Cinstina

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

ciínstina

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. srp, 2005 9:42

V Brně ani v Praze se ještě nikdo činsky nenaučil...no lidi na ff uk na sinologii po 4 letech mluvi a rozumi i kdyz nejedou do ciny, ale ti co jedou a skutecne se tam aspon rok uci, snadno udelaji HSK na 8 level po trech letech studia.

Takze muzu doporucit nasledujici postup - v Brne nebo Praze zacni, zkus dva roky, nauc se 3000 znaku, a pak vem 1000 usd za skolny a 1000 usd na dalsi vydaje, a dej si semestr/dva na nejaky na nejaky levnejsi univerzite v Cine. Nepotrebujes bejt v CR student, skolny v malejch univerzitach na jihozapade neni tak vysoky, ziviotni naklady totez, programy pro cizince platici v usd maji vsude:-)). Vrele muzu doporucit Kunming nebo Guiyang, Changsha a dalsi zadky sveta, kde je jeste docela videt Cina a je levneji. Jsou ale jeste horsi mista, pokud chces usetrit zkuse Kaili v Guizhou:-) tam je taky univerzita a kazdej anglicky mluvici cizinec vydela na skolny dost snadno:-)))

Ohledne toho jakou cinstinu se ucit atd.:
1. Mas na vyber mezi taiwanem a pevninou - zjednoduseny a slozity znaky, pokud chces jazyk opravdu zvaldnout, slozity znaky se ti nakonec nevyhnou, nakonec musis stejne zacit s Guwenem - klasickou cinstinou a tam jsou samozrejme nezbytny. Guwen se hodi aspon zaklady i pro lidi, co je zajima jen moderni Cina, noviny a pod, protoze odkryva dalsi vrstvy vyznamu....

2. Pak uvnitr v Cine je to babylon, kdyz ve vlaku vedle sebe sedi chlap ze Sechuanu, dalsi je z Shanghaje, a treti je z Gansu, tak se, pokud jsou to rolnici, nedomluvi, ani kdyz se snazi o spisovnej jazyk - Butonghua. Butonghua ovsem musi bejt tvuj cil, pokud se nechces ucit Kantonsky. Zalezi v jakejch socialnich skupinach se pohybujes, ale obvykle se Butonghua domluvis i s lidma z Taiwanu, trochu zvatlaji i v Shanghaji, problem bude uplne na jihu, v tom Guantongu, ale i tam se lidi uci Butonghua ve skole. Neni moc stastny si myslet, ze Butonghua se mluvi spis na severu a jet kvuli tomu nekam do nejakyho zasmradlyho mesta jako Pekac nebo Harbin nebo nedej boze nekam do mandzuska. Vetsina lidi se dneska znicena televizi a skolou, takze Butonghua v nejaky forme umi, i na jihu. (netyka se 200 milionu chudych rolniku bez Z©:-))))

3. problem kvality ucitelu - Butonghua casto neumi sami ucitele skoleni pro uceni cizincu v Cine - meni tony, neumi pinyin atd. To te nesmi vykolejit. Na kazdy skole se najde nekdo, kdo ti bude vyhovovat....V Cechach je to osidne, hodne Cinanu je jen z nekolika oblastí, takze slysis porad podobny veci, je dobry stridat konverzacni partner/ky, abys poznal/a jak se to lisi...

4. diplomy: Kdyz ma nekdo diplom z pevniny, neni zadna zaruka, ze jazyk umi. Matouci chyby v pinyinu delaji i profesori s titulem prof, navic v Cine je kazdej "graduate student", vsude potkavas samy postgradualni studenty, kterym je 21 a nemeli jeste divku:-) uci se 18 let anglicky, ale nemluvi.

5. pokud se chces ucit aby sis precetl/a neco o wushu - zapomen na to. Cist texty ze 17 -19 budes trochu umet za 8 let, po 4 letech studia guwenu, klasicky cinstiny. Ackoli dneska je dost vydani na pevnine, vlastne prekladu do moderni cinstiny, s komentarema, neni to ono. Gramatika klasicky je dost jina, slovni zasoba totez, a specialni slovni zasobu z bojovejch umeni moc lidi neumi. Klasicky texty z Taiji napriklad, jsou casto sileny - pisatel na zacatku napise vsechno co vi o taoisticke filosofii, medicine - takze je to jak kdyz opise Huanti neijing a I jing a nevim co jeste - a pak je tam par obrazku panacku a popis kde ma bejt jako noha/ ruka. Neni nahoda, ze dodnes neexistujou kvalitni preklady do anglicty treba textu Chen Xina z roku 1909 - o to se uz par lidi pokouselo. Bez kontaktu s lidma, kteri v tom zijou, s rodinou Chen, a systematickejch konzultaci s nima, se to prelozit poradne neda. (neco jinyho je, kdyz si ve slovniku najdes, ze pcheng je zvednout, a neco jinyho je, kdyz ti tvuj ucitel ukaze pcheng ve forme, v boji..etc.)

6. V Čechách dost lidí tvrdí ze umí čínsky, ale přádně umí vlastne docela málo lidí. To že má někdo činskou manželku, nebo dokonce tátu, není záruka, že tě dovede něco naučit, a že ten jazyk umi dobře. Ani když ma nekdo FF UK obor sinologie, nemusi bejt rodilej lingvista a umet jazyk vyborne a umet ho nekoho naucit.

7. jazyk je jako wushu. Kdyz dva Brnaci zaplati 500 usd v Pekaci za tydeni vyuky, pak maji v brne skoly a delaji velke borce...tak to asi nebude uplne "vysoka uroven". Totez plati pro jazyk, za rok se ho nenaucis....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 25. srp, 2005 10:37

Tak toto je paradna analyza, poklona, ses asi starej praktik. :wink: Inak tiez som stravil asi dva mesiace systematickym prekladanim Chen Xina, popri mojich celkom solidnych znalostiach guwenu a taiji a 13. rokoch na Taiwane som este navyse spolupracoval s univerzitnou profesorkou klasickej cinstiny (plus konzultacie s majstrami bojovych umeni), ale po dvoch mesiacoch sme to vzdali, to dilko je hezky tvrdej orisek... Ale raz by som sa do toho chcel pustit znova, mozno tak o 10-15 rokov dalsieho studia... Jeden by z tej cinstiny brecel.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

ad chen xin

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. srp, 2005 12:42

Poklona Miro. Je to skoda, mluvil jsem s nejakejma lidma v nemecku, co to zkouseli dat i nekomu na univerzite prekladat za penize, a taky nic:-) nakonec taiji neni o textech, je to kultura, vztah s ucitelem, jiao ren yao jiao xin jak rika muj mistr, takze asi nema cenu ztracet cas lustenim textu tak moc:-)

Nevim jestli znas knihu: Scholar Boxer: Chang Naizhou's Theory of Internal Martial Arts and the Evolution of TaijiQuan
Marnix Wells,
ja si ji ted objednal, cet jsem o Chang Naizhouovi na Chinafrominside, jeden muj ucitel z Nemecka mi to doporucil jako dost zajimavej text. Necetls to? Cinsky vydani na taiwanu taky jsou, jak jsem videl na webu....

Mimochodem, ja cinsky skoro neumim, to jen moje zena je sinolozka, ja umim jen japonsky:-) coz je asi pro vas sinology smesnej jazyk, ale sleduju ji a jeji spoluzaky jak se tou cinstinou perou uz 12-15 let.

cet jsem tvuj clanek o "rounding the crotch". ja posloucham "round the crotch" uz nekolik let a nejsem si jistej ze vim co tim myslej...ja se fakt chci naucit cvicit taiji zevnitr, aby tam byl ten Chan si jin,...ty mas stesti, ze muzes bejt na Taiwanu, ja musim drepet v Praze, kde to stoji za prd:-))). Jednou jsem poslal svemu uciteli odkaz na video s jednim prazskym supermistrem Chenu, kterej uci snad stovky lidi, a prislo jen: the guy is often losing the connection in his movement, does not seem to be very advanced player of taiji:-))))nebo tady lidi cvici deset let yang, a kdyz do nich stouchnes prstem, tak spadnou:-)

hele ja zase musim trochu pracovat. zdravim

m.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 25. srp, 2005 15:10

to anonymni: Prosimte a jak teda cvicis, kdyz mas mistra daleko? Kdo je tvym mistrem? Dojizdis? Makas sam?..... Je to jen dotaz, zajimaly by me tvoje zkusensti. Kdybys nechtel verejne tak to snad jde pres nejakou tu soukromou schranku. kdybys nechtel vubec, tak taky v pohode .-)
este se taky pripojuji k mirovi, s podekovanim za analyzu, todle jsem si mel precist pred par lety usetrilo by mi to asi furu casu :-)
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. srp, 2005 16:20

Je fakt lepsi mit moznost kazdej den cvicit s nekym z rodiny chen, na druhou stranu, nektery veci chteji cas a samostatnou praci. Nijak to neresim a beru to jak to prijde, kdyz mam sanci bejt rok v asii du do toho, pak zase tady, pak zase tam, zivot neni jen taiji, nejsem mnich jako Miro, mam odpovednost za jiny lidi, rodinu:-))

Nemam moc rad ty mysticky kecy, ale ono to opravdu prichazi samo, kdyz ses ready a moc na to netlacis najednou ses s tim, kdo ti muze ve cviceni nejlip pomoct....nema cenu to lamat pred koleno, k cemu ti je, ze mas moznost civict s lidma z rodiny, kdyz skoro nic neumis, nerozumis jim, nic ti nereknou....nebo jen to, co ti mohl rict kdekdo v Evrope. Taky mas svuj strop, jako lidi z rodiny nikdy cvicit nebudes, takze pak musis hledat svoje misto v tom vsem.

U nas bohuzel dost lidi jede na to, ze chtej bejt profici, ale nejsou. to je velka katastrofa ceskyho chenu, tady uci desitky a stovky jinejch lidi takovy persony, ktery by v asii odpovednej ucitel nechal ucit par zacatecniku...obecne je to asi problem popularizace taiji. Zeptej se Chen xiao wanga, kolik z jeho tisicu zaku je opravdu ale opravdu dobrejch...tech kteri maji sanci naucit se cvicit taiji poradne....

na zacatku jsem mel moznost cvicit docela pripravenej jeden rok s lidma z rodiny v asii, a pak s jejich dlouholetejma zakama (15-20let), ted je zas na me, abych nejakou dobu pracoval sam. Pro me ted neni problem konzultovat 4 krat rocne s podle me s nejlepsima lidma v Evrope, a jak rikam, nektery veci ti stejne nikdo nevysvetli, musis na ne prijit sam, vlastni praci. a ta trva...kdyz mi mistr rekne, ze sam tocil rukou rok, tak ja budu muset pet:-) Taky vim, kam se muzu dostat, nemusim pred nikym predvadet, ze jsem velkej mistr....

tak to je moje zkusenost:-) ale rozhodne ti ji nevnucuju, tvoje taiji je tvoje taiji:-)

hele cekaj na me lidi, jdu cvicit:-)

m
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. srp, 2005 16:20

Je fakt lepsi mit moznost kazdej den cvicit s nekym z rodiny chen, na druhou stranu, nektery veci chteji cas a samostatnou praci. Nijak to neresim a beru to jak to prijde, kdyz mam sanci bejt rok v asii du do toho, pak zase tady, pak zase tam, zivot neni jen taiji, nejsem mnich jako Miro, mam odpovednost za jiny lidi, rodinu:-))

Nemam moc rad ty mysticky kecy, ale ono to opravdu prichazi samo, kdyz ses ready a moc na to netlacis najednou ses s tim, kdo ti muze ve cviceni nejlip pomoct....nema cenu to lamat pred koleno, k cemu ti je, ze mas moznost civict s lidma z rodiny, kdyz skoro nic neumis, nerozumis jim, nic ti nereknou....nebo jen to, co ti mohl rict kdekdo v Evrope. Taky mas svuj strop, jako lidi z rodiny nikdy cvicit nebudes, takze pak musis hledat svoje misto v tom vsem.

U nas bohuzel dost lidi jede na to, ze chtej bejt profici, ale nejsou. to je velka katastrofa ceskyho chenu, tady uci desitky a stovky jinejch lidi takovy persony, ktery by v asii odpovednej ucitel nechal ucit par zacatecniku...obecne je to asi problem popularizace taiji. Zeptej se Chen xiao wanga, kolik z jeho tisicu zaku je opravdu ale opravdu dobrejch...tech kteri maji sanci naucit se cvicit taiji poradne....

na zacatku jsem mel moznost cvicit docela pripravenej jeden rok s lidma z rodiny v asii, a pak s jejich dlouholetejma zakama (15-20let), ted je zas na me, abych nejakou dobu pracoval sam. Pro me ted neni problem konzultovat 4 krat rocne s podle me s nejlepsima lidma v Evrope, a jak rikam, nektery veci ti stejne nikdo nevysvetli, musis na ne prijit sam, vlastni praci. a ta trva...kdyz mi mistr rekne, ze sam tocil rukou rok, tak ja budu muset pet:-) Taky vim, kam se muzu dostat, nemusim pred nikym predvadet, ze jsem velkej mistr....

tak to je moje zkusenost:-) ale rozhodne ti ji nevnucuju, tvoje taiji je tvoje taiji:-)

hele cekaj na me lidi, jdu cvicit:-)

m
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 26. srp, 2005 9:22

diky za odpoved, vidim to tak nejak podobne, chce to makat, ale obcas je proste dobry, aby ti nekdo rek, kdo o tom opravdu neco vi, hele tady se ti propada koleno, nebo tady bys mel citit tohle, a jestli ne tak nekde delas chybu. Ale jinak souhlas, ze co si neodmakas sam, ti zadnej mistr neda.
Tak preju hodne stesti ne ceste :-)
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: ad chen xin

Příspěvekod Miro » ned 28. srp, 2005 9:09

Ahoj,

Nevim jestli znas knihu: Scholar Boxer: Chang Naizhou's Theory of Internal Martial Arts and the Evolution of TaijiQuan
Marnix Wells,
ja si ji ted objednal, cet jsem o Chang Naizhouovi na Chinafrominside, jeden muj ucitel z Nemecka mi to doporucil jako dost zajimavej text. Necetls to? Cinsky vydani na taiwanu taky jsou, jak jsem videl na webu....

Necital som Wellsov preklad, ale tiez som pocul, ze je to vyborna kniha. Mam vsak (pomimo povodneho cinskeho textu) preklad CNZ do anglictiny - je to prelozene v knihe T'ai Chi's Ancestors by Douglas Wile (kniha pojednava o troch dielkach: Qi Jiguang, Neijia school of Huang Baijia a Chang Naizhou). Ale dufam, ze niekedy sa dostanem aj k Wellsovmu prekladu.

cet jsem tvuj clanek o "rounding the crotch". ja posloucham "round the crotch" uz nekolik let a nejsem si jistej ze vim co tim myslej...ja se fakt chci naucit cvicit taiji zevnitr, aby tam byl ten Chan si jin,...
m.

Ten clanok bol mojho ucitela, ja som to iba prelozil. O CPS som pocul dobre spravy, takze ak s nim budes pokracovat, urcite to casom pride. Len bud trpezlivy, vysledky v xiaojia prichadzaju omnoho pomalsie.

Maj sa
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 29. srp, 2005 7:59

Diky, podivam se po Tai chi ancestors.

ad. CPS - nevim jestli je to dobre nebo spatne, ale CPS asi zacina mit pocit, ze by mel trochu vic popularizoval. vloni udelal 20 sestavu a ted snad dokonce nataci mec. Vloni zacal ucit svoje dva nejstarsi zaky v japanu poprve mec:-). 20 sestava se mi popravde receno ani moc nelibi, ale CPS a CPJ asi meli pocit ze prichazeji o moc zaku....

CPS je opravdu dobrej, a je docela v pohode. Kdyz jsem videl poprve v japanu nejakou exhibici, kde zacvicil prvni cestu tak jaksi na te sve vlastni urovni, dost jsem neveril - v Cine v parku nebo na videu se takovy veci nevidi:-) takze jsem mel hned jasno, s kym chci pokracovat:-)

Jsem rad, ze jsem te poznal aspon takhle, ceka me casem taky taiwan, tak se treba uvidime. ted spis resim plinky:-)

Jo jestli ctes nemecky, CPS zaci vydavaji v Nemecku casopis Cultura Martialis, http://culturamartialis.com/, v prvnim cisle byl docela zajimavej rozhovor s Chen Yum treba:-)

Marek M.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 02. zář, 2005 12:48

Zdravím všechny diskutéry!

Chtěl bych upozornit na možnost studia čínštiny v Ostravě.

Ostravská univerzita otevírá kurz čínštiny pro veřejnost. Kurz by měl být veden čínskou lektorkou; cena kurzu je 8000Kč při počtu 15 lidí v kurzu, 10000Kč při 10 lidech/kurz. Příjem přihlášek se uzavírá 5. září 2005. Pro více informací se můžete informovat přímo na OU.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně