Aikido + Karate ?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Anonymní » úte 28. čer, 2005 14:37

Takže zkusím to jinak - možná se jen navzájem nechápete.

Jsme malé dojo, kde se nás na tréninku sleze maximálně 10-15 lidí. Učitel tohoto dojo si nehraje na žádného nepřemožitelného a ani na žádného guru. Peníze co se platí jdou pouze na provozní náklady dojo – tedy žádný zisk pro učitele. Tréninky probíhají tak, že po společné rozcvičce cvičí nejprve pokročilí se začátečníkama, kde začátečníkům je lépe vysvětlena technika. Pokročilí se zase učí tím, že má právě toho ukeho, který se nepohybuje jak je zrovna očekáváno – tedy nespolupracuje, blokuje se. V další části tréninku cvičí pouze pokročilí spolu a zde mají možnost podle toho pracovat – tedy například na tom načasování a zanšinu. No a navíc několikrát do roka jezdíme na stáže (včetně japonských učitelů), kde si každý může porovnat co se učí na tréninku a co vidí jinde.

Takže otázka. Co je na tomto cvičení špatného? Proč necvičit Aikido?

Píši to proto, že pro neznalého člověka, který chce vědět něco o cvičení aikido a karate (navíc neřekne co od toho očekává) se tady vlastně o karete nedoví zatím nic a o aikido pouze to, že ho nemá cenu cvičit a vlastně to co píši výše je zřejmě scifi.
Samozřejmě chápu, že každý preferuje to svoje a bude to svoje doporučovat, ale otázka zněla aikido + karate (ne aikido vs cokoliv).
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 28. čer, 2005 15:06

Raduz, já vím :-) Však jsme na tom dá se říct stejně :-) Já jen chtěl říct, že by občas neškodilo nechat je křičet - jak říká učitel mého sensei - každému, co jeho jest :-) Nebo taky... každý dělá, co umí :-)
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: a

Příspěvekod Empty_Bell » úte 28. čer, 2005 15:35

roza píše:Patriku - uz ti schazi ,pocitam ,tak jeden,dva prispevky a budes prohlasen za stejneho nevychovance jako ja.
To se prece nedela.....slapat po babovickach...

:lol:

Roza

http://www.stampach.cz/pelmel_detail.php?id=114
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Panda » úte 28. čer, 2005 15:49

Moje osobní zkušenost s jednou aikidistkou:

Saděl jsem na trainigu a byl vydán povel k nacvičování technik ve dvojicích, na mě vyšla jedna drobná dívenka, a čekal jsem že bude celkem nuda...když jsme vstali došlo mi že má na sobě hakamu, podle tehdejších měřítek mistrovský stupeň.I když jsme nejdřív cvičili zlehka, postupně jsem zvyšoval tempo a nakonec se pokoušel i o fígle a útoky na oko.S mýma 195cm a 95 kg si jenom hrála zametala se mnou podlahu, i když byla o hlavu a půl menší a já jsem měl už zkušenosti z karate a KB.Vím že to nebylo tím aikidem ale tím že byla oparavdu dobrý fighter, ale nikde jinde se mi nestalo že by mě 'přeprala holka" taková osobní zkušenost je nad tisíc komentářů v diskuzi pánové...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » úte 28. čer, 2005 16:49

Panda píše:Moje osobní zkušenost s jednou aikidistkou:

Saděl jsem na trainigu a byl vydán povel k nacvičování technik ve dvojicích, na mě vyšla jedna drobná dívenka, a čekal jsem že bude celkem nuda...když jsme vstali došlo mi že má na sobě hakamu, podle tehdejších měřítek mistrovský stupeň.I když jsme nejdřív cvičili zlehka, postupně jsem zvyšoval tempo a nakonec se pokoušel i o fígle a útoky na oko.S mýma 195cm a 95 kg si jenom hrála zametala se mnou podlahu, i když byla o hlavu a půl menší a já jsem měl už zkušenosti z karate a KB.Vím že to nebylo tím aikidem ale tím že byla oparavdu dobrý fighter, ale nikde jinde se mi nestalo že by mě 'přeprala holka" taková osobní zkušenost je nad tisíc komentářů v diskuzi pánové...

