Josef Mádl?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

VLK

Příspěvekod Anonymní » pon 31. led, 2005 23:42

Anonymní píše:Ehm, "nasranost" je taky velmi volny preklad toho tretieho charakteru, ktory sa v cinstine cita lang a znamena proste vlk. Ovsemze sa to neda prelozit ako zvlcilost, takze Pavela pouzil iny termin. V podstate to vsak vyjadruje sposob, akym vlk utoci - nie je to ani preciznost, ani krutost, ani priamociarost, proste sposob, ked clovek sklati protivnika ako vlk ovcu, proste sa s nou nesere. :wink:

Miro

to je pravda, děkuji Miro. Jak říkáš už tedy ehm se s tím neseru :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 01. úno, 2005 1:59

Proto jsem tam napsal ty znaky v originále, že se to blbě překládá. Někdy se také používá ne znak lang 狼 nýbrž "hen" 狠nenávidět ale opět to není to, že jsi mi opíchal holku tak tě nenávidím a půjdu tě zbít, nýbrž stav mysli, že do útoku vložím maximum energie. Čínské znaky jsou mnohoznačné,při čtení musí člověk používat myšlenkový pochod jako ukázal Miro a proto jsou teoretické spisy o wušu těžko pochopitelné :wink: .
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 01. úno, 2005 15:08

zdravím pana Mádla i ostatní.

k celé diskuzi jen tolik: jsem rád, že se vysvětlilo to psaní v zastoupení, některé příspěvky BenGuriho mi opravdu přišly přinejmenším schizofrenní a k zenovému mnichovi mi moc nesedly. Každopádně s p. Mádlem jsem jednou mluvil telefonicky a měl jsem z toho hovoru pocit velké ochoty a vstřícnosti zodpovědět mé dotazy. Velmi mě takový přístup těší v dnešním světě uspěchanosti a nedostatku času "na hlouposti".

a ohledně nasranosti, vlků či nenávisti: osobně se mi osvědčilo tupit svou nasranost cvičením, kde člověk vyčerpá přebytečnou energii a je potom celkově vyrovnanější a klidnější. celkově má dnes lidstvo problémy s ovládáním agresivity (naší přirozenosti) a největší protivník každého z nás se skrývá v každém z nás.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 01. úno, 2005 15:13

Vidim, že to chápeš blbě,asi to blbě vysvětluju ale ten Hen Jin, neboli nenávistná síla je přesně to, co předvádí pan Mádl na tom videu projekce Ki. To nemá nic společnýho s tím jestli skutečně někoho nenávidí nebo je zlej, nebo agresivní... vůbec ne. Na Hen Jin může bejt člověk jako andílek, se skutečnou nenávistí to nemá nic společného. Je to prostě druh použití výbušné síly.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod j_madl » úte 01. úno, 2005 15:35

pavela píše:Vidim, že to chápeš blbě,asi to blbě vysvětluju ale ten Hen Jin, neboli nenávistná síla je přesně to, co předvádí pan Mádl na tom videu projekce Ki. To nemá nic společnýho s tím jestli skutečně někoho nenávidí nebo je zlej, nebo agresivní... vůbec ne. Na Hen Jin může bejt člověk jako andílek, se skutečnou nenávistí to nemá nic společného. Je to prostě druh použití výbušné síly.

Ten tvůj příspěvek asi nebyl pro mne, ale i tak teď chápu přesněji, jak jsi to myslel Ty. Chci se ptat, zda se učíš tímto způsobem cvičit, a pokud ano, zda Č, podobně jako Japonci při těchto technikách používají například nějaký ocranný prvek (techniku, předmět nebo třeba znak napsaný na těle) . Vzhledem k tématu a zbytečné pozornosti těch, kteří mají rádi senzace mi prosím klidně napiš soukr. zpr.
j_madl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » úte 01. úno, 2005 15:48

pavela: takže je to něco jako soustředění energie do jednoho bodu? prostě technika práce s ki?

takže jde o to, přetransformovat lidskou přirozenou nasranost (agresivitu) svou vyrovnanou myslí v jakýsi zásobník "nasranosti" (energie), kterou pak ti vyvolení dokáží najednou uvolnit jako koncentrovaný proud energie?

nejsem lovec senzací ani nevěřící tomáš, jen mě to zajímá
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod j_madl » úte 01. úno, 2005 15:54

Ne Geralte, ani nemyslím Tebe, ale žádná věc není zcela bez nebezpečí a soustavné kumulování této energie je právě tím omylem, o němž jsem hovořil o něco zpátky. Je dobré umět energii ovládnout a použít, ale nepůsobit si tím škodu na organismu a duševním zdraví. A pokud se vyvolenosti týká... vše se dá naučit ale vše vyžaduje určité oběti, čas, energii ... "zábavu"...
j_madl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod j_madl » úte 01. úno, 2005 15:55

promiň ptal ses Pavely, nevšiml jsem si
j_madl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » úte 01. úno, 2005 16:11

j_madl: to nevadí, ptal jsem se všech, kteří budou ochotni a schopni mi odpovědět :)

ohledně těch vyvolených jsem to nemyslel nijak ironicky. Lidí, kteří tímto způsobem dovedou na sobě pracovat a vyvarují se nebezpečí poškození zdraví, si nesmírně vážím, ale osobně jsem spíše racionalista a většinu "neviditelných" věcí příliš nevyhledávám (resp. se je nesnažím pojmenovat), i když jsem přesvědčen, že existují.

zatím mi stačí věnovat energii, oběti, čas do "zábavy" pohybu a občas si uvědomím, že hara není jen prázdný pojem nebo že vůle a kime dokáže úder zrychlit i přitvrdit.asi jsem nenáročný, ale spokojený :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod j_madl » stř 02. úno, 2005 10:16

Geralt1 píše:j_madl: to nevadí, ptal jsem se všech, kteří budou ochotni a schopni mi odpovědět :)
osobně jsem spíše racionalista a většinu "neviditelných" věcí příliš nevyhledávám (resp. se je nesnažím pojmenovat), i když jsem přesvědčen, že existují.

zatím mi stačí věnovat energii, oběti, čas do "zábavy" pohybu a občas si uvědomím, že hara není jen prázdný pojem nebo že vůle a kime dokáže úder zrychlit i přitvrdit.asi jsem nenáročný, ale spokojený :)

Geralte, to je právě téma, které mne poslední dobou velice oslovuje, neustále zní v mém nitru. Lidé nějakým způsobem rozdělili ve své mysli věci na přirozené a nadpřirozené. Tomu, čím cítí, že je něco přesahuje, že něco přesahuje jejich "běžnou" fyzickou existenci říkají víra. Snaží se to uchopit různými popisy, které mohou pochopitelným způsobem ono "neviditelné" nějak přiblížit tomu, co je vnímatelné a tak vznikají mnohé druhy víry: /Či nenávisti vůči ní, anebo vůči skupinám osob svým srdcem k nějaké konkrétní víře, nebo obecně k víře inklinujícím./
Asi největší pravdou je, že nikdy nemůžeme svou myslí, omezenou dosti nedokonalými způsoby vnímání vesmiru, který nás obklopuje, zahrnout větší část poznání. Poznání ve své komplexnosti, mnohotvárnosti a hloubce přesahuje časově, kapacitou i možnostmi abstrakce většinou možnosti, které můžeme v jediném krátkém životě rozvinout. A tak zen, meditace, se pro mne stal způsobem, jak mysl rozšířit, nebo prostě uvést do takového stavu, kdy sice neuchopí v celé komplexnosti všechny Vesmíry a děje v nich, ale stává se klidnou, vyrovnanou a """bezbolestnou""". Nicméně, vývojovou etapou tohoto stavu je, že mnoho, nebo vše, co lidé zatlačili za čáru s nápisem "zde nadpřirozené" se náhle stává přirozenou součástí všech jevů, a hranice nadpřirozeného a přirozeného náhle mizí. A hlavně pomíjí tlaky, které mysl znovu a znovu nutí takové hranice vytvářet. Osobně věřím, že vše se dá poctivě vnímat i tak, že idea Boha, Bůh, stvořitel či architekt tohoto Jsoucna, je vlastně všeprostupujícím principem a proto nejpřirozenější součástí reality. V mé mysli náhle mizí svár mezi tezemi Ateistickými a "Idealistickými". Jako jedinou příčinu sváru vidím dogmatičnost na obou stranách, se kterou trvají jedni na existenci forem, která vychází ze snah o pochopení /různé personifikace přirozených principů/ a na straně druhé neochotu přijmout fakt, že personifikace jen popisně slouží k uchopení toho, co je jinak tak těžké vyjádřit, nebo pochopit. Geraulte, prostě cvičení a meditace - luxusní způsob přebývání na tomto světě. :lol: :lol: :lol:
j_madl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » stř 02. úno, 2005 13:19

j_madl: je to napsáno moc hezky, řekl bych, že to možná trochu koresponduje s mým názorem, že důkazem existence principu jin-jang je i existence protikladů víra X náboženství (dobro X zlo)

nejsem do detailu seznámený s principy zen buddhismu, ale ty základní asi znám (začínají vlastně podobně, jako desatero). A rozhodně (přestože jsem ateista) spíš chápu boha jako vše kolem nás i v nás, než jako Boha, moudrého vousatého pána nad námi na obláčku. Čili ani jako ateista boha neodmítám ani nepopírám.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Victor » čtv 03. úno, 2005 0:26

K_san, vrací se mi z Vašeho mailu hlaška, jako nedoručena a máte vypnutý telefon, pokud tady jste, nebo budete až přijdete z dojó, mohl byste mně prozvonit, zavolám zpět, spát půjdu tak kolem 2. h. Dnes příjemná událost v dojo v H. , když ne, zavolám ještě zítra až budu na cestě, ale měl byste být připraven na návštěvu z dálky :lol: Víťa
Victor
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » čtv 03. úno, 2005 3:06

Pane Mádl, odpověděl jsem Vám do vzkazníku.Pavela
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod j_madl » čtv 03. úno, 2005 11:04

pavela píše:Pane Mádl, odpověděl jsem Vám do vzkazníku.Pavela

Moc Vám děkuji, dovolil bych si Vás potom soukromě o něco požádat. Prozatím moc zdravím! Tedy souvisí to s otázkou, do kdy jste v kont. Číně, prosím? Děkuji.m.
j_madl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » čtv 03. úno, 2005 14:09

j_madl píše:
pavela píše:Pane Mádl, odpověděl jsem Vám do vzkazníku.Pavela

Moc Vám děkuji, dovolil bych si Vás potom soukromě o něco požádat. Prozatím moc zdravím! Tedy souvisí to s otázkou, do kdy jste v kont. Číně, prosím? Děkuji.m.
Taktéž zdravím, já už jsem tady asi navždycky, možná se podívám na chvíli do Evropy v létě. Jinak dofurt :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » čtv 03. úno, 2005 14:20

pavela píše:
Taktéž zdravím, já už jsem tady asi navždycky, možná se podívám na chvíli do Evropy v létě. Jinak dofurt :lol:

to Pavela - ...tak to jsi uz ale uplnej cvok :-)...(nebo dokonalej taoista :-) )

to p.Madl - stavime se zitra, ozvu se jeste telephonem :wink:

cest, yiwan
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod j_madl » čtv 03. úno, 2005 14:36

:lol: :lol: :lol: buďte vítáni jsme tam od 19
j_madl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod MaJ » pát 04. úno, 2005 10:04

Anonymní píše:Ehm, "nasranost" je taky velmi volny preklad toho tretieho charakteru, ktory sa v cinstine cita lang a znamena proste vlk. Ovsemze sa to neda prelozit ako zvlcilost, takze Pavela pouzil iny termin. V podstate to vsak vyjadruje sposob, akym vlk utoci - nie je to ani preciznost, ani krutost, ani priamociarost, proste sposob, ked clovek sklati protivnika ako vlk ovcu, proste sa s nou nesere. :wink:

Miro

To je zajimave, protoze vlk me jako zvire naprosto fascinuje. V klidu i pohybu je neustale relaxovany, neplytva energii jako spousta jinych zvirat, pokud vsak zautoci tak je po kratkou maximalne efektivni a smrtici a potom ihned zase maximalne relaxovany.
Proto ten znak (lang) je, (naroz laika), perfektni. Z maximalni relaxace maximalni energie/efektivnost (jevici se jako nasranost) a znovu navrat do relaxace. A to prece neni mozne bez jemnosti... nebo se pletu?

Martin
MaJ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Miro » pát 04. úno, 2005 11:09

Akurat problem je, ze sa zda, ze som sa utal. Znak pre lang 狼 je velmi podobny znaku hen 狠 (rozdiel je iba v tej malej ciarke v pravej casti znaku). Takze ta "nasratost" nemala nic spolocne so znakom lang (vlk), ale so znakom hen, ktory ma vyznam ruthless (nemilosrdny, nelutostny) ci ferocious (divoky, kruty). Sorry za moju chybu. Ale vyznam je v podstate ten isty.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod j_madl » pát 04. úno, 2005 11:10

MaJ píše:

Miro

To je zajimave, protoze vlk me jako zvire naprosto fascinuje. V klidu i pohybu je neustale relaxovany, neplytva energii jako spousta jinych zvirat, pokud vsak zautoci tak je po kratkou maximalne efektivni a smrtici a potom ihned zase maximalne relaxovany.
Proto ten znak (lang) je, (naroz laika), perfektni. Z maximalni relaxace maximalni energie/efektivnost (jevici se jako nasranost) a znovu navrat do relaxace. A to prece neni mozne bez jemnosti... nebo se pletu?

Martin

No vidíte, děkuji, Váš příspěvek mne donutil si tu představu prožít a lze s tím takto souhlasit, lze souhlasit s tím, že princip minimálního plýtvání silou s maximální účinností jen při samém aktu působení principu techniky je to, o co se nyní již pár let snažím, nebo co mne spíše díky různým okolnostem "naskakuje" jako přirozený zpúsob provedení.
j_madl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...