Aikido + Karate ?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Noname » stř 06. črc, 2005 15:24

4 ukropcany

ale no :))) nehádz vsetko do jedného kopyta, zas nie sem vsetci umleci :)

4 ostatný

JA som kedysi skusal zautocit realne na doraz... výsledkom toho je moja zlomená klucna kost ktorou si lekári nevedia poradit. Som polozniceny, kostičky(hánky) na mojich zápestiach boli 3x zlomené len kvoli jednej techniky co sa volá sankyo. Zapichol som sa párkrát hlavou do zeme, (nikomu si to nezelám), moja krk zniesla uz také rany ze mal by som pripravovat na bostonský maraton vozičkárov. Pichli mi aj tak do oka (lebo to je un nás bezné) pri iriminage ze som nevidel a letel.

Ano máme moznost utocit na doraz ale to je len otázka casu kedy skoncís...

Musite jednu vec uvedomit
U nás musíme "nase útoky" prezit.Ja s tymi nasimi debilnymi utokmi i som uz pár ludi poslal k zemi ktorí si mysleli ze je to neefektívne. Ten horný sek s bokkenom ked to robis dlho pochopís moznosti tohoto utoku
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » stř 06. črc, 2005 15:45

Zdar lidi, mate zajimave nazory. Ja myslim ze je jedno, ktery styl delate, pokud ser pro neco rozhodnete, tak dotoho naplno. Pak po zvladnuti si muzete vyzkouset dalsi styl, dokud nenarazite na ten, ktery vam sedne presne na telo. Tak zkousejte :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 06. črc, 2005 15:47

NoName, vsimni si, ze patrik nekritizoval senseie, ale toho utocnika, jak seka mecem...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Tamura video

Příspěvekod MROZEK » stř 06. črc, 2005 16:49

ukropcany píše: aikidu sa z 99% venujú intelektuálne založení ľudia

ako napríklad:

"moja krk zniesla uz také rany"

:lol:

P.S.: Klídek, Jendis, to mal byť fór, ale jaksi si zareagoval skôr, ako prišla pointa... :) Nemyslím to zle... povedal by som priam, že to myslím úprimne... :) V pohode?
Tschüss.
Naposledy upravil MROZEK dne stř 06. črc, 2005 17:20, celkově upraveno 2
"Mínění jest překážkou postupu".
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Tamura video

Příspěvekod Jendis » stř 06. črc, 2005 16:50

MROZEK píše:
ukropcany píše: aikidu sa z 99% venujú intelektuálne založení ľudia

A ostatním stylům blbci???? :?: 8O Tos tím chtěl říct :?:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 06. črc, 2005 18:03

ukropcany píše:4jendis - to snáď nie... :wink: ...to, že je niekto podľa mňa intelektuálne založený ešte neznamená, že nie je blbec a presne tak isto aj opačne. Spojenie "intelektuále založení" možno nie je to správne - povedzme, že sú to ľudia, ktorí videli niekde ako niekto 1-2-3 niekoho iného zmotal do klbka a tiež by to chceli vedieť, ale box robiť nechcú, pretože to robia len vypatlanci, thaibox Ti zase totálne zničí zdravie, judo sa dá robiť iba od malička, TJ je tanec a tak si prečítajú, že aikido je superobrana, kopec mieru, žiadne súťaže a toto im presne vyhovuje - žiadny boj, všetci sme kamoši, mier v duši... neviem, či som to popísal dostatočne jasne - skrátka tak trochu špekulanti, ktorí chcú s minimom investovanej námahy dosiahnuť zázraky... min. moje skúsenosti toto potvrdzujú... avšak možno to slovo malo byť skôr špekulant ako inteligent... ale nerád by som sa v tom nejako zamotal, takže berte toto moje blúznenie ako po 12 hodinách kukania do kompjútra... :evil:

Já Ti rozumím.....ale,víš,znám docela dost intelektuálů,kteří sundají před tréninkem brejličky a stávají se z nich predátoři :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 06. črc, 2005 21:05

2Mrozek - jo,pohoda :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 07. črc, 2005 8:25

Noname píše:Patrik - Seraph

Ja naprosto nesúhlasím sa vama lebo ja takisto poznám šmr a jodo a iné a poviem tá jeho práca s mečom a max čo som v živote videl naživo. Unho nie je len sekanie ale max kontrola ...

To je dobře, že je znáš... a cvičil si je někdy? Co ty věci, o kterých jsem psal ma-ai s mečem, ki-ken-tai, tenouči... setkal si se s tím? Vysvětlil Ti to někdo? Jak jsem napsal, dokud jsem cvičil jen a jen aikidó, bylo mi to jasný jako Tobě...

Naprosto mě nenapadlo, že bys napsal: "Máš pravdu, ten útočník seká mizerně." Ale doufal jsem, že se zamyslíš. Nu co, to co popisuješ a z čeho si mám sednout na zadek je naprosto běžný standard u všech japonských zbraňových systémů... max kontrola je samozřejmost... s jediným rozdílem... dělají to oba dva, ten, kdo prohrává, stejně jako ten, kdo provádí techniku.

Prostě trvám na svém, stejně jako na tom, že Tamura sensei je dobrej... ale nijak to neovlivní můj náhled na to, co předváděl jeho partner a že šlo o ukázku aikidó jako každou jinou.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Noname » čtv 07. črc, 2005 15:54

patrik

SMR -Iaido- a Aikido sú dve rozdielne sermiarské skoly, v ktorych niektoré detaily velmi lisia. Co ja mám ucené v aikide (prava s bokkenom)
Je velkou modou poslednej dobe mieat aikido so šermiarskými skolami (Iaido Jodo SMR a iné napr Hojo) podla mojej mienky je to naprosto slepá cesta....
Su veci ktoré ta posunuju (napríklad budes mat lepsie casovanie a lepsí sek) a je to brzda na mnoho prevedenei techník...

Nechodím na SMR lebo bije sa drzanie ramena a ruky oproti tomu co mám cez aikido skolu pouzívat.

Na seminároch s Jaffom sú vzdycky hodiny Iaido a Jodo kde mám moznost "vnímat" detaily.... a na aikide takisto
ma-ai s mecom - principiálne riesenie vzdialenosti sú rovnaké v sermiarských skolách a to Ty by si mal vsimnut. Ja nedívam na technické prevedenie lebo je to iné podľa tradicionálnych skol... Do aikida zamontovali z bohatej sermiarskej skoly iba niektoré principy a nic naviac nie celu sermiarsku skolu. JAff je nadaný človek je serm je na vynikajucej urovni a chodievame k nemu na sustredká ale len na aikido.

JA ked studujem ostatné "skoly" vnímam iba toto a nie to ci je technika aká... tá je vzdycky kreslsená podla schopnosti vyučujúceho.
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » čtv 07. črc, 2005 16:15

Noname píše:SMR -Iaido- a Aikido sú dve rozdielne sermiarské skoly...

Tak za prvé, abychom si ujasnili pojmy... ©MR, je ©intó Musó rjú, stará japonská škola používající džó... není to iaidó a není to šermířská (ve smyslu šerm mečem) škola.

Iaidó je obecný název pro mno různých škol a typů cvičení s mečem.

To, co cvičí Jaff je jednak ©intó Musó rjú džó (má Oku iri a stejného učitele jako já)... a potom iaidó, pravděpodobně cvičí spolu s Malcolmem Tikki Shewanem... a aikidó (5. dan?).

To, co se cvičí pravidelně na Slovensku je Seitei iai (Zen Nihon Kendó Renmei Seiteigata), respektive Musó ©inden rjú iai a vedle toho Seitei džó, škola, která před circa třiceti lety vznikla na základě technik ©MR... ©MR to není.

Vím o čem mluvím, věř mi.

Noname píše:, v ktorych niektoré detaily velmi lisia. Co ja mám ucené v aikide (prava s bokkenom)

Právě v tomhle je Tvůj omyl. Věci, které popisuju musí být stejné. ma-ai je vzdálenost (i načasování), ki-ken-tai koordinace pohybu těla i meče... Meč je jedna zbraň, má vlastnosti a o nich by měl každý, kdo ho používá vědět. V aikidu se tohle obvykle neučí. Jediné místo, kde jsem to zatím viděl bylo právě v rámci, toho, co učí Malcolm Tikki Shewa a zřejmě i Jaff. Já u nich necvičím ani aikidó ani nic jiného, ale jejich "aikiken", znám od Pascala Kriegera, který tím příležitostně vyráží dech českým aikidistům (ČAA)... A věř mi nebo ne - je tam stejná vzdálenost a ki-ken-tai jako v ©MR, nebo jinde.

Nicméně, to co je vidět na tom klipu jako útok s tím nemá nic společného.

Znovu srry.

Prosím, nezaměňovat Seitei iai a džó s tím, co popisuju...

Jestliže k někomu jdeš s mečem, abys ho sekl a on má meč a ty se odkryješ, budeš mrtvej, ať děláš jakoukoliv školu. Jestliže chceš něco přeseknout, musíš mít srovnaný postoj, i krok... pevný úchop (tenouči) atakdál. Musíš použít správnou část meče (monouči) a řezat správným směrem (hasudži).

Různé školy meče můžou mít mnoho různých pohybů. Postoje, techniky... ale základ, tedy to, co píšu musí dávat smysl, musí to prostě fungovat.

©patně se to pozná, a já nejsem neomylný, ale to, co je na té ukázce, to co se obvykle pro aikidisty vyučuje to není.

Noname píše:Je velkou modou poslednej dobe mieat aikido so šermiarskými skolami (Iaido Jodo SMR a iné napr Hojo) podla mojej mienky je to naprosto slepá cesta....

To je čistě problém aikidistů... U nás v dódžó se aikidisti iaidó učí mimo tréninky aikidó, a ©MR tu žádný aikidista necvičí. ®ádný čtyři hodiny týdně aikidó a dvacet minut týdně džó a dvacet meč...

K těm konkrétním, cos popsal.

Hódžó, tedy Kašima ©inden Džikišinkage rjú hódžó je jen fragment celých osnov této školy... To, že někteří aikidisti (ČAA, SAA, ASCA...?) cvičí toto v rámci svého tréninku je jejich problém... Jiní aikidisté zase jako nosnou část svého zbraňového cvičení dělají Kihon tači školy Kašima ©in rjú (ČFAI a SSPA u Vás)... většinou ale nemaj páru o tom, cože to vlastně je. (*opět pouze fragment, mnohem rozsáhlejšího studia).

Noname píše:Su veci ktoré ta posunuju (napríklad budes mat lepsie casovanie a lepsí sek) a je to brzda na mnoho prevedenei techník...

Bez urážky TOHLE JE KRAVINA anebo mi to líp vysvětli.

Noname píše:Nechodím na SMR lebo bije sa drzanie ramena a ruky oproti tomu co mám cez aikido skolu pouzívat.

Tohle taky... Na ©MR u Vás nechodíš, protože se na Slovensku necvičí... Nemáš tedu u Vás možnost. Nejbližší dódžó jsme my nebo Maďaři ;)

Noname píše:Na seminároch s Jaffom sú vzdycky hodiny Iaido a Jodo kde mám moznost "vnímat" detaily....

O tom vím, a to je velká práce, kterou pro ©MR Jaff dělá, ale on ví, kolik Vás toho může naučit a věř mi, je to dost limitující. Budeš-li jednou za půl roku cvičit ©MR na nějaké hodině v rámci úplně něčeho jiného... nenaučíš se ani kihon...

Teď jsme u nás cvičili 6 dnů, 7 hodin denně a můžeš se zeptat lidí, co tu byli, kolik myslí, že se toho naučili...

Noname píše:ma-ai s mecom - principiálne riesenie vzdialenosti sú rovnaké v sermiarských skolách a to Ty by si mal vsimnut.

Právě protože jsem si všimnul, tak jsem sem napsal.

O principech... o stejných principech už se toho napsalo, ale skutek utek.

Aikidisti blábolí o něčem, co nikdy necvičili, nebo v horším případě považují za aikidó vše, kde se nosí hakama a podle toho to posuzují... No offense, taky jsem stále ještě aktivní aikidista, jen (se) neučím zbraně v aikidó... třeba jednou budu.

Noname píše:Ja nedívam na technické prevedenie lebo je to iné podľa tradicionálnych skol... Do aikida zamontovali z bohatej sermiarskej skoly iba niektoré principy a nic naviac nie celu sermiarsku skolu.

Mno jen pár lidí, kteří něco do aikida z klasických škol namontovali něco opravdu cvičili a málokdo se od toho neposunul na ukrutnou dálku... Někdy mám pocit, že byla vyhlášena disciplína, kdo vymyslí bizzardnější cvičení s japonským mečem pro aikidó vyhraje zájezd na Kanáry...

Noname píše:JAff je nadaný človek je serm je na vynikajucej urovni a chodievame k nemu na sustredká ale len na aikido.

To je dobře, já se s ním potkávám, jen jako se starším spolužákem na stážích ©MR. Neučí nás.

Ale o Jaffovi naše diskuze nebyla ;)

Noname píše:JA ked studujem ostatné "skoly" vnímam iba toto a nie to ci je technika aká... tá je vzdycky kreslsená podla schopnosti vyučujúceho.

Mno já osobně ostatní školy opravdu studuju, to znamená, stejné množství času věnuju i cvičení iaidó i cvičení ©MR... není to ani doplněk, ani náhražka toho, co chybí třeba právě v aikidó a posuzuju to prostě takhle...

Aikidó je fajn relax, když to člověk potřebuje... ale to může být i běh, nebo cokoliv.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne úte 12. črc, 2005 8:15, celkově upraveno 3
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Noname » čtv 07. črc, 2005 16:17

4 mrozek

no dobre moja slovencina je mizerná (sorry nie som jazykový talent al dohovorím 4 jazykmi), ja sa snazím napriek mojich nedostatkov komunikovat. A vypláca sa to

4 ukropcany
moje zlomeniny sú vysledkom "enormnej" snahe cvicit na doraz.
Zatial mi ziadny ucitel nic nezlomil :) Klcnu kost som zlomil tak ze som to ani nezbadal, len doma v sprche, ze mi trči predná klcná kosť.

a este si zabudol napísat aiki inteligenti "vela mudruju" :))

Len jedno upresnenie - aikido je jedna z najbolavejších ciest, litre potru driny, a nesmierna tazká robota .
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Noname » čtv 07. črc, 2005 16:36

4 patrik

Ja chodievam do Budapesti na semináre tam mám moznost vidiet Iaido Jodo va prevedení Jaffa. Tikiho som takisto videl(len raz). Na jeho seminároch mme moznost zúčastnit Iai do a Jodo

Ja to celé sledujem zo strany studia aikida a nadalej ti napísem

1.Miesat Aikido a Iadio skolu a Jodo podla mna je slepá cesta, ale pomoze(pomoct) k nacasovaniu a lepsíim utokom
(osobne na tých ludi to zatial nevnímam ktoré to robia, že ich aikido je hmmm lepsie
2.Aikido a alebo aiken nie je samostatná sermiarska skola. Mi pouzívame odtialto dané principy a detaily. Otvorene poviem nás ucitel nie je taký dobrý v serme ako napr. Jaff ale to neznamená ze k tomu nerozumie.Nie je prvoradou ulohou sermiarké umenie(v aikide), sluzi nám na osvojenie techniké osvojenie bázu techník aby sme vedeli odkial sú "nase" techniky, čo bol základný ideál.

3. Skola Jodo - práca v aikide je s Jo nevychádza z Jodo sú zapracované iné detaily

4.áno na Slovensku to necvičí ale to neznamená ze namámaju moznost

5. teraz idem na seminár 6dni denne 6h tréningu - staci ?

"izzardnější cvičení s japonským mečem pro aikidó vyhraje zájezd na Kanáry"
6. Nikdy nepodcenuj nikoho
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

SLOVA

Příspěvekod Anonymní » čtv 07. črc, 2005 16:52

Noname píše:4 mrozek no dobre moja slovencina je mizerná (sorry nie som jazykový talent al dohovorím 4 jazykmi), ja sa snazím napriek mojich nedostatkov komunikovat. A vypláca sa to

Spoko, ver mi, ani mi na um nezišlo robiť si z Teba prču! Len ma to nevinne pobavilo, to je všetko. Sám som profesionálnym lingvistom, takže takéto vychytávky sú pre mňa mňamky-mňam. 8)

Mier, môj cudzojazyčný brachu! :D
S úctou, prajem všetko dobré. Mrož.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 07. črc, 2005 16:59

Noname píše:1.Miesat Aikido a Iadio skolu a Jodo podla mna je slepá cesta, ale pomoze(pomoct) k nacasovaniu a lepsíim utokom
(osobne na tých ludi to zatial nevnímam ktoré to robia, že ich aikido je hmmm lepsie

Ale to je ten vtip, já jí nemíchám, většina lidí, co cvičí staré školy to nedělá... dělají to právě aikidisti, sám si napsal, že pro aiki-meč taháte věci z jinejch škol... já znovu opakuju a to není útok na Tebe, ale na zbraně v aikidó...

Taky jsem míchal... až mi došlo, že míchat netřeba... že se dá cvičit to i to.

Takže na tréninku aikidó mám jiný postoj než na tréninku kendó a v rámci ©MR stojím jinak, než, když cvičím iai... ale když seknu mečem, vždycky použiju stejnou část.

Noname píše:2.Aikido a alebo aiken nie je samostatná sermiarska skola. Mi pouzívame odtialto dané principy a detaily.

To já všechno vím. Ale jak? Jak dokážeš pochopit detaily a principy, když to nestuduješ jako celek... Jak to dokáže kdokoliv?

Noname píše:Otvorene poviem nás ucitel nie je taký dobrý v serme ako napr. Jaff ale to neznamená ze k tomu nerozumie.

Ale já tady nesrovnávám kohokoliv s kýmkoliv, Jaff byl příklad, kterého si uvedl, toť vše.

Noname píše:Nie je prvoradou ulohou sermiarké umenie(v aikide), sluzi nám na osvojenie techniké osvojenie bázu techník aby sme vedeli odkial sú "nase" techniky, čo bol základný ideál.

A odkud jsou tedy Vaše techniky... Z pohybů meče? Z jaké školy? Mě se líbí, že každej aikidista z brožur ví, že aikidó vychází z pohybů meče, ale když mu člověk, který meč používá a cvičí pořádně, řekně: "tuhle část meče používat nemůžeš, protože nefunguje" a "zápěstí musíš zpevnit, aby sis nezlomil ruku", začne se kroutit, že aikidó je něco jiného a že meč v aikidu se používá jinak... JAK?

Noname píše:Skola Jodo - práca v aikide je s Jo nevychádza z Jodo sú zapracované iné detaily

Také vím... píšeš si tu s někým, kdo aikidó cvičí, nezapomeň ;) Odkud tedy vychází pohyby s džó v aikidu, víš to? Je nějaký ofic. pohyb s džó v aikidó??? Anebo si každej aikidista cvičí, co zrovna chce? Nebo co chce ten, kdo ho učí?

Noname píše:áno na Slovensku to necvičí ale to neznamená ze namámaju moznost

To jen aby bylo jasno :) Samozřejmě můžeš cvičit přesně jak jsem napsal. To jen, aby nedošlo k záměně za Seitei džó.

Noname píše:teraz idem na seminár 6dni denne 6h tréningu - staci ?

To musíš vědět Ty, jestli Ti to stačí... Nevím, co jsem napsal, že se čertíš, ale když už o tom mluvíme, kolik hodin tam bude věnované nějakému cvičení zbraní... Fakt jen pro zajímavost.

Noname píše:"izzardnější cvičení s japonským mečem pro aikidó vyhraje zájezd na Kanáry"
6. Nikdy nepodcenuj nikoho

Nepodceňuju, ale za tím si stojím... i proto že to byla nadsázka. Už jsem to vysvětlil... Meč, japonský meč... katana... to je historická zbraň. Aby fungoval, musíš s ním zacházet tak, jak se s ním zacházelo v historii. I když se to měnilo, pořád to bylo založených na funkčním pohybu... a většina část pohybů s mečem, který jsem kdy v aikidistických dódžó dělal nemělo s historií této zbraně nic společného.

©lo buď o improvizaci, nějaká vnuknutí, fantazii, bouchání tyčkou asi metr dlouhou... kopírování obrázků z knížek, Internetu a kazet.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 07. črc, 2005 17:13

ukropcany píše:hm... no a potom je tu ešte iwama... len taká drobnosť na okraj, ktorou sa v aikido obci nikto nezaoberá... :P

Ale jo, ukropčany, víš přece, že se tím zabývají minimálně lidi, kteří cvičej Iwamu... ale kumitači a suburi ze Saitova aikidžó dělá třeba i Tissier a tedy lidi z FFAAA (u nás ČFAI a u Vás někteří SSPA)... a viděl jsem i další. A to, co cvičí s mečem by mělo vycházet z Kašima ©intó rjú (ale, kdoví jestli)... Nedávno jsem Kašima ©intó rjú viděl na jednom záznamu a moc společnýho jsem tam nenašel.

Nicméně stejně tak jsou lidi, žáci Nišio senseie, kteří cvičí své zbraně, které vymyslel právě Nišio sensei (na základě studia iaidó, sódžucu a částečně ©MR... plus?minus)...

A potom se zbraněmi cvičí docela zajímavě Saotome sensei ve Státech svůj systém...

A v každém druhém dódžó ten svůj...

Ale oficiálně ;) dle Hombu dódžó žádný systém není ;) jen tači dori, džó dori a tantó dori... i.e. odebírání hole, meče a nože.

Nebo se pletu?

Patrik

P.S.
Už si kouk na klip, co jsem dnes postl?
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 07. črc, 2005 17:29

Ja teda do aikida nevidim ale:

To co psal patrik ze prace s mecem (sekani) musi obsahovat proste musi platit v kazde skole jinak je to proste blbe

- ma-ai (vzdalenost, pokud ji mas blbe tak soupere proste netrefis!)
- nacasovani (pokud blbe, znova se netrefis, nebo souper trefi driv tebe)
- hasudzi (uhel cepele - pokud zasahnes, misto seknuti placne)
- celkove vedeni mece, razance seku apod.

pokud je neco z toho blbe, tak je to proste blbe cele. Tecka. Nezavisle na skole.

Blbe proto, ze to proste nebude fungovat (at uz je historie te zbrane jakakoliv, myslim, ze v tomto pripade to uz je podruzne, aspon myslim patriku :-))

Pokud se tohle nenaucis spravne, tak je to zase blbe, nelze to omlouvat tim, ze "u nas se tohle neuci" nebo "tohle neni dulezite".

Jeste zaverem otazka - jeden aikidista mi pred lety rekl, ze mec se uci pouzivat k pochopeni smeru, energii apod. pro neozbrojeny boj, ne proto aby se doopravdy naucili bojovat s mecem. Jak to tedy je?
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 07. črc, 2005 17:31

Picard píše: - jeden aikidista mi pred lety rekl, ze mec se uci pouzivat k pochopeni smeru, energii apod. pro neozbrojeny boj, ne proto aby se doopravdy naucili bojovat s mecem. Jak to tedy je?

He :?: :?: :?: ®e co :?: :?:

Něco ve stylu...učím se střílet z pistole,abych se naučil uhýbat před kulkama :?:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 07. črc, 2005 17:34

No spis ve stylu "pokud na me jde nekdo zepredu do me, tak mam jit do strany dozadu (napriklad), abych uhnul". Takhle mi to vysvetloval.

Imho to dava smysl (divny, ale co :-) ) v tomto pripade ale nema cenu tvrdit ze jde o umeni boje s mecem.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 07. črc, 2005 17:37

Picard píše:Blbe proto, ze to proste nebude fungovat (at uz je historie te zbrane jakakoliv, myslim, ze v tomto pripade to uz je podruzne, aspon myslim patriku :-))

Ale, jo, to už jsem tu taky psal... jestli to někdo bude dělat na základě osvícení, co měl den předtím za stodolou na chalupě, bude mít kliku a ta historii na to vliv nemá... Některý části škol, starejch škol, byly zřejmě funkční hned, jiné se studovali dlouho... prostě, nestačí/nestačilo kouknout na brožuru a vědět.

Ale jak jsem napsal... můžeš mít kliku a vymyslet to dobře, že jo...

Můžeš přece vyhrát i v loterii.

Picard píše:Pokud se tohle nenaucis spravne, tak je to zase blbe, nelze to omlouvat tim, ze "u nas se tohle neuci" nebo "tohle neni dulezite".

PODEPISUJU!

Picard píše:Jeste zaverem otazka - jeden aikidista mi pred lety rekl, ze mec se uci pouzivat k pochopeni smeru, energii apod. pro neozbrojeny boj, ne proto aby se doopravdy naucili bojovat s mecem. Jak to tedy je?

IMHO je to tak, jak se nám to zrovna hodí... některý aikidisti dokážou jednou větou říct, že je aikidó nej, protože je starobylý a ve druhé větě budou totéž tvrdit, protože je nejmodernější.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 07. črc, 2005 17:49

Picard píše:No spis ve stylu "pokud na me jde nekdo zepredu do me, tak mam jit do strany dozadu (napriklad), abych uhnul". Takhle mi to vysvetloval.

Imho to dava smysl (divny, ale co :-) ) v tomto pripade ale nema cenu tvrdit ze jde o umeni boje s mecem.

No nevím....ale Aikidó necvičím,tak to raději nebudu komentovat.....ale selský rozum.... 8O 8O 8O :? :? :?
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...