karate

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

rbr

Příspěvekod pucmaz » pát 30. zář, 2005 1:32

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 13:48, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mamushi » pát 30. zář, 2005 16:50

Anonymní píše:
pucmaz píše:Za japonsky zpusob: narozdil od nasi karate sceny, kde si lide s ucitelem bezne tykaji a narame se kamaradi, je tady vztah ucitel-zak na trochu jine urovni. Kdyz se sensei rozhodne, ze mam nejvyssi cas na zkousky, nepripada v uvahu s nim zacit polemizovat o tom, ze vlastne zadnej pasek nechci a ze me zkousky vubec neberou. Je to ta nevetsi pocta a odmitnout by byla urazka...
Navic jde taky o zodpovednost. Mam-li cerny pas, cvicim pri keiko uplne vepredu a za mnou jsou vsechny ostatni pasy. Nemuzu si ani nahodou dovolit si oddechnout, cvicit jen tak napul, nebo proste nestihat, protoze bych se jako "cerny pas" pred ostatnimi ztrapnil. Stejne tak jako pri kumite (jakemkoliv) si nemuzu dovolit byt horsi nez muj partner, pokud ma nizsi stupen nez ja...
Zodpovednost se tyka i ucitelu. Kdyz pujde nekdo na seminar s napr. nejakym japonskym mistrem a vezme si bily pas, nazvdory tomu, ze u sebe v dojo bezne nosi cerny, je mi z toho spatne. Vsichni lide co jej neznaji od nej samozrejme nebudou cekat nic vic, nez co dovede clovek s bilym paskem, nikdo se nebude divit, kdyz mu dojde dech atp.
Karate je taky o sebevedomi a zodpovednosti. Clovek muze mit plnou hubu skromnosti, ale je taky mozny, ze pred necim utika :idea:

S první části se nedá než souhlasit ke druhé jen tolik. Pokud se při cvičení staráš o to jak vypadáš, a zda nejsi o něco horší než ten s jinou barvou obi, tak máš ještě dlouhou cestu před sebou.
Pokud si při kumite dáváš pozor na to, aby si nebyl horší než partner s nižším technickým stupněm, tak se bojovat nenaučíš. Máš hlavu plnou emocí. Zopakuj si co znamená význam slova karate. Chybu může udělat každý. Barva obi tě před ní neochrání

RBR

Cau PUCMAZI!

Predne trocha soukr. zprav: GRATULUJU!!!! Ty vis k cemu. Ze srdce a moooooc. Mozna malicko zavidim... :oops: Moc pozdravuj :wink:

A za dalsi, Tobe i Ginovi se omlouvam, ze jsem Vas nechal tak dlouho (dva tri mesice??) cekat na odpoved. Pokud snad sledujes deni v TV z poslednich dni na EXPU, tak mi to snad promines. Zari jsem letos skoro ani nezaregistroval...

Jen k tomu, cos napsal - a vubec nemluvim jen o karate. (podotykam, ze situaci v karate v CR ani v JAPANU poradne neznam) - ale jen k tomu "cernym obi" vynucenemu pocitu odpovednosti.

Japonci si neuveritelne potrpi na system "Senpai" (Starsi zak) a "Kohai" (Mladsi zak) - oboje vstazene ke kazde konkretni osobe. Velmi strucne a zjednodusene by se dalo rict, ze vsichni, kdo prisli do dojo prede mnou jsou pro me "senpai" a vsichni,kteri prisli do dojo po me, jsou pro me kohai. Clovek je tak svym zpusobem vazan jakousi loayalitou "neshodit" lidi nad sebou (pokud se vam podari byt treba nevedome ztrapnit nekoho ze svych sempaiu pred lidmi, ucitelem... Nikdo neoceni vasi "bystrost" ci rychlost studia tolik, jako si vsimne vasi "nezdvorilosti".)
Obracene to funguje tak, ze by se clovek radsi propadl, nez by jako "sempai" prokazal, ze neco nevi, nezna, nezvalada pred svymi "kohai"... Jiste, clovek v tom muze videt nabubrelost, pretvarku, zcela "nebudhisticke" soupereni - ale je to kazdpadne obrovska hnaci sila, ktera cloveku nedovoli tolik se poddavat sve lenosti, pohodlnosti...

Clovek se tedy docela prirozene stara klidne i o to, jak pri cviceni vypada a ze neni "slabsi" nez jeho "mladsi kolegove". Pisu pri cviceni - tim chci trosku popichnout ucelovosti oderujici "RBRovu zkratku", ktery smahem z rekneme "estetiky pri cviceni" udelal sam stredobod celeho karate...

Pochopitelne, ze tenhle "vertikalni system" pusobi ruzne stresy a tlaky...Pochopitelne, ze ze zacatku mas
hlavu plnou emoci

Ale i s tou hlavou plnou emoci musis cvicit - podotykam ze dobre. Pokud s eto neprezene (coz pak konci vrazdama nebo sebevrazdama) - je leckdy uplne nejlepsi nekomu klidne i zbytecne naplnit hlavu emocema a pak ho nechat delat neco slozityho. Dle meho soudu to je asi nejrychlejsi zpusob, jak samotnyho dotycnyho nechat nazrit, ze okoli, svetu, vysledku jeho snazeni - je uplne jedno - jestli dotycny ma nebo nema plnou hlavu emoci...
Nevim ted presne, ale myslim, ze se o podobny veci v jednom uzasnym filmu, na strese jakehosi mrakodrapu bavi zkuseny advokat Al Pachino s mladym advokatem Keanu Reevesem...

Jinak ale, info, ze si u nas snad lide na seminare berou bile obi, ale na "svych trenincich" pak opet nosi cerne - me docela dostal... Pokud nekdo tedy uz treba po zkusenosti s japonskym ucitelem usoudi, ze jeho dosavadni studium stalo za pendrek (coz se predpokladam obcas uprimnejsim jedincum deje) a ze sveho x-teho danu se vrati treba uplne na zacatek - prosim. Ale po tehle zkusenosti se vratit ke sve puvodni barve v intencich postoje: "ve skutecnosti nic neumim ale v tehle asociaci to staci na tuhle ksandu...", to jde trosku mimo moje chapani...
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 30. zář, 2005 17:32

Tohle všechno je pochopitelné...sice nevím,jak byla myšlena poznámka:"Pokud se při cvičení staráš o to jak vypadáš, a zda nejsi o něco horší než ten s jinou barvou obi, tak máš ještě dlouhou cestu před sebou."....ale zamyslím-li se nad tím(a znám to i z tréninků)......cvičí-li se cokoliv,vypadá když už ne hloupě,alespoň velmi zvláštně,když je někdo opásán obi černé barvy a cvičí očividně mnohem hůře,než druhý,jehož obi je barvy zelené......ano,může být ten "zelený" dlouholetým cvičencem,který cvičí pilně a usilovně řadu let a ten s černým pásem může být "novopečeným držitelem",nic to ale nemění na věci,že s "mistrovským stupněm" by měl být někde výš...technicky,dovednostně....."bojově"..... :wink:

"Kdyz pujde nekdo na seminar s napr. nejakym japonskym mistrem a vezme si bily pas, nazvdory tomu, ze u sebe v dojo bezne nosi cerny, je mi z toho spatne."
- k tomuhle jen jedno.....někteří to někdy takhle dělají(slyšel jsem třeba o p.Gyurisovi),ale v jeho případě šlo spíše o to,že se účastnil semináře člověka,jehož technický stupeň byl nižší a nechtěl ho uvádět do rozpaků(a nešlo o japonského učitele)-a v případě p.Gyurise se určitě nedá říci,že nic neumí.Nevím,je-li tato varianta přijatelná,ve vztazích učitel-žák,sempai-kohai se až tolik nevyznám.....
V případech výše uvedených jde o "falešnost".....nebál bych se říct,že o "vychcanost".....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 30. zář, 2005 21:37

Zdravim všechny,

konečně se mi podařilo toto umírající fórum rozproudit. Pravda, když jsem si přečetl svůj poslední příspěvek, tak musím uznat, že byl veden poněkud v ostřejším duchu. Za to se omlouvám, nebyl to záměr. Teď k Vašim připomínkám:

1. Chtěl jsem tím jen říci, že pokud při samotném cvičení sleduješ někoho jiného, nejsi koncetrovaný. Pokud nejsi koncetrovaný, pak se plně nesoustředíš. Pokud se nesoustředíš, tvé cvičení nepřináší potřebný efekt. Sám z vlastní zkušenosti vím, že se musím při cvičení plně koncetrovat na své vnitřní pocity, proto nemám čas čučet kolem sebe a hodnotit ostatní. Nemám v současné době moc času na cvičení, proto musím z každé minuty cvičení vytěžit maximum, nemohu dovolit strávit čas cvičení chytáním lelků. Jsem ve fázi, kdy většinou neřeším jak má technika z vnějšku vypadat, to už mám za sebou. Sleduji procesy uvnitř těla, pocity, postavení svalů, dýcháni, propojení těla atd. Zajímá mě jak mám tu danou techniku provést, aby byla naprosto funkční. Velmi těžce se o tom píše. Pokud bude zájem pokusím se to blíže vysvětlit.

2. To Pucmaz: Co by si chtěl o mě více vědět? Na fóru jsem někde vyčetl, že Ty sám cvičíš 3 roky, teď už asi 4. Cvičit si začal v Japonsku, do té doby si o karate nezavadil, proto mě občas udivuje Tvoje znalost českého karate. :wink:
Já jsem do japonska nepách. Cvičím 15 let. Hlásím se k jedné větvi Nishijamovců v ČR. Jsem evropan nikdy nebudu přistupovat ke cvičení jako japonec. Mám za sebou jinou výchovu, zkušenosti, kultůru, myšlení, proto můj přístup ke karate bude vždy odlišný něž u japonce, ale to neznamená, že je horší, že nemůžu dosáhnout stejných výsledků jako japonci. Věřím, že v karate rozhoduje osobní přístup a né zda jsem asiat nebo evropan.

3. P.S. Dlouhou cestu mam zcela nepochybne jeste pred sebou, a co ty?
Zhruba tak 2x delší, když si uvědomím kolik jsem toho za poslední dobu natrénoval.

4. Zdá se mi, že poněkud nadceňujete význam černých pásků. Co pro Vás znamená 1.dan? Pro mě nic zvláštního, pouze "zvádl základní techniky" nic víc. Rozhodně to neznamená, je to hotový bojovník. Teprve teď ta pravá cesta začíná. Už se nemusím zaobírat vlastním tělem, můžu se plně věnovat principům, časování, feelingu atd.

5. To: Mamushi. Tuto myšlenku jsem nepochopil: Pisu pri cviceni - tim chci trosku popichnout ucelovosti oderujici "RBRovu zkratku", ktery smahem z rekneme "estetiky pri cviceni" udelal sam stredobod celeho karate...
Kde jsem mluvil o estetice? Nevím co znamená tvůj pseudonym, ale můj je zkratka z několika slov, které se mnou nemají nic společného. :lol:

RBR
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 30. zář, 2005 22:43

1.Dan znamená jen to,že se člověk dostal konečně k bráně,kdy se začíná učit karate.....nic víc,nic míň.... :wink:

A to sledování...cvičíš-li ve dvojici,sledovat druhého prostě musíš....
:wink: Ale bavíme se tu o něčem jiném...... :idea:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 30. zář, 2005 23:13

Anonymní píše: Pokud se nesoustředíš, tvé cvičení nepřináší potřebný efekt. Sám z vlastní zkušenosti vím, že se musím při cvičení plně koncetrovat na své vnitřní pocity, proto nemám čas čučet kolem sebe a hodnotit ostatní.

Pucmaz přece nemluvil o tom, že čumí kolem sebe, ale to jsi asi nepochopil? Právě, že mluvil o tom, že nemůže chytat lelky, že černý řemen značí i to, že se musí snažit ještě víc, protože dává příklad těm, kteří jsou za ním. Pokud jsi si za těch 15 let nevšiml, u nás to bývá často naprosto opačne - máš černej řemen, tak už "nemusim tolik makat, už můžu spíš poučovat ostatní".
Anonymní píše:Jsem ve fázi, kdy většinou neřeším jak má technika z vnějšku vypadat, to už mám za sebou. Sleduji procesy uvnitř těla, pocity, postavení svalů, dýcháni, propojení těla atd. Zajímá mě jak mám tu danou techniku provést, aby byla naprosto funkční.

Funkční bude, když ucítíš ty správné pocity, jak jsi psal, ale to zároveň znamená, že bude vypadat zvnějšku tak, jak má, když nebude, tak si ty pocity tak maximálně namlouváš. Pokud nemáš někoho, kdo ti řekne, že to zvnějšku vypadá dobře (sensei) jak víš, že tvé pocity jsou správné?
Anonymní píše:To Pucmaz: Co by si chtěl o mě více vědět? Na fóru jsem někde vyčetl, že Ty sám cvičíš 3 roky, teď už asi 4. Cvičit si začal v Japonsku, do té doby si o karate nezavadil, proto mě občas udivuje Tvoje znalost českého karate.

pucmaz, než odjel, cvičil 5 let zde v ČR. To už tu psal taky mnohokrát. Ach ty poměry, jasně, za pět let "nemůže" posoudit české karate, ale myslím si, že na porovnání to stačí.
Anonymní píše:Já jsem do japonska nepách. Cvičím 15 let. Hlásím se k jedné větvi Nishijamovců v ČR. Jsem evropan nikdy nebudu přistupovat ke cvičení jako japonec. Mám za sebou jinou výchovu, zkušenosti, kultůru, myšlení, proto můj přístup ke karate bude vždy odlišný něž u japonce, ale to neznamená, že je horší, že nemůžu dosáhnout stejných výsledků jako japonci. Věřím, že v karate rozhoduje osobní přístup a né zda jsem asiat nebo evropan.

To víš, že nerozhoduje jaká jsi národnost, jestli jsi bílej, nebo černej, nebo třeba fialovej s puntíčkama, ale rozhoduje právě ta mentalita ve které máš zahrnutou vůli, odhodlání, výdrž, snahu, schopnost obětovat se... to můžeš mít i když jsi čech. Ovšem pokud je tvůj přístup odlišný, tak ano, nemůžeš být nikdy tak dobrý, jako někdo, kdo má takovýto. Mysli si o tom co chceš.
Anonymní píše:P.S. Dlouhou cestu mam zcela nepochybne jeste pred sebou, a co ty?
Zhruba tak 2x delší, když si uvědomím kolik jsem toho za poslední dobu natrénoval.

Zeptám se, cvičíš denně 4, 5 hodin? Jestli ne, tak jsi toho moc nenatrénoval. (čímž netvrdím, že jsi toho natrénoval málo, to rozhodně ne, jen to srovnání). Můžeš cvičit denně třeba 10 hodin, ale když nemáš učitele, který tě to může dobře naučit, budeš pořád jenom cvičit. Ale to je tak omleté tema...
Anonymní píše:4. Zdá se mi, že poněkud nadceňujete význam černých pásků.

Ach jo, zase uplně mimo mísu... dovolím si tvrdit, že tady si kdejakej človíček s třeba 2.Dan myslí, jakej už není dobrej... tam? Tam se na tebe ani nepodívaj. Tomu se asi nedá říct přeceňování, že? Ale to vše už tu pucmaz psal, vyhledej si jeho příspěvky.

Patrik jednou na jiném foru napsal něco v tom smyslu, že někteří (nemluvím přímo na tebe) by do Japonska raději nejeli, protože se bojí. Bojí se, že zjistí jak jsou vedle. ®e jejich letitá snaha (byť třeba dobře myšlená, ale pod špatným vedením) vyšla v niveč, že by museli začít znovu a že by to také nemuseli unést. Je na tom dost pravdy, případů je habakuk kolem nás všech. Když tu budu cvičit u někoho, kdo cvičí třeba 15 let a má např. 3.Dan, nikdy nebudu moci umět víc, jak on. Nemá mě co naučit, když to sám neumí a nezná. Když budu cvičit pod někom, kdo cvičí denně 45 let a má 10.Dan - mám reálnou šanci, že těch zkušeností k předání má mnohokrát více. Tečka :-)

Jendisi sorrka, zas to zní (víš jak), ale neber to tak :-) Čest výjimkám i tady. Je spousta lidí, kteří tu chtějí a cvičí dobře, určitě, ale i oni jsou prostě limitování množstvím těch zkušeností, které jim nemá kdo předat.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 01. říj, 2005 5:22

V pohodě,Gino.....já to neberu nijak zle.Já se potkal s lidma,kteří BU přímo žijí,jsou to "maniaci",dřou jako barevní a i s lidma,kteří si prostě myslí,kdovíjak nejsou dobří(hubou),ale skutek utek....
Říkám si,každému,co jeho jest....ať si cvičí,jak uznají za vhodné....

Donívám se,že i anonym to myslí dobře,jen,jak už je zvykem u psaných příspěvků,došlo trošku k nepochopení.....toť vše. :wink:

Hlavně,že jsou lidi,kteří dřou,jsou ochotní studovat u "profíků" a u "zdroje".....to je přínos do budoucna.... :idea: :wink: :!: :!: :!: :!:

Jen bych nerad,aby to dopadlo tak,že pokud někdo necvičil u Japonců,aby se nad ním neohrnoval nos......i ten 3.Dan může být hodně šikovnej a může mít dobrého učitele,takže bude mít co naučit.Ne každej se může sebrat a jet studovat ke zdrojům.......a ani tohle není záruka kvality.
Protože i takovej člověk může být skvělý budoka,ale nemusí být dobrý učitel...... :idea:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 01. říj, 2005 8:38

Jendis píše:V pohodě,Gino.....já to neberu nijak zle.Já se potkal s lidma,kteří BU přímo žijí,jsou to "maniaci",dřou jako barevní a i s lidma,kteří si prostě myslí,kdovíjak nejsou dobří(hubou),ale skutek utek....
Říkám si,každému,co jeho jest....ať si cvičí,jak uznají za vhodné....

Donívám se,že i anonym to myslí dobře,jen,jak už je zvykem u psaných příspěvků,došlo trošku k nepochopení.....toť vše. :wink:

Hlavně,že jsou lidi,kteří dřou,jsou ochotní studovat u "profíků" a u "zdroje".....to je přínos do budoucna.... :idea: :wink: :!: :!: :!: :!:

Jen bych nerad,aby to dopadlo tak,že pokud někdo necvičil u Japonců,aby se nad ním neohrnoval nos......i ten 3.Dan může být hodně šikovnej a může mít dobrého učitele,takže bude mít co naučit.Ne každej se může sebrat a jet studovat ke zdrojům.......a ani tohle není záruka kvality.
Protože i takovej člověk může být skvělý budoka,ale nemusí být dobrý učitel...... :idea:

Souhlas, Jendis... s prvním odstavcem.

To, jak to myslí anonym já soudit nemohu, reaguju jen na to, jak to píše. Problém s psaným projevem tu chápem všichni, snad ho chápe i on, ale podle toho, jak se chytil toho "dívání kolem a nesoustředění se na sebe" - no nevím, nevím.

Přínos do budoucna, ano, jen ale - budou ti lidé mít chuť se vrátit? Zatím to vypadá, že ano, ale ruku na srdce - nepřešlo by tě to, když víš, že te tu spousta lidí bude se snažit jen srážet?

Ohrnovat nos na někým je zcela jistě špatné. Rozhodně nejde soudit člověka jako takového... ale máš-li soudit to, co umí - podle mě je to prostě závislé na tom, co ho kdo může naučit. Nic si sám z prstu přece nevycucáš. Mám známého, karateka srdcem - žije tím, ale jeho smůlou (a spousty dalších) je, že prostě je limitován tím učením, které je tu poskytováno. Oni i Japonci učící tady už učí většinou, řekněme, přizpůsobený system. Mj. je samozřejmě pravda, že není vše zlato, co se třpytí a to, že člověk studuje v JPN ještě neznamená, že bude něco víc.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 01. říj, 2005 9:15

