Moj nazor

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Příspěvekod Angus » stř 13. dub, 2005 15:48

Balerion píše:viz. knihu od fotrika: http://mujweb.cz/www/abc.taekwondo/
"Vznik taekwondo může být datovaný do období vlády dynastie Kogurjo, založené v roce 37 př. n. l. Toto tvrzení dokazují nástěnné malby, objevené v ruinách královských hrobek z období Kogurjo, které zobrazují scény praktikování taekwondo.

Raději by měl autor uvádět, že tkd navazuje na 2000 let stará bojová uměmí, tkd opravdu není 2000 let staré. V literatuře bývá tento fakt přesně popsán, tj. založení v roce 1955 :!: a jeho návaznost na původní tradiční korejské styly.
:idea:
To bych mohl tvrdit něco o tisícileté historii shotokanu, vždyť také navazuje na staré školy karate :lol: :roll: :lol:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Balerion » stř 13. dub, 2005 17:23

Angus píše:
Balerion píše:viz. knihu od fotrika: http://mujweb.cz/www/abc.taekwondo/
"Vznik taekwondo může být datovaný do období vlády dynastie Kogurjo, založené v roce 37 př. n. l. Toto tvrzení dokazují nástěnné malby, objevené v ruinách královských hrobek z období Kogurjo, které zobrazují scény praktikování taekwondo.

Raději by měl autor uvádět, že tkd navazuje na 2000 let stará bojová uměmí, tkd opravdu není 2000 let staré. V literatuře bývá tento fakt přesně popsán, tj. založení v roce 1955 :!: a jeho návaznost na původní tradiční korejské styly.
:idea:
To bych mohl tvrdit něco o tisícileté historii shotokanu, vždyť také navazuje na staré školy karate :lol: :roll: :lol:

ja tu nebudem nikoho presviedcat o veciach, ktore su uplne jasne a chytat sa za slovicka
tkd ma 2000 rocnu historiu, to ze prechadzalo pocas tych rokov roznymi zmenami a upravami (od zmeny nazvu, po upravu technik) a celkovou modernizaciou, je proste holy fakt :wink:
sam pises, ze tkd navazuje na taek kyon apod., ale to z neho nerobi novy styl ;) na zaciatku 20teho storocia boli bu v koreji zakazane (ako sa mozes v knihe docitat) a po ukonceni tejto nadvlady sa tkd opat zacalo cvicit, ale stale ide o jeden a ten isty styl ;)
ak budes niekedy v blave, tak sa mozes zastavit na treningu a hodit o tom s fotrikom rec, urcite ti to vysvetli lepsie jak ja ;)

btw v roku 55 vznikla akurat organizacia itf, ale nevznikla len tak z nicoho ;) vznikla len organizacia, ale samotny styl existol uz davno predtym ;)
Naposledy upravil Balerion dne stř 13. dub, 2005 17:28, celkově upraveno 1
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Mirimon » stř 13. dub, 2005 17:25

Tak jsem si to tu přočet a stojím za Balerionem, protože jako on cvičím WTF, Hapkido a tu knihu co prý napsal jeho otec mám za "bibli". S tou etikou bych to nebral tak doslova, znám hodně těch co přísahy, sliby nedodržují. Pokud si myslíte že taekwondo je jen sport tak se mýlíte, WTF je u nás spíše bráno jako sport, ale techniky jsou plně využitelné, vždyť Taek Kyon a Subak (základy taekwondo) trénovali korejci na obranu proti mongolským nájezdníkům a japonským pirátům (osobně: japonce nesnáším, protože okupovali Koreu). Pravdou ovšem je že je třeba trochu dýl trénovat aby se dalo skvěle bránit - základní trénink trvá min. 3 roky. A ještě jedna věc NOBODY - i když bych nikdy japonské BU netrénoval, zastanu se karate, je pravda že když ho někdo bude trénovat tak někdo jen tak nedostane a pak už ani nemusí dojít k boji na zemi, ale to ti je asi jedno. Poradím ti ještě jednu věc - ať už trénuješ cokoli, to pravé začíná až se získáním 1.DANU, takže posuzovat styl po roce cvičení není to pravé ořechové. Za rok se toho člověk moc nenaučí!!!!
Jinak všem nadšencům pravého BU přejí mnoho úspěchu při cvičení a také to aby techniky nemuseli nikdy na ulici použít.
Mirimon
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 13. dub, 2005 17:34

odkdy je Karate japonske bojove umeni :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Balerion » stř 13. dub, 2005 17:57

takze nasiel som stranku s historiou tkd, ktora len potvrdzuje co som pisal
http://www.satkd-wtf.sk/o%20taekwondo/historia/1.3.htm

ako sa tam mozete docitat, je to len o novodobej historii tkd (povsimnite si slovo 'novodoby' ;) ), pise sa tam tiez, ze na zaciatku 20teho storocia (do roku 45) bola korea okupovana japonskom, cize sa ziadne bu nevyucovalo, po oslobodeni korei sa ludia vratili k taek kyon/subaku a v roku 45 vznikla aj prva skola v 'novodobej' historii tkd... dalej vzniklo mnozstvo roznych skol, ktore kladli doraz na odlisne aspekty taek kyon/subak, a tym padom si dali aj rozdielne nazvy
...
neskor vsetky tieto skoly spojili a vzniklo dnesne taekwondo ;) cize ako mozte vidiet, taekwondo je stale ten isty styl ako pred 2000 rokmi, ktory presiel roznymi zmenami (od uplneho pozastavanie pocas japonskej nadvlady, cez rozdelenie na rozne skoly az po znovu spojenie tychto skol)

este niekto sa chce dohadovat o historickych faktoch? :wink:
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 13. dub, 2005 18:20

neuveritelnym sposobom si vyvratil vsetky pochybnosti ... si fakt dobry je vidno ze mas 1.dan.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Balerion » stř 13. dub, 2005 18:56

vandrak píše:neuveritelnym sposobom si vyvratil vsetky pochybnosti ... si fakt dobry je vidno ze mas 1.dan.

heh vandrak, ja mam taky pocit, ze bud necitas co pisem, alebo si pod parou :lol: co ma preboha nejaky technicky stupen spolocny s historiou? 8O :lol:
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Mirimon » stř 13. dub, 2005 18:57

Karatista - je pravda že karate má základy v čínských BU, ale do své podoby se zformovalo na území Japonska. Navíc korejci mají svou verzi karate nazvanou Tang Soo Do, a v číně se necvičí.
vandrak - koho tím myslíš?
Naposledy upravil Mirimon dne stř 13. dub, 2005 18:59, celkově upraveno 1
Mirimon
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Balerion » stř 13. dub, 2005 18:58

ukropcany píše:Kedysi som sa v škole učil, že nás ruskí bratia oslobodili od imperialistických živlov... knižky je treba čítač, ale nemať z nich (a ich obsahu) modlu, pretože človek nikdy nevie, čo nevie... :wink:

myslim, ze mirimon to myslel obrazne :P len ako prirovnanie :P rovnako ak aj v casopise score (uz je to nejaky ten rok dozadu) bolo napisane, nieco v tom zmysle, ze je to bible pro vsechny hrace (alebo nieco take, uz si to poriadne nepamatam :P )
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Mirimon » stř 13. dub, 2005 19:02

Balerion píše:myslim, ze mirimon to myslel obrazne :P len ako prirovnanie

Přesně tak jsem to s tou knihou myslel.
Mirimon
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod raduz » stř 13. dub, 2005 19:14

vsetci cvicte taekwondo, potom Vas nikdo nedostane na zem, nikto sa k Vam nepriblizi a budete neporazitelni :idea: 8O :D :lol: :lol: :lol:

A este> staci jedno mawashi geri a je po boji. Suhlasim, ale to musi byt oblukovy kop na hlavu z Thai boxu [ktory Ti utrhne hlavu :evil: ] a nie ta otukavacka nartom. A este zabudni na to ze ak Ta napadnu naraz 3 ludia, ze si ich vsetkych z tkd udrzis stale od tela.... vtedy rychlo utekaj.. :wink:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Balerion » stř 13. dub, 2005 19:26

"vsetci cvicte taekwondo, potom Vas nikdo nedostane na zem, nikto sa k Vam nepriblizi a budete neporazitelni"
-toto tu nikto nidky nepovedal ;) to je absolutna hovadina ;) tkd som uviedol len ako priklad, debata tu totiz zacala okolo karate... a tkd a karate su podobne, no a kedze s karate skusenosti nemam, tak som logicky spomenul tkd ;)

"A este> staci jedno mawashi geri a je po boji. Suhlasim, ale to musi byt oblukovy kop na hlavu z Thai boxu [ktory Ti utrhne hlavu :evil: ] a nie ta otukavacka nartom. A este zabudni na to ze ak Ta napadnu naraz 3 ludia, ze si ich vsetkych z tkd udrzis stale od tela.... vtedy rychlo utekaj.."
-ak volas tolyo (s tkd) alebo mavashigeri (s karate) (opat budem hovorit o tolyo s tkd, lebo s nim mam skusenosti ;) ) otukavacka, tak nemas ponatia o com hovoris :lol: dojdi na trening tkd, a nechaj niekoho nech ti supne jedno tolyo na hlavu (ne nejaky zaciatocnik samozrejme) a uvidime co budes hovorit potom :lol: take dobre tolyo na hlave dokaze porobit divy a (opat hovorim o tkd a s treningov, ktore som zazil ja ;) ) neverim, jednoducho neverim, ze keby si chytil tolyo napr. od fotrika tak by si ostal stat na nohach (v lepsom pripade, v horsom si viem docela zivo predstavit prichod sanitky :lol: pamatam si na zazitky co mi fotrik spominal a videa napr. zo sutazi a to maju na sebe chranice :P )... samozrejme ak nemas nejake 2 metre, to by sa mu tazko kopalo na hlavu :lol:

to s tymi 3omi ludmi bol len logicky priklad, cista teoria, nikdy som nepovedal, ze to tak dopadne :lol: ja osobne by som radsej vzal nohy na ramena, behat totiz vim pomerne rychlo :lol:
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 13. dub, 2005 20:17

Zdravim vas Pucmaz a Mirimor,

neviem odkial mate tie info, ze som cvicil nieco len rok. Karate som cvicil cca 8 rokov 3 - 4 krat do tyzdna po 1,5 - 2 hodiny. MMA sa trenujem cca 5krat do tyzdna po 1,5 - 2 hodiny a nedovolim si tvrdit, ze je to dostatocny cas na to aby som uz bol co i len dobrym bojovnikom. Kolko reakci mas nacvicenych na jednotlive zakladne techniky????? Ako dlho sa venujes taktike a psychologii boja??????? A co ostatne nemenej dolezite veci, HAA???? Toto su otazky aj pre vas ostatnych, prosim piste zaujima ma vas nazor na to, a tiez bych rad vediet konkretne ako prebieha vasa vyucba BS a BU. Aspon by sa tu mohla na tuto temu rozvinut podla mna celkom zaujimava tema, nemyslite??
Je to tvoj nazor, ze 2 roky stacia na to ziskat cierny pas a naucit sa veci ktore s tym suvisia. Ja osobne si myslim, ze za tak kratky cas clovek nech cvici ako chce sa nenauci dobre vsetky techniky a ostatne veci ktore s takymto technickym stupnom suvisia. Pas mozno v dnesnej dobe ziskat aj skor ale to uz nema nic spolocne s BU, ale s biznisom.
Co vy ostatny na to? Co si myslite o tom ziskat za dva roky 1 majstrovsky stupen?? Napiste tu svoje nazory. Velmi rad si ich precitam.
Este jedna vec ktosi sa tu o mne vyjadril v tom zmysle, ze ludia a tiez ja ktory cvicia MMA su bitkary!!! To vobec nieje pravda. Vzdy zalezi na konkretnom jedincovi ci to co sa nauci bude zneuzivat a ublizovat alebo nie. Ja osobne sa venujem MMA preto, ze som mal moznost na sebe samom si overit, ze je to fakt ucinne a v dost kratkom case. Prosim nemusite ostatny suhlasit, ved kazdemu moze vyhovovat cosi ine. No nikdy som netvrdil a ani netvrdim, ze MMA je neporazitelny styl a je to to najlepsie co moze byt. To teda nie, ja len tvrdim, ze mne osobne to zatial zo vsetkeho co som skusil najviac vyhovuje a mam to overene. Okrem toho BS a BU sa venujem preto, ze sa chcem v pripade nutnej sebeobrany a nutnej obrany vediet ucinne branit a nie preto aby som mohol niekomu ublizovat. Skor sa snazim vyhybat nasiliu, no v zivote sa vyskytnu aj situacie kedy sa inak neda a clovek je nuteny aj k boju. Nie som poulicny rvac a ani ma nieco take nelaka, ved omnoho lepsie je predchadzat nasiliu a to je myslim si aj jedna z veci v BU.
MMA je podla mojho nazoru komplexne, ved je tam okrem ineho (boj na zemi, v postoji, kratka, stredna, dlha vzdialenost, udery, kopy, paky, skrtenia, kolena, lakte,utoky na vsetky casti ludskeho tela, ...).

Co u teba znamena vediet japonsky? Par slovicok vedeli, ale inak nic moc. Ked si cudzinec dokaze ziskat ich doveru tak potom je to uz cosi ine. To ano potom su otvoreny v tom s tebou suhlasim, no nieco take nedosiahnes ak len raz dva krat za rok niekam vycestujes za ucelom ucit sa. Co si myslis nemali snahu sa ucit ved sa tim zivia a su v europe znamy a maju aj velke a zname skoly vo viacerych mestach (Rakusko, Madarsko,Polsko, a pod.).

P.S.: Ucelom tohoto prispevku nie je niekoho osocovat ani urazat ci znehodnocovat ine systemy boja (BS a BU). Prezentujem tu len svoj osobny nazor s ktorym viacery asi moc nebudete suhlasit, ved ja netvrdim, ze som najmudrejsi a najlepsi cvicenec BS a BU, ved kto som ja???

Ja som len NOBODY.

S pozdravom NOBODY
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 13. dub, 2005 20:45

1.Dan za 2 roky????Mno,pokud trénuju 5-7x týdně po 3-4 hodinách pod dobrým vedením,proč ne???!!!!!!Není důležitý čas strávený na tréninku,důležité je,co si z něj odneseš :wink:
Znám lidičky,kteří mají talent,"duši" techniky rozpoznají okamžitě(a uznejte sami,když člověk techniku pochopí,její naučení již není tak obtížné----a na její zažití a přechod do podvědomí je DRIL).Záleží pouze na každém z nás,jak kdo trénuje......

Co se týče toho rasismu,myslím,že lidi jsou všude stejný.Můžeš narazit na naprostého blba,a naopak na lidi,kteří Tě přijmou jako vlastního....stejně,jako tady.Samozřejmě,také hodně záleží na tom,jak se chováš Ty sám k nim :wink: Nic víc bych v tom nehledal......nějaké mýtyzování si Japonců(jasně,nebyl jsem tam,ale pár Japonců jsem již potkal.....)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » stř 13. dub, 2005 20:46

OK, to si naozaj netvrdil, {ospravedlnujem sa, reagujem na to, ze si kopmi urcite urzis distanc}ale aj Ty sa mozes dostat na zem a aj kazdy taekwondista, ci karatista. S karatistami to mam aj odskusane, adepta taekwondo vo svojom okoli nemam.
urcite sa da clovek mawashi "zlozit", ale je to dost pomala technika {uz sa to tu raz riesilo z Playerom} . Urcite Ta skor nacnem lowkickom, ako kopat na hlavu. Ine je to ked je super nacaty.
Aj ked to taekwondisti kopu dost rychlo, da as to v pohode kryt.
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 13. dub, 2005 20:58

Mirimon píše:Karatista - je pravda že karate má základy v čínských BU, ale do své podoby se zformovalo na území Japonska. Navíc korejci mají svou verzi karate nazvanou Tang Soo Do, a v číně se necvičí.
vandrak - koho tím myslíš?

Pravda je ze karate bojove umeni pochazejici z ostrova OKINAWA.... Coz byl (relativne) samostatny stat se svym jazykem a kulturou az do roku 1609 kdy tam prijeli na soudruzskou navstevu Japonci a zustali tam. Pote to byl protektorat tusim ze do reformy Meiji 1868.
Okinawane tedy nejsou Japonci a tva nechut ke Karate vychazi pouze z neznalostifaktu (i kdyz mezi okupujicimi vojaky byli jiste i Okinawane kteri s "ohromnou" radosti narukovali do armady).
Tang soo do je Shotokan ryu po korejsky - mam jejich kata v mpg. TSD je BU jez tam dovezli Japonci v dobe okupace.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 13. dub, 2005 21:36

napisal si aspon jeden prispevok v ktorm si nespomenul fotrika ?
kolko mas rokov 14?

tkd je divne b.u. poznam zopar ludi co sa tomu venuje a nic moc. Kopu do tych drievok a tvaria sa ake to je tazke to prekopnut a pritom je to uplne makke drevo - zlomis to aj uderom jedneho prsta na ruke oni do toho kopu. Si pamatam ako raz zabudli na budo gala pred dvoma rokmi pozbierat ten material a sme s kamosom tam zbehli a vyskusali to. Poviem vam ludkovia vacsiu srandu som nezazil. To by prerazilo aj 10rocne dievca. Hamba ako svina. O rok to poctivo pozbierali hehehe do posledneho kuska ;)
inak ked nepoznas to ptf si nejaky divny lebo v tej organizacii ze vraj cvicia najvacsi drsnaci co vobec cvicia tkd v BA, ze sa ich vsetci boja. Nikto si nedovoli do nich a ich trener ma 10dan ....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 13. dub, 2005 21:42

ukropcany píše:1. dan sa možno volá "majstrovský stupeň", ale určite neznamená majstrovstvo (=dokonalé zvládnutie). Keď počujem o "majstrovi", tak za majstra ho považujem až vtedy, keď ho uvidím niečo cvičiť... a väčšinou sú presvedčiví tak od 6. danu vyššie... mýlim sa?

Já bych to tak obecně neřekl.....i někteří 1.Dani jsou šikovní.Určitě to neznamená dokonalé zvládnutí,ale šikovní jsou.
Za mistra považuji člověka,který na to má nejen technicky,ale i duševně... :wink:

Mno a pak jsou tu takové ty typy s " 10.Danem".........tady bych dal "grcací smajlík"

Vandrák - Toho otce bych mu nevyčítal,jeho Tata je určitě šikovnej,lidi tady ho berou.....
Mimochodem,o nějaké "ptf" organizaci jsem taky nikdy neslyšel.....

A co se týče těch desek,myslím,že to není jen problém cvičenců taekwonda :wink:A nemyslím,že je to divné BU,prostě styl,který někoho baví,věnuje se mu...... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 13. dub, 2005 22:01

to ze si nepocul, alebo nevidel neznamena ze nie je.
http://www.ptftaekwondo.sk/ no dobre tak ich majster nema 10.dan som to prehnal ma 9.dan. Ale sa vseobecne vie ze to su najvacsi tvrdaci. Ze ho jeho fotrik nepozna je divne nee ked ma 9.dan v taekwondo a niekto z toho isteho mesta o nom nic nevie. Co to je za bojove umenie potom. To je nejake divne. To ten dan kupil v ikea albo co? Ja si neviem predstavit ze by som nevedel o niekom kto ma 9.dan v karate ktoremu sa viacej menej stale venujem a zije este aj v tom istom meste ako ja. Toto jasne naznacuje o com je cele tkd... prerazaju balzove drievka a hraju sa na majstrov.
Zajtra zavolam kamosovi co trenujeme spolu karate a zalozime organizaciu CTF hehe a kazdeho tkd majstra posleme na CT ;) a dam si 9 alebo rovno 10.dan co je toto za zvrhlost.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 13. dub, 2005 22:29

ukropcany píše:4jendis - yoyo, jasné že sú... ja len že určite nie je možné čakať od chalana s 1. danom veci, ktoré robí správny "čínsky deduško"...

Jasný,souhlas...... :wink: :lol: :lol: :lol:

Vandrák - To jsem ale neřekl.....díky za odkaz,mrknu se.A za ty lidi přece nemůže styl,ne??!!!Myslím,že exoty najdeš všude.....a taky najdeš poctivé dříče,kteří makaj a jsou tělem a duší oddaní svému stylu.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...