Zdravim ! Ak dovolite trochu sa zapojim do tejto debaty, lebo za chvilu z tohto co sa tu popisalo vytvorite novy styl
Ok, bez srandy a bez urazok...
Greghunter: Myslim, ze s TKD si zacal len nedavno a velmi dolezite je aj to, v akej organizacii. Mam nejake poznatky o tom ako je to u Vas v Cechach a na Morave a tiez u nas na Slovensku, preto si dovolim nieco k tomu povedat. Najvacsim Tvojim problemom bude asi to, ze kombinujes dva v principe odlisne, no v prevedeni podobne systemy. Takato kombinacia je podla mna uplne zbytocna. Skor by som pochopil Karate a Aikido a okrem ineho by si nemal problemy ani s jazykom (vsetko je v japoncine). Taekwondisti zvyknu kombinovat TKD s Hapkidom, hlavne ti z WTF, pretoze u nich sa Hosinsool (sebaobrana) doteraz nevyucoval, no mozno sporadicky v niektorych kluboch. To znamena, ze takto sa daju rozsirit znalosti z BU celkom vhodnou kombinaciu, no a navyse ked prechadzam z jedneho systemu do druheho, tak obrazne povedane mam polovicu za sebou, lebo systemy z jednej krajiny pouzivaju jeden jazyk, jednu filozofiu atd. a moja mysel sa nezatazuje otazkami preco je to v japonskom BU tak a v korejskom inak.....
Preco je to tak ?
v prvom rade medzi japonskymi a korejskymi systemami je rozdiel v ponimani pohybu a dosahovani maximalnej energie. Tato veta sa tyka vsetkych BU pochadzajucich z tej ci onej krajiny. Dokonca aj cinske Kung-Fu je odlisne od kantonov kde sa cvici. Na juhu Ciny vyzera tak a na severe uplne inac, respektive su to ine styly. Aj pouzitie zbrani ma svoje odlisnosti v zavislosti na ich povodnom vyuziti. Dufam, ze som to v skratke aspon ako tak vysvetlil.
Moj nazor je taky, ze ak chcem nieco robit poriadne, budem robit jedno ale vlozim do toho vsetko. Hlavne si treba urcit ciel a vtedy to naozaj ide !
Vsetci vedia, ze TKD vzniklo zo Shotokan Karate, avsak bolo ovplyvnene aj povodnymi korejskymi stylmi, hlavne Taek Kyon a aby sa na niektore otazky dalo odpovedat, je dolezite vediet ze:
TKD WTF sa od svojho zalozenia v r. 1973 (odclenili sa od TKD) uberalo sportovou cestou a teda venuje sa hlavne sportovemu zapasu a techniky zostali takmer nezmenene, cize ak uvidite niekoho cvicit poomsae (zostavy) uvidite naozaj nieco velmi podobne ako shotokan. Naozaj v tych rokoch ked WTF vznikla, sa TKD este velmi podobalo na to z coho vzislo. Podobne ako kazde BU, aj TKD sa vyvyja a meni a tu tiez nastali obrovske zmeny.
Hlavnym rozdielom v ponimani a prevadzani technik bude to, ze v urcitom obdobi sa ucilo TKD v nejakej podobe, medzitym sa vsak niektore skoly odtrhli od povodnej organizacie a isli si svojou cestou. Potom sa nieco pomenilo, alebo prisiel korejsky majster, alebo sa povedzme uskutocnil nejaky seminar, kde sa urcite veci pomenili, ta povodna organizacia uznala tieto zmeny a jej instruktori ich zacali cvicit, lenze ti odcleneny sa o nich uz povedzme nedozvedeli a tak doteraz cvicia stary system, kdezto v ostatnych skolach sa uz cvici nieco uplne ine. Toto pisem z vlastnej skusenosti a myslim, ze nie len u nas na SVK ale aj u Vas sa deje nieco podobne.
No a teraz uz k otazkam, ale chcem upozornit na to, ze sa nebudem bavit o tom, ze co je lepsie a co horsie, lebo rozdiel medzi japonskym a korejskym je v celkovom ponimani a vo filozofii ako takej, ale to som uz vysvetloval, teda aspon som sa o to snazil.
1. Sinusovy pohyb: vyucuje sa pri tuloch a pojednava o dosiahnuti maximalnej energie, podobne ako pri vsetkych pohyboch, kde by sa dalo hovorit o kyvadlovom efekte. Az jeho uplne pochopenie sa da zuzitkovat v matsogi.
2. tento kruhovy pohyb naozaj sluzil na blizsie pochopenie, len asi nebol patricne vysvetleny, ci pochopeny a tak mnoho cvicencov zacalo cvicit tak, ze to vyzeralo ako keby chceli vzlietnut

a neostalo nic ine ako vsetkych preucat. Najnovsie, teda uz opravene poznatky hovoria o 5, max. 10 cm pohybe rukou pri pase dopredu a vzad, pricom nasleduje uder. Urcite nie kruzenie. Myslim si, ze skoly a kluby zdruzene v Ceskom zvaze TKD a STA ITF na Slovensku takto necvicia, uz len z toho dovodu, ze maju vysoko odbornych korejskych majstrov. Nevylucujem, ze nazory sa mozu odlisovat, no povedal by som, ze skor na organizaciu ako na majstrov, aspon u nas na SVK, kde posobi technicky komisar pre celu ITF - Ri Yong Sok (VIII. Dan).
3. Na tuto otazku tazko zodpovie karatista, ked nevie co je tym myslene aj ked jeho odpovede su spravne, len na inu otazku a pri tejto su vhodne iba z casti... Otazka teda znie preco "pan mom" alebo "on mom", ze ?
Jednoduche vysvetlenie. Keby som mal pri bloku napr. - Gunnun so kaunde bakat palmok baro makgi - v pozicii on mom - moj blok by ma nechranil, a teda by bol neucinny lebo ruka je v tomto pripade mimo centralnej linie a staci vytocit boky do pozicie pan mom a vsetko je uplne inak. Blok je zrazu na centralnej linii a vsetko to dava zmysel a napriklad pri uderoch a kopoch dopredu zase on mom. Existuje celkom jednoduche vysvetlenie, mozno to najzakladnejsie. Ak stojite v Gunnun sogi a chcete kopat Apcha busigi a pozicia je pan mom, vasa noha nemoze smerovat priamo, cize je vsetko pomale, prehladne a tym padom uplne nanic. Telo sa musi vytocit najprv do pozicie on mom a az potom moze nasledovat samotny kop. Nie je preto jednoduchsie stat hned v pozicii on mom a moct tak priamo a bez rozmyslania a straty energie kopat ? A az teraz nasleduju vsetky ostatne teorie o vytacani a pracou s bokmi, ktore su ale dolezite a boli celkom pekne vysvetlene a pouzivaju ich vsetky BU, teda aspon ich principy, len nie vsade je napr. praca s bokmi taka vyrazna.
4. Toto tu uz bolo vysvetlene
5. Zalezi na tom, ci chcem robit matsogi ako sutaznu formu, alebo ho cvicit na vyssej urovni. Na to by si mal vediet zodpovedat kazdy sam. Sutazna forma ma urcite obmedzenia prave koli nebezpecnym technikam, no to tu hadam nejdeme rozoberat, to by mal vediet kazdy.
Moj nazor na celu vec je asi taky, ze ak chcem stavat dom, musim mat dobry zaklad skor ako potiahnem mury, pripadne zacnem robit strechu. Postavit dobry zaklad vsak vobec nie je jednoduche. Problemom moze byt samotny trener, klub, alebo nakoniec aj samotna organizacia a zo strany cvicencov je hlavnym problemom ich neustale patranie po tom co je lepsie a hladaju zlozite odpovede na jednoduche otazky namiesto toho aby viac pocuvali s otvorenou myslou a konecne zacali cvicit.
Nic nie je horsie ani lepsie, dolezite je vybrat si to spravne BU, to co komu vyhovuje, urcit si ciel a ist za nim....