Kendo x Iaido

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod raduz » pát 01. črc, 2005 12:22

Picard: len dufam ze maj aj nejaky rychly reset (keby sa nasral) ... :evil:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 01. črc, 2005 22:51

Hele tak ten robot neni vubec spatnej

tady je video

http://mnm.snu.ac.kr/musa.files/모음.asf

Neni to uplne perfektni, ale hejbe se teda o dost lip nez bych byl cekal
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 02. črc, 2005 6:40

Picard píše:Hele tak ten robot neni vubec spatnej

tady je video

http://mnm.snu.ac.kr/musa.files/모음.asf

Neni to uplne perfektni, ale hejbe se teda o dost lip nez bych byl cekal

Muhehehehehe... lol, megalol, gigalol :D :D :D :lol: :lol: :lol:

IMHO se hejbe líp než jeho partner, chvíli mi trvalo, než jsem je rozeznal ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » sob 02. črc, 2005 11:44

patrik píše:IMHO se hejbe líp než jeho partner

jj :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

...

Příspěvekod Devetery » ned 21. srp, 2005 15:33

čau, sice jsem se to už snažila nadhodit na návrzích pro stránky, ale nechce nějaký nadšený a zkušený "bokenomilce" nafotit Kenjutsu a Iaido katy? no tak... digitální foťák už má přece skoro každý... samozřejmě by bylo fajn to i zveřejnit... minimálně mi to poslat na mail... z určitých zdravotních (dýchacích) důvodů nebudu totiž moct chodit nějakou dobu na tréninky a nechci to jen tak hodit za hlavu - to by mě zabilo... prosím
Devetery
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Devetery » pon 22. srp, 2005 15:08

jo a než mě zase někdo zdrbe: JÁ VÍM, ®E SE BEZ UČITELE NIC NENAUČÍM, přesto trvám na své žádosti, mám své důvody:)
Devetery
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Picard » pon 22. srp, 2005 15:22

taky trvam na svem - neztracej cas, je to k nicemu :) Ucitel treba na Iaido urcite dokaze prizpusobit cviceni tvemu zdravotnimu stavu. Pokud to myslis vazne tak to aspon zkusis.

BTW zkus svuj dotaz davat do jednoho threadu a prestat spamovat ostatni.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Devetery » pon 22. srp, 2005 15:44

myslím, že ostatní nespamuju vzhledem k tomu, že můj dotaz respektive žádost směřuje k danému tématu

BTW.: myslíš, že jsem to nezkoušela?
Devetery
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod mikeone » úte 23. srp, 2005 6:20

Devetery píše:myslím, že ostatní nespamuju vzhledem k tomu, že můj dotaz respektive žádost směřuje k danému tématu

BTW.: myslíš, že jsem to nezkoušela?

U koho, kde ? Zajima me nazor na vsechny nase trenery, urcite se nebudou zlobit, kdyz primo jmenujes, to je celkem cestne IMHO, muzes mit samozrejme svuj nazor na kohokoli...
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » sob 24. zář, 2005 11:42

Koho by zajímalo Kendó, tak asi to nejlepší co bude v ČR k vidění bude na 14. Pražském poháru Kendó Tórua Gigy - http://www.prague-kendo-cup.euweb.cz Je u toho i dvoudenní seminář Kendó pod vedením několika japonských senseiů, jukněte do "bude", tam jsou detaily. Kdo se budete chtít přijít podívat, nebo si to zkusit, tak budete vítáni.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 14. úno, 2006 19:00

Takovy hezky monstr keiko :-]

http://www.nishinippon.co.jp/jigyou/kg/ ... /24/c.html

Sou tam i nejaky videa

(ano, jsou to vsechno zensky 8) )

T.
Naposledy upravil Picard dne úte 14. úno, 2006 19:31, celkově upraveno 1
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 14. úno, 2006 19:24

No a kdyz uz jsme u toho :]

http://www.star-kumdo.co.kr/movies/kim.asx

Je to teda korejsky, tak pro tu mensinu z vas, ktere korejsky neumi, tak tady je nejaky shrnuti

Brief Synopsis

Mr. Kim(30 years old and 2nd dan) lost his arms while
working at factory. He started Kendo because every
telling him that it is impossible. It is the
challange of his life time after he lost his arm. Mr.
Lee(sensei, 33) has started teaching him Kendo, Jodan
style and since then Mr. Kim now working as assistance
Kendo teacher.

He is practicing for regional kendo taikai. Last
year, he lost shiai because he was touched his shinai
during shiai.(must be illegal). This year, he has to
practice harder since he is using one hand and after
continuous shiai, his hands get really tired. So
sensei and mr. Kim come out with new strategy. I
cannot really tell you conclusion though..
All I can say is "KOTE"...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 15. úno, 2006 8:05

Picard píše:No a kdyz uz jsme u toho :]

http://www.star-kumdo.co.kr/movies/kim.asx

Je to teda korejsky, tak pro tu mensinu z vas, ktere korejsky neumi, tak tady je nejaky shrnuti

Brief Synopsis

Mr. Kim(30 years old and 2nd dan) lost his arms while
working at factory. He started Kendo because every
telling him that it is impossible
. (...)

Borec. Hustej... hučku dolů.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 15. úno, 2006 10:15

No on tu synopsi, psal nekdo, kdo anglicky moc neumi, veskutecnosti neprisel o obe paze (jak by zacatek naznacoval lost his arms while
working at factory.
) ale "pouze" levou ruku (Coz teda neznamena, ze by to nebyl hodne velkej borec :] )

Je to zhruba o tomhle

Zacal delat Kendo, jeho sensei ho naucil "jednorucni dzodan styl" a poslal ho na nejaky turnaj. Tam byl vyrazen ve jednom zapasu protoze dostal druhe napomenuti, za to, ze uchopil/dotkl se "cepele" sveho sinaje. Prestoze to bylo protezou, regule je regule a tak dostal druhe napomenuti (uz mel jedno od predtim) a souper diky tomu bod, cimz vyhral. No a ten dokument je o tom, jak maka a bejci a pripravuje se na dalsi rocnik toho turnaje.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 15. úno, 2006 10:20

IMHO je vhodné říct, že ten džódan je opačnej a celý držení meče, takže ten člověk musel přizpůsobit svou techniku nějakýmu fyzickýmu limitu...

U nás chce každej druhej levák měnit střeh a držení, protože za limit považuje už jen to, že píše a kope do balonu levačkou ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 15. úno, 2006 12:28

patrik píše:IMHO je vhodné říct, že ten džódan je opačnej a celý držení meče, takže ten člověk musel přizpůsobit svou techniku nějakýmu fyzickýmu limitu...

U nás chce každej druhej levák měnit střeh a držení, protože za limit považuje už jen to, že píše a kope do balonu levačkou ;)

Patrik

On musel, každý druhý levák memusí v tom je ten rozdíl. :lol: Je sice pravda, že každý cvičenec BÚ má procvičovat obě strany, ale pokud tě dostanu v souboji pod pořádný tlak tak vždy podvědomě zvolíš tu stranu, která je pro tebe dominantní. Proto logicky chce levák cvičit hlavně svoji stranu a své držení, potom opačné. Za limit to považuji, protože ať pravou ruku rozvíjím jak chci, vždy je a bude za levou pozadu.
Navíc nejde jen o ruce, ale taky o práci mozkových hemisfér. Pravák má dominantní levou u leváka je to naopak. Takže zvlášť u dětí pokud při tréninku nebudeš respektovat jejich levorukost, tak jim zaděláváš na solidní bordel v mozkové činnosti.
Už minulosti tady byl zvyk leváky přeučovat na psaní pravou. Později se přišlo na to, že to bylo to nejhorší co mohly dítěti udělat. Vždy to skončilo poruchou učení, intelektu atd. (bohužel nevratnou). Proto je důležité, aby se leváci nejdříve všechny techniky učili na levou a potom na pravou. Pokud mi nevěříte, tak si prostudujte odbornou pedagogickou literaturu, zaměřenou na tuto problematiku. Vzhledem k tomu, že pár z vás jsou i trenéři, tak by jste mohli rozvíjet své znalosti i mimo oblast daného umění.
Nechci tady rozjíždět debatu praváci x leváci, ale jen pro zajímavost. Nejutlačovanější menšina v ČR nejsou romové a jiní podobní, ale leváci. :D.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 15. úno, 2006 13:07

RBR

On nemusel. Mohl si stěžovat, že nemá levou ruku, a tak nemůže cvičit kendó.

btw v topicu o šermu jsem Ti vysvětloval, že fakt, že je levá ruka / noha vzadu neznamená, že používáš jen jí... možná Ti to uniklo, možná si to nepochopil. V kendó-kendžucu, i když stojíš v pravém postoji... nezenamená to, že nepoužíváš levou stranu. NAOPAK. Seká se levou rukou, levá noha musí být aktivní, stejně jako pravá... opakuji se. Projdi si ten topic o šermu.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 15. úno, 2006 13:15

jj leva i prava ruka (leva i prava cast tela) delaji v podstate uplne to samy, aspon teda v Kendo pri zakladnich postojich a secich. A jsou zatezovany stejne.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 15. úno, 2006 13:20

Picard píše:jj leva i prava ruka (leva i prava cast tela) delaji v podstate uplne to samy, aspon teda v Kendo.

I v iai se zapojují obě... (sajabiki). Bez levé meč ani nevytáhneš. Prostě nikdo nikoho nic nepřeučuje. Která je vpředu by nemělo mít vlvi na to, jestli si pravák nebo levák.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Peta » stř 15. úno, 2006 13:43

RBR píše:Navíc nejde jen o ruce, ale taky o práci mozkových hemisfér. Pravák má dominantní levou u leváka je to naopak. Takže zvlášť u dětí pokud při tréninku nebudeš respektovat jejich levorukost, tak jim zaděláváš na solidní bordel v mozkové činnosti.
Už minulosti tady byl zvyk leváky přeučovat na psaní pravou. Později se přišlo na to, že to bylo to nejhorší co mohly dítěti udělat. Vždy to skončilo poruchou učení, intelektu atd. (bohužel nevratnou). Proto je důležité, aby se leváci nejdříve všechny techniky učili na levou a potom na pravou. Pokud mi nevěříte, tak si prostudujte odbornou pedagogickou literaturu, zaměřenou na tuto problematiku. Vzhledem k tomu, že pár z vás jsou i trenéři, tak by jste mohli rozvíjet své znalosti i mimo oblast daného umění.
Nechci tady rozjíždět debatu praváci x leváci, ale jen pro zajímavost. Nejutlačovanější menšina v ČR nejsou romové a jiní podobní, ale leváci. :D.

Předem se omlouvám za OT, ale nedá mi to, protože se problematikou asymetrie (především mozku) zabývám. Není pravda, že pravák má dominantní levou hemisféru a naopak. Hemisféry jsou u většiny populace různě specializované, ale to ještě neznamená převahu jedné nad druhou, ani co se týče motorických funkcí. Proto může i člověk, který píše levou rukou, vykonávat jiné činnosti (držení příboru, hokejky, zbraně apod.) lépe v pravorukém uspořádání. Psaní je úzce spojené se schopností řeči, proto má na vznik pravorukosti/levorukosti při psaní vliv poloha řečového centra v mozku, přesto ani tady není pravidlem, že se psaní a řeč nacházejí ve stejné hemisféře. Názory na levorukost jsou různé, ty nejradikálnější a nejvíce diskriminační tvrdí, že levorukost je nepřirozená a vzniká následkem defektu organismu. Je pravda, že leváci jsou jednou z nejméně organizovaných a nejvíce přehlížených menšin, ačkoliv jejich procento v populaci (8 - 9%) je dost vysoké.
Peta
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...