§47 pz v SR

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Sennin » pon 29. lis, 2004 10:48

mamushi píše:T Sennin:

No tak, nechte toho...

Samozrejme nemluvim za Pucmaze, ale dost dobre si dovedu predstavit, jak ho "jmeno pana" pobavilo. Ja se taky zasmal...
A pokud jsi to nekde vycetl, tak by zdroj docela zajimal i me. (Pokud bys byl ochoten se po tom nekde podivat, treba...).

Protoze pokud to opravdu vzniklo jako preklad 方(cti: kata, vyznamove "clovek", "pan", "osoba" - ale taky "smer"...) a 名(cti:na, vyznamove jen a pouze "jmeno") - tak je to tak skvelej ulet, ze pokud to ma nejakou knizni podobu, tak bych si to rad obstaral... Zaroven by to docela vypovidalo o tom dile samym :lol: :lol: :lol:

Jinak na pripade "Ka - tana" (napr: "komar" a "skrin") pripadne Kata-na (napr: "asi rameno"?)jde pri neznalosti znaku nebo naslednym hledani vyznamu z romanizovany podoby dohledat opravdu "netuseny souvislosti..."
Samostatny cteni "kata" ma jinak dneska minimalne 10 znaku, samostatne "na" 16 znaku - tak kolik z toho vznikne moznejch dvojkombinaci v poradi KATA - NA?? 160???

Tenhle chaos byl ostatne jedinej duvod, proc po 2.sv valce Japoncum zustaly znaky a Americani jim nenaordinovali latinku.

V jedny ucebnici klasicky japonstiny je dokonce nasledujici "odstrasujici" priklad:

Vetu:
Benkei ga, Naginatta wo motte, Kamakura ni sashite deta.
(Benkei, popadl naginatu a vyrazil do Kamakury)

Lze s uspechem prelozit i jako:

Benkeigana, ginata wo motteka, makura ni sashite deta.
(Benkei nebo kdo, popadl ginatu nebo co, probodl polstar a odesel.)

A gramaticky to sedi dokonale :lol: :lol: :lol:

Tak se necerti a pokud bys ten zdroj nekde nasel, tak se prosim podel.

Já se nečertím :wink: a pokud bych samozřejmě věděl, kde jsem to četl, hned to udám jako zdroj. Bylo to cca v roce 1990 - 1992 a bylo to v prvních překladech knih o BU, které u nás začaly vycházet. Knihy už nevlastním, ale tento "překlad" a některé další věci mi v mysli utkvěly. Proto kategoricky netvrdím, že je to tak a ne jinak - jak se Pucmaz domnívá.
Je potřeba si uvědomit - jaké plagiáty v té době vycházely tiskem, že. Proto jsem uvedl, i když to bylo OT, že wakizashi je "společník" (i když mi to zde potvrdil i BenGuri a Patrik) - myslel jsem to významově ne jako překlad. Pucmaze to asi dost naštvalo a hned mi vpálil, jak jsem někde uvedl, že katana znamená "jméno pána" - ale tyhle diskuze nebo slovní přestřelky mezi Pucmazem a mnou jsou neustále. Pucmaz je ulítlej na slovíčkaření a detaily....

Takže tuto diskuzi již opouštím :wink:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: §47 pz v SR

Příspěvekod kusa » pon 29. lis, 2004 10:56

Fireball píše:
kusa píše:
Fireball píše:Inak to znamena, dovedene do absurdity, co u policajnych "organov" nie je problem, ze budeme chodit nahy, minimalne bosi. Som zvedavy, kedy sa nieco podobne objavi v trestnom zakone.
Najma ak je minister vnutra a spravodlivosti nominantom ultrakonzervativneho (niekedy az klerofasitickeho a xenofobneho) politickeho subjektu.

No ten zákon urobili hlavne kvôli kadejakým zápasom futbalovým a podobne.
Skús si ale predstaviť, že Ti niekto umláti 15 ročnú dcéru, potom zase budeš tvrdiť, že zákon je mäkký. Ide len o uhoľ pohľadu. Myslím, že je mänšina tých, ktorí by chceli mať doma zbrať a učiť sa ju používať aby sme sa ubránili.

Mozno to skutocne mam v tej mojej vykradnutej hlave dopletene. Mas pravdu, je to dobry zakon, ked nebudu ozbrojeni o to lahsie ich vsetkych 8 rozslapem! 8)

Napriek svojej obmedzenosti si myslim, ze ten zakon bude funkcny jedine v pripade, ze si policajti (zeleni, modri, vselijaki) skutocne zacnu plnit svoje povinnosti tak ako maju, nie selektivne (stratosfericke stvrte), ale rovnako pre vsetkych danovych poplatnikov.
V inom pripade obmedzuju moju schopnost ubranit sa, alebo zeby nie?

Pat

Počuj Kusa a keď budeš mať Ty tu pálku tak urobíš čo s tými 8 chlápkami???
Na samopal zbrojak nedostaneš alebo nosíš so sebou katanu alebo čo???
Nemáš to kúsok popletené? ©ak ten zákon je práve na to aby tie palice nenosili a teda aby si ich nemusel nosiť ani Ty.

Pat

Ano byvam pri Slovane, a ked sa spoza rohu vyruti particka hooooligans vyzbrojenych kadecim a ja dodrziavam zakon a nestiham zmiznut tak co? Jasne vysetkych osmich ich v priebehu niekolkych sekund rozslapem, vsakze?
[/quote]

Mozno to skutocne mam v tej mojej vykradnutej hlave dopletene. Mas pravdu, je to dobry zakon, ked nebudu ozbrojeni o to lahsie ich vsetkych 8 rozslapem! 8)

Napriek svojej obmedzenosti si myslim, ze ten zakon bude funkcny jedine v pripade, ze si policajti (zeleni, modri, vselijaki) skutocne zacnu plnit svoje povinnosti tak ako maju, nie selektivne (stratosfericke stvrte), ale rovnako pre vsetkych danovych poplatnikov.
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod BenGuri » pon 29. lis, 2004 11:12

Sennin píše:
mamushi píše:T Sennin:

ale tyhle diskuze nebo slovní přestřelky mezi Pucmazem a mnou jsou neustále. Pucmaz je ulítlej na slovíčkaření a detaily....

Takže tuto diskuzi již opouštím :wink:

Sennine, neber to ve zlém, ale přibližnost rozmývá přesnost a přesnost je zárukou správného pokračování. Přibližnost zprůměrovává. Pucmaz je precizní. Zatraceně dobře ví proč. Když se v Japonsku dopustíš nepřesnosti, nikdo Ti třeba ani nic neřekne, protože prostě jsi jen gaidžin a očekává se tudíž, že nejsi tak zcela plnohodnotná lidská bytost. ale když jsi brán vážně a dopustíš se nepřesnosti, jsi vyřízený.
Když navíc, kvůli nepřesnosti vznikne trapas, můžeš si být jist, že legenda kolem toho je nesmrtelná.
Navíc, kanji jsou ideogramy, které dosti přesně vystihují a postihují nejen symbolické pojmenování nějaké věci, ale jdou velice do hloubky a mnohdy vypovídají o energii nějaké věci, její vnitřní spřízněnosti s nějakými zásadními principy a podobně. To jak vyčítáš Pucmazovi jeho přístup, je příznačná ukázka pojetí a přístupu ke cvičení a životu vůbec v Japonsku na straně jedné a v Americe (nyní už Bohužel i u nás!) na straně druhé. Proto zde je tolik věcí jen paskvil, protože postrádají precizní detaily, které jsou nezbytné. Připomíná mi to situaci, jak Solaris replikoval bytosti z paměti kosmonautů. Když chtěl ten chlápek svou přítelkyni svléknout, zjistil, že replika od Solarisu nemá na šatech zip.
Neber to ve zlém, jen to vezmi jako námět k úvaze. 8)
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fireball » pon 29. lis, 2004 11:24

V inom pripade obmedzuju moju schopnost ubranit sa, alebo zeby nie?[/quote]

No ak žiješ v tom, že na ulici «a isto niekto napadne a Ty sa isto budeš musieť brániť tak buď ostaň sedieť doma, alebo si zaplať ochranku alebo si kúp tank.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BenGuri » pon 29. lis, 2004 11:24

Chtěl jsem tím říci, že vykašlat se na podrobnosti člověk může, až jimi projde, zvládne je a stanou se jeho součástí. Jinak k tomu co teď cvičím,
představ si že se v kruhu vracím k něčemu, co na začátku člověk ignoruje. Učím se chodit. To máš položena obě chodidla na zemi, a najednou, jednu nohu zvedáš, neseš, pokládáš, zatížíš. To ale není konec, potom to samé s druhou. A aby toho nebylo málo, pořád dokola to opakuješ. Chůze! No a ještě to všechno musí tvá mysl sledovat se 100% pozorností! Technika se jmenuje Čankamana.
A pak že se Sennine nezabývám pitomostmi. :lol: :lol: :lol:
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod BenGuri » pon 29. lis, 2004 11:25

a omluva za opakové OT
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » pon 29. lis, 2004 11:36

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:52, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » pon 29. lis, 2004 12:19

Fireball píše:Napriek svojej obmedzenosti si myslim, ze ten zakon bude funkcny jedine v pripade, ze si policajti (zeleni, modri, vselijaki) skutocne zacnu plnit svoje povinnosti tak ako maju, nie selektivne (stratosfericke stvrte), ale rovnako pre vsetkych danovych poplatnikov.

No ak žiješ v tom, že na ulici «a isto niekto napadne a Ty sa isto budeš musieť brániť tak buď ostaň sedieť doma, alebo si zaplať ochranku alebo si kúp tank.

Pat[/quote]

:?: :!: Ehm, ale ja musim chodit do prace, obcas aj na treningy, pripadne navstivit kamaratov, na ochranku ani na auto nemam, tak mi porad co mam robit?

Niekolkorat sa mi podarilo LP-cku vyhnut. Posledne som ale nestihol reagovat :oops: a stalo ma to mobil, ktory som odovzdal trom (tych som videl) pasakom :( . A to sa mi stalo na Vajnorskej, kde je vyskyt policjanych aut niekolkokrat hustejsi ako kdekolvek inde. Kolega uz odovzdal niekolko mobilov a penazeniek a dalsi prisiel s celkom kvalitne rozbitou tvarou, pravdaze opat bez mobilu, penazenky, discmanu a pod. Dostal zboku ranu, snad palicou, alebo hrubym elektrickym kablom (Hlavna stanica). Preto viem, ze tato moznost je realna a v tejto suvislosti som spomenul isty negativny dopad spominaneho zakona.

Neviem, ale asi zijeme na rozdielnych planetach, mozno aj v inych vesmiroch (citujem sarsich a mudrejsich). U vas sa mozno nic podobneho nedeje, alebo len v akcnych filmoch :twisted:
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fireball » pon 29. lis, 2004 12:31

kusa píše:
Fireball píše:Napriek svojej obmedzenosti si myslim, ze ten zakon bude funkcny jedine v pripade, ze si policajti (zeleni, modri, vselijaki) skutocne zacnu plnit svoje povinnosti tak ako maju, nie selektivne (stratosfericke stvrte), ale rovnako pre vsetkych danovych poplatnikov.

Pat

:?: :!: Ehm, ale ja musim chodit do prace, obcas aj na treningy, pripadne navstivit kamaratov, na ochranku ani na auto nemam, tak mi porad co mam robit?

Niekolkorat sa mi podarilo LP-cku vyhnut. Posledne som ale nestihol reagovat :oops: a stalo ma to mobil, ktory som odovzdal trom (tych som videl) pasakom :( . A to sa mi stalo na Vajnorskej, kde je vyskyt policjanych aut niekolkokrat hustejsi ako kdekolvek inde. Kolega uz odovzdal niekolko mobilov a penazeniek a dalsi prisiel s celkom kvalitne rozbitou tvarou, pravdaze opat bez mobilu, penazenky, discmanu a pod. Dostal zboku ranu, snad palicou, alebo hrubym elektrickym kablom (Hlavna stanica). Preto viem, ze tato moznost je realna a v tejto suvislosti som spomenul isty negativny dopad spominaneho zakona.

Neviem, ale asi zijeme na rozdielnych planetach, mozno aj v inych vesmiroch (citujem sarsich a mudrejsich). U vas sa mozno nic podobneho nedeje, alebo len v akcnych filmoch :twisted:[/quote]

Nuž potom to je ťažké. Alebo sa rozhodneš bojovať - ale počítaj s tým, že niekomu ublížiš, alebo hľadaj iné riešenie - prejsť na druhú stranu cesty a podobne.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » pon 29. lis, 2004 12:32

BenGuri píše:Chtěl jsem tím říci, že vykašlat se na podrobnosti člověk může, až jimi projde, zvládne je a stanou se jeho součástí. Jinak k tomu co teď cvičím,
představ si že se v kruhu vracím k něčemu, co na začátku člověk ignoruje. Učím se chodit. To máš položena obě chodidla na zemi, a najednou, jednu nohu zvedáš, neseš, pokládáš, zatížíš. To ale není konec, potom to samé s druhou. A aby toho nebylo málo, pořád dokola to opakuješ. Chůze! No a ještě to všechno musí tvá mysl sledovat se 100% pozorností! Technika se jmenuje Čankamana.

No zaujímavá odpoveď :lol: :lol: :lol:

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » pon 29. lis, 2004 12:38

Nuž potom to je ťažké. Alebo sa rozhodneš bojovať - ale počítaj s tým, že niekomu ublížiš, alebo hľadaj iné riešenie - prejsť na druhú stranu cesty a podobne.

Pat[/quote]

8O 8O 8O Ufff, ja mozem niekomu ublizit, ked s nim bojujem? Aj trom naraz? Ale to nas neucili!!!
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fireball » pon 29. lis, 2004 12:40

kusa píše:Nuž potom to je ťažké. Alebo sa rozhodneš bojovať - ale počítaj s tým, že niekomu ublížiš, alebo hľadaj iné riešenie - prejsť na druhú stranu cesty a podobne.

Pat

8O 8O 8O Ufff, ja mozem niekomu ublizit, ked s nim bojujem? Aj trom naraz? Ale to nas neucili!!![/quote]

Keď myslím ublížiť tak to myslím ublížíť - nie mu dať na hubu, ale trošku niečo vážnejšie. Hlavne či máš na to "gule" a či si to potom zoberieš na svedomie.
A čo cvičíš ak smiem vedieť?

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 29. lis, 2004 13:40

BenGuri píše:Chtěl jsem tím říci, že vykašlat se na podrobnosti člověk může, až jimi projde, zvládne je a stanou se jeho součástí. Jinak k tomu co teď cvičím,

BenGuri: teď jsem vážně asi trochu mimo. Tvá odpověď zřejmě nepatřila mě, že?! "A pak že se Sennine nezabývám pitomostmi" - protože tuto větu jsem Ti nenapsal. Taky jsem se Tě neptal na to, co cvičíš.
Navíc se opravdu nedomnívám, že by zrovna Tebou uvedený příklad chůze byl nějakou blbostí.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » pon 29. lis, 2004 13:52

Fireball píše:
kusa píše:Nuž potom to je ťažké. Alebo sa rozhodneš bojovať - ale počítaj s tým, že niekomu ublížiš, alebo hľadaj iné riešenie - prejsť na druhú stranu cesty a podobne.

Pat

8O 8O 8O Ufff, ja mozem niekomu ublizit, ked s nim bojujem? Aj trom naraz? Ale to nas neucili!!!

Keď myslím ublížiť tak to myslím ublížíť - nie mu dať na hubu, ale trošku niečo vážnejšie. Hlavne či máš na to "gule" a či si to potom zoberieš na svedomie.
A čo cvičíš ak smiem vedieť?

Pat[/quote]

forum je o zakone, resp. o §47 priestupkoveho zakona, nechcem diskutujucich unavovat prispevkami OT, ale aj tak dik
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod BenGuri » pon 29. lis, 2004 13:58

vidíš Sennine, zde jsem se obrátil omylem na někoho jiného, prostě dělat grafiku a přitom sledovat forum na BU a ještě se bavit přes ICQ, to je opravdu zhoubné pro jakoukoliv koncentraci. :lol: :lol: :lol:
samozřejmě se omlouvám
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 29. lis, 2004 13:59

Ještě pro Pucmaze:
Opravdu bych byl rád, kdyby jsi v mém článku o japonském meči našel další "perličky" - pokud už tedy pomineme pojmy "jméno pána" a "společníka", které jsi dokonale vysvětlil.

Kdysi, když jsem cvičil Iai-Jutsu, dostal jsem od svého učitele "amatérsky", na stroji, psanou knihu o Iai s amatérskými obrázky. Tehdy mi tam učitel napsal "Lepší aspoň špatná kniha než žádná!" - a myslel to tak, že aspoň nějaké informace než žádné.

To už je opravdu vše!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 29. lis, 2004 14:06

Sennin píše:Kdysi, když jsem cvičil Iai-Jutsu, dostal jsem od svého učitele "amatérsky", na stroji, psanou knihu o Iai s amatérskými obrázky. Tehdy mi tam učitel napsal "Lepší aspoň špatná kniha než žádná!" - a myslel to tak, že aspoň nějaké informace než žádné.

Mno tak, to se ti IMHO nepovedlo. :mrgreen:

Lepší žádná kniha, než špatná.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 29. lis, 2004 14:13

patrik píše:
Sennin píše:Kdysi, když jsem cvičil Iai-Jutsu, dostal jsem od svého učitele "amatérsky", na stroji, psanou knihu o Iai s amatérskými obrázky. Tehdy mi tam učitel napsal "Lepší aspoň špatná kniha než žádná!" - a myslel to tak, že aspoň nějaké informace než žádné.

Patrik

Ale tam byly základní informace, ale kniha jako celek byla kvalitou "hajzlpapír" - takhle to bylo a je myšleno (včetně mého "amatérského" článku o japonském meči). Knihu minochodem napsal pan Koza o kterém si myslím, že je odborník na meče!

Tímto se všem omlouvám, že nejsem (a ani nebudu nikdy tvrdit) největší odborník v ČR na japonské meče, že nejsem žádný odborník na japonské meče a už vůbec nejsem žádný odborník na japonštinu. Od toho zde jsou jistě lepší... (jen se divím, že od nich nikde nic nemohu najít)
Naposledy upravil Sennin dne pon 29. lis, 2004 14:41, celkově upraveno 1
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 29. lis, 2004 14:22

®e vás to baví,pořád se takhle špičkovat..... :roll: :roll:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » pon 29. lis, 2004 14:25

Sennin píše:
patrik píše:

Patrik

Ale tam byly základní informace, ale kniha jako celek byla kvalitou "hajzlpapír" - takhle to bylo a je myšleno (včetně mého "amatérského" článku o japonském meči).

Tímto se všem omlouvám, že nejsem (a ani nebudu nikdy tvrdit) největší odborník v ČR na japonské meče, že nejsem žádný odborník na japonské meče a už vůbec nejsem žádný odborník na japonštinu. Od toho zde jsou jistě lepší... (jen se divím, že od nich nikde nic nemohu najít)

Neboj, Patrik (Lepší žádná kniha, než špatná) onedlho vyda knihu o koryu (tradicne umenia) v ČR, v ktorej sa zaiste dozvies uplne vsetko...
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně