Aikido - boj na život a na smrť

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Aikido - boj na život a na smrť

Příspěvekod Bujin » čtv 28. srp, 2003 12:59

Tak priatelia - 8)

Mam novú tému----dúfam že zaujímavú.
Čo tak sa porozprávať čisto len o bojovej stránke AIKIDO....
Dá sa použiť v boji...máte dané skúsenosti?
Čo využitie AIKIDO v boji o život...
Aké sú vlastne hranice?
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » čtv 28. srp, 2003 13:12

:idea:
Raz som čítal jeden článok od Ueshibovho syna /Kishomaru Ueshiba/
...kde písal...........................
:!:
"Aj keď je aikido vo vnútry jemné, navonok musí voči útočníkovy pôsobiť
odstrašujúco, ba až zdrcujúco a že ON je zástancom aj veľmi deštrukčných techník."

Aký je Váš názor? Ako ďaleko až zájsť aby to ešte bolo aikido a pritom aby ste prežili aj ten najbrutálnejší útok?

Môj názor je jednoznačný... AIKIDO nemá žiadne hranice ani obmedzenia...čo sa týka použitia techník v boji...
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Danthez » pát 29. srp, 2003 1:15

Aikido jsem dělal necelý rok a je to využití protivníkovy energie. Když nezaútočí, nemáš co využít. Takže omezení v boji asi bude. Hlavně když zakladatel byl pacifista.
Danthez
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pát 29. srp, 2003 5:13

Chodil jsem do aikida 4 roky a ani by mě nenapadlo něco z toho zkoušet použít na ulici, pakliže by mě zrovna v tu chvíli neomrzel život. Bojové umění ze kterého se vytratil boj a zůstalo jenom umění. Na semináři se Senseiem Nishio (tehdy 8. dan a kromě toho měl ještě 7., 6. a 5. dan v iaido, judo a karate)) se tento vyjádřil v tom smyslu, že jen dvakrát v životě se zkoušel bránit aikidem a pokaždé to byla ta největší hloupost, kterou mohl v tu chvíli udělat. Jestli aikido náhodou tak suprově nefungovalo jen Ueshibovi a to proto, že sám dělal celou řadu jiných ryu. A jeho pacifismus, pokud vím, byla záležitost až poslední etapy jeho života.
Tím nechci aikido kritizovat ani od něj nikoho od zrazovat. Jako pohyb, ladnost, princip je určitě moc hezké, ale jako sebeobrana příliš humánní, příliš pasivní.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 29. srp, 2003 8:45

Cernej knecht: Aikido je pacifisticky? Neni to spis pristup k jeho uceni? Pokud se vykasles na ladnost a pouzijes techniku dynamicky, tak souperi zlames koncetiny. To mi prijde humannejsi dostat par pesti do xichtu. Ovsem, jestli se tak da branit, je vec uplne jina.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 29. srp, 2003 12:49

Ty ptaku, přečti si ještě jednou, co jsem napsal. Vidíš tam někde, že aikido je pacifistický? A jak dlouho jsi ho cvičil, že o něm tak zasvěceně hovoříš? Nebo je to další příspěvek od klávesnice?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 29. srp, 2003 13:54

A zase to je tu...to sa musite stale hadat?

Chcel som Vase nazory a nie kto dalej dosti... :!:

Takze prosim este raz...

Aky je Vas nazor?
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 29. srp, 2003 14:14

Samozrejme treba tu dat aj dakomu zapravdu... :)

Ak chces robyt aikido na ulici...za par rokov sa to naucit neda...
aj ked niekto sa to vie naucit za 5-10rokov a iny to nebude vediet vyuzit nikdy. :?

Problem je ze ako obranca potrebujes vediet aj obranu...alebo povedzme techniky ktore by sa asi do aikido nedali zaradit../tvrdil to aj Chiba sensei/

...Jednoducho pre istotu...ak sa ti dana technika nepodari tak ho jednoducho sundas.

---je to drsne ale bohuzial ja niesom ueshiba ani ziadny majster. :!:
:!:
/O sensei bol jednoducho len jeden a nikdo sa to nemoze naucit ako on....kazdy ma svoje vlastne aikido...aspon tak to tvrdil aj ON/
bohuzial je mnoho studentov aikido ktory sa to vsetko ucia ako keby boli niecim nakazeny...a potom vonku dostanu cez...

Je to sice tvrde ale v realite asi takto. :roll:

4 roky robim aikido, 1 rok WT a escrimu....takze DUFAM
ze som pochopil kde udriet ci ako kopnut...dost nato aby sa to dalo
vyuzit...
vzhladom nato ze mam s "ulicou" uz neprijemne skusenosti viem ze
techniky aikido su v podstate tak isto ucinne ako v inych boj.um.

Raz sa k danej problematike vyjadril Quaranta sensei....
ukazal iriminage ....tak ako sa cvici..a povedal...toto je iriminage...
a potom ukazal "inu" ...presnejsie predviedol blok utocnikovej ruky s naslednym vybusnym uderom na hlavu...ukeho minul len o vlasok...
......jeho dalsie slova boli....AJ TOTO JE IRIMINAGE....--->no zatial co
to prve bolo aikido tak to druhe je len boj....

Teda technika ostava no myslienka je ina :!:

Ak teda utocnikovi "urazim hlavu" nemalo by ma trapit ci to bolo aikido...ale
ci to vobec bolo nutne...vyuzit proti nemu nieco taketo...

A Vase nazory? :P
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 01. zář, 2003 7:52

Cernej rytir - s aikidem jsem brzy seknul, kdyz jsem videl, co a jak cvici vysoke stupne, nebyl to zrovna muj ideal bojoveho umeni nebo sebeobrany. Trvam na tom, ze jestli si mam vybrat mezi zlomenym zapestim, loktem, vyhozenym ramenem proti rozbitemu nosu, je pro me jednoznacne humannejsi rozbity nos. Taky je mi jasne, ze pro lidi, kteri stoji kolem, vypada v nekterych pripadech utok proti kloubum velmi nezne a humanne a zrejme i proto je o aikido takovy zajem. To nemluvim o tom, ze dost lidi z meho okoli, kteri BU vubec nerozumi, si pri demonstraci aikida mysli, ze aikidista soupere lehkym pohybem skutecne hazi a chteli by to umet. Kdyz jsem jim vysvetlil, ze do toho souper sam skace, bylo po okouzleni.
Verim tomu, ze existuji i lepsi skoly, nez kam jsem chodil, takze to neberte pausalne, ale muj pocit byl, ze rada 'intelektualu' na aikido prisla s urcitymi predstavami, ktere se sice nenaplnily, ale nalezli neco noveho - radost z pohybu a kolektiv.
Po pravde receno se sam mezi ne taky pocitam, jsem brutalni klavesnicovy rvac, takze me vubec neber vazne. :) Zdar!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Taptakovi

Příspěvekod Anonymní » pon 01. zář, 2003 9:36

Trochu mi rupla příčka v mé žebříčové nervové soustavě. Nechci psát, kam jsem chodil ani pod kterou organizaci, protože mám k těm lidem celkem kladný vztah a nechci ostatním organizacím dávat něco úproti této, ale aikido, jak jsem ho tenkrát cvičil, bylo v podstatě jen o ladnosti pohybu. Soupeřovy útoky nereálné (yokomen uchi ad.), pomalé, obráncova atemi tak symbolická, že by v praxi nezastavila ani malý dítě, a navíc se ani netrénovala aspoň "nasucho", není náhoda, že velká část lidí z aikida začala chodit ještě někam bouchat, aby vůbec měla nějaký pocit, že dělají boj a ne jen pohyb (-to není kritika aikida). Dalším problémem je, že soupeř musí na tréninku spolupracovat, jinak se mu něco stane, takže obránce celou dobu musí dávat pozor nejen na sebe, ale taky na druhého, a výbušné provádění technik prostě nepřipadá v úvahu. A když to nenatrénuje výbušně na tréninku, neudělá to ani v praxi. Vím o lidech, kteří dělali třeba karate, a celkem úspěšně, pak přesedlali na aikido, a po čase je poráželi jejich bývalí kolegové, kteří se na ně do té doby nechytali.
To není nic proti ničemu ani proti aikidu, jen konstatuji, že trénink, jak jsem ho poznal, mě na ulici nepřipraví, a samotný trénink pák je tak náročný, že ten, komu jde v první řadě o reálnou sebeobranu, by se měl poohlédnout po něčem jednodušším a užitečnějším.
P.S Taky si myslím, že dostat ránu pěstí je lepší než mít zlomený loket.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Černej rytíř

Příspěvekod Anonymní » pon 01. zář, 2003 12:18

8O Mozna jsme jse i potkali.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 07. zář, 2003 13:43

Cvicil som aikido hore uvedenym systemom dost dlho aby som mohol povedat, ze mate pravdu. Ale netusim preco sa to takto v aikido dojo "vyucuje" ci je to preto, ze ty ktory to ucia to sami nevedia, alebo im to nikto neprezradil ? alebo sa boja mysliet ? To co ste pisali o vyuke a ludoch je fakt pravda, ale problem nie je ani tak v technikach, ktore sa v aikido ucia ale v metodike a systeme, akym sa ucia tieto techniky pouzivat. Ked pride clovek na box, alebo judo uci sa vlastne rozne podobne techniky. Preco to tam funguje a na aikide nie? Nuz domnievam sa ze preto, ze na boxe aj v jude trenujes paralelne s technikou aj jej nacasovanie - t.j. utok a cas kedy zacnes reagovat a hybat sa do techniky. Nepoznam ziadne aikido dojo / tym netvrdim, ze neexistuje / kde by sa zaoberali spravnym nacasovanim techniky. Problem je aj v ludoch ako ste si spravne vsimli - na aikide sa automaticky drzia "cudny" ludia. Co je na tom nelogickeho ked poviem ak chces mat dobry uder zhotov si makiwaru a otlkaj ju. Ak chces mat dobru techniku driluj ju kazdy den aspon hodinu atd. - kolko ludi z roznych aikido klubov sa toho drzi ? A potom preco si vsetci myslia, ze sa aikido naucia od "nejakeho Frantu z Tadekade" hlavne, ze ma 1-2 ... dan.
V karate vsetci vedia, ze ked chces mat dobru hoci jaku techniku musis ju urobit aspon 500x denne. V jude sa bezne na treningu robia 100-vky nastupov do roznych technik. V boxe sa namakaju a otlkaju ako blazni. A ten kto cvici aikido si mysli, ze sa ani nespoti a bude bojovnik ako z filmu o seagalovi :) ??? Jehhheee..

Ono existuju seminare /vacsinou v zahranici a stoji to dost peniazkov / ale informacie su na nezaplatenie. Treba si vybrat nejakeho senseia, ktory sa ucil priamo od Ueshibu. Druha vec je, ze Ueshiba to mozno vedel - mozno to aj vedel ukazat a namotat na to kopec ludi, aby sa o to zacali zaujimat, ale vyzera to tak, ze nie kazdemu zavesil na nos aj to ako sa na ten vrchol dostal. A ono je to to najpodstatnejsie pre trening.
Treba hladat logiku v celom systeme. Je tam len sa treba pozriet so zdravym rozumom a bez blbosti - ala vesmirne energie a podobne matozne predstavy.

Bavite sa o tom ci je aikido tvrde, alebo makke voci utocnikovy ? A zase to zavisi iba od nacasovania. Ak mas skvele nacasovanie tak ho do techniky "namotas" a nemusi to byt nutne tak umele ze uke do toho skace aby padal. Ak mas nacasovanie horsie "trochu" to boli teba aj jeho :)
Ak nemas ziadne nuz potom pridu na rad rozne tie navolnovacie techniky ala uder do nosa a nasledna paka, alebo vstup a blok a nasledna paka, ale to je dost destruktivne a fakt, ze s aikidom to ma spolocnu len techniku pak je zrejme jasny. Tak sa cvici kihon t.j zakladne techniky.
Je to jednoduche ak sa dve auta pohybuju rovnakou rychlostou za sebou, mozu medzi sebou mat iba 1mm medzeru a nic sa nestane. Ak vsak zadne prida, alebo predne zabrzdi a to druhe to nestihne zaregistrovat tak sa zrazia. O co horsie nacasovanie o to vacsia rana :) Je to chyba vodiaca nie auta a tak je to aj s utokom a technikou. Kde ste toto videli trenovat ? Ja napr. v boxe aj v jude a karate, ale v aikido nikdy a to som ho cvicl viacej ako 8rokov.

Cernej rytir: preto karatista - aikidak dostal na zobak, od predoslych kolegov co na neho pred tym nemali - lebo prestal trenovat nacasovanie. No on o tom ani nevedel, pretoze na karate sa v tom neprple. proste sa cvici a ty ani nevies co vsetko sa pri tom naucis.
Takze ja by som problem aikida ako takeho videl v tom, ze sa principialne, zle vyucuje /trenuje - ukazu sa techniky, tiez nie vzdy spravne a na rob si s nimi co chces to je asi tak vsetko co dostanes.

Ono su na to dva pohlady:
1. je dost mozne, ze ty Japoncici to nam europanom neprezradili cele :) a teraz sa nam za chrbtom rehocu ....
2.Alebo ich ani nenapadlo ucit nas nieco co oni sami pokladaju za samozrejme. Proste to ze ked nieco chces musis makat je asi pre niekoho prekvapenie ...

nevesajte hlavu:
Nejaky cas uz cvicim inak a zmeny su dramaticke.
Treba hlavne mysliet a skusat aj ine metodiky z inych upolovych sportov, alebo umeni. Potom sa to trochu da ... :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 09. zář, 2003 10:33

K poslednímu příspěvku:

Proč to jinde funguje a na aikidu ne? Možná proto, že na aikidu se prakticky nevyučuje útok (myslím skutečný, reálný). Místo útoku, tlačení na soupeře a nucení ho do chyb, jen obrana. Ale dřív nebo později chybu udělá každý, takže když k ní nenutím druhého, donutí mě on. A zadruhé. když se neučíš útočit, nic o útoku nevíš, jak se mu pak chceš bránit? A tréninkový kolega je na tom stejně, v podstatě taky "neútočí". Bouchání do makiwary vřele nedoporučuju, pokud nechceš mít o pár let, víc nebo míň, slušné artrózy v zápěstí. To raději do pytle nebo do lap.
Nesouhlasím, že se na aikidu drží "divní" lidi. Nakolik je výuka a idea aikida mírumilovná, tak tam chodí prostě klidnější typy. Osobně mi jsou mnohem milejší, než choleričtější a konfliktnější případi. Většina aikidistů ani nepočítá s tím, že by to zkoušela použít v praxi. Prostě je to baví. Slyšel jsem o náboru, kde sami učitelé řekli veřejnosti, že pokud to chce někdo dělat kvůli sebeobraně, že to není nejšťastnější nápad. Nevím, jestli je to pravda, ale pokud ano, klobouk dolů před jejich upřímností.
A pokud jde o pocení, na aikidu jsem se zpotil mnohem dřív a víc než teď. Po 90 minutách pádů a vstávání jsem jednou málem nedokázal dojít ani na zastávku MHD.
Onen bývalý karatista už není ani aikidista. V karate se možná "neprple", ale můj názor je ten, že ani není moc o čem. Karate jsou techniky, ale chybí mu (můj názor) principy, informace. To je, podle mě, problém všem vyhraněně tvrdých stylů. Aikido má informací docela dost, ale neumí jich využít, chybí realita. To je pro změnu zase problém vyhraněně měkých stylů. Z tohoto pohledu je asi nejlepší zlatzá střední cesta a to, co kolega hledal, našel (snad, nechci mluvit za něj) u nás. Jinak ale proti gustu...
A že si Japonci nechali to a to pro sebe, na to vezmi jed. Proč by to pouštěli ven? Co by z toho měli? Dobrý pocit? Toto filtrování informací je ostatně pro BU typické. Konkrétně v aikidu jsou dalším filterm informací "tohle si necháme pro sebe a Čecháčkům dáme jen tohle" Francouzi. Ale pokud máš už přehled a víš, jak přemýšlet, dá na hodně věcí přijít.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod micro » úte 09. zář, 2003 11:47

No s tim filtrem bych docela souhlasil.
Konkretne k aikidu - pomer mezi tim, co se uci v japonsku a co u nas se da vyjadrit i tim, co v prekladu znamena aikido, tedy pristupu k aikido a tim jak se k nemu pristupuje u nas.

Sam jsem byl svedkem toho, kdy ucitel aikida pred treninkem trenoval kopy s vyskokem a otocky a po dotazu, jestli je to soucast systemu mi rekl, ze se nemam ptat na programy vysokych stupnu.
micro
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » úte 09. zář, 2003 12:55

Černej rytíř píše: ... To je, podle mě, problém všem vyhraněně tvrdých stylů. Aikido má inf.... To je pro změnu zase problém vyhraněně měkých stylů...

Prosim te, mohl bys mne zasvetit a poucit :

- dle ceho se deli "tvrde styly" a "mekke"?
- uvest priklady "vyhranene" takovych a makovych?
- zduvodnit proc jsou takove a makove?

neni to o cem mluvis nahodou takhle proste BLBOST toho daneho ucitele nebo trenera ?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod micro » stř 10. zář, 2003 12:27

Prosim te, mohl bys mne zasvetit a poucit :

- dle ceho se deli "tvrde styly" a "mekke"?
- uvest priklady "vyhranene" takovych a makovych?
- zduvodnit proc jsou takove a makove?

neni to o cem mluvis nahodou takhle proste BLBOST toho daneho ucitele nebo trenera ?[/quote]

Ja to pochopil tak, ze (vyhranene) tvrdy styly mlatej do cihel a prerazej hlavou telegrafni sloupy a (vyhranene) mekke styly zase nejsou utocne (prvotni impuls).

Jinak treba cinske styly se (zhruba) deli na vnitrni a vnejsi a v kazdem samozrejme existuji extremy. Tot muj nazor.
micro
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » ned 21. zář, 2003 20:20

K dotazu, podle čeho dělím tvrdé a měkké styly: Jako tvrdé beru ty, které síle oponují ještě větší silou, tedy bloky, a stejně chápou i útok. Příklad - karate, shaolinské kung fu, i když se v různých stylech dají vysledovat aspoň občas i jiné myšlenky. Měkké styly jsou pro mě ty, které využívají soupeřovy energie - vnitřní čínské styly, aikido ad. Tvrdé styly jsou určitě rychlejší na naučení aspoň trochu funkčního boje, ale jak např. blokovat háky hovada, které má o 50 kilo víc, to se tam asi nedozvíš. To jen tak namátkou, co mi na tvrdých stylech nesedí. Měkké vědí, co a jak právě proto, že jsou měkké, ale bohužel až moc.
Ani jeden přístup mi z pohledu reálného boje nesedí, nic víc, nic míň.
P.S. Tahle diskuse je už příliš vážná, tak příště zase něco veselejšího. (Doporučuju přečíst si reakci na můj vzkaz mému žáku z 13.9. na fóru AVSE. Docela prdel. :lol: )
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 21. zář, 2003 20:35

Černej rytíř píše:K dotazu, podle čeho dělím tvrdé a měkké styly: Jako tvrdé beru ty, které síle oponují ještě větší silou, tedy bloky, a stejně chápou i útok. Příklad - karate, shaolinské kung fu, i když se v různých stylech dají vysledovat aspoň občas i jiné myšlenky. Měkké styly jsou pro mě ty, které využívají soupeřovy energie - vnitřní čínské styly, aikido ad. Tvrdé styly jsou určitě rychlejší na naučení aspoň trochu funkčního boje, ale jak např. blokovat háky hovada, které má o 50 kilo víc, to se tam asi nedozvíš. To jen tak namátkou, co mi na tvrdých stylech nesedí. Měkké vědí, co a jak právě proto, že jsou měkké, ale bohužel až moc.
P.S. Tahle diskuse je už příliš vážná, tak příště zase něco veselejšího. (Doporučuju přečíst si reakci na můj vzkaz mému žáku z 13.9. na fóru AVSE. Docela prdel. :lol: )

Promin, tim jak jsi odpovedel jsi ukazal, ze o cinskem kung fu nevis zhola nic. Jenom tady reprodukujes dost ubohy deleni jak je zvykem v EWTO a jejich odnozich - coz je opravdu ten nejlepsi pramen kde se o cinskem kung fu neco muzes dozvedet:-)))))))))))))))))
A to vedes nejaky zaky? Ty jsi instruktor? No nic. Ty se na to divas z pohledu "realneho boje" vid :lol: :lol: :lol: ? Ty si jdi podat ruku s Hladikem, ten taky vypravi pohadky a sam tomu veri :lol: .
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 21. zář, 2003 20:47

Děkuju!!!, bezejmenný hrdino. Za radu a za světlo, které jsi mi vnesl do života. Konečně mám jasno!!! : :) D :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » úte 23. zář, 2003 10:18

Anonymní píše:
Černej rytíř píše:K dotazu, podle čeho dělím tvrdé a měkké styly: Jako tvrdé beru ty, které síle oponují ještě větší silou, tedy bloky, a stejně chápou i útok. Příklad - karate, shaolinské kung fu, i když se v různých stylech dají vysledovat aspoň občas i jiné myšlenky. Měkké styly jsou pro mě ty, které využívají soupeřovy energie - vnitřní čínské styly, aikido ad. Tvrdé styly jsou určitě rychlejší na naučení aspoň trochu funkčního boje, ale jak např. blokovat háky hovada, které má o 50 kilo víc, to se tam asi nedozvíš. To jen tak namátkou, co mi na tvrdých stylech nesedí. Měkké vědí, co a jak právě proto, že jsou měkké, ale bohužel až moc.

Promin, tim jak jsi odpovedel jsi ukazal, ze o cinskem kung fu nevis zhola nic. Jenom tady reprodukujes dost ubohy deleni jak je zvykem v EWTO a jejich odnozich - coz je opravdu ten nejlepsi pramen kde se o cinskem kung fu neco muzes dozvedet:-)))))))))))))))))
A to vedes nejaky zaky? Ty jsi instruktor? No nic. Ty se na to divas z pohledu "realneho boje" vid :lol: :lol: :lol: ? Ty si jdi podat ruku s Hladikem, ten taky vypravi pohadky a sam tomu veri :lol: .

A zase to WT, je to dynamicky a agresivny styl boja ktoremu nestaci jedno forum :lol: :lol: :lol: :lol:
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...