practice píše:porozumnel jsem sve mysli, objevil jsem Heart sutru, rozumim Hsin Hsin mingu, Tao Te Ting a ja nevim cemu jeste, pac ty veci fakt nectu

dobrou knihu poznas podle toho, ze ji nemusis cist: pr: Tao te ting: kdyz to ctes a nerozumis tomu, nema smysl to cist
a kdyz to ctes a rozumis tomu, nema to smysl, pac uz to vsechno vis
takze opravdu nema cenu neco cist, to same je s poslouchanim druhych
navic kdyz neco ctes a prijmes to (ze to treba napsal Dogen a ten to musi vedet), nerozumis tomu, jen tomu veris, veris, ze to tak je; k cemu je vira v neco? a kdyz to vis (na zaklade sve zkusenosti), nemusis tomu verit
pr: Dogen by ti rekl, ze kdyz skocis z 55. patra dolu na beton, tak se ti nic nestane
budes tomu verit? asi tezko, protoze uz jsi v zivote spadnul z mnohem mensi vysky a zranil se (=mas svou zkusenost)
muj oblibeny priklad je laska: dokud ji neprozijes (asi budes muset vickrat

), nerozumis tomu
az tomu budes rozumnet a uslysis 5 letyho kluka, jak prednasi o lasce, zasmejes se a reknes mu, ze si tu lasku bude muset prozit
co znamena hledat sam?

ber to vsechno jako hadanku, kterou chces vyresit
jasne, neposlouchej me, jen proboha neposlouchej ani ostatni
(ale pokud se nebudes ridit moji radou => nebudes me poslouchat
a pokud me poslechnes, prestanes me poslouchat taky

)
never mi, to co rikam, nemusi byt pravda, jdi a zkus jestli kecam
zivot je neco jako D&D hra

(tenhle typ her je delanej podle skutecnyho zivota)
cim vic zkusenosti mas, tim jsi na vyssim levelu, tim jsi nabusenejsi

jdi a vyzkousej vse, co muzes
az budu mit cas prijit na net, tak se do toho pustime, zatim se mej
jen mala poznamka - co to je verit tomu, co napsal Dogen?
kdyz jsem objevil knizku, ktera shrnovala Dogenovo uceni a praxi, zkusil jsem tak cvicit - zkusil jsem prestat hledat osviceni, proste jsem se jen soustredil na pozici, veril jsem tomu, ze to cviceni samo je cilem, ze uz dal neni co dosahnout
takze vira ve slovo se promenila v cin, v praxi, ktera se zase odrazila v mem kazdodennim zivote / protoze muzu porovnavat svou realnou zkusenost PRED ctenim Dogena a pote, co pravidelne cvicim zazen bez cile, muzu porovnavat dve skutecne zkusenosti vlastniho zivota
ta prvni byla -zmatek, romanticka vira v umeni, hledani lasky, hledani filozofie, hledani moudrosti ve filozofii samotne, spousta myslenek, idealu, zmatku, bolesti, frutrace...
ta druha zkusenost je mnohem vic klidu, radosti z obycejnych veci / copak me do 25 let nekdy napadlo jen tak koukat do listi do koruny stromu? nevidel bych v tom tehdy zadny smysl, leda by me to zajimalo jako z hlediska vytvarneho umeni, cim dal vic si uvedomuju, ze moje obycejna kazdodenni zkusenost je to nejcennejsi co mam - a cim dal vic me zajima, jak harmonicky zit s druhymi lidmi, jak s nimi najit spolecnou rec - zatimco do 25 let jsem byl naprosto a jasne oddelen svymi myslenkami od sveta druhych, dnes nachazim spolecny jmenovatel v tom, co jako bytosti vsichni sdilime, co nam dava pocit stesti, radost ze zivota - napriklad moje pritelkyne neni typicka intelektualka, kdyz mi bylo 25 tak bych s ni nechodil - nemohl bych s ni rozebirat intelektualni veci, umeni - dnes na ni objevuju moudrost a krasny veci v tech nejobycejnejsich projevech - a to me dnes zajima
takze takhle vidis, ze Dogen muze hodne konkretne ovlivnit zkusenost cloveka
tak a jdu pozde na rande a o tom to je - bejt normalni a normalne stihat kazdodenni ukoly / ale jeste to stihnu