nene píše:Jamamba píše: Jde o to zda se schonem na tom jestli zabít jednoho pro 100 je dobro nebo zlo. Já tvrdím, že zlo, ale přesto bych to udělal a převzal za to odpovědnost, tedy bych se přiklonil na stranu zla!
Právě pro takový nevyjasněný způsob myšlení považuji za dobré (hehe) o dobru a zlu pouvažovat, přestože i z toho se dá parádně zmagořit. (No offence Jamamba)
Aritmetiku a sčítání životů bych do toho raději moc netahal, šel bych ještě za dalšími hodnotami. Říkáš že bys zabil jednoho kvůli stu (pilátovské téma). Já říkám, že bych nechal zabít sto kvůli jednomu, kdyby těch sto byli loupežníci chystající se na nevinnou oběť. Ty ne?
Ale neodvážil bych se pobít třetinu nevinných trosečníků, aby ti ostatní nevinní měli lepší vyhlídku na přežití. (Někdo jiný možná ano.)
Jamamba píše: Chtěl jsem ti tímto vlastně jen ukázat, že ve světě lidí neexistuje něco jako absolutní dobro a absolutní zlo. Pohybujeme se někde uprostřed a kdo tvrdí, že je vždy na straně dobra, je lhář a tedy špatný a zlý člověk a to více než ten, který to na rovinu přizná.
Je to jen tvůj názor. Jestli absolutní dobro a zlo existuje je nerozhodnutelné tvrzení, protože se nedohodnem, jestli existuje Bůh, Osud, Kolektivní nevědomí lidstva, Příroda atd, kdo by to absolutní dobro mohl garantovat.
Přesto mi připadá užitečné mluvit o tom, co je dobré a zlé jednání.
Říkat že stojím "na straně dobra" tak, že se snažím dobře jednat mi připadá docela zdravé. Pokud člověk přiznává, že také dělává špatnosti, tj. umí si to přiznat.
Jamamba píše: ... vidí svět černobíle a ne komplexně. ...
Ano, vidět barevný svět příliš zjednodušeně černobíle, příliš násilně (!) ho rozdělovat na Dobro a Zlo a hlavně na Dobré a Zlé lidi - v tom je velké riziko že člověk bude říkat že koná Dobro jménem lidstva, ale přitom ve skutečnosti bude konat zlé činy jménem svého ega nebo zaslepenosti. Nejvíc bývají o svém Dobru přesvědčeni magoři a nebo se tak tváří manipulátoři. A to je asi to "stát na straně dobra" které se ti nelíbí?