ze totu tu uz iste niekde odznelo, lepsie a mudrejsie napisane, nez ako tu klepem ja :)
Aby som sa vratil, k tomu cloveku, co je nespokojny s 2-mesacnymi vysledkami... ked ti cvicenie prinasa radost, cvic dalej, ked nie, rob nieco ine, uvidis, ze po case (nebudem specifikovat ci to bude po 5 alebo 45 rokoch, ale nejake roky to budu :) ), budu prichadzat pocity, ze uz nieco vies, ze si nieco pochopil a za nimi budu nasledovat presne opacne, ze stale nic nevies, nicomu nerozumies... a zaroven zistis, ze vsetko je na jedno kopyto...
aby som to nejak zakoncil, predstav si kopec na ktory zo vsetkych stran idu rozne cesty, kazda cesta je jedno bojove umenie, vsetky tie cesty sa rozne nahodne krizuju a prepletaju a uplne hore stretavaju, v jednom bode, na vchole... asi tak to je s bojovymi umeniami, vsetky su vo svojej podstate velmi podobne (uz len z toho dovodu, ze mame dve ruky, dve nohy, nos, usi.... :) )

istotne sa este vratim k "tradicnym" bojovym umenia, lebo ked pocujem slovo "tradicne", tak ma obchadzaju mrakoty a je mi na zvracanie :)
ale o tom inokedy, lebo moj prispevok sa zacina podobat na roman :)
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Stuart » úte 23. lis, 2004 18:52

"aby som to nejak zakoncil, predstav si kopec na ktory zo vsetkych stran idu rozne cesty, kazda cesta je jedno bojove umenie, vsetky tie cesty sa rozne nahodne krizuju a prepletaju a uplne hore stretavaju, v jednom bode, na vchole... asi tak to je s bojovymi umeniami, vsetky su vo svojej podstate velmi podobne (uz len z toho dovodu, ze mame dve ruky, dve nohy, nos, usi.... Usmívající )

tohle asineni jen z tvy hlavy ne?to samy sem cet od Sosai Oyamy - ve smyslu ze kazdy v zivote bojovnika splha na kopec jinou cestou ale kdyz se dostane na vrcholu je jen jeden bod,jedna pravda,kyokushin..

zrejme to bude nejaky prislovi
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » úte 23. lis, 2004 21:01

Geralt1: potřebuješ žiněnku? Já to už nebudu rozebírat, řekl jsem dost a jedno je odpověďí druhého. Skus na chvíli zapomenout na to že to tvé je nejlepší a podívej se jak cvičí jiní. Ale jsem jen laik :D Prosim, klidně to popři a napiš že je to jinak, mě už to může být vlastně jedno, nikomu už nic netajím, a cvičit v Rojinu už nebudu.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. lis, 2004 7:10

Geralt1 píše:Patrik: to je možné. o tom se nepřu. Sám nevím, odkud Seibert čerpal a kde všechny kata nastudoval. A docela by mě to zajímalo.

jinak aplikace kata (ve dvojici) se samozřejmě cvičí také (u žákovských většinou proti Tori s hanbo).

Už jsem to tu psal mockrát... To není aplikace kata, to co se cvičí v klasických japonských školách je kata ve dvojici, ne aplikace nějakých stínových pohybů...

Geralt1 píše:(...)než staré tradiční opravdové BO, které v životě nevyužiju a bude to pro mě jen zdravotní a posilovací cvičení.

Ani tady nekončí ty důvody, proč se tyhle tradiční školy cvičí... Prvotní cíl je stejný - fungující technika, ale prostě to není fungující technika do tramvaje.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. lis, 2004 7:29

choze píše:Tato diskusia zacala hore prispevkom uz neviem od koho, ale pamatam si, ze sa pisatel stazoval, ze po dvoch mesiacoch ma stale pocit, ze nic nevie... tento pocit je dobry, ja sa ho snazim si uchovat uz 15 rokov, lebo ma posuva vpred, najhorsi cvicenci su podla mna taky, ktori si myslia, ze uz nieco vedia pripadne, pripadne ze uz vedia uplne vsetko :)
Aby ste mi zle nerozumeli, je dobre vchadzat vzdy do dojo, s pocitom, ze tam vstupujete prvykrat, hladni po vedomostiach, tuziaci sa nieco nove naucit...

Přesně tak, a proto oslavujme modifikátory starých BU, které nikdy necvičili a tvůrce nových stylů, kteří už se nemají co naučit a tak vymýšlejí a vymýšlejí, abychom se my měli co učit...

choze píše:istotne sa este vratim k "tradicnym" bojovym umenia, lebo ked pocujem slovo "tradicne", tak ma obchadzaju mrakoty a je mi na zvracanie :)

Choze asi takhle, mě je na zvracení z těch moderních... to je to, cos napsal nahoře... Komu sa to nepáčí...

Popravdě ale většina lidí ty tradiční BU zas tak často nevidí (nikdy neviděla?)... takže je jim na zvracení z něčeho, co neznají.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 24. lis, 2004 8:19

Harutomo_Yasumizu: já nikde nenapsal, že "to mé", jak ty píšeš, bojové umění je nejlepší ... to ses asi nějak přehlédl. já pouze psal , že mi vyhovuje to cvičení. a žíněnky opravdu nepotřebuju, Shotokan cvičím už 10 let převážně na parketách, občas na tatami. A podívat se, jak cvičí jiní? proč ne, už jsem viděl mnoho jiných cvičit - a nemám výhrady proti žádnému cvičení, když někomu vyhovuje, na rozdíl od vás, pánové...

ale myslím, že už tu meleme o ničem. Jak napsal choze, slovo tradiční je pěkná vize, ale většina z nás nemá ani kořeny v japonsku, ani učitele, který je má - tak na co si tu budeme hrát, že?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » stř 24. lis, 2004 18:38

...
Naposledy upravil choze dne stř 24. led, 2007 15:13, celkově upraveno 2
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 24. lis, 2004 19:44

Ehm, Choze, vobec nevies, co hovoris... Tradicne bojove umenia nikdy neboli o zabijani, ba dokonca ani len o mlateni inych ludi. Sorry ze Ti to nebudem vysvetlovat, ale zda sa mi, ze nema cenu vysvetlovat nieco niekomu, kto hned z fleku zacne vynasat nezmyselne vyroky bez toho, aby sa najprv opytal na to, comu nerozumie...
Neviem ako dlho praktikujes, ale zatial to bol premarneny cas.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. lis, 2004 9:40

Miro: to si z nás snad děláš srandu, ne?? chceš tvrdit, že kdysi dávno v dobách, kdy vládly nepokoje a lidi se denodenně setkávali s ohrožením života a cítili potřebu se bránit, vymyslel někdo bojová umění z jiných důvodů, než kvůli zabíjení, aby sám nebyl zabit??? Určitě máš dojem, že vymýšleli bojové techniky proto, aby se jim lépe dýchalo a pracovalo, protože potřebovali zlepšit fyzičku a aby se jen neváleli doma na kanapi, popřípadě k tomu měli důvody jako zušlechťování ducha nebo využití technik pro zdravotní cvičení.

:)))

tos mě opravdu pobavil :)))))
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod rorysek » čtv 25. lis, 2004 9:56

Miro píše:... Tradicne bojove umenia nikdy neboli o zabijani, ba dokonca ani len o mlateni inych ludi
Miro

.... i když se ti moc nechce, stejně bys tohle mohl trochu rozvést ....
rorysek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Miro » čtv 25. lis, 2004 10:57

Miro: to si z nás snad děláš srandu, ne??

Myslim to naprosto vazne. Pozri si este raz (ale s inymi ocami, bez svojich vlastnych predsudkov) film Karate Kid, ten diel, ked strycko Miyagi a Daniel-san idu do Japonska. Pokus sa nerehlit nad naivitou scenara, hollywoodskou reziou, odmysli si niektore zapletky, ktore su tam kvoli tomu, aby sa film pacil dvanastrocnym chlapcom - a dostanes celkom dobry pohlad na to, o com bojove umenia naozaj su.

chceš tvrdit, že kdysi dávno v dobách, kdy vládly nepokoje a lidi se denodenně setkávali s ohrožením života a cítili potřebu se bránit, vymyslel někdo bojová umění z jiných důvodů, než kvůli zabíjení, aby sám nebyl zabit???

Ano. Pretoze k zabijaniu vobec nepotrebujes tradicne bojove umenia. Pozri sa na Harlem, Bronx a kdekolvek su ludia v ohrozeni zivota. Skus tam ist a povedz im, aby cvicili mabu ci gongbu, lebo to su metody na to, ako sa naucit bojovat... Vysmeju sa Ti do oci.

Určitě máš dojem, že vymýšleli bojové techniky proto, aby se jim lépe dýchalo a pracovalo, protože potřebovali zlepšit fyzičku a aby se jen neváleli doma na kanapi, popřípadě k tomu měli důvody jako zušlechťování ducha nebo využití technik pro zdravotní cvičení.
:)))

Skus hadat este raz. Alebo radsej nehadaj a zacni mysliet. :wink:

tos mě opravdu pobavil :)))))

Tak aspon ze je veselo, ked uz nic ine. :wink:

Maj sa (a diky za mail)
Miro

Vydrz, Rorysek, musim padat, pozdejsie.
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » čtv 25. lis, 2004 11:07

Stuart:citacia Oyamy: kazdy v zivote bojovnika stupa na kopec inou cestou, ale hore je len jeden bod-jedna pravda - kyokushin :?: 8O
Iha, takze mi ostatni sme vlastne klamari... :D
Oyama bl "skromny" a """jediny"""" majster bu :evil:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » čtv 25. lis, 2004 12:50

miro, neviem co ti mam na tvoje tvrdenie napisat, ohanat sa s filmom Karate Kid, tak to uz je iny argument :)
no nic...
a preco myslis, ze sa bojove umenia nazyvaju bojove? zeby zo zdravotnych a inych dovodov?
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. lis, 2004 13:22

choze, nech ho být, evidentně se na tomhle fóru dobře baví a dělá mu radost, když si z nás může dělat srandu...

ještě že máme smysl pro humor :)

jedeš teda nakonec na toho Oshira?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 25. lis, 2004 16:09

Raduz, citaj to takto:

citacia Oyamy: kazdy v zivote bojovnika stupa na kopec inou cestou, ale hore je len jeden bod-jedna pravda - [a ja ju nazyvam] kyokushin

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. lis, 2004 17:06

O životě Oyamy ted natočili korejci docela zajímavej film Fighter In The Wind,.. pokud je jen způlky pravda to je v něm o jeho životě ukázano tak to byl skutečně neuvěřitelný člověk... btw. mě by spíš zajímala základní věc, byl Oyama skutečně Korejec?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 25. lis, 2004 17:24

Hola, Choze,
(mas take pekne meno, :wink: naozaj)

miro, neviem co ti mam na tvoje tvrdenie napisat, ohanat sa s filmom Karate Kid, tak to uz je iny argument
a preco myslis, ze sa bojove umenia nazyvaju bojove? zeby zo zdravotnych a inych dovodov?

Hehe, myslel som si. Bol tu jeden taky chlapik, vravel si Pucmaz, zije v Japonsku a pisal tu kvalitne prispevky o karate, ale uz mu puklo srdce od zufalstva, ze musi odpovedat stale dokola na tie iste nezmysly. :lol:

Ok, predstav si, ze si nerobim srandu, ale ze to beriem vazne: ako som pisal, skus sa na chvilku zbavit svojej predstavy, ze karate je o tom, ako byt co najsilnejsi, ako zabijat bykov (ci nepriatelov) holou rukou a podobne zvasty.
Ako som povedal, pozri si ten film *bez* tych prdelovin, ktore som vymenoval, co Ti zostane? O com ten film vlastne je? Je o vztahu strycka Miyagiho a buduceho bijca Daniel-sana. :D Ako by si charakterizoval v uplnosti ich vztah jedinym slovom? To jedno slovo je "vychova".

Bojove umenia su skutocne specialnym druhom vychovy. Pozri sa napriklad na Ninju, co sem pise. V skole na anglictinu zrejme totalne kaslal, ale pretoze bojove umenia ho bavia, tak sa snazi (dufam) co-to pochytit, aby si mohol citat texty v anglictine o ninjoch. Uz Ti zacina svitat? Moj grand-ucitel zvykol tvrdievat, ze bojove umenia su o tom, ako neuzitocneho cloveka urobit uzitocnym. Avsak niekto moze namietat, ze ani to nie je spravna odpoved, pretoze tato odpoved hovori o funkcii bojovych umeni, ale nie o jej podstate. Co je teda tou podstatou?

Cinska filozofia nie je filozofia (v zapadnom slova zmysle), je to "styl myslenia". A cinska "filozofia" od nepamati rozlisovala medzi dvoma zakladnymi charakteristikami kazdej veci - tie dve veci boli nazyvane ti [tchi], "telo" ci "vec sama osebe" a yong [jung], jej funkcia. Cinska "filozofia" nikdy nebola tak odtrhnuta od reality, ako zapadna filozofia: bola sucastou zivota i toho najjednoduchsieho sedliaka, kazdy z nich vedel zacitovat Konfucia atd., pretoze sa ho/ju ucili v slabikari a ucili sa ho/ju naspamat...

"Bojovanie" je takisto iba jedna funkcia bojovych umeni. Ale nie je to ono telo, podstata. Tou podstatou je ona vychova.

V cinstine ucitelovi hovorime shifu [š´-fu], v japoncine sensei. Shifu znamena doslovne "ucitel-otec". Preco? Pretoze ti dvaja vychovavaju. A ucitel prichadzal do dovernejsieho styku s chlapcom ako jeho vlastny otec (otec bol v Cine takmer na urovni boha, tomu sa neodvravalo a bez akehokolvek odporu sa plnili jeho prikazy).
Takze ucitel bol tym, ktory vlastne formoval mladeho chlapca, nie jeho otec. To znamena, ze shifu bol zodpovedny za to, co z chlapca vyrastie. A ten mal zabezpecit, aby sa chlapec vyvijal po vsetkych strankach, telesne aj duchovne.

V tradicnych cinskych bojovych umeniach mame preto formy (zostavy) a aplikacie (drily ci techniky), ti a yong. Formy su podstata, techniky su aplikacie.
Formy ucia pohyb, techniky ucia fighting. Formy su nekonecne, techniky konecne (limitovane).

Ucelom tradicnych bojovych umeni vsak nie je trenovat fighting, pretoze fighting je iba aplikacia.
Ucelom tradicnych bojovych umeni je trenovat podstatu, formu. Co sa vsak da ziskat trenovanim foriem? Perfection, dokonalost - dokonalost pohybu. Ak zvladnes formu (zostavu) dokonale, zvladnes aj jej aplikaciu, pretoze aplikacia je iba funkciou formy, pohybu ako takeho.
Ak sa budes ucit iba bojovat, naucis sa iba bojovat. Ak sa budes ucit pohyb, naucis sa pohybovat vo vsetkych moznych situaciach - vcitane tych bojovych.

Takze asi tak: ano, tinejdzrom povieme, ze trening bojovych umeni je kvoli ich funkcii - aby sa ziacik stal silnym, aby bol schopny premoct inych silakov, pretoze to je to, co mu imponuje, co ho zaujima. Avsak zatial co ziacik zbozne hladi na svoju krasnu predstavu ako sa z neho stane "big fighter", ucitel ho nenapadne presvedci, ze k studiu bojovych umeni potrebuje anglictinu, ze sa potrebuje spravat ako gentleman, nauci ho ako sa spoliehat sam na seba a ako sa obracat vo svete. Urobi z neho cloveka. A toto je ta skutocna podstata bojovych umeni.

Ziacik sa casom nauci bojovat a casom sa naozaj z neho moze stat ten big fighter - avsak zvycajne casom aj vyrastie z tych detinskych idealov.
Ale stava sa aj to, ze nevyrastie. :wink:

P.S.: Takze ten film Karate Kid vystihuje podstatu bojovych umeni celkom vystizne, i ked z Tvojho pohladu je to groteskne - pretoze je to urcene pre dvanastrocnych.
A bojove umenia maju ako pridavne meno "bojove", pretoze to charakterizuje ich pracovnu metodu (pomocou bojovania) - neznamena to vsak ich konecny ciel, to by nebolo pridavne meno.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » čtv 25. lis, 2004 17:59

miro, vsetko co si napisal je velmi pekne a ja s tebou v mnohom suhlasim, ale to co pises je sucasnost, doba sa zmenila, zmenili sa aj bojove umenia, dnes sa uz nebojuje s mecmi, s roznymi tycami... mame tu tanky, lietadla, rychlopalne zbrane... ale boli doby, ked sa niekde na poli za mesteckom stretli dve armady alebo niekolki bojovnici a zacal sa nelutostny boj, staci si otvorit knizku od Musashiho alebo si precitat povedzme dejiny suostrovia Ryu Kyu... dejiny neustalych bojov a povstani a tam boli podstatne uplne veci, nikoho nezaujimalo, ci bude pohyb elegantny, ci to nebodaj nevplyva zle na klby, dolezite bolo prezit...

z mojho pohladu boli toto "tradicne" bojove umenia.
nieco co sa formovalo v polovici 20. storocia pre mna nema nic spolocne s tradiciou...
inak mne islo skor o to, ze nalepka "tradicne" sa lepi uz na vsetko mozne, cakam, kedy si precitam, ze dnes sa stretne druzstvo A s druzstvom B v tradicnom futbale :)
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Oyama

Příspěvekod Stuart » čtv 25. lis, 2004 18:34

MASTA:
Jo byl to korejec

KDE se da proboha ten film o nem sehnat?
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...