§47 pz v SR

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod patrik » ned 28. lis, 2004 13:55

Fireball píše:Ale viac by mohol napísať napríklad Patrik :lol: :lol: :lol:

O wakizaši? Popravdě, moc se mi nechce... :wink:
Musím jít vytřít dódžó, za chvíli je tu trénink naginaty a potom cvičíme džódó.

Ale stejně mám pocit, že je to OT :wink:

Na druhou stranu, když budu psát do auditu o kobudó, skončíme u cepů a kdovíčeho ještě :wink: a audit o kendžucu by zase nikdo nečetl :D

Sennin píše:(...)užíval se zejména ve chvílích, kdy nebylo možné použít katanu - omezené prostory ap.

Mno spíš bych řekl, že wakizaši se používal, když nebylo zbytí... tedy, když žádný jiný nebyl po ruce - právě třeba uvnitř místnosti, ne kvůli prostoru, ale protože se katana odkládala... A protože samuraji vždycky zůstával, říkalo se mu "meč - společník". Nicméně platí znaky, co napsal pucmaz... takže jestli krátký meč, tak spíš, kodači nebo šótó (já sem ty znaky nemám jak vložit).

Sennin píše:Krátký meč (nikoliv už dlouhý) měli dovoleno nosit i jiné kasty než kasta samurajů a daimjó - zejména obchodníci a umělci. Mnoho z nich bylo skutečnými Mistry v ovládání wakizaši!

Mno tyhle možnosti se lišily podle období... a vždycky bylo striktně předepsáno, kdo směl a kdo nesměl, co nosit (nejen v případě mečů)...

pucmaz píše:Nehlede na to, ze katana, mec, se pise takhle 刀. No nic...

Jojo, japonština je prevít a musí se s ní opatrně... Jestli tady můžu komukoliv radit, ptejte se na tomhle webu na japonštinu výhradně pucmaze a mamušiho...

K užití wakizaši - je jistý, že používat krátký meč nebylo totéž, jako užívat dlouhý... Pro zajímavost, může se lišit postoj (kvůli dosahu) i držení meče jednou rukou (kvůli hmotnosti a "vlivu na řez"), stejně jako techniky. Pokud vím, existuje škola, která učí iaidžucu s krátkým mečem (Takenouči rjú, zdroj Draeger), oproti tomu techniky s krtákým mečem proti dlouhému (nebo jiné zbrani) jsou běžné v různých rjú...

Některá školy učí techniky v kombinaci obou (Tenšin ©oden Katori ©intó rjú má krásný katy, Hjohó Niten iči rjú - legendární Musašiho škola dvou nebes)... V naší ©intó Musó rjú džó cvičíme proti dvěma mečům stejně jako proti krátkému meči... máme i čtyři kendžucu katy, kde krátký meč vítězí nad dlouhým. Myslím, že Picard ví líp než já o Nihon kendó kodači katách. Mám krásnou knihu s fotečkou Maniwa Nen rjú jadome džucu, kde pán odráží pomocí wakizaši letící (proti němu) šíp.

Prostě se s alternativou užití krátkého meče počítalo. Určitě to nebyla věc bez významu... Dost záleželo na období. Tady se dost často odděluje termín tantódžucu od tohoto nástroje a to je IMHO chyba... stejně jako je chyba oddělovat "tantó" od starých bitevní škol "neozbrojeného boje"... Mno ale to už by bylo móóóóc o něčem jiném. A řezat lidi nožem jako Seagal je lepší byznys než sekat mečem. nebo učit, jaxe bojuje v brnění.

Fireball píše:Tachi bol vojnový meč, teda zbraň ktorá sa používala vo vojne, nosila sa ostrým dole.
Katana bol meč, ktorý sa nosil v dobe mieru a ostrým hore.
Tachi býval väčšinou väčší, pretože sa ním bojovalo aj na koni.

Jojo... tači se dost často kombinoval s krátkým mečem... a taky existovaly ultra dlouhé nodači a vůbec toho byla hromada.

Navěděl sem dlouho, jak to bylo s tím použitím na koni, až nám jeden pán na jednom semináři, jmenoval se Akai a cvičil Katajama Hóki rjú vysvětlil, že tasit meč "katanu" v sedle prostě nešlo... Pate, zkus si to. Sedni si kamarádovi na záda a zkus vytáhnout "iaidisticky" meč...

Mimoto samozřejmě fungovala z koně větší délka a hlavně zahnutí... které zjednodušuje tnutí jednou rukou (bohuže nevím, nemám to z vlastní zkušenosti, ale fyzika je pro, řekl bych :wink:).

Existuje ale taky (minimálně) jedna škola Kage rjú, která učí použití dlouhých mečů tači a nodači... Někam jsme tu dávali fotky, myslím.

pucmaz píše:Prijel jsem se do Japonska ucit karate, ne historii teto zeme. Na forech, co ja vim, se historii neohanim. Kdyz uz se ohanim, tak prave karate, ze zistnych duvodu. Zil jsi nekdy v cizine? A pokud ano, znas tedy dopodrobna historii te dotycne zeme? Neplet sem prosim nesouvisejici veci.

Jojo, myslím, že sennin se vzteká zbytečně. Navíc pucmaz cvičí v Japonsku okinawské bu, které je historicky, techniky i významově jinde než to, co studovali samurajové :wink:) Buďme rádi, že nám tady píchne s terminologií. Já třeba v Japonsku nebyl, nestydím se to přiznat a i když pátrám po starých japonských školách, o japonské historii vím hovno...

BTW to mi připomíná...

pucmaz píše:P.S. moc se libil prispevek BenGuriho o kopani studen.

...taky se mi tohle přirovnání líbí, jenom mě mrzí, že nám BenGuri ne a ne napsat, kde u koho a co kopal, kope on... no offence, jen zvědavost.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 28. lis, 2004 14:57

Ještě k těm názvům... s knížkou a bez kandži.
názvy se měnili... záviselo to na období nebo délce

Pro zajímavost

wakizaši - uvnitř na straně
čísagatana - malá katana
kogusoku - dýka
kodači - krátký meč
kowakizaši - malý wakizaši (30 - 40 cm)
ówakizaši - velký wakizaši (do 60 cm)

V období Edo směli krátký meč nosit také běžní občané, kteří nebyli samuraji, v případě, že cestovali

Tehdy se tomuto typu říkalo dóčúzaši - dóčú lit. "v době na ulici" nebo "během cesty"

Patrik
:wink:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BenGuri » ned 28. lis, 2004 17:58

poznávám Patrika, to je celý on, zvědavý, neúspěšně. klidně zůstaneme u toho, že jsem nikde nic nikdy necvičil. leda by se v Tvé paměti náhle mihla vzpomínka, jak jsme se setkali v dójó. tam ale potkáváš stovky lidí, v různých dójó. netrap se tím a žij blaze
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fireball » ned 28. lis, 2004 18:11

BenGuri píše:poznávám Patrika, to je celý on, zvědavý, neúspěšně. klidně zůstaneme u toho, že jsem nikde nic nikdy necvičil. leda by se v Tvé paměti náhle mihla vzpomínka, jak jsme se setkali v dójó. tam ale potkáváš stovky lidí, v různých dójó. netrap se tím a žij blaze

To bola akože reakci na čo?
Prosím «a BenGuri či vlastne Ty cvičíš?

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BenGuri » ned 28. lis, 2004 18:21

já cvičím BenGuriho je s ním mnoho práce, není jedním z těch šťastných, kterým se daří vše zopakovat, jak jen to vidí, musí znovu a znovu zkoušet, pohyby a tak... stálo to krev pot a slzy. a mozouly.
byl bych nefér, kdybych pojmenoval nejaký styl bojového umění, neboť jen nebesa vědí, že do učení BenGuriho patří úplně všechno, co dělá. Jak já se trápil, když jsem se učil přípravě čaje, když jsem rehabilitoval zlámaná kolena, střelbu z luku - cvičit BenGuriho stojí prostě moc sil. :?
nezoufám ale, neboť v Tao Te Ting už dávný mistr cítil podobnou bezmoc jako cítím já. Napsal o tom : Oni všichni jsou tak skvělí... jen já mám tak tupou, tupou hlavu... :wink:
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fireball » ned 28. lis, 2004 18:27

BenGuri píše:poznávám Patrika, to je celý on, zvědavý, neúspěšně. klidně zůstaneme u toho, že jsem nikde nic nikdy necvičil. leda by se v Tvé paměti náhle mihla vzpomínka, jak jsme se setkali v dójó. tam ale potkáváš stovky lidí, v různých dójó. netrap se tím a žij blaze

To bola akože reakci na čo?
Prosím «a BenGuri či vlastne Ty cvičíš?

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BenGuri » ned 28. lis, 2004 18:38

Fireball píše:Prosím «a BenGuri či vlastne Ty cvičíš?

Teď momentálně ne, ale jindy ano.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hyperboreus » ned 28. lis, 2004 20:06

Jako obvykle se debata dostala někam jinam,než měla.Když si
čtu zdejší fóra,často se směji,ale spíš mi 90% z vás připadá jako
malí kluci,kteří se hádají,kdo má lepší autíčko.Zbytečně přeceňuje-
te BU a KS.Pro většinu z vás se BU zřejmě stalo pupkem světa,a
pro ten pupek světa nevidí ostatní svět a lidi kolem.A je velká škoda,
že zde i ti,kteří mají mé sympatie a patří mezi dlouholeté BU
nadšence,nedokážou oponovat mladším kolegům.Viz Player...
pánové starší,mistři,nebo jak si říkáte,neříkám to zrovna rád,ale
musím....Player vám dost často dává na frak...škoda,ale argumenty
podávané vámi jsou...slabé...Jsem adept/mistr/BU,umím BU doko-
nale,BU je pro mne vším...JSEM BOREC...i když to zaobalíte do
zdánlivé skromnosti a kamarádství,je to z vás cítit...zde,v těchto
diskusích.Jen JÁ mám pravdu a nikdo jiný...nebo jen ti,kteří mají
názor stejný či podobný.Ostatní jsouNICky.A aniž bych se chtěl
zastávat BenGuriho,neboť ho neznám,ale neřekneš kde cvičíš,
je jedno,proč,tak vlastně nic necvičíš....Chlapci,chlapci,určitě jste
v tom,co cvičíte dobří,možná jste i mistři,ale stačí vám to???
Zkuste býti normálními lidmi...Nezahleděnými jen do sebe...
Zdar vám všem
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Picard » ned 28. lis, 2004 20:25

Co ja vim, tak se termin wakizasi moc ve starych skolach Kendzucu ani v Kendo nepouziva, zatim jsem vsude videl a slysel spise vyraz "kodaci". Ale nevim proc :) Myslim, ze se jedna porad o tu samou zbran.

Pokud by se s tim nekdo chtel ucit zachazet, tak u nas toho moc nebude, myslim, ze v Brne a v Olomouci se dela Katori Sinto Rju, ve Zline Sinto Muso Rju, v techto skolach se kratky mec uci (doplnte me, pokud jsem neco vynechal (zadny fakebudo nejakyho chyrtrolina prosim)). Po Evrope uz toho bude vic, nejlepsi je samozrejme sebrat se a jet do Japanu.
Neco malo kodaci je tez v Kendo, ale dostanete se k tomu az za hodne dlouho - v CR asi pouze v Praze.
V Kendo jsou 3 kata s Kodaci pri pouziti proti protivnikovi ozbrojenym dlouhym mecem. Pokud by to nekoho zajimalo, tak se muzu pastnout odkazy na nejaky videa.
Kratky mec (v tomto pripadi se pouziva spise vyraz shoto) se tez pouziva v Kendo pri cviceni se sinajem pri "nito", tedy jako doplnek k dlouhemu meci/sinaji (obe zbrane se pouzivaji najednou v kazde ruce jedna - pokud chcetem muzu sem zase hodit nejaky videa).
Nicmene priorita v Kendo je dlouhy mec (odaci, nebo katana, chcete-li).

Jinak jsem uplne ale uplne mimo tema v nadpisu auditka, tak za to se omlouvam.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mamushi » pon 29. lis, 2004 5:22

pucmaz píše:...V jakem obdobi jej mohli zacit nosit i mestane nevim, o tom by snad mohl pojednat Mamushi...

No, sice to tu od zakonodarstvi na pocatku 21. stoleti na Slovensku poskocilo k zakonodarstvi v 17. stoleti v Japonsku - ale treba se to nekde protne... :)

1) Mestane ozbrojeni wakizashi:
Po bitve u Sekigahary, kdy se Tokugawovi podarilo sjednotit cely Japonsko (podotykam, ze hlavne diky zrade v protivnikove vojsku - pro ty zaprisahajici se tu porad dokola "samurajskou cti"). To byl nepochybne pozitivni krok pro vsechny spolecensky vrstvy - krome samuraju.

Tokugawove tehdy uzavreli celou zemi vnejsim vlivum a po nekolika provalcenejch stoletich a nove po zkusenostech s krestanstvim prijali jako statotvornou ideologii konfucianismus (dneska historici tomu tokugawskymu rikaji neokonfucianismus...) - kde vse pod Nebesy ma svuj pevny - nemenny rad. Kdo jste cetl Konfuciovy Hovory (vyslo cesky) tak jiste vite, jinak jen pripomenu, ze hlavni myslenka Konfuciova uceni spociva v ucte k predkum, potazmo vsech poddanych k vladari, ktery nad lidem drzi ochranu a je naopak odpovedny za jeho blaho... Uz ale i Konfucius ve sve dobe nadaval, ze zdaleka nic neni tak idealni, jak bylo v "zlatych casech minulosti" a jak moc svet upadl...

Tokugawove patrne meli za to, ze sjednocena zeme (zadna oficialni bojeschopna opozice) a tahle filozofie jim zabezpeci urad shoguna na veky veku. V ramci snahy navratu "ke zlatym casum" upevnili poradek, kdy nejvys byla kasta samuraju, za nimi rolnici - zivitele naroda, za nimi remeslnici - vytvarejici hodnoty - a az uplne na konci zebricku obchodnici, kteri dle Konfucia a nasledne Tokugawu nevyrabeji zadne hodnoty, jen parazituji na tom, ze presouvaji hodnoty vyrobene nekym jinym. Pod obchodniky byli uz jen "eta" - necisti ci nedotknutelni a na Hokkaidu Ainove...

Jelikoz shogunat sel prikladem, nevyplacel samuraje - vazaly penezi, ale platil je v pridelech ryze... Dnes se historici vicemene shoduji, ze tohle byla asi nejvetsi chyba, ktera se tehdy stala - protoze to penezni obchod nijak nenarusilo, naopak samurajove byli nuceni tu ryzi nekde smenit na penize - a to mohli jedine u obchodniku, kteri tomu patricne prizpusobovali vykupni ceny... Ani ne o sto let pozdeji pak byl vysledkem samuraj, stojici ve spolecenske hierarchii nekonecne vys, nez obchodnik, nicmene ten samuraj byl u toho obchodnika az po usi zadluzeny...

A nekde tady dochazi k tomu, ze se bohaty obchodnik - mestan - zacina opasavat kratkym mecem wakizashi - a to uz nejen na cestach, nybrz i pri vyletech do Yoshiwary... Jestli k tomu vysel nejaky edikt (ktery ted vazne neznam) - tak bych to videl spis asi uz jen jako nasledek upravujici vzniklou situaci... Stejne, jako v te dobe bezne shogunovy edikty prikazujici obchodnikum odpoustet samurajum casti dluhu...

2) Mec a herci - coz tu taky nekdo zminoval
Je nutno rozlisit, jestli slo o herce no a kyogen, nebo o herce kabuki. Prave po Sekigahare byly zanry no a kyogen ustanoveny jako zanry pro samurajskou vrstvu a jejich herci se zacali jako vazalove objevovat i na vyplatnich listinach jednotlivych panu "Daimyo". (opet pridely v ryzi...). Ziskali status vazala a s nim i pravo na noseni mece - a v hrach, kde se mec vyskytuje, pouzivali realne zbrane. Udajne i jako vazalove bujutsu cvicili - ale to traduji toliko ustne. Stejne se traduje i cosi o seppuku za zapomenuty text. Realne zbrane se na jevisti pouzivali az do celojaponskeho zakazu noseni mecu (1871 nebo 1873. Ted nevim...)
Naopak herci kabuki hrali pro mestany - v hrach se vyskytujici zbrane byly od pocatku "takemitsu" - "bambusove cepele" a k noseni kratkych wakizashi se dostali podobne, jako jejich financni patroni - uspesni obchodnici...

3) Kontrola obyvatelstva
No, snad jedincum s apokaliptickyma vizema "cipovani obyvatelstva" a pod. muze byt trochu utechou, ze uz to zkouseli jini - kteri na to meli daleko lepsi podminky - a nepovedlo se... Treba za onech Tokugawu fungovaly tzv. "goningumi" - tzv. "skupinky peti" - kde pet hlav rodiny rucilo celou svoji rodinou za to, ze nikdo z dalsich 4 rodin nema nic proti Tokugawum a uz vubec nic s krestanstvim... Pokud by snad mel, tak to kazdy clen "spolku peti" na patricne misto hlasil... Nikdy pritom nevedel, jestli ten ktery podnet od ostatnich k nejake revolte je pravy - a muze-li se k nemu pridat, nebo zda-li to neni jen zkouzka jeho loayality iniciovana nejakym vyssim dohlizitelem...
Dal Tokugawove zavedli system Sankin-kotai - kdy si vsichni daimyoove museli v Edu vybudovat a drzet sidlo (coz je melo zejmena financne vycerpavat), a kde v dobe jejich pusobeni ve sve provincii pobyvaly jejich rodiny - de facto jako Tokugawovi rukojmi.

No - a i kdyz dnes plati v Japonsku zakaz drzeni kratkych strelnych zbrani pro civilni obyvatelstvo (podotykam, ze dlouhe lovecke flinty jsou O.K.), zakaz noseni dlouhych nozu, zaviracich nozu s pojistkou - a i kdyz na vlastnictvi realne katany (pochopitelne ne zinkoveho iai-to nebo toho, co se prodava jako "katana" u nas a ceho jsou plne suvenyrshopy pro turisty) je potreba taky povoleni - tak mi to az tak nesvobodna zeme neprijde...

Mozna se pletu, ale tak me napada, jestli treba nahodou vic svobody, nez zakaz noseni basebalove palky na namesti, cloveku nesebere uplatnej urednik na financaku... Ale uznavam, ze to sem fakt asi nepatri...
Naposledy upravil mamushi dne pon 29. lis, 2004 5:33, celkově upraveno 1
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mamushi » pon 29. lis, 2004 5:22

<Vymazano - predchozi prispevek prisel dvakrat...>
Naposledy upravil mamushi dne pon 29. lis, 2004 5:26, celkově upraveno 1
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mamushi » pon 29. lis, 2004 5:25

Posilal jsem to sem jen jednou - ale je to tu dvakrat... Pokud by s tim webmastr neco umel udelat nebo ja delam neco spatne, dejte mi prosim vedet. Nestalo se mi to poprve...
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 29. lis, 2004 8:06

pucmaz píše:Na rceni "nekde jsem cetl" jsem narazel, proto, ze nikdy neuvadis zdroj. Napis konkretne odkud mas preklad "jmeno pana", abych si to mohl overit. Ale nerozumi tomu ani rodili japonci a me je jasne, ze se od tebe kloudneho vysvetleni stejne nedockam.
Cteni znaku a hiragaNa a katakaNa :lol: bys tedy mel znat, podle toho co pises, ale tve drivejsi prispevky o tom moc nesvedci.
Takze jeste jednou se ptam, kde jsi prisel na preklad "jmeno pana"? Ale tak trochu mi to pripomina nasi minulou debatu o tom, co cvicis. To jsem z tebe taky doloval mesic, abych se nakonec dozvedel, ze vlastne nic :roll: .
Prijel jsem se do Japonska ucit karate, ne historii teto zeme. Na forech, co ja vim, se historii neohanim. Kdyz uz se ohanim, tak prave karate, ze zistnych duvodu. Zil jsi nekdy v cizine? A pokud ano, znas tedy dopodrobna historii te dotycne zeme? Neplet sem prosim nesouvisejici veci.

P.S. moc se libil prispevek BenGuriho o kopani studen. Predpokladam, ze jsi jej cetl... zda se mi ale, ze neni jen typ lidi, kteri kopou studnu az narazi na vodu a typ lidi, kteri vykopou jen melkou diru a jdou kopat jinam. Je jeste treti typ lidi,kteri nikdy zadnou diru ani poradne kopat nezkouseli, jenom se o to kopani studen "zajimaji", coz je automaticky posouva na uroven tech skutecnych kopacu... ne-li dal :roll:

K tomu nemám vážně co říct...Ty máš jen jeden pohled, nic víc. Slovíčkaření je tvé hobby. Pokud bych si měl pamatovat za svých 37 let, kde a kdy jsem přesně něco četl, pak nevím, jakou bych měl teď hlavu. Ber to tak, že jsem to četl a že jsem si název nevymyslel a je to - nešťourej se v malichernostech a cvič karate v Japonsku. Pokud nerozumíš historii země, kde dlouhodobě pobýváš, je to tvoje minus a svedčí to o tvém jednostranném zaměření.
Kopej si svou studnu jak hlubokou chceš a kde chceš. Já si na tu studnu pozvu odborníky a techniku :wink: - nebo jen otočím kohoutkem, aby mi voda tekla.
Přestaň filozofovat o studnách a hledej, to, co je bojové umění!

P.S. - ve svých dřívějších diskuzích se japonštinou neoháním a to, že "už" necvičím pod konkrétním mistrem a konkrétní styl neznamená, že necvičím nic. Pro mě jseš jen člověk, který trénuje v Japonsku karate - nic víc.
Naposledy upravil Sennin dne pon 29. lis, 2004 8:11, celkově upraveno 1
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 29. lis, 2004 8:10

2Patrik: Tvoje odpověď je vyčerpávající a fundovaná. Je vidět, že se o to skutečně zajímáš (narozdíl od někoho, kdo odjel do Japonska studovat jen karate :wink: )
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 29. lis, 2004 8:13

BenGuri píše:já cvičím BenGuriho je s ním mnoho práce, není jedním z těch šťastných, kterým se daří vše zopakovat, jak jen to vidí, musí znovu a znovu zkoušet, pohyby a tak... stálo to krev pot a slzy. a mozouly.
byl bych nefér, kdybych pojmenoval nejaký styl bojového umění, neboť jen nebesa vědí, že do učení BenGuriho patří úplně všechno, co dělá. Jak já se trápil, když jsem se učil přípravě čaje, když jsem rehabilitoval zlámaná kolena, střelbu z luku - cvičit BenGuriho stojí prostě moc sil. :?
nezoufám ale, neboť v Tao Te Ting už dávný mistr cítil podobnou bezmoc jako cítím já. Napsal o tom : Oni všichni jsou tak skvělí... jen já mám tak tupou, tupou hlavu... :wink:

2BenGuri: tleskám Tvým příspěvkům - jsi skutečně nad věcí a blbostma se zjevně nezabýváš!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mamushi » pon 29. lis, 2004 8:47

T Sennin:

No tak, nechte toho...

Samozrejme nemluvim za Pucmaze, ale dost dobre si dovedu predstavit, jak ho "jmeno pana" pobavilo. Ja se taky zasmal...
A pokud jsi to nekde vycetl, tak by zdroj docela zajimal i me. (Pokud bys byl ochoten se po tom nekde podivat, treba...).

Protoze pokud to opravdu vzniklo jako preklad 方(cti: kata, vyznamove "clovek", "pan", "osoba" - ale taky "smer"...) a 名(cti:na, vyznamove jen a pouze "jmeno") - tak je to tak skvelej ulet, ze pokud to ma nejakou knizni podobu, tak bych si to rad obstaral... Zaroven by to docela vypovidalo o tom dile samym :lol: :lol: :lol:

Jinak na pripade "Ka - tana" (napr: "komar" a "skrin") pripadne Kata-na (napr: "asi rameno"?)jde pri neznalosti znaku nebo naslednym hledani vyznamu z romanizovany podoby dohledat opravdu "netuseny souvislosti..."
Samostatny cteni "kata" ma jinak dneska minimalne 10 znaku, samostatne "na" 16 znaku - tak kolik z toho vznikne moznejch dvojkombinaci v poradi KATA - NA?? 160???

Tenhle chaos byl ostatne jedinej duvod, proc po 2.sv valce Japoncum zustaly znaky a Americani jim nenaordinovali latinku.

V jedny ucebnici klasicky japonstiny je dokonce nasledujici "odstrasujici" priklad:

Vetu:
Benkei ga, Naginatta wo motte, Kamakura ni sashite deta.
(Benkei, popadl naginatu a vyrazil do Kamakury)

Lze s uspechem prelozit i jako:

Benkeigana, ginata wo motteka, makura ni sashite deta.
(Benkei nebo kdo, popadl ginatu nebo co, probodl polstar a odesel.)

A gramaticky to sedi dokonale :lol: :lol: :lol:

Tak se necerti a pokud bys ten zdroj nekde nasel, tak se prosim podel.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fireball » pon 29. lis, 2004 9:23

BenGuri píše:
Fireball píše:Prosím «a BenGuri či vlastne Ty cvičíš?

Teď momentálně ne, ale jindy ano.

Sorry som chcel vedieť ČO cvičíš nie kedy. :lol:

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 29. lis, 2004 9:29

...chlapi, nechcem rýpať, ale nie je táto debata trochu OT?...a nepreháňajte to ani s tými japonskými mečmi, to sa hodí do kategórie japonské BU, nie? tu bola myslím reč o nejakom zákone...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: §47 pz v SR

Příspěvekod kusa » pon 29. lis, 2004 10:34

Fireball píše:Inak to znamena, dovedene do absurdity, co u policajnych "organov" nie je problem, ze budeme chodit nahy, minimalne bosi. Som zvedavy, kedy sa nieco podobne objavi v trestnom zakone.
Najma ak je minister vnutra a spravodlivosti nominantom ultrakonzervativneho (niekedy az klerofasitickeho a xenofobneho) politickeho subjektu.

No ten zákon urobili hlavne kvôli kadejakým zápasom futbalovým a podobne.
Skús si ale predstaviť, že Ti niekto umláti 15 ročnú dcéru, potom zase budeš tvrdiť, že zákon je mäkký. Ide len o uhoľ pohľadu. Myslím, že je mänšina tých, ktorí by chceli mať doma zbrať a učiť sa ju používať aby sme sa ubránili.

Pat[/quote]

Byvam pri Slovane, resp medzi Slovanom a Interom. Minimalne v soboru mam o zabavu postatrane. Ked sa spoza rohu vyruti particka hooooligans vyzbrojenych "len" dlazobnymi kockami a ja dodrziavam zakon a nestiham zmiznut tak co?

Jasne, vsetkych osmich ich v priebehu niekolkych sekund rozslapem (aj s ich sutrami a zabyklacmi), vsakze? Ked nevide toto, tak mi predsa pomozu policajti, ktory su vzdy a vsade a vzorne si plnia svoje povinnosti!!! 8)
Naposledy upravil kusa dne pon 29. lis, 2004 10:49, celkově upraveno 1
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: §47 pz v SR

Příspěvekod Fireball » pon 29. lis, 2004 10:38

kusa píše:
Fireball píše:Inak to znamena, dovedene do absurdity, co u policajnych "organov" nie je problem, ze budeme chodit nahy, minimalne bosi. Som zvedavy, kedy sa nieco podobne objavi v trestnom zakone.
Najma ak je minister vnutra a spravodlivosti nominantom ultrakonzervativneho (niekedy az klerofasitickeho a xenofobneho) politickeho subjektu.

No ten zákon urobili hlavne kvôli kadejakým zápasom futbalovým a podobne.
Skús si ale predstaviť, že Ti niekto umláti 15 ročnú dcéru, potom zase budeš tvrdiť, že zákon je mäkký. Ide len o uhoľ pohľadu. Myslím, že je mänšina tých, ktorí by chceli mať doma zbrať a učiť sa ju používať aby sme sa ubránili.

Pat

Počuj Kusa a keď budeš mať Ty tu pálku tak urobíš čo s tými 8 chlápkami???
Na samopal zbrojak nedostaneš alebo nosíš so sebou katanu alebo čo???
Nemáš to kúsok popletené? ©ak ten zákon je práve na to aby tie palice nenosili a teda aby si ich nemusel nosiť ani Ty.

Pat

Ano byvam pri Slovane, a ked sa spoza rohu vyruti particka hooooligans vyzbrojenych kadecim a ja dodrziavam zakon a nestiham zmiznut tak co? Jasne vysetkych osmich ich v priebehu niekolkych sekund rozslapem, vsakze?[/quote]
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně