ZLO vs. DOBRO

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod lightscared » úte 05. črc, 2005 8:50

tema co je dobro, co je zlo a ci vobec existuju je velmi stare a prebera sa v kope knih a filmov. (v dost vela fantasy knihach sa prebera, lebo to je casto suboj dobra so zlom. alebo komixoch a tak.) cela nasa kultura, legendy a dejiny su presiaknute hladanim dobra, zla a rovnovahy.
prilis velke dobro je zle a prilis velke zlo tiez. zaslepene dobro sa moze lahko stat zlom a sucitne zlo dobrom...hranica neexistuje.

preto si radsej precitaj par knih, rozpravok ci legiend. tam podobnych konfliktov a zamysleni najdes dost...
lightscared
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod josefmlady » úte 05. črc, 2005 15:40

La-jia píše:Kucí, vy z toho tady děláte docela těžký filozofický téma (já studovat ňákou společenskou vědu, tak tohle všechno vytisknu a mám seminárku jako prase). Zkusme docela jinou úvahu na téma dobro a zlo. Když dám feťákovi do dřžky tak je to dobro(a to dokonce pro celou společnost), ále když mě uviděj jeho spolufetující kamarádi tak by to bylo kurva velký zlo(bohužel jenom pro mě). Co?

no pěkně, docela agresivní. já myslím, že feťáka, pokud nekrade a ničí si jen vlastní zdraví, není důvod mlátit . s takovýmhle přemýšlením bys mohl mlátit i opilce ( je to taky droga ) kuřáky ( ničí zdraví i jiným, nejenom sobě ) atd, atd.
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jamamba » stř 06. črc, 2005 11:34

4Boris68

No setkali jsme se třikrát a z toho jednou jsi mě vykázal od tebe z tělocvičny.

Bye bye Sanghai
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josefmlady » stř 06. črc, 2005 14:35

nene píše:
Jamamba píše: Jde o to zda se schonem na tom jestli zabít jednoho pro 100 je dobro nebo zlo. Já tvrdím, že zlo, ale přesto bych to udělal a převzal za to odpovědnost, tedy bych se přiklonil na stranu zla!

Právě pro takový nevyjasněný způsob myšlení považuji za dobré (hehe) o dobru a zlu pouvažovat, přestože i z toho se dá parádně zmagořit. (No offence Jamamba)
Aritmetiku a sčítání životů bych do toho raději moc netahal, šel bych ještě za dalšími hodnotami. Říkáš že bys zabil jednoho kvůli stu (pilátovské téma). Já říkám, že bych nechal zabít sto kvůli jednomu, kdyby těch sto byli loupežníci chystající se na nevinnou oběť. Ty ne?

Ale neodvážil bych se pobít třetinu nevinných trosečníků, aby ti ostatní nevinní měli lepší vyhlídku na přežití. (Někdo jiný možná ano.)

Jamamba píše: Chtěl jsem ti tímto vlastně jen ukázat, že ve světě lidí neexistuje něco jako absolutní dobro a absolutní zlo. Pohybujeme se někde uprostřed a kdo tvrdí, že je vždy na straně dobra, je lhář a tedy špatný a zlý člověk a to více než ten, který to na rovinu přizná.

Je to jen tvůj názor. Jestli absolutní dobro a zlo existuje je nerozhodnutelné tvrzení, protože se nedohodnem, jestli existuje Bůh, Osud, Kolektivní nevědomí lidstva, Příroda atd, kdo by to absolutní dobro mohl garantovat.
Přesto mi připadá užitečné mluvit o tom, co je dobré a zlé jednání.
Říkat že stojím "na straně dobra" tak, že se snažím dobře jednat mi připadá docela zdravé. Pokud člověk přiznává, že také dělává špatnosti, tj. umí si to přiznat.

Jamamba píše: ... vidí svět černobíle a ne komplexně. ...

Ano, vidět barevný svět příliš zjednodušeně černobíle, příliš násilně (!) ho rozdělovat na Dobro a Zlo a hlavně na Dobré a Zlé lidi - v tom je velké riziko že člověk bude říkat že koná Dobro jménem lidstva, ale přitom ve skutečnosti bude konat zlé činy jménem svého ega nebo zaslepenosti. Nejvíc bývají o svém Dobru přesvědčeni magoři a nebo se tak tváří manipulátoři. A to je asi to "stát na straně dobra" které se ti nelíbí?

dost dobrý, souhlasím
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod josefmlady » stř 06. črc, 2005 14:36

Jamamba píše:4Boris68

No setkali jsme se třikrát a z toho jednou jsi mě vykázal od tebe z tělocvičny.

Bye bye Sanghai

proč tě vykázal?
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod MartinMartin » čtv 07. črc, 2005 20:42

:arrow: jamamba
Ze ty jsi se s nim chtel prat? :D
Mimochodem myslim,ze zlo se nam dnes ukazalo v Londyne. :(
MartinMartin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jamamba » pát 08. črc, 2005 7:10

Sorry,

ale nechci to tu rozebírat.
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boris68 » pát 08. črc, 2005 8:34

Tak jsem si to všechno ještě jednou přečetl. Vypadá to, že Dobro vítězí i když Zlo mu sem tam šlape na paty. Dík všem. :)
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod josefmlady » pát 08. črc, 2005 17:22

Boris68 píše:Tak jsem si to všechno ještě jednou přečetl. Vypadá to, že Dobro vítězí i když Zlo mu sem tam šlape na paty. Dík všem. :)

:D :D optimisto :D :D
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Tanshimga » sob 09. črc, 2005 23:00

Preco nevieme rozlisit dobro od zla ? Nemame podla coho merat dobro aj zlo. Ak ho meriame podla niecoho z nasho pohladu, urcite bude mat inu alebo opacnu hodnotu z pohladu ineho. Napriklad, krestansky svet si mysli, ze svet pod ich vedenim je ten lepsi a moslimsky je blizsi zlu a naopak moslimsky svet to tvrdi opacne.
Ako mozme my sami rozlisovat dobro a zlo na tak sirokej historickej urovni? Mozeme si povedat, ze ked nerozumieme vacsiemu-starsiemu zlu, tak sa zaoberajme tym mensim a novsim. Ale tak ako to funguje vo vsetkych je to aj v tomto pripade, ze ak chcem urcit diagnozu musim spoznat pricinu. Ak chcem rozoznat dobro a zlo na vyssej urovni, musim ho rozoznat na osobnej urovni.Cim?Sedomim.
Hlavnym cielom zla je zatajit ze existuje a spojit ho v polarite s dobrom. Ale zlo a dobro nikdy nemozu vytvorit polaritu a rovnovahu, aj ked sa to dnesnym pomylenym ludkom takto zda. Ked odhalite povod a pricinu zla, otvori sa vam cesta ako si podmanit zlo.
Co sa tyka rozlisenia dobra a zla, aj podla ovocia sa pozna strom. Vsetko prinasa svoje plody. A prave tie plody su jasnym meradlom.Preto nasa mysel sa musi pohybovat v rovine sucasnosti minulosti ale aj buducnosti. A to je aj jeden z cielov cesty bojovnika. :D
Tanshimga
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PF 2006

Příspěvekod Boris68 » úte 20. pro, 2005 9:17

Hezké a mirumilovné Vánoce panové a dámy! :D
www.wingchunpraha.org
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sumo » úte 20. pro, 2005 19:33

Nemozem si pomoct ale pri citani tejto diskusie sa mi vybavi film SW3
Sumo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TierraZ » úte 20. pro, 2005 20:02

DOBRO A ZLO ???[color=#][/color]

Co je, či není dobré určuje do značné míry společnost. To co neznáme a čemu nerozumíme je pro nás zlo. ( př. V Tibetu své mrtvé rozsekají a nechají je sežrat supum. Pro nás je to morálně nepřípustné, surové, kruté a většina si myslí že je to zneuctění člověka, v tomto případě už jen jeho lidské schránky. Pro ně je to akt nejvyšší úcty. Je to zlé??? )

JAk se říka stádo vede vul ( nebo tak nějak se to u Vás praví ) no a co jsi myslí většina, tomu se ostatní přizpusobují. Kráčíme jako stádo a nechávame si diktovat ( ve velké míře ) "co máme považovat za dobro a co za zlo"
Ale je to skutečně tak??? :wink:
Zvítězit bez boje znamená převýšit jiné svými ctnostmi.
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=82215
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod TierraZ » úte 20. pro, 2005 20:11

Ddoufam že jsem to napsala gramaticky správně. Jestli ne tak se omlouvam :oops:
Zvítězit bez boje znamená převýšit jiné svými ctnostmi.
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=82215
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně