jak se protahovat? jakou zvolit strategii?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

jak se protahovat? jakou zvolit strategii?

Příspěvekod josefmlady » ned 10. dub, 2005 23:49

ocenil bych skušenosti jiných jiných lidí s roztahováním, např. by mne zajímalo, jestli je podle vás možné protahovat se i za studena, jestliže to provádíte velmi, velmi zvolna, souvislost: protahování-věk, atd.

další věc, která by mne zajímala: jakou strategii byste poradili člověku, který ovládá spíše boj v postoji proti člověku ovládajícímu boj na zemi? ocenil bych konkrétni připomínky, skušenosti. předem dík.
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » pon 11. dub, 2005 1:41

za studena? myslis ako bez nejakej rozcvicky na zahriatie? pokial ja viem, tak vzdy je dobre sa pred roztahovanim trochu rozcvicit, predide sa tak moznym zraneniam

co sa tyka tej druhej otazky, tak osobne vela takych skusenosti nemam (ak teda neratam bitky na zakladnej skole :lol: ), ja osobne som 'cvicil' tkd a hapkido (hlavne tkd, od malicka heh vlastne odkedy si pamatam :lol: ), takze mne ten boj na zemi nieje az tak blizky :P ale existuje nato jednoducha diplomaticka odpoved: ak si fakt dobry, tak sa superovi dokazes prisposobit (heh treba si pozriet napr. film s Jet Lim- Fist of Legend a pochopis co myslim :lol: ) v opacnom pripade, musis prinutit supera aby bojoval podla tvojich pravidiel (najlepsie riesenie ale je sundat ho skor jak dostane prilezitost sa k tebe dostat, cize pockat na spravnu prilezitost a supnut mu tam (napr.) jedno tolyo/mavasigeri na hlavu a je po boji (samozrejme musi to pecka, aby ho minimalne vyviedla z rovnovahy :D ak to vyjde, ale stale sa drzi na nohach, tak bud pokracovat, alebo jednoducho vziat nohy na ramena, zalezi od situacie :lol: )
v kazdom pripade je ale najlepsie sa boji snazit vyhnut ;) neucime sa bu aby sme mlatili ludi na ulici, vsakze? ;)
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Toman » pon 11. dub, 2005 8:32

Strategie je jedina. Nedostat se na zem .

Zel bohu lide ze zeme to umi zpravidla dobre i ve stoje. Od doby co jsem prohral s o 20kg lehcimi souperi pokazde kdyz jsme spadli na zem. Cvicim boj na zemi take(cca. uz 1 rok). Ale pokud spadnes na zem s clovekem ktery to tam umi a ty nemas tuchy co tam vyvadet ackoliv na nohach ses borec. PROHRAJES. Mluvim z vlastni zkusenosti.

To ze nekdo tvrdi ja sem na zem nedostanu je NESMYSL. Muze se stat cokoliv a pokud upadne muze to byt konecna. Proto je dobre trenovat i ZEM. Navic je to vynikajici fyzicka pruprava.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josefmlady » pon 11. dub, 2005 12:43

Toman píše:Strategie je jedina. Nedostat se na zem .

Zel bohu lide ze zeme to umi zpravidla dobre i ve stoje. Od doby co jsem prohral s o 20kg lehcimi souperi pokazde kdyz jsme spadli na zem. Cvicim boj na zemi take(cca. uz 1 rok). Ale pokud spadnes na zem s clovekem ktery to tam umi a ty nemas tuchy co tam vyvadet ackoliv na nohach ses borec. PROHRAJES. Mluvim z vlastni zkusenosti.

To ze nekdo tvrdi ja sem na zem nedostanu je NESMYSL. Muze se stat cokoliv a pokud upadne muze to byt konecna. Proto je dobre trenovat i ZEM. Navic je to vynikajici fyzicka pruprava.

máš samo pravdu, ale otázka zněla trošku jinak: mně nezajímá co mám dělat na zemi,když už tam spadnu, ani všeobecná rozprava (viz. příspěvek nad tvým). zajímají mne konkrétní věci, jak se udržet nahoře. ideální by bylo, kdyby odepsal někdo, kdo preferuje např. thajský box a už byl v kleci proti judistovi atd.
jinak samo, že se snažím naučit zem a veškeré tvé připomínky jsou mi zcela známy. to ty ale nemůžeš vědět, takže přesto dík. jenže s nějakým judistou, co to dělá od 8 let se stejně budu snažit udržet nahoře, i když je mi jasné jak obtížné to je. a právě proto zde hledám inspiraci. dále bych ocenil vaše skušenosti s roztahováním, protahováním, relaxací a s tím spojené roztažení atd.
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod josefmlady » pon 11. dub, 2005 12:52

oprava
Naposledy upravil josefmlady dne pon 11. dub, 2005 20:49, celkově upraveno 1
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » pon 11. dub, 2005 16:00

v tejto fotrikovej v knihe je setko co chces vediet
nemusis 'horiet' aby si sa mohol rozcvicovat, v prvom rade je dolezite normalne sa rozcvicit, ponatahovat svaly atd. (ako vravim, v tej knihe mas uplne vsetko)
roztahovaniu treba ale vzdy venovat cas a roztahovat sa pomaly, takze ak nemas tych 10 minut na normalnu rozcvicku, tak nato rovno zabudni ak chces predist zraneniam
beh ja fajn, ale neni to kompletna rozcvicka, behom si akurat tak zvysis kondicku (a nicis klby :P ), vzdy sa pred roztahovanim treba poriadne rozcvicit, cize komplet telo (aj tie tebou neuznavane kmity rukami apod.)
nepotrebujes si sahat pod koleno ci si zahriaty, pri roztahovani ako som vravel nejde o to byt spoteny a rozhicovany, treba sa VZDY rozcvicit
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 11. dub, 2005 16:48

josefmlady píše:
Toman píše:Strategie je jedina. Nedostat se na zem .

máš samo pravdu, ale otázka zněla trošku jinak: mně nezajímá co mám dělat na zemi,když už tam spadnu, ani všeobecná rozprava (viz. příspěvek nad tvým). zajímají mne konkrétní věci, jak se udržet nahoře. ideální by bylo, kdyby odepsal někdo, kdo preferuje např. thajský box a už byl v kleci proti judistovi atd.
jinak samo, že se snažím naučit zem a veškeré tvé připomínky jsou mi zcela známy. to ty ale nemůžeš vědět, takže přesto dík. jenže s nějakým judistou, co to dělá od 8 let se stejně budu snažit udržet nahoře, i když je mi jasné jak obtížné to je. a právě proto zde hledám inspiraci. dále bych ocenil vaše skušenosti s roztahováním, protahováním, relaxací a s tím spojené roztažení atd.

Na to se snad ani nedá odpovědět......každý bojovník je jiný,co Ti funguje na jednoho,nebude fungovat na druhého......každý preferuje něco jiného.Neexistuje univerzální návod :wink: Jediné,co bych si dovolil poradit,je rychle převzít iniciativu střetu,nedat soupeři ani na chvilku možnost vlastní akce,nutit ho pouze reagovat na Tebou prováděné podněty-i tak,je to pouze v teoretické rovině,v praxi to vypadá úplně jinak.
Nebo naopak,nechat se pacifikovat,lákat ho,ať si dělá,co chce(ukolébat ho) a pak,když trošičku poleví,provést vlastní,zničující strategii(něco ve stylu,předstírej slabého,když jsi silný.......)
Ale jak píšu,jde pouze o teorii,na někoho to může zafungovat,na někoho ani náhodou......nejdůležitější(podle mne) je to,že v hlavě si nesmíš ani náhodou připustit možnost "prohry"....celá mysl musí být upřena pouze na vítězství.....pokud si představíš prohru,stane se to.

Konkrétněji bych třeba zkusil pár svých postřehů-pozor,nerad bych,aby se do mne někdo pustil,netvrdím,že je to obecná pravda a že se tak chovají všichni.Jen jsem měl tu čest poznat lidi,kteří tyto útoky preferují....nerad bych,aby se tím někdo cítil dotčen.

Spousta zápasníků útočí nejdříve na nohy-toho lze využít
Také,pokud se dostanou na tělo,jen vás zvednou od země a hodí(tady je dobrý,stihnout zaháknout svou nohu okolo jeho a využít jakousi protipáku.dost blbě se to popisuje,na žíněnce by se to ukázalo rychleji.V některých případech,když je člověk nerozcvičený,může dojít k natažení zádových svalů......)
Judisté rádi využívají oblečení svého soupeře a jeho pomocí vás uzemní...a na zemi uškrtí.
Setkal jsem se taky s lidmi,jejichž oblíbené zahájení bylo,že vám přišlápli nohu a v té samé chvilce přišlo i prudké strčení......málokdy se podaří neupadnout(bohužel,pokud ten,kdo tu nohu přišlápl,ji při pádu neuvolní,může dojít k velmi nepěknému poškození kotníku).

Zkusil jsem tu hodit pár technik,se kterými jsem se setkal.....ať již na ulici,nebo při sparringu v dojo.Jak se s tím vyrovnat...no,zkuste přemýšlet..... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josefmlady » pon 11. dub, 2005 20:56

není nějaká knížka ohledně strategie boje? myslím boj v kleci, ringu.
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » pon 11. dub, 2005 22:07

josefmlady píše:není nějaká knížka ohledně strategie boje? myslím boj v kleci, ringu.

? a nac ti je taka knizka??? ak to chces cvicit, tak zacni trenovat (napr. box, kickbox, ......) samotna knizka ta v podstate nic nenauci, nikdy ta neopravi....
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod josefmlady » úte 12. dub, 2005 15:00

Balerion píše:
josefmlady píše:není nějaká knížka ohledně strategie boje? myslím boj v kleci, ringu.

? a nac ti je taka knizka??? ak to chces cvicit, tak zacni trenovat (napr. box, kickbox, ......) samotna knizka ta v podstate nic nenauci, nikdy ta neopravi....

kniha slouží k inspiraci :lol: :lol:
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » úte 12. dub, 2005 15:10

josefmlady píše:
Balerion píše:

kniha slouží k inspiraci :lol: :lol:

jo taaaak :D tak v tom pripade sme sa nepochopili :P som totiz myslel, ze chces knizku namiesto treningov :lol:
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod josefmlady » stř 13. dub, 2005 12:32

ty někdy skrátka moc myslíš a málo čteš. :D
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Zpět na bojová umění a sporty obecně