Noname píše:SMR -Iaido- a Aikido sú dve rozdielne sermiarské skoly...
Tak za prvé, abychom si ujasnili pojmy... ©MR, je ©intó Musó rjú, stará japonská škola používající džó... není to iaidó a není to šermířská (ve smyslu šerm mečem) škola.
Iaidó je obecný název pro mno různých škol a typů cvičení s mečem.
To, co cvičí Jaff je jednak ©intó Musó rjú džó (má Oku iri a stejného učitele jako já)... a potom iaidó, pravděpodobně cvičí spolu s Malcolmem Tikki Shewanem... a aikidó (5. dan?).
To, co se cvičí pravidelně na Slovensku je Seitei iai (Zen Nihon Kendó Renmei Seiteigata), respektive Musó ©inden rjú iai a vedle toho Seitei džó, škola, která před circa třiceti lety vznikla na základě technik ©MR... ©MR to není.
Vím o čem mluvím, věř mi.
Noname píše:, v ktorych niektoré detaily velmi lisia. Co ja mám ucené v aikide (prava s bokkenom)
Právě v tomhle je Tvůj omyl. Věci, které popisuju musí být stejné. ma-ai je vzdálenost (i načasování), ki-ken-tai koordinace pohybu těla i meče... Meč je jedna zbraň, má vlastnosti a o nich by měl každý, kdo ho používá vědět. V aikidu se tohle obvykle neučí. Jediné místo, kde jsem to zatím viděl bylo právě v rámci, toho, co učí Malcolm Tikki Shewa a zřejmě i Jaff. Já u nich necvičím ani aikidó ani nic jiného, ale jejich "aikiken", znám od Pascala Kriegera, který tím příležitostně vyráží dech českým aikidistům (ČAA)... A věř mi nebo ne - je tam stejná vzdálenost a ki-ken-tai jako v ©MR, nebo jinde.
Nicméně, to co je vidět na tom klipu jako útok s tím nemá nic společného.
Znovu srry.
Prosím, nezaměňovat Seitei iai a džó s tím, co popisuju...
Jestliže k někomu jdeš s mečem, abys ho sekl a on má meč a ty se odkryješ, budeš mrtvej, ať děláš jakoukoliv školu. Jestliže chceš něco přeseknout, musíš mít srovnaný postoj, i krok... pevný úchop (tenouči) atakdál. Musíš použít správnou část meče (monouči) a řezat správným směrem (hasudži).
Různé školy meče můžou mít mnoho různých pohybů. Postoje, techniky... ale základ, tedy to, co píšu musí dávat smysl, musí to prostě fungovat.
©patně se to pozná, a já nejsem neomylný, ale to, co je na té ukázce, to co se obvykle pro aikidisty vyučuje to není.
Noname píše:Je velkou modou poslednej dobe mieat aikido so šermiarskými skolami (Iaido Jodo SMR a iné napr Hojo) podla mojej mienky je to naprosto slepá cesta....
To je čistě problém aikidistů... U nás v dódžó se aikidisti iaidó učí mimo tréninky aikidó, a ©MR tu žádný aikidista necvičí. ®ádný čtyři hodiny týdně aikidó a dvacet minut týdně džó a dvacet meč...
K těm konkrétním, cos popsal.
Hódžó, tedy Kašima ©inden Džikišinkage rjú hódžó je jen fragment celých osnov této školy... To, že někteří aikidisti (ČAA, SAA, ASCA...?) cvičí toto v rámci svého tréninku je jejich problém... Jiní aikidisté zase jako nosnou část svého zbraňového cvičení dělají Kihon tači školy Kašima ©in rjú (ČFAI a SSPA u Vás)... většinou ale nemaj páru o tom, cože to vlastně je. (*opět pouze fragment, mnohem rozsáhlejšího studia).
Noname píše:Su veci ktoré ta posunuju (napríklad budes mat lepsie casovanie a lepsí sek) a je to brzda na mnoho prevedenei techník...
Bez urážky TOHLE JE KRAVINA anebo mi to líp vysvětli.
Noname píše:Nechodím na SMR lebo bije sa drzanie ramena a ruky oproti tomu co mám cez aikido skolu pouzívat.
Tohle taky... Na ©MR u Vás nechodíš, protože se na Slovensku necvičí... Nemáš tedu u Vás možnost. Nejbližší dódžó jsme my nebo Maďaři

Noname píše:Na seminároch s Jaffom sú vzdycky hodiny Iaido a Jodo kde mám moznost "vnímat" detaily....
O tom vím, a to je velká práce, kterou pro ©MR Jaff dělá, ale on ví, kolik Vás toho může naučit a věř mi, je to dost limitující. Budeš-li jednou za půl roku cvičit ©MR na nějaké hodině v rámci úplně něčeho jiného... nenaučíš se ani kihon...
Teď jsme u nás cvičili 6 dnů, 7 hodin denně a můžeš se zeptat lidí, co tu byli, kolik myslí, že se toho naučili...
Noname píše:ma-ai s mecom - principiálne riesenie vzdialenosti sú rovnaké v sermiarských skolách a to Ty by si mal vsimnut.
Právě protože jsem si všimnul, tak jsem sem napsal.
O principech... o stejných principech už se toho napsalo, ale skutek utek.
Aikidisti blábolí o něčem, co nikdy necvičili, nebo v horším případě považují za aikidó vše, kde se nosí hakama a podle toho to posuzují... No offense, taky jsem stále ještě aktivní aikidista, jen (se) neučím zbraně v aikidó... třeba jednou budu.
Noname píše:Ja nedívam na technické prevedenie lebo je to iné podľa tradicionálnych skol... Do aikida zamontovali z bohatej sermiarskej skoly iba niektoré principy a nic naviac nie celu sermiarsku skolu.
Mno jen pár lidí, kteří něco do aikida z klasických škol namontovali něco opravdu cvičili a málokdo se od toho neposunul na ukrutnou dálku... Někdy mám pocit, že byla vyhlášena disciplína, kdo vymyslí bizzardnější cvičení s japonským mečem pro aikidó vyhraje zájezd na Kanáry...
Noname píše:JAff je nadaný človek je serm je na vynikajucej urovni a chodievame k nemu na sustredká ale len na aikido.
To je dobře, já se s ním potkávám, jen jako se starším spolužákem na stážích ©MR. Neučí nás.
Ale o Jaffovi naše diskuze nebyla

Noname píše:JA ked studujem ostatné "skoly" vnímam iba toto a nie to ci je technika aká... tá je vzdycky kreslsená podla schopnosti vyučujúceho.
Mno já osobně ostatní školy opravdu studuju, to znamená, stejné množství času věnuju i cvičení iaidó i cvičení ©MR... není to ani doplněk, ani náhražka toho, co chybí třeba právě v aikidó a posuzuju to prostě takhle...
Aikidó je fajn relax, když to člověk potřebuje... ale to může být i běh, nebo cokoliv.
Patrik