Víš,Gino,ale i tady se můžeš spoustu naučit...pravidelně sem dojíždějí velmi dobří učitelé,je spousta seminářů.....abych jmenoval,tak třeba Victor vd Wijngaarden(4 nebo 5 dan,teď nevím),Hirokazu Kanazawa(10.dan) ,S.Akita (5.DAN, Anglie),K. Sugimura (7.DAN JKA, ©výcarsko),H.Ochi (8.DAN JKA, Německo)...nejsou jediní,jsou velmi dobří a mají co naučit....a hlavně,bývají tu pravidelně....sice je pravda,že každý den je v dojo na tatami nepotkáš,ale přecijen se tu otočí více než 2x do roka.Takže u koho cvičit je.... :wink:

A jestli se budou chtít vrátit...mno....záleží to čistě jen na nich.A s tím urážením,srážením...nóóó....jak se kdo cítí,tak to pocítí.....nevím,proč to brát osobně??A hlavně,tito lidé budou někde jinde,takže není problém případným posměváčkům "vytřít zrak".....víš,kvalita a jména se rychle,velmi rychle roznesou :wink: :idea: :!:

A za další...taky tu konečně nebudou teoretici,ale praktici.....což je taky moc důležité....(samotného mne teď dost žere,že patřím spíše do kolonky teoretiů,zdraví mi teď dává "čoudy",takže si moc nezacvičím... :evil: :oops: :cry: ).

Hrozně mne mrzí to,že karate je tu synonymem pro diletanty,neumětely.....hopsaly.......znám kluky,kteří dokážou držet krok s thaiboxery,sám jsem spároval s klukama,co dělají ultimáty......takže vím,že záleží na lidech,srdci a ne na stylu.....ale co naděláme...BU procházejí modní vlnou,to,co se cvičilo dřív je dnes out,letí BJJ,MMA,MT,kickbox,WT......přitom to fakt kolikrát stojí jen na nechuti "vedení",něco lidi vůbec naučit..... :? :(
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 01. říj, 2005 9:32

Tak to máš pravdu "nechuť"vedení něco lidi naučit. Bohužel. BTW: taky jsem spároval... a spáruju dál s lidma, kteří ultimáty dělají - škola je to pro mě výborná, řekněme, že mi to v lecčem otevřelo oči :-)

Akorát "jak se kdo cítí, tak to pocítí"... já tady fakt nevím, jak na tebe reagovat s tím, že není problém jim "vytřít zrak"... takže to nechám jen tak bez ohlasu a budu doufat v tom, že jméno a kvalita se velmi rychle roznesou, jak říkáš .-)

S těmi velmi dobrými učiteli, kteří sem dojíždí. Ano, tady mi šlo právě o to, že je vidíš párkrát do roka na semináři, kde je s tebou dalších x lidí... není to jako když je vás v dojo 6 a on se ti může věnovat denně, pořád a pořád :-) Co se týče tvého zdraví... člověče, co se ti stalo? Tohle je vždycky mrzuté... nedávno jsem měl ohořelou nohu, popáleniny 2.st a z předpokládané dvoutýdenní léčby se to vyšplhalo na dva a půl měsíce bez cvičení... bože, jak mě srdce bolelo, když jsem mohl jen koukat...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 01. říj, 2005 9:42

Mně to taky otevřelo oči...a divil by ses,i jim.... :wink: :lol: :lol:

K té (ne)reakci...nemyslím fyzicky...myslel jsem to tak,že takových si netřeba všímat......je potřeba si všímat,když Tě kritizuje někdo,kdo umí,ví o čem mluví a je to k věci....dementy neřešit.
A vytřít zrak????Dokázat,že dovednosti a pravda je na Tvé straně.... :wink:

No...ty semináře....ti lidé jsou tu dost často(a třeba na semináře p.Wijngaardena ani moc lidí nejezdí-je mi otázkou proč?-asi ho lidi neznají-přitom je to excelentní karateka :!: ).....musíš holt využít všech možností,co se nabízejí......jasně,že by bylo lepší studovat u nich denně,ale není-li to možné.....?!

Co mi je???By SZ.... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 01. říj, 2005 10:02

ukropcany píše:okrem toho mám stále viac a viac mám pocit (zatiaľ ostáva len pri pocite), že japonské BU za ostatnými naokolo veľmi zaostávajú, neviem či to nevyplýva práve z tohoto systému "hodnotenia"... páni, vaše názory?

Myslím,že ne,Ukropčány......ani si nemyslím,že zaostávají.Jen je hodně lidí,co místo cvičení sledují něco jiného....vazby,vztahy...snaží se přiblížit k Japonské kultuře,mentalitě(netvrdím,že to je špatně),a na cvičení samotné občas(často) zapomínají......dany a systémy hodnocení na to vliv nemají.
Však sám víš,jak to chodilo u vás,ne?!Lidi se snaží zalíbit "senseiovi",řeší "blbosti",poslouchají "bludy"...ale cvičení samotné se zanedbává......třeba v Aikidó.....O¶ensei učil lidi bez výkladu,nechal je techniku,kterou předvedl,analyzovat a v dojo se MAKALO :!: :!: :!:
Dneska lidi jen kecají,párkrát něco zacvičí....ale pořádnou dřinu vidíš málokde.Za to nemůžou dany,ale pohodlnost.... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 01. říj, 2005 10:03

Jendis: přečetl jsem si SZ i odkaz, podrobně. A v týhle diskuzi tady už pokračovat nebudu, protože... jsou to jenom keci, řeči... prostě se stydim za to, že můžu říct "a já tu řešim takový hlouposti" :-(
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 01. říj, 2005 10:08

OK..... :wink: Ano,jsou to "JEN" řeči..... :oops:

A asi chápeš,proč teď necvičím.......ač mne to žere.... :evil:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » sob 01. říj, 2005 10:35

mamushi: no slava nazdar, uz jsem se lek, ze ses docista vyparil :wink: ... Expo bylo sileny (prej, ja tam bohuzel nebyl) takze otsukaresama! vic pres mejl, nebo SZ :wink:

RBR: snad jen to, ze nez jsem odjel sem, mel jsem za sebou 5 let shotokanu a 5 let juda... tady cvicim 4 roky. Jinak v pohode, chapu asi co chces rict, ale pisemna komunikace je nekdy pretezka...

ukropcany: v cem zaostavaji japonska bu?
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 01. říj, 2005 20:03

pucmaz píše:mamushi: no slava nazdar, uz jsem se lek, ze ses docista vyparil :wink: ... Expo bylo sileny (prej, ja tam bohuzel nebyl) takze otsukaresama! vic pres mejl, nebo SZ :wink:

RBR: snad jen to, ze nez jsem odjel sem, mel jsem za sebou 5 let shotokanu a 5 let juda... tady cvicim 4 roky. Jinak v pohode, chapu asi co chces rict, ale pisemna komunikace je nekdy pretezka...

ukropcany: v cem zaostavaji japonska bu?

TO pucmaz: Omlouvám se, opravdu jsem zahlédl pouze zprávu, kde si uváděl, že v Japonsku cvičíš 3 roky. 5 let sportovního shotokanu... pak chápu Tvoji tvrdou deziluzy poté co jsi v Japonsku narazil na něco pořádného. Já měl kliku a na to co mě plně uspokojuje v této oblasti, jsem narazil v ČR. Zdá se, že si jediný co pochopil, co jsem chtěl říci.

To ukropcany: Těch 4,5Kč jsem uvedl proto, že se tam někdo ptal kolik stojí Shureido. To gi jsem koupil před 10 lety a dosud slouží. Současná cena asi bude někde jinde.

TO GINO:

Myslím, že si stále nerozumíme. Ty píšeš o voze já koze.

Když tu budu cvičit u někoho, kdo cvičí třeba 15 let a má např. 3.Dan, nikdy nebudu moci umět víc, jak on. Nemá mě co naučit, když to sám neumí a nezná. Když budu cvičit pod někom, kdo cvičí denně 45 let a má 10.Dan - mám reálnou šanci, že těch zkušeností k předání má mnohokrát více. Tečka :-)

V tom máš částečně pravdu. Má, ale taky může umřít dříve než ti je bude stačit předat. :lol: Pokud ten 3. Dan bude stále dál cvičit, tak ti pořád bude mít co dát. Jeho zkušenosti neustále porostou. Ty jej nikdy nepřeskočíš. Můj trenér má jen 3.Dan (cvičí tak asi 30 let - nepáskuje už, nevidí důvod proč). Pořád u něj nemám pocit, že by mě neměl co naučit. Nemám potřebu hledat 10.Dana. Proč? Stačí když si na semináři s Nishijamou ověřím, že to co mě učí můj trenér je to co učí Nishijama. On má více zkušeností, ale já nejsem ve stavu, abych je dokázal pochopit a absorbovat.

Můžeš cvičit denně třeba 10 hodin, ale když nemáš učitele, který tě to může dobře naučit, budeš pořád jenom cvičit. Ale to je tak omleté tema...

Dobrý učitel je základ. Já jsem někde psal, že cvičím sám?? Na tohle téma ti napíši jednu zajímavou historku. Jeden človíček od nás navštívil LA a tam dojo samotného Nishijamy. Měl stejnou představu jako Ty. Když je tam učí sám sensei, tak to musí být všichni borci. Sám byl velmi překvapen, když zjistil, že z těch lidí je jen velmi málo co pochopili myšlenky Nishijamy. Mnozí tam cvičili 20 let a nic. Děs a hrůza. Jaké z toho plyne poučení? Odpověz si sám.

Ovšem pokud je tvůj přístup odlišný, tak ano, nemůžeš být nikdy tak dobrý, jako někdo, kdo má takovýto. Mysli si o tom co chceš.

V čem je můj přístup špatný?? Vysvětli mi to, prosím. Pouze jsem napsal, že vždy půjdu jinou cestou než japonec, protože nejsem asiat. Nechápu proč by měla být má cesta horší?

Funkční bude, když ucítíš ty správné pocity, jak jsi psal, ale to zároveň znamená, že bude vypadat zvnějšku tak, jak má, když nebude, tak si ty pocity tak maximálně namlouváš. Pokud nemáš někoho, kdo ti řekne, že to zvnějšku vypadá dobře (sensei) jak víš, že tvé pocity jsou správné?

Absolutní nepochopení. Nikde nepíši, že nespolupracuji s trenérem. Pouze jsem naznačil, že mám hlavní nedostatky uvnitř. Nevím jestli si uvědomuješ, že cvičení BU se po jisté době stává více cvičení mentálním než fyzickým. Prostě se dostaneš do stavu, kdy zjistíš, že ve fyzické projevu neděláš zásadní chyby, ale musíš změnit svůj mentál, aby ses posunul dál. Jednoduše řečeno z venku vypadá technika dobře (nejsou viditelné podstatné chyby), ale když provedeš test (třeba na makiwaře), tak zjistíš, že je o ničem. Začneš jí opravovat, ale ve venkovním projevu se technika změní minimálně, protože základ je dobrý. Chápeš mě už nyní?

S pozdravem RBR
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 01. říj, 2005 20:11

Už mi nepřijde, že jeden o voze a druhý o koze.
Stačí to jako odpověď na "už mě chápeš?". Snad jo :-)
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 01. říj, 2005 20:25

Gino píše:Už mi nepřijde, že jeden o voze a druhý o koze.
Stačí to jako odpověď na "už mě chápeš?". Snad jo :-)

Omluva. Nechci Tě urážet, ale podělit se o informace a názory, i když jsou odlišné. Nejen cvičení je člověk živ. Rád bych vyhecoval pucmaze k hlubšímu srovnání karate u nás a japonsku. Dost mě zajímá jejich přístup ke cvičení atd. ®ádné báje a pověsti. Reálný pohled člověka co tam žije a cvičí.

RBR
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

ukropcany:

Příspěvekod pucmaz » ned 02. říj, 2005 8:46

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 13:48, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 02. říj, 2005 10:56

ukropčány: prosímtě, fakt se nechci ani moc ptát, ale nedá mi to. Co je podle tebe měřítkem úspěchu a zaostalosti? Já se fakt bojím si myslet, že je to zase jen výhra v ringu... řekni, řekni, že ne :-)))
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...