tiger píše:Pocuj Patrik ale ja nikde nepisem ze som cvicil Daito ryu. Debata bola len o tom ci som niekde videl treningy, vyuku, sposoby a odlisnosti cvicenia od AIkido. Ja som ho nikdy necvicil tak neviem preco reagujes takto. Je to len moj nazor z toho co som videl. Ale vratme sa k tej debate o rozdieloch ktore som popisal vyssie. Mylil som sa v sposobe treningu AIKIDO a Dayto ryu. Ak ano tak ma oprav. Pretoze ja som trening videl len na DVD. Takze treba pisat k veci a nie od veci. K Yamaue som tiez povedal svoj nazor. (Kde je skola ...) Ci sa nejako lisi od Daito ryu presne neviem nebol som tam. Takze ty budes o tom asi viac vediet. Takze pis a neodvracaj sa od debaty
Stručně. Pokud vím (z doslechu od přátel, co se s Daitó rjú setkali/setkávají), z toho, co jsem viděl a z toho, co jsem poznal při cvičení jiných korjú... z toho, co můžeš sám vyhledat... je
způsob výuky dost odlišný od toho, co jsem já sám poznal během let cvičení aikida.
Daitó rjú se účí, jako by se měla stará škola učit. Tedy v souladu se svitky, denšó a mokuroku. Učí se formou kat (nevím, zda existují samostatná cvičení, ale techniky Daitó rjú jsou kata ve dvojici), v přesně stanoveném pořadí. Pokud vím, Daitó rjú má několik částí - džúdžucu, aiki no džucu a aikidžucu. V té první části se učí "snadno" použitelné techniky... v té poslední je tajemství Daitó rjú... To, co (prý) Uešiba začal učit jako aikidó (spekulace?). Někde jsem četl, že právě a především proto se rozešel s Takedou ve zlém.
Tedy já osobně jsem se (v aikidó) setkal s plynulým prováděním technik na začátku, ale lidé kolem Daitó rjú toto cvičí až na konci. Možná právě proto tolik aikidistů myslí (po třech letech), že aikidó už umí a jeho principy pochopili... Možná právě proto si tolik učitelů vymýšlí své techniky a říkají tomu intepretace.
Mimoto, ve vedlejším topicu jsi popsal, že ki neexistuje (tedy, že je to jenom způsob, jak vydechovat)... A právě v Daitó rjú se "na konci" osnov cosi takového (prý) vyskytuje. To ovšem skuteční představitelé tohoto ani jiného rjú na DVD ukazovat nebudou.
Většina lidí se Daitó rjú představuje jako, jakési smrtící techniky... něco obzvlášť vypečeného proti ultra-super-mega nebezpečnejm pouličním rváčům... ale, z toho, co jsem viděl a slyšel jsou to znovu jen seky a úchopy, maximálně nějaký přímý úder pěstí... a technika proti tomu. Je to stará škola, pro dnešek těžko pochopitelná.
Takže, zatímco Ty (bez dostatku informací) napíšeš zcela přesvědčený o své pravdě, že aikidó a Daitó rjú má stejný způsob výuky (a na to jsem reagoval). Já (aniž bych si byl 100procentně jistý) předpokládám, že Daitó rjú se učí jinak, než aikidó. Také proto ho cvičí tak málo lidí... stejně jako většinu starých škol džúdžucu.
Ohledně Jamaue rjú. Pokud vím, tak lidé od Jamaueho neříkají, že cvičí klasické BU a taky by to asi nebylo vhodné. Když si prohlídneš jejich materiály, zjistíš, že je to BU, které vytvořil pan Jamaue na základě svého studia mnoha různých BU... jedním z nich bylo to, co se učil u dědečka (Takuma Hisa), který měl menkjó kaiden od Sokaku Takedy. Co jsem viděl na semináři nebo návštěvě u žáků pana Jamaueho, videozáznamech i fotkách, jde opravdu o nové bojové umění.
Už se tím tolik nezabývám, nepátrám po kořenech aikidó, ale kdysi jsem to dělal. Jestli chceš psát věci, jako že chápeš principy aikidó a ki neexistuje, nediv se, že nemám potřebu s Tebou dál podobná témata rozebírat. A to už vůbec nemluvím o Tvé představě, že je v pořádku podepisovat se dvěma různými jmény. V tom se neshodneme. Koukni na záäčátek tohoto topicu, kde si napsal:
RealA je moj kolega. Takze nie je to ta ista osoba. Taháš nás tu za nos?
Patrik