To Raduz :
Meridiány samozřejmě vedou i do prstů. Přijde mi to spíš, jako "zastrašovací" věta, aby to raději lidé nezkoušeli
Příklad z praxe : hraju na kytaru a v minulosti jsem několik let hrál opravdu denně. To chce cit v prstech a ruka, kterou držíš hmatník tě prvních pár let nepřestane bolet, konečky prstů pálí jako čert. Navíc taky občas zajdu na lezeckou stěnu, kde je "masáž" prstů více než výživná.
Ano, přiznávám, že se mi zrak nepatrně zhoršil, ale spíš bych to přisuzoval svému zaměstnání programátora, nežli lezení na stěně či hraní na kytaru či jinému otužování prstů.
Někdo hodně fundovaný v trad. čín. medicíně by ti možná odpověděl, že to možné je. Ale každý bod vyžaduje nějaký způsob masáže, větší nebo menší sílu. Pravděpodobnost, že by jsi se ti poškodil zrak, je stejná, jako kdyby jsi chůzí na boso (v létě k vodě) zastavil srdeční činnost. Dovedu si ovšem představit, že šlápneš nešťastně na kamínek a zamotá se ti kupříkladu hlava. Pak by TČM možná odhalila, že jsi zcela náhodně trefil některý bod. O tom, že tyto body existují se přeci lze (snadno) přesvědčit.
Sob