sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod andromeda » pát 13. led, 2006 7:29

for graves : techniky jsou funkční, ale přístup k nim je jiný, než rvačka na zemi. Prostě učím jinak. Vy zde nehodnotíte ani mé tréninky a učební metody - nikdo je neznáte, tu práci jste si nedali - ani účinnost technik, které jsou ostatně stejné, jako v mnoha jiných stylech a jejichž použití v reálu se odlišuje od nácviku v tělocvičně - vy hodnotíte ukázkové fotky a videa na www stránkách a ty nejsou a priori určeny vám. Videem, jaké zde dal Makota, bych se nikdy neprezentoval. Ne proto, že by na něm bylo něco špatného. Ale proto, že je pro jinou cílovou skupinu.

Karatistka, která "to" dělá několik měsíců naplno, má samozřejmě mnohem lepší šanci se ubránit, než dívka, která projde mou dvouhodinovou přednáškou, nebo třídenním kurzem ..... a tvrdil jsem někdy něco jiného? Důležité je, že ukazuji mnoha lidem - laikům šanci, dávám jim informace, vysvětluji, jak sebeobrana funguje. Třeba se pak z takové dívky i karatistka stane, proč ne.

To, že někdo vyzve na semináři holku, aby si kopla do chráničů, ještě neznamená, že ji učí techniku - to ji učí překonat psychické bloky. Obojí je důležité, ale vy to zde mísíte a porovnáváte - to je špatně. Porovnáváte hrušky a jablka dohromady.

A priori znamená "v první řadě" - proto jsem napsal, že mne diskutéři na této stránce a priori nezajímají - nezajímají mne tolik, jako ti, kterým se věnuji. To je prostě pravda. To se tě to tak dotklo ?
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: uzas

Příspěvekod kurt78 » pát 13. led, 2006 8:11

andromeda píše:a vy nechate 15 rocne dievciny po roku cvicenia vyucovat?!

ukažte mi jediný text, citujte mou jedinou větu, kde stoj, že nechávám učit patnáctileté dívky.

andromeda píše:V pohodě.
................................
Mám JEDNU patnáctiletou instruktorku - Terezu Tomanovou a ta je rozumnější,..................
Jaroslav Polák

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 13. led, 2006 8:15

1. graver, ne graves
2. Ok, tak jsou techniky funkční, nechme toho
3. Jo, hodnotíme podle toho, jak se prezentujete. Pokud jsou ty prezentace tak dalko od reálu, tak je to hodnocení fakt na nic.
4. "Videem, jaké zde dal Makota, bych se nikdy neprezentoval. Ne proto, že by na něm bylo něco špatného. Ale proto, že je pro jinou cílovou skupinu." Oba děláte sebeobranu pro ženy. Ta cílová skupina by měla být stejná, ale máte pravdu v tom, že není. Vaše prezentace, jak sám tvrdíte, má přitáhnout ne ty holky, ale nějaké učitelky, které vám pak umožní organizovat výuku ve škole. A to jste se někde tuším zmiňoval, že vás to neživí.
5. "Karatistka, která "to" dělá několik měsíců naplno, má samozřejmě mnohem lepší šanci se ubránit, než dívka, která projde mou dvouhodinovou přednáškou, nebo třídenním kurzem"
Sorry, uniklo mi, že ty vaše kurzy mají formu x-hodinové přednášky nebo x-denního semináře. To pak srovnáváme nesrovnatelné - myslel jsem, že jsou to nějaké x-měsíční kurzy, které pořádáte ve školách jen v tom smyslu, že to prostě děláte v jejich tělocvičně. To tady pak o nějaké účinnosti technik žvaníme zbytečně.
6. "A priori znamená "v první řadě" - proto jsem napsal, že mne diskutéři na této stránce a priori nezajímají ...To se tě to tak dotklo ?"
Díky za poučení - já jsem sice dělal latinu před spoustou let, ale tohle si ještě pamatuju. A nepsal jsem, že se mě to dotklo, jen že vás tahle diskuse zajímá možná víc, než jste ochoten přiznat.
Howgh.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 13. led, 2006 8:18

Low píše:Makoto: taky se mi ta sebeobrana pro ženy líbí, asi už nejde udělat nic víc, ale nevim jestli je to subjektivní pocit ale zdá se mi že reakce toho figuranta jsou trošku přehnáný. když mi 50kg odstrčí prstama do obličeje tak se nezačnu svíjet,když mě na zemi kopne do žeber tak nebudu válet sudy :o) možná je zbytečný mít na sobě ty chrániče krom helmy.. myslim že je dobrý jí dát pocejtit koloik toho skutečnej chlap vydrží a že s nějakejma kopama stejně šanci nemá.. myslim to tak že ten figurant neni absolutně agresivní a nepoužívá sílu z ní vyplývající takže holkám možná pak zbytečně roste sebevědomí, spíš to chce posílit tu sekci prevence protože fyzicky se holka prostě ubránit nedokáže.. Ale chápu že by vám tam pak žádný holky nechodily :o)

Zdar, urcite to neni dokonale, to souhlasim. Co se tyka reakci: kdyz mi nekdo strci prsty do tvare, prvni ci udelam (aniz bych o tom premyslel) zvednu ruce a budu se snazit si tvar ochranit, protoze nemohu vedet, jestli nahodou v ruce nedrzi nozik, ci jine prekvapko. Kdyz me kopaly do zeber, dekoval jsem bohu za ty chranice....a ver mi, ze vydrzim vcelku dost. Nase utoky byly pod kontrolou, protoze se bojovkam venujeme uz dosti dlouho a vime, kolik staci. Ty divky absolvovaly dvoumesicni kurz, kde jsme s kazdou dalsi lekci pritvrzovali a upozornovali je, ze zaverecna hodina nebude prochazka ruzovym sadem. Brzo zjistily, ze si nedelame legraci, takze "stahly rolety" a branily se, sec jim sily stacily. To ze nam pri tom nadavaly a ani o tom nevedely, beru uz jako bonus.
Bez chranice bych do toho nesel, uz takhle toho mam plne kecky. Kdyz se podivas na zahranicni stranky vyuky sebeobrany, utocnici na sobe maji kompletni chranice a misto prilby neco, co pripomina pulku maleho pivniho sudu s pruzorem pro oci.....To jenom my z Vychodu jsme takovi magori :wink:
Musime jim dodat sebevedomi, protoze do te doby si myslelyze nemaji sanci, dokonce jsem videl prirucky, ktere radily spolupracovat s pachatelem....A kolega 158 mi urcite potvrdi, ze to pak dopada hodne spatne. Uprimne, sli jsme do nich tak na 90%, hlidali jsme, aby to neprekrocilo mez, kdy se psychicky slozi. Tohle je potreba brat jako zakladni kurz jehoz cilem je presvedcit zeny ze maji sanci, naucit je dat ranu a hlavne to nikdy nevzdat. Nikdy.
Co se tyka te taktiky tyka - ano ucime je ihned utect....jenze nektere z nich jsou tak utahane, ze se odplazily pryc...to tam sice moc videt neni, ale nektere utoky jsme museli ukoncit sami, protoze to ta divka uz psychicky nezvladala a nekontrolovatelne kolem sebe mavala jak magor....Snazime se jim vysvetlit, aby si pockaly na svou chvili a pak zautocit co nejrychleji a nejtvrdeji. Vice sanci mit nebudou.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 13. led, 2006 8:41

A naposledy k prezentaci vyuky na nasem webu a na webu Andromedy. Jedine, ceho jsem chtel dosahnout bylo:
1. My to delame jinak a myslime si, ze lepe, ale je pravda, ze nasi cilovou skupinou je divka a ne jeji ucitelka. Podobne jsme prezentovali jujutsu na policejni akademii a tam nam rekli, ze jsme magori :) Asi ano, protoze jsme jim ukazali, ze po kopu se clovek nemusi slozit a po uderu reaguje jinak, nez napriklad ukazuji v aikidu. Ukazali jsme jim malicko agresivity v boji, ukazali jsme jim trenink v protiuderovem obleku, proste aspekty, ktere se v Cechach moc neuci. A vypadali jsme jak silenci, kteri si zapomneli vzit prasky :wink:
2. Slyset nazor lidi, kteri se venuji jinym skolam BU a mohli videt veci jinak. Vase pripominky jsou pro nas moc cenne, protoze jsme take mohli uletnout a nevsimnout si toho. Urcite tu zaznelo dost zajimavych podnetu, za coz jeste jedou dekuji.
3. Stejne jako kungfu je i jujutsu obecne podecenovane a laickou verejnosti prakticky nezname diky mnoha vykukum, kteri tyto skoly videli z rychliku a mysli si, ze to mohou vyucovat. Opravdu treba jujutsu vyucovane v CR ma velice spatnou povest diky chybnym prezentacim a metodikam... A stejne je to se sebeobranou.
4. Ukazat, ze je sebeobrana a sebeobrana. Stejne slovo, jiny vyznam. Tady si skutecne myslim, ze nazyvat sebeobranu neco, o cem nejsem zrovna presvedcen, ze by na ulici fungovalo, hlavne aby se to libilo zakaznikovi....je prinejmensim zavadejici. Sebebrana neni hezka na pohled, adrenalin strika, krev tece, zraneni prichazi...Uz to nechci stale dokola rozebirat, ale to co je na strankach Andromedy NENI sebeobrana. Mozna NTD, ale sebeobrana ne. Podle me je cela tato diskuse pouze o terminologii. Kdyz vase prezentace bude prezentovat jako system NTD, nikdo vam nebude rikat ani tuk, protoze system nemusi byt nutne sebeobranny. Muze se cvicit pro radost z pohybu, soutez ci pro priznive zdravotni ucinky. Ale sebeobrana je jen jedna. At uz se uci v oddile kungfu, jujutsu, ci ve vezeni. Metodika vyuky muze byt, a je, jina, ale vysledek musi byt jasny - ubranit sebe sama. Dokaze to vase "sebeobrana"?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 13. led, 2006 8:51

ly píše:Makoto, klobuk dolu, zda sa, ze dobru robotu robite. Pacili sa mi aj tie Myty a fakty na vasej stranke, tie by sa podla mna mali ucit v ramci povinneho vzdelania :cry: . Co sa videi tyka, v tej prvej ukazke mi chybala obrana proti skrteniu a vobec vacsina veci sa riesila hlavne kopmi, ta druha cast bola o dost realnejsia, aj co sa reakcii napadnutych tyka. Otazka (aj do plena) ake techniky sa daju pouzit v uzkych priestoroch, ako napriklad vytah, chodba etc. Pripadne, v poslednom case sa rozsirilo (na zapade Slovenska ) zatiahnutie do auta, co v takom pripade? majte sa fajnovo
ly

Pojdme se bavit o tom jak by ruzne sebeobranne situace resily jine skoly a styly, jaka metodika se pro sebeobranu pouziva (co napriklad agresivita, jak je kultivovana?)
Jak by dle meho nazoru resilo nasledujici sebeobrannou situaci jujutsu?

Obrana proto skrceni
Vse je o timingu. Idealni zautocit jeste pred nasazenim skrceni. Pokud jiz nasadi, zatnout krk a zautocit na: cile na hlave (oci, usi), podbrisek, ze strany na zebra, navolnit kopem do holene, atd. Nezapomenout, ze na to ma skrceny clovek maximalne 2-3 vteriny.

Uzke prostory (vytah, auto)
Idealni na to je WT, ktere se na boj zblizka specializuje. Osobne bych se na utocnika prilepil, abych mu jeste vice omezil pohyb a pouzil lokty, kolena a zuby....

Zatahnuti do auta
Tak a priori :wink: bych se snazil vyvarovat situace, kdy budu do auta zatazen. Pokud tam jiz budu, hodne zalezi, co budou mit utocnici za zbrane (pokud pistol ci nuz, tak budu sedet jako pena a hodne se modlit). Jinak ty same prostredky jako v pripade uzkych prostor. Proste jujutsu :wink:

Co jine styly? Mate nejakou jinou vychytavku? :)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: a

Příspěvekod TAPTAK » pát 13. led, 2006 9:39

andromeda píše:Učím obyčejné lidi a dívky základům sebeobrany. To je vše. Nic víc, nic méně. Tréninky u mne nyní stojí 200,- Kč na měsíc. Vydělávám na jiných věcech. Na školách dělám úvodní přednášky a ukázky zdarma.

andromeda píše:Karatistka, která "to" dělá několik měsíců naplno, má samozřejmě mnohem lepší šanci se ubránit, než dívka, která projde mou dvouhodinovou přednáškou, nebo třídenním kurzem ..... a tvrdil jsem někdy něco jiného? Důležité je, že ukazuji mnoha lidem - laikům šanci, dávám jim informace, vysvětluji, jak sebeobrana funguje. Třeba se pak z takové dívky i karatistka stane, proč ne.

Ono to vypadalo, ze mate i delsi kursy.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: vyslechněte teorii doktora Freuda

Příspěvekod pm » pát 13. led, 2006 10:38

pavela píše:... Pokud tady ale někdo je, kdo má doopravdy kungfu a bránit se umí, neučte to proboha ženský, už tak nás maj na háku a ještě aby nás mlátily...

mluvis mi z duse
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 13. led, 2006 10:46

Teda sorry, nechci se nikoho dotknout ALE, stáhnul jsem a skouknul ty 2 videa s té stránky co sem dal makoto. Můj názor: Pokud je to myšleno jako legrace, OK beru to, do filmu Stephena Chow by to šlo. Pokud je to ovšem myšleno vážně(doufám,že NE) tak je to těžce nebezpečná věc. Vždyť těm holkám dáváte naprosto falešné sebevědomí, že něco uměji, přitom je JASNÉ vidět, že nic neumějí a že se NEUMÍ reálnému útočníkovi ubránit. Nezobte se na mě ale ty slečny, kdyby potkaly skutečného násilníka a začla na něj zkoušet ty pitomosti(podmet kopem do holeně, oblíbené kopání do rozkroku a podobně) tak ho akorát rozdráždí tak, že jim jednu ubalí a lehnou. Naučit se bránit je vemi těžká věc pro kluky i pro holky a rozhodně na to nestačí dva měsíce. Myslím, že místo těch hloupostí byste je měli naučit pořádně utíkat. Sorry ale nevidím žádný rozdíl od metody pana Poláka, kdyby tyhle krásné "techniky" použily holky skutečně, tak budou na maděru.(u p. Poláka na stránce je mimochodem krásná fotka :lol: , jak ta milá dívenka jedna dvě tenoučkou ručičkou blokuje bod nožem od mnohem silnějšího chlapa, pane Polák, to kdyby udělala opravdu, tak jí ten člověk přerazí ruku a rozřeže na nudličky) Bláboly o reálné sebeobraně jsou akorát pro srandu, NIC z toho co tam je není reálné.Zkuste to na rozzuřeného 100kilového opilce s násilnickými sklony a pohoříte TĚ®CE :evil:
Naposledy upravil pavela dne pát 13. led, 2006 10:49, celkově upraveno 2
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 13. led, 2006 10:47

pm píše:
pavela píše:... Pokud tady ale někdo je, kdo má doopravdy kungfu a bránit se umí, neučte to proboha ženský, už tak nás maj na háku a ještě aby nás mlátily...

mluvis mi z duse
Zdar PM, taky máš těžkej život jako já hehe :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pát 13. led, 2006 11:59

pavela píše:NIC z toho co tam je není reálné.Zkuste to na rozzuřeného 100kilového opilce s násilnickými sklony a pohoříte TĚ®CE :evil:

Víš, já bych na dvouměsíční kurz ani nedával takový nároky aby dámy přepraly (!) "rozzuřeného 100kilovýho opilce" jako ty nebo "skutečnýho chlapa" jako Low. Je fajn, že jim daj pocejtit, že maj šanci na takovýho toho co si chce léčit komplexy na někom bezbrannym. Tam (!) mi připadá taktika "škub buch frnk" reálná. Samozřejmě ale za předpokladu že jim vysvětlej že to co si zkusily funguje jen na takovou kategorii, a že těžiště je v tom přesvěčit útočníka že nemá zapotřebí je stíhat při zdrhání...
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 13. led, 2006 13:15

Nikdy nezabráníte tomu, aby vám neukradli auto. Můžete ale na různých úrovních částečně eliminovat nebezpečí, že se to stane. Tyč na volant možná odradí opilého studentíka, který se chce projet, ne toho, kdo to chce ukrást. Komplexní elektronické zabezpečení možná odradí třetiřadého zlodějíčka oktávek, nikoliv profíka, který na zakázku krade auta od 1mega výš.
To samé platí pro kurzy sebeobrany. