josefmlady píše:Toman píše:Strategie je jedina. Nedostat se na zem .
Zel bohu lide ze zeme to umi zpravidla dobre i ve stoje. Od doby co jsem prohral s o 20kg lehcimi souperi pokazde kdyz jsme spadli na zem. Cvicim boj na zemi take(cca. uz 1 rok). Ale pokud spadnes na zem s clovekem ktery to tam umi a ty nemas tuchy co tam vyvadet ackoliv na nohach ses borec. PROHRAJES. Mluvim z vlastni zkusenosti.
To ze nekdo tvrdi ja sem na zem nedostanu je NESMYSL. Muze se stat cokoliv a pokud upadne muze to byt konecna. Proto je dobre trenovat i ZEM. Navic je to vynikajici fyzicka pruprava.
máš samo pravdu, ale otázka zněla trošku jinak: mně nezajímá co mám dělat na zemi,když už tam spadnu, ani všeobecná rozprava (viz. příspěvek nad tvým). zajímají mne konkrétní věci, jak se udržet nahoře. ideální by bylo, kdyby odepsal někdo, kdo preferuje např. thajský box a už byl v kleci proti judistovi atd.
jinak samo, že se snažím naučit zem a veškeré tvé připomínky jsou mi zcela známy. to ty ale nemůžeš vědět, takže přesto dík. jenže s nějakým judistou, co to dělá od 8 let se stejně budu snažit udržet nahoře, i když je mi jasné jak obtížné to je. a právě proto zde hledám inspiraci. dále bych ocenil vaše skušenosti s roztahováním, protahováním, relaxací a s tím spojené roztažení atd.
Na to se snad ani nedá odpovědět......každý bojovník je jiný,co Ti funguje na jednoho,nebude fungovat na druhého......každý preferuje něco jiného.Neexistuje univerzální návod

Jediné,co bych si dovolil poradit,je rychle převzít iniciativu střetu,nedat soupeři ani na chvilku možnost vlastní akce,nutit ho pouze reagovat na Tebou prováděné podněty-i tak,je to pouze v teoretické rovině,v praxi to vypadá úplně jinak.
Nebo naopak,nechat se pacifikovat,lákat ho,ať si dělá,co chce(ukolébat ho) a pak,když trošičku poleví,provést vlastní,zničující strategii(něco ve stylu,předstírej slabého,když jsi silný.......)
Ale jak píšu,jde pouze o teorii,na někoho to může zafungovat,na někoho ani náhodou......nejdůležitější(podle mne) je to,že v hlavě si nesmíš ani náhodou připustit možnost "prohry"....celá mysl musí být upřena pouze na vítězství.....pokud si představíš prohru,stane se to.
Konkrétněji bych třeba zkusil pár svých postřehů-pozor,nerad bych,aby se do mne někdo pustil,netvrdím,že je to obecná pravda a že se tak chovají všichni.Jen jsem měl tu čest poznat lidi,kteří tyto útoky preferují....nerad bych,aby se tím někdo cítil dotčen.
Spousta zápasníků útočí nejdříve na nohy-toho lze využít
Také,pokud se dostanou na tělo,jen vás zvednou od země a hodí(tady je dobrý,stihnout zaháknout svou nohu okolo jeho a využít jakousi protipáku.dost blbě se to popisuje,na žíněnce by se to ukázalo rychleji.V některých případech,když je člověk nerozcvičený,může dojít k natažení zádových svalů......)
Judisté rádi využívají oblečení svého soupeře a jeho pomocí vás uzemní...a na zemi uškrtí.
Setkal jsem se taky s lidmi,jejichž oblíbené zahájení bylo,že vám přišlápli nohu a v té samé chvilce přišlo i prudké strčení......málokdy se podaří neupadnout(bohužel,pokud ten,kdo tu nohu přišlápl,ji při pádu neuvolní,může dojít k velmi nepěknému poškození kotníku).
Zkusil jsem tu hodit pár technik,se kterými jsem se setkal.....ať již na ulici,nebo při sparringu v dojo.Jak se s tím vyrovnat...no,zkuste přemýšlet.....