proč kdo končí...?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Anonymní » stř 29. pro, 2004 11:31

Patrik: no typická "patrikovská" otázka:

Hele a co lidi, který to po letech prostě přestane bavit, co si o nich myslíte... mají právo na život?

zeptám se já Tebe: a co lidi, kteří mají tendence všechny ostatní posuzovat a kritizovat, aniž by je znali? Mají právo na život?

k původní otázce, jestli kdo s něčím přestal: cvičit shotokan jsem cca na rok přestal cvičit z důvodu tříštivé zlomeniny pažní kosti (únavová zlomenina při páce...už to vypadalo, že vyhraju, ale kost v krutu nevydržela). bohužel jsem pak časem (když se to zahojilo a zrehabilitovalo) zároveň i ztratil motivaci cvičit dál v tom oddíle, tak jsem hledal jinde. objevil jsem Jihlavský Rojin Lijang, kam občas jezdím na semináře a k tomu přešel do jiného oddílu Shotokan, kde mě to zase po čase hodně chytlo a cvičím opět pravidelně.

Opravdu bych neodsuzoval někoho kdo třeba i po 10ti nebo 15ti letech přestane cvičit. Ztráta motivace, nedostatek času, popř. zdravotní problémy... to všechno je dostatečným důvodem pro to, aby člověk přestal cvičit a nebyl za to kýmkoliv odsuzován jen proto, že dotyčný považuje cvičení BU za středobod svého života.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 29. pro, 2004 11:34

ukropcany píše:2. majster u ktoreho cvicili uz im nemal co ponuknut. Toto je mozno celkovo najvacsi problem niektorych "majstrov", ze nevedia povedat "vies co, ja ta nemam co naucit, chod za tym a tym - on ta to nauci lepsie"... napr. v sporte sa toto casto deje a nikto na nikoho neziarli... 8O

Mno řekl bych že tenhle problém je typickej pro naší část planety :wink: Všichni víme, že tu nejsou dostatečně "kvalifikovaní" učitelé, ale vkládáme do nich příliš mnoho... místo toho, aby oni nám řekli: "hele já umím víc než ty, ale zdaleka neumím všechno... taky se učím" tak mlžej a dělaj že nic víc není... :wink:

Ideální je, když učitel od první chvíle trvá na tom, abys ses učil tady a tam a abys jezdil kam můžeš a učil se... je-li učitel, je i v jeho zájmu, abys víc uměl i Ty.

Samozřejmě, že takovej učitel má právo (povinnost) posílat Tě na konkrétní místa... tedy ke svým učitelům. A Tvoje právo (povinnost?) je jezdit tam alespoň dokud nezměníš ty priority.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne stř 29. pro, 2004 11:39, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 29. pro, 2004 11:38

Geralt1 píše:Patrik: no typická "patrikovská" otázka:

Hele a co lidi, který to po letech prostě přestane bavit, co si o nich myslíte... mají právo na život?

zeptám se já Tebe: a co lidi, kteří mají tendence všechny ostatní posuzovat a kritizovat, aniž by je znali? Mají právo na život?

asi takhle... tohle je otázka do diskuze, zřejmě protože jsem se setkal s tím, že jsou "zapuzováni" potom, co přestanou cvičit... a ptám se, zda je to v pořádku...

předpokládám, že ty mě znáš osobně, abys mohl jakkoliv soudit nebo hodnotit, co dělám... a odpověď na Tvojí osobní otázku - ano

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 29. pro, 2004 12:41

Patrik: osobně tě neznám a nikdy jsem se tě nepokoušel soudit ani hodnotit.

asi takhle... tohle je otázka do diskuze, zřejmě protože jsem se setkal s tím, že jsou "zapuzováni" potom, co přestanou cvičit... a ptám se, zda je to v pořádku...

Ptáš se, jestli je to v pořádku? Podle mě není.

A kým jsou zapuzováni? předpokládám, že pouze těmi, kteří cvičí dál - a zatím neměli žádný důvod s cvičením přestat. Těmi kteří cvičení berou jakou svou životní filozofii a nedovedou si představit, že by s ním mohli kdy vůbec přestat. Kteří se chtějí dostat za každou cenu na "jiný level" nic proti tomu, ale v těchto věcech není trocha tolerance vůbec na škodu.

Když fotbalista ukončí ve 30ti svou mistrovskou kariéru a jen si jde občas s kámošem zakopat do parku, nevidím na tom nic špatného. A nemusí se pak ani za každou cenu stát trenérem reprezentace.
Proč by měl být tedy odsuzován někdo, kdo dosáhne slušné úrovně v BU a pak se prostě v určitém věku zaměří na něco jiného? (rodina, práce, jiné koníčky). Ano, třeba je to škoda, mrhat talentem apod., ale je to jeho svobodné rozhodnutí a nemá mu do toho nikdo co kecat..

A teď mi můžete začít všichni vysvětlovat, že fotbal a BU jsou 2 zcela rozdílné věci, přičemž ten rozdíl já nemůžu nikdy pochopit..

pro mě je to ale srovnatelné, když někdo žije fotbalem (nebo čímkoliv jiným), není to pro mě o nic míň hodnotné, než cvičení BU.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » čtv 30. pro, 2004 8:24

Zda se mi,že v nekterych bu se treneri prestavaji venovat pokrocilejsim.Bud jich je mene ve vetsi skupine nebo se pedpoklada samostudium.Pokud clovek leta cvici s kamosema doma nebo v parku a pak si jde odcvicit 2xtydne stejny trenink s mene pokrocilyma,muze si rict,ze na ten trenink uz nemusi chodit a pokud neprejde jinam zapomene i na ten park.Vzdy zalezi hodne na trenerovi a systemu,kterym vyucuje.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chonglee » ned 02. led, 2005 19:16

[, ja mam jen obcas pocit, že když jsem začal v 15 letech s thajskym boxem, že je pozde a uz nikdy ze mne nebude profesional apod. Nemel si nekdy podobny pocit.?:)[/quote]
každý den,zároveň ale doufám,že se to stihnu naučit něž umřu.
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Goya » ned 02. led, 2005 19:47

Severin :
A co má pak člověk dělat, když je ve stavu podobném tomu, který popisuješ? Já jsem právě v podobné situaci. ©kola mi nedovolí příliš mnoho trénovat a tak jsem rád, když stíhám ty dva tréninky týdně v našem klubu a doma či v parku si k tomu zacvičím, je-li čas. Jenže na tréninku se začínám kapku cítit tak, jak jsi napsal...
Goya
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod severin » pon 03. led, 2005 8:14

Tady je opravdu rada draha.Kdyz vas trenink stagnuje,ale cvicite s partou dobrych kamaradu,date prednost tomu,ze nekam patrite.Casem se stejne nejak zlepsujete.Pokud se parta rozpadne a trenink vas neuspokojuje,zmente klub.Pokud to ani potom nevyjde zmente styl.Kdyz neni mozne ani jedno,chce to silnou vuli zustat/cvicit a jit sam za informacema.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 03. led, 2005 16:23

I u tech lidi, kteri to mysleli docela vazne a dostali se docela daleko stacilo se ozenit. Postupne prestali chodit na trenink vubec. Nekritizuju je. Vybrali si co je pro ne dulezitejsi. Netvrdim, ze to udela kazdy kdo se ozeni. Ale vim, ze nekdy je problem vysvetlit partnerovi/ce osobni dulezitost cviceni (seberealizace). Takze jeden z duvodu skonceni s treninkem BU muze byt i rodinny zivot.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 15. led, 2005 13:18

Kdo bere BU jako koniček nikdy nepřestane trenovat.Kdo chce byt rváčem ,tak BU pro něho stracejí smysl a brzy se na trenink vykašle.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: proč kdo končí...?

Příspěvekod Clodman » sob 15. led, 2005 23:28

patrik píše:Hoj všem...

Napadá mě otázka do diskuze.

Proč lidé končí s bojovým uměním?

Důvodů může být hromada, ale třeba jsou některé častější a třeba máte nějakou konkrétní zajímavou zkušenost... třeba vy sami jste s nějakým b.u. skončili a na tenhle server jste dorazili úplně náhodou.

Třeba zrovna uvažujete, že byste to zabalili a třeba jste jedno b.u. vyměnili za druhé... kdo ví.

Já sám se nejčastěji setkávám s tím, že lidé očekávají od b.u. něco úplně jinýho, a tak nevydrží moc dlouho. Vidíte to jinak?

Patrik

A co třeba přestat z finančních důvodů?
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Victor » sob 15. led, 2005 23:34

:idea:
Naposledy upravil Victor dne sob 15. led, 2005 23:35, celkově upraveno 1
Victor
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Clodman » sob 15. led, 2005 23:34

chonglee píše:[, ja mam jen obcas pocit, že když jsem začal v 15 letech s thajskym boxem, že je pozde a uz nikdy ze mne nebude profesional apod. Nemel si nekdy podobny pocit.?:)

každý den,zároveň ale doufám,že se to stihnu naučit něž umřu.[/quote]

Sem na tom uplne stejne. Zacal sem taky v 15-letech s thajským boxem, kolik je ti let?
Občas jsem kvuli tomu mirne pesimistickej, ale pak staci naka pochvala od trenera ci kamose a je to v pohode:) :D
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 16. led, 2005 10:22

Clodman píše:A co třeba přestat z finančních důvodů?

Mno jsou lidi, který z finančních důvodů ani nezačnou, ale jaké finanční důvody by to měly být... Když se ve Vašem klubu zvednou příspěvky? nebo když se změní Vaše situace (ztráta zaměstnání apod.)...

Myslím, že v tomhle případě - existenční potíže - by mělo být možné dohodnout se s učitelem, trenérem nebo vedoucím klubu...

Jestliže se někde zvedaj příspěvky, dlouhodobě, neúměrně vysoko... kdo ví... Je to politika klubu a nikdo se s Tebou asi bavit nebude. Potom je ale otázka, jestli to za studium a další cvičení stojí.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Clodman » ned 16. led, 2005 13:05

Myslím, že v tomhle případě - existenční potíže - by mělo být možné dohodnout se s učitelem, trenérem nebo vedoucím klubu...

Patrik[/quote]

Ale co když trénuješ v klubu, který spíš než pro radost ze sportu apod. trénuje spíše z komerčních důvodů? :D
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 16. led, 2005 13:21

Clodman píše:Ale co když trénuješ v klubu, který spíš než pro radost ze sportu apod. trénuje spíše z komerčních důvodů? :D

Jak jsem napsal

patrik píše:Jestliže se někde zvedaj příspěvky, dlouhodobě, neúměrně vysoko... kdo ví... Je to politika klubu a nikdo se s Tebou asi bavit nebude. Potom je ale otázka, jestli to za studium a další cvičení stojí.

:wink:

Otázka je, zda je cílem klubu vydělávat peníze nebo vyučovat bojová umění...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Clodman » ned 16. led, 2005 14:03

Geralt1 píše:Patrik: osobně tě neznám a nikdy jsem se tě nepokoušel soudit ani hodnotit.

Ptáš se, jestli je to v pořádku? Podle mě není.

A kým jsou zapuzováni? předpokládám, že pouze těmi, kteří cvičí dál - a zatím neměli žádný důvod s cvičením přestat. Těmi kteří cvičení berou jakou svou životní filozofii a nedovedou si představit, že by s ním mohli kdy vůbec přestat. Kteří se chtějí dostat za každou cenu na "jiný level" nic proti tomu, ale v těchto věcech není trocha tolerance vůbec na škodu.

Když fotbalista ukončí ve 30ti svou mistrovskou kariéru a jen si jde občas s kámošem zakopat do parku, nevidím na tom nic špatného. A nemusí se pak ani za každou cenu stát trenérem reprezentace.
Proč by měl být tedy odsuzován někdo, kdo dosáhne slušné úrovně v BU a pak se prostě v určitém věku zaměří na něco jiného? (rodina, práce, jiné koníčky). Ano, třeba je to škoda, mrhat talentem apod., ale je to jeho svobodné rozhodnutí a nemá mu do toho nikdo co kecat..

A teď mi můžete začít všichni vysvětlovat, že fotbal a BU jsou 2 zcela rozdílné věci, přičemž ten rozdíl já nemůžu nikdy pochopit..

pro mě je to ale srovnatelné, když někdo žije fotbalem (nebo čímkoliv jiným), není to pro mě o nic míň hodnotné, než cvičení BU.

Podle mne je každého věc co trénuje a jestli vůbec trénuje, a nikdo mu nemá právo do toho kafrat, a nedej bože ještě odsuzovat..:(
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » ned 16. led, 2005 14:05

Dnes je cilem kazdeho klubu vydelavat,protoze najem a informace v tomto svete bude stale drazsi.Sam jsem v Nemecku na vlastni kuzi zjistil,ze nektere skoly nebo organizace nejsou pro kazdeho.Ač nerad,musim pripustit,ze je to dobre.Nastesti je tu jeste dost moznosti pro lidi co ty penize nemaji nebo je nechteji dat.Otazka proto zni "Co vsechno jsem schopen obetovat pro svuj cil,a jak vysoko diky vyuce si ten cil mohu urcit?".A tim nemam na mysli jen penize.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 17. led, 2005 21:41

Znám jednoho, co skončil kvůli páteři. Furt se mu blokovala a časem to bylo horší než lepší. Tak s tim seknul.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » úte 18. led, 2005 8:58

Taky znam jednoho co delal sportovni karate v jedne dobre prazske skole.Pri jednom maigeri trefil souperuv loket a zlomil si palec na noze.O tri mesice pozdeji si ho zlomil pri stejne technice na druhe noze.O dalsi mesic se mu hnul nerv v ruce a doktori mu zakazali cvicit.Prestoze nekolik let cvicil v jine skole,mel fialovy pas a byl slusne namakanej /delal i gymnastiku/ mel smulu.Dnes si cvici sam pro sebe jenom takovou udrzovacku. :wink:
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně