od Anonymní » úte 22. bře, 2005 11:22
Opat sa ospravedlnujem ze som nebol schopny hned odpisat. Mam strasne moc roboty. Ale chcel by som sa vratit k otazke FIREBALLA.
Ako uz urcite vies tak technika sama o sebe nic neznamena. Tradicne dojo ta nauci techniku,ale nenauci ta ju pouzivat v praxi!! To by si mal kazdy uvedomit. Samozrejme ked sa ucim Iwama Ryu AIKIDO tak nemozem ocakavat, ze budem schopny ubranit seba alebo ostatnych. Na tuto dalsiu fazu potrebujes zvlastny pristup. Ved Iwama styl je len tradicia niecoho pekneho,ale nie realita(je to skor historicka cast BU)!!. Pytas sa na taktiku. Treba si uvedomit, ze slovo taktika ma len teoreticku rovinu. Ta realna tatika ti moze ale aj nemusi vyjst. U nas je tou taktikou skor moment prekvapenia. Ak vsak k tomuto momentu nedojde si vystaveny obrovskemu riziku. Toto plati aj v realite. (Si dobry bojovnik , trenujes nejake BU niekolko rokov. Jedneho pekneho dna ta priatelia zavolaju na posedenie do nejakej peknej hospudky. Za inym stolom sedia 2 chalani. Niekto z ineho stola pride za tymito 2 osobami a povie im, ze ti co sedia pri tom stole su nebezpecni bitkari( to ako mi pri stole). Samozrejme ty 2 chlapci pri stole nenechaju na seba dlho cakat a namiesto toho aby sa ta nieco konkretne opytali si potajne (mobilom) zavolaju priatelov, ktory pridu necakane a streknu ti slzny plyn do oci a prevedu svoje spinave techniky. Toto je realita. Tak podobna taktika sa vyuziva aj pri nasich zasahoch.Potom nasleduje natlak na psychiku cloveka. Tento pristup je nemenej dolezity ako moment prekvapenia. Vsetko musi prebehnut bez najmensej chybicky. Ak to to spravis tak potom nasleduje tvoja technicka zdatnost zaistenia osob. Pri nej si sam overujes ci ta alebo ona technika funguje. Tu by som chcel podotknut, ze bez techniky pacenia ruk pripadne technik ktore zlozia supera na zem neuspejes!!! To znamena, ze tu neexistuje ziaden sparring alebo box medzi 2 ludmi alebo ine podobne veci. Jednoducho paka na vaz, protivnika na zem a nasledne paka na ruku a zaistenie. Toto je jeden z vela pristupov akym je mozne zaistit danu osobu. Co sa vsak stane ked super vie o tom ze takato akcia nastane.? Samozrejme bude pripraveny. Je to najvacsie riziko ake existuje. Tu musi byt kazdy jeden pripraveny na to ze moze dojst k likvidacii. Ak vsak dojde k stretu s osobou ktora ma prekvapi so zbranou v ruke tak si v prdeli!! Ak vsak tu zbran nema pouzijes len to co ti v tej chvili napadne. Samozrejme opat nie je cas na nejake boxovanie so superom alebo sparring.!! Tuto to neplati. Na zlozenie supera sa pouziva velmi casto aj pazba zbrane a nasledne podkopnutie. Samozrejme definovat taktiku od slova do slova nie je mozne. Vsetko zavisi aj od teba ( hlavne od tvojej pripravenosti ci uz dusevnej alebo fyzickej na takyto zasah). Kazdy jeden pri prvej akcii vie a ide s tym do toho, ze kolena sa ti roztrasu a nebudes mysliet na techniku ktoru pouzijes ale na to kedy to vsetko skonci!! Preto by som chcel vela diskutujucich odratit od myslienky, ze to ich bojove umenie je NAJ. To je hlupost 1 triedy. Aj ten nalepsi bojovnik sa moze posmyknut na rovnej ceste a spadnut na zem. A tuto nestastnu nahodu moze ten druhy ktory nikdy nestudoval BU vyuzit a kopnut ho celou silou do hlavy alebo mu hlavu obuchat o beton. A je po boji!! Jednoducho pouzil svoju taktiku. Sucastou nasho treningu je aj styl bez rukavic, uderov a kopov.Cisto len uchopy a hody. Ide cisto len o fyzicku vydrz namahania organizmu.
Odpoved pre MARVINa.
Moj terning BU zacal v meste mojho bydliska. V 13 rokoch som zacal s Goju ryu. Tuto skolu som navstevoval 5 rokov . Potom som sa zacal zaoberat boxom - asi 2 roky.
Co sa tyka IWAMA ryu v BA tak nie na hromadne treningy som nechodil. Na to nebol jendoducho cas. Aj ked tu bola ta moznost. Cvicili sme len po 4och. V malej telocvicni. Beriem na vedomie ze osobny trening je pre jedincov velmi drahy. Tu sa vsak clovek nauci vela. CHodili sme tam od roku 2000 do 2002. Koncom roka 2002 - 2003 som zacal cvicit u jedneho trenera Aikikai v meste mojho bydliska. Po skonceni tychto treningov som zacal trenovat skupinku ludi ( nemam ziadnu licenciu, ziadny pas,ziaden klub, cvicenci neplatia ziadne poplatky) s ktorymi trenujeme doteraz. Je to spojenie viacero stylov a technik.Zameriavame sa cisto na prakticku cast. Preto vsade uvadzam ze Real AIKI(DO), aj ked viem ze o ceste harmonie, alebo ceste bez boja nemozem hovorit.! S takymto Aikidom sa urcite nikde nestretnes teda aspon nie v tych tradicnych kluboch!!. Je to moc narocny trening na organizmus. Samozrejmostou pri treningu su elastickym facom stiahnute klbove spojenia ruk, noh. Pri utokoch typu yodan tsuki super neraz padne na zem s prasknutym nosom. Pred tyzdnom sa mi to stalo. Kolega zautocil Yodan tsuki , po oblukovom vykriti som ,, do neho vstupil,, s laktovym uderom na nos. Vzdialenost som samozrejme neodhadol. ( Takze au troska krvicky z nosteka) Pri boji s nozom pouzivame ostre noze tie vzbudzuju realnost a stresovu situaciu. Nie len ich prototyp s dreva alebo umeliny. Viem na takyto trening sa malokto ujme. Je to dost drsne. Nerad by som hovoril o vsetkom co sa stane pri treningu nema to zmysel tu rozoberat. CHcem tym len povedat len to, ze BU sa stava vtedy realne ked pouzijes vsetko to co v realnom utoku mozes ocakavat. [b]. Este by som rad ,,pokrytizoval mladez,, ktora sem chodi a rozobera tu veci (hlavne tie bojove) o ktorych nemaju ani paru. Deti zobudte sa z toho sna. Videl som tam aj nejake video (teenagerov) ktory sa pobili na diskoteke. Tak to bolo dost zabavne.Ak si niekto mysli ze ked sa prezentuje takym videom a tvdi o sebe ze je bojovnik tak urcite viem, ze ma iba 16 rokov a menej. Poznam to z vlastnej skusenosti. Skoda ze v BU neplati taky system , ze kto chce BU naozaj studovat mal by prejst najskor psycho-testom, ktory by jasne naznacil o co komu ide!! Kazdemu senseiovi v dojo ide hlavne o najvacsi pocet ziakov = (peniaze). Potom dochadza k nedorozumeniam v mnohych smeroch. S pozdravom