Fireball píše:Ale viac by mohol napísať napríklad Patrik![]()
![]()
![]()
O wakizaši? Popravdě, moc se mi nechce...

Musím jít vytřít dódžó, za chvíli je tu trénink naginaty a potom cvičíme džódó.
Ale stejně mám pocit, že je to OT

Na druhou stranu, když budu psát do auditu o kobudó, skončíme u cepů a kdovíčeho ještě

Sennin píše:(...)užíval se zejména ve chvílích, kdy nebylo možné použít katanu - omezené prostory ap.
Mno spíš bych řekl, že wakizaši se používal, když nebylo zbytí... tedy, když žádný jiný nebyl po ruce - právě třeba uvnitř místnosti, ne kvůli prostoru, ale protože se katana odkládala... A protože samuraji vždycky zůstával, říkalo se mu "meč - společník". Nicméně platí znaky, co napsal pucmaz... takže jestli krátký meč, tak spíš, kodači nebo šótó (já sem ty znaky nemám jak vložit).
Sennin píše:Krátký meč (nikoliv už dlouhý) měli dovoleno nosit i jiné kasty než kasta samurajů a daimjó - zejména obchodníci a umělci. Mnoho z nich bylo skutečnými Mistry v ovládání wakizaši!
Mno tyhle možnosti se lišily podle období... a vždycky bylo striktně předepsáno, kdo směl a kdo nesměl, co nosit (nejen v případě mečů)...
pucmaz píše:Nehlede na to, ze katana, mec, se pise takhle 刀. No nic...
Jojo, japonština je prevít a musí se s ní opatrně... Jestli tady můžu komukoliv radit, ptejte se na tomhle webu na japonštinu výhradně pucmaze a mamušiho...
K užití wakizaši - je jistý, že používat krátký meč nebylo totéž, jako užívat dlouhý... Pro zajímavost, může se lišit postoj (kvůli dosahu) i držení meče jednou rukou (kvůli hmotnosti a "vlivu na řez"), stejně jako techniky. Pokud vím, existuje škola, která učí iaidžucu s krátkým mečem (Takenouči rjú, zdroj Draeger), oproti tomu techniky s krtákým mečem proti dlouhému (nebo jiné zbrani) jsou běžné v různých rjú...
Některá školy učí techniky v kombinaci obou (Tenšin ©oden Katori ©intó rjú má krásný katy, Hjohó Niten iči rjú - legendární Musašiho škola dvou nebes)... V naší ©intó Musó rjú džó cvičíme proti dvěma mečům stejně jako proti krátkému meči... máme i čtyři kendžucu katy, kde krátký meč vítězí nad dlouhým. Myslím, že Picard ví líp než já o Nihon kendó kodači katách. Mám krásnou knihu s fotečkou Maniwa Nen rjú jadome džucu, kde pán odráží pomocí wakizaši letící (proti němu) šíp.
Prostě se s alternativou užití krátkého meče počítalo. Určitě to nebyla věc bez významu... Dost záleželo na období. Tady se dost často odděluje termín tantódžucu od tohoto nástroje a to je IMHO chyba... stejně jako je chyba oddělovat "tantó" od starých bitevní škol "neozbrojeného boje"... Mno ale to už by bylo móóóóc o něčem jiném. A řezat lidi nožem jako Seagal je lepší byznys než sekat mečem. nebo učit, jaxe bojuje v brnění.
Fireball píše:Tachi bol vojnový meč, teda zbraň ktorá sa používala vo vojne, nosila sa ostrým dole.
Katana bol meč, ktorý sa nosil v dobe mieru a ostrým hore.
Tachi býval väčšinou väčší, pretože sa ním bojovalo aj na koni.
Jojo... tači se dost často kombinoval s krátkým mečem... a taky existovaly ultra dlouhé nodači a vůbec toho byla hromada.
Navěděl sem dlouho, jak to bylo s tím použitím na koni, až nám jeden pán na jednom semináři, jmenoval se Akai a cvičil Katajama Hóki rjú vysvětlil, že tasit meč "katanu" v sedle prostě nešlo... Pate, zkus si to. Sedni si kamarádovi na záda a zkus vytáhnout "iaidisticky" meč...
Mimoto samozřejmě fungovala z koně větší délka a hlavně zahnutí... které zjednodušuje tnutí jednou rukou (bohuže nevím, nemám to z vlastní zkušenosti, ale fyzika je pro, řekl bych

Existuje ale taky (minimálně) jedna škola Kage rjú, která učí použití dlouhých mečů tači a nodači... Někam jsme tu dávali fotky, myslím.
pucmaz píše:Prijel jsem se do Japonska ucit karate, ne historii teto zeme. Na forech, co ja vim, se historii neohanim. Kdyz uz se ohanim, tak prave karate, ze zistnych duvodu. Zil jsi nekdy v cizine? A pokud ano, znas tedy dopodrobna historii te dotycne zeme? Neplet sem prosim nesouvisejici veci.
Jojo, myslím, že sennin se vzteká zbytečně. Navíc pucmaz cvičí v Japonsku okinawské bu, které je historicky, techniky i významově jinde než to, co studovali samurajové

BTW to mi připomíná...
pucmaz píše:P.S. moc se libil prispevek BenGuriho o kopani studen.
...taky se mi tohle přirovnání líbí, jenom mě mrzí, že nám BenGuri ne a ne napsat, kde u koho a co kopal, kope on... no offence, jen zvědavost.
Patrik