no ale to ses jako spravnej gentleman nechal, ne?..:)
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

AIKIDO a Karatedo

Příspěvekod Anonymní » stř 29. čer, 2005 10:17

Zdravim vsetkych . Nazdar ukropcany.
Vidim ze ta to este stale nepreslo. Stale si myslis o sebe ze si ten ... osvieteny , ktory vie o com je europske Aikido. No ty si strasny clovek. Neviem preco to tu stale rozoberas. Ved ked raz niekto v sebe ma prvky bojovnika , je jedno ake BU studuje. Uz sme to raz preberali. Ja stale tvrdim a o tom ma nepresvedcia ani tvoje skusenosti z Aikida ani z MT. Jednoducho ked sa trenujem Aikido (vseobecne, to je jedno aky styl) a zameriam sa na MT - boxera tak nemam problem ho zrazit k zemi a otocit mu nozku o 180 a viac stupnov. O tom ma nepresvedcis. Ked sa chcem stat bojovnikom v reale a cvicim Aikido urobim preto vsetko aby som dokazal vyuzit principy , ktore akykolvek utok zrusia. A nemusim ist ani do Azie. Chce to len podobneho manika ktory sa venuje niecomu inemu ako AIkidu a mozes skusat kolko ti chuti. Reci ze takeho nenajdes si nechaj pre seba. Mam kopec ludi okolo seba ktori su ochotni so mnou cvicit , pretoze aj oni sa chcu zdokonalovat. Taky co cvici len pre zabavu (neviem presne %) cvici nie pre boj ale pre zabavu. Takze nesplietajte jedno cez druhe. Aikido poskytuje neobmedzene moznosti vyuzitia !!! Prvky z Aikida , nehovorim o vsetkom , ale len o tom co potrebujem bezne vyuzivam v praxi. Na ulici som sa niekolko krat pobil. Niekolko krat som skoncil rozbity. Ale pri uspesnom vstupe do pasma protivnika , resp. uhnutie sa vcas , som nepotreboval ani sekundu aby utocnik , ktory trenoval - ucil niekolko rokov box zalahol do zeme. Jedina Ikkyo paka nacvicena proti direktu na nos a boxer skoncil na zemi. Nechci vediet ako som vyuzil anatomiu jeho koncatiny v tej silnej paciacej pozicii. Boxer si uz nebuchne. Ale to ma netrapi to je jeho problem nie moj. Doteraz som sa nedozvedel co povedal svojim ziakom na treningu. Ale dufam ze netrepal svojim ziakom , ze spadol na zem z bicykla a zlomil si ruku. Dufam ze rozumiete o com hovorim. Ked chcem urobim vsetko preto aby to fungovalo!!!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 29. čer, 2005 11:22

To Ukr.

Ako som uz spominal. Pokial by ma to bavilo tak preco nie. Je to pekne straveny cas. Clovek sa ponatahuje, stretne novych ludi, moze chodit na seminare do zahranicia atd. Je to fajn konicek. Ked to chcem vyuzivat na ine ako len ucely zabavy tak pritvrdim . Ja si myslim , ze sa to v pohode
da. Ber to len ako moj nazor. Mozno to kazdy berie z inej stranky. Mne sa to v celku pozdava. Ved zijeme v dobe ked uz nemusime zabijat ludi bezne pri stretu s nimi. Bojove umenia stratili tohto ducha. Sluzia na ine ucely ako zabijat. A o tom to je. Spektrum je siroke len si treba vybrat. Nebudem hovorit co to je kazdeho vec. A nazory ostatnych by nemali ovplyvnit jeho rozhodnutie. Ale ako vidiet dost ludi sa tu snazi odhovarat od Aikida. Tomu teda nerozumiem. Bud sa jedna o provokaterov alebo pubertakov, ktori sa pobiju ked maju nejake to promile v krvi. Inac tomu nerozumiem.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » stř 29. čer, 2005 11:26

preco provokateri a pubertiaci? Je to proste nazor dalsich ludi - kolko ludi toko chuti.... ...a niektori aikido nemusia..... to je cele
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » stř 29. čer, 2005 13:30

4ukrop pjekne si to vyjadril, supr.. suhlas
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

To Ukr

Příspěvekod Anonymní » stř 29. čer, 2005 14:22

ukropcany píše:4Tiger - ale ja Ti presne rozumiem - ale pýtam sa - keď sa Ti cvičenie v dojo pozdáva, prečo to sám nerobíš? Prečo búchaš s ľuďmi, ktorí chcú cvičiť niečo "iné" ako to čo sa cvičí v dojach? Nie je to práve preto, že "Tebe" to nevyhovuje? Asi nevyhovuje (domýšľam)... a ja to vidím podobne - z toho istého dôvodu tam nechodím a radím ostatným spraviť to isté... svojím konaním potvrdzuješ to čo ja píšem možno inými slovami... takže ešte raz (aj keď neverím že naposledy) - neodhováram od aikida ako BU, odhováram od jeho praktikovania v bežných dojo, ktoré sa kde kade propagujú, pretože na 99% učia nejakú hovadinu a nie to, čo by sa dalo nazvať "bojovým umením" (za bojové umenie nepovažujem gymnasticky správne prevedenú katu na skúškach). Za bojové umenie považujem (okrem iného) schopnosť reagovať správne na negatívne impulzy s minimálnym stresom a čo najlepším stavom psychiky pri zachovaní koordinovaných pohybov vedúcich podľa možnosti k zdárnemu zdolaniu protivníka, nie nevyhnutne bez svojho, či jeho zranenia.

To je jednoduche , pretoze v dojo sa naucis len ,,teoriu,, neber to doslova.Prax si musis vyskusat sam. To ta v ziadnom dojo nenaucia. Nikdo ta nenauci znasat stresove situacie,ktore sa bezne na ulici vyskituju. Viem ze v Aikide nie je sparing takze zostava len ta ,,teoria,,+ sebarealizacia. Nauka v dojo je tak vseobecna a tak komplikovana , ze nie je mozne ju ako celok pochopit a ovladat ju behom 5 rokov. To sa neda. Ale ako som uz spominal , konkretne zameranie sa na realny utok (napr. uder na horne pasmo, ci uz direkt alebo oblukovy uder) ti zabezpeci celkom slusnu sebaobranu a v relativne kratkej dobe. To sa da lahko naucit aj z bezneho dojo. Akurat je problem v tom ci je ucitel ochotny prezradit, ze aky ma ten uchop zmysel. Malokto , kto zacina cvicit Aikido vie, ze ten uchop ma sluzit len ako podnet na vytvorenie reakcie na takyto pohyb. Myslim , ze vo vseobecnosti je problem s tym ze ucitel si to ,,odtuka ,, a ide prec. Trosku mi chyba individualny pristup. A ten je drahy. Neexistuje vsak ziadne dojo ktore ta pripravi na ulicu, realnu obranu. Moze ti len ukazat smer. Dalej musis sam!! Inac s tebou suhlasim. A ostatnym moja rada, skuste to a aplikujte to do praxe s niekym kto studuje ine BU ako je AIkido. To odporucam. Aikido principy je mozne vyuzit vsade. Majte sa vsetci fajn.

Budme tolerantny a BU stratia zmysel.!!!!!!!!!!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Tamura video

Příspěvekod Noname » pon 04. črc, 2005 13:04

http://kokoro.aikido.hu/download/video/ ... mura30.avi

No je o pánovi Tamurovi posledné 2 minuty sú také hmmmm lepsie....
Bolo to vystúpenie v roku 1994 - mal vtedy 63 rokov ...

Ak viete o ino kvalitnom video o nom, napíste mi link.
Díky

Ondro
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: AIKIDO a Karatedo

Příspěvekod diablik » pon 04. črc, 2005 20:58

utocnik , ktory trenoval - ucil niekolko rokov box zalahol do zeme. Jedina Ikkyo paka nacvicena proti direktu na nos a boxer skoncil na zemi. Nechci vediet ako som vyuzil anatomiu jeho koncatiny v tej silnej paciacej pozicii. Boxer si uz nebuchne. ....nechcem ta urazit ani znevazovat tvoje fightskills,ale ten superboxer kt. si vraj v pohode zmakol,bud bol ozraty ako doga,sfetovany,spal na nohach alebo uz neviem co....to ako pichal s jabikom a ty si mu ho este aj stihol chytit...to akoze nevysupal ziaden dvoj-troj uder....muslim si ze to bol nimand....ja mam v sparingu niekedy problem kde uhybat s hlavou,aby som tolko nefasoval v tej rychlosti a nieto este chytat ruky...boj zlizka je dominanta boxerov...par hacikov a zdvihacikov a ludia su na zemi...ale asi si super rychly,rychlejsi ako uder pastou...chcel by som aj ja taky byt...vsetko dobre
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Noname » úte 05. črc, 2005 7:18

4 ukropcany

u mna to ide v poriadku (WMP10) ale mám nainstalované vseliaké kodeky ... To video je najlepsie co sa týka technického aikida (posledné 3 minuty) co som videl.
Na zivo som ho videl "predvádzat" ked má bokken ruke, a tam vsetko s´konci....

INÉ
neviem ci si pocul o tom rozruchu ze Saita juniora vyhodili z Iwama dojo potom čo sa nedohodol s Doshu (Moriterom). Teraz Iwama dojo "okupuje" Isoyama sensei... a "tradičné" aikido sa rozpadá na dve vetvy ....

Este mám Pistom Seagalom jednu 30MB, akciu ktorá je velmi kvalitna (bol mladý a snazivy) ak nájdem link dám to hore.
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

pozdrav

Příspěvekod Anonymní » úte 05. črc, 2005 16:40

cau,
a zkusil jsi se zamyslet na zivot bez boje?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Tamura video

Příspěvekod kurt78 » stř 06. črc, 2005 6:50

Noname píše:http://kokoro.aikido.hu/download/video/tamura30/Tamura30.avi

No je o pánovi Tamurovi posledné 2 minuty sú také hmmmm lepsie....
Bolo to vystúpenie v roku 1994 - mal vtedy 63 rokov ...

Ak viete o ino kvalitnom video o nom, napíste mi link.
Díky

Ondro

no na to ze tam ma 63r. je to super /hlavne tie zbrane/ a ked sa pozriete na neozbrojeny boj tak, nejako ho cvicia aj mlady 20-30r. aikidisti, doporucujem si vsimat hlavne utocnikov a to ako vedu utoky
same iba pribehnutie a nic, udery spoza hlavy uchop jednou rukou a nic, a podobne nerealne veci, najma boj proti viacerym ...

ps. preco v ziadnej aikido ukazke sa neukazuje pouzitie proti trochu realnejsiemu utoku, ak mate rad by som link, dik...
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 06. črc, 2005 7:19

Mno ohledně té ukázky...

Aikidó je fajn, za určitých okolností... ukázka je to jako každá jiná...

Náš učitel ©intó Musó rjú, Nišioka sensei má 81, takže věk kolem šedesátky na mě zvláštní dojem nedělá a to i přesto, že já v šedesáti budu tak akorát prdět do plýny... Nicméně dvě věci k těm úžasným zbraním bych měl.

1) Útočník, člověk, který na Tamuru senseie seká, nemá noprosto ponětí o tom, jakže má ten meč používat... žádná ma-ai, žádné ki-ken-tai, žádné kime, nebo tenouči... vše špatně... vykročí kupředu, přitom zvedne ruce a zastaví se... Na první pohled mi vychází, že kdyby sekl - rozuměj, kdyby měl meč dopadnout na cíl, bude to zřejmě špatnou částí meče... (©to éto monouči?)

Aikidisti mě sjedou, za takové rouhání, ale je mi líto... tyhle univerzální, sterilní seky nad hlavu a dopředu, nazdařbůh jsou o ničem...

2) Při tači dori, odebírání meče... bokken má třicet, čtyřicet deka... nemá cubu (záštitu) a ostří neřeže, ale měl by se používat tak jako by tam všechno tohle bylo... tedy hmotnost (šinken má přes kilo...) má cubu, a sakra nepříjemný ostří...

Buď se špatně koukám, nebo jsem úplnej blb, ale tohle odebírání meče je o držku...

Se na mě aikidisti klidně sesypte, nicméně já sám aikidó cvičím, poměrně dost a od té doby, co jsem začal cvičit i iaidó, kendó a ©MR džó se na aikidistické snažení se zbraněmi koukám tudy... srry

Možná by to měl posoudit někdo, kdo cvičí jen s mečem jako z místních Picard, mikeone, yamabushi... ale ti to neudělají, protože pro ně tohle pádlování s mečem nestojí za pozornost, tedy IMHO...

Hezkej den...

Patrik

P.S.
btw Tamury si vážím, byl jsem na jeho stážích a znám jeho žáky (konkrétně na té ukázce jsem zahlédl Jaffa Rajiho, který je pro mě v rámci ©MR sempai)... komentuji pouze, co jsem viděl, střízlivě a věcně.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » stř 06. črc, 2005 8:06

tak ani tie zbrane vraj nic :? , no naoko pekne /ako ja laik na bokeny/ som to nevedel odbornejsie posudit.. :roll:
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seraph » stř 06. črc, 2005 13:27

Naprosto souhlasim s Patrikem ohledne pouziti zbrani v te ukazce a souhlasim s Kurtem78 ohledne utoku ... je proste jedna z dalsich ukazek aikido, kde je ohromna spousta "umeni" a temer zadny "boj", pokud vite, jak to myslim.
Ty utoky jsou proste zoufale.
Seraph
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Noname » stř 06. črc, 2005 14:48

No pozrel by som Vás keby na Vás traj styria pribehli ako by ste riesili situáciu :) a hlavne ked budete mat 64 :)))

tak dalsia hystorka
ale čo sa týka preco nacvicené utoky. Na pána Tamuru vo Francuzku zautocili dvaj francuzi zo zadu ked sedel v seize na zaciatku tréningu. Obidvaja skoncili v nemocnici (Prvy pristál na hlave a druhy na prvom). Odvtedy sedi v seize oproti studentom a odvtedy nikdo si netrufa.

JA osobne po zlych skusenostiach mesnazim si utocit na 100%. Ked druhému sa podari technika končím na invalidnom vozíku. Bez srandy.

Ja napríklad videl som Jaff Rajiho cvicit s ním ked JAff sa snazil zo vsetkych síl, a vypadalo ako by hral a malým deckom. Jaffa takisto poznám, nás uci aikiken

Čo sa týka meča - (Tamura) má také načasovanie že nemáš možnosť proti nemu si zdvihnut bokken, okamzite kontroluje situáciu. Kazdy oproti nemu pripadá jak debil.
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Noname » stř 06. črc, 2005 15:09

Patrik - Seraph

Ja naprosto nesúhlasím sa vama lebo ja takisto poznám šmr a jodo a iné a poviem tá jeho práca s mečom a max čo som v živote videl naživo. Unho nie je len sekanie ale max kontrola ...
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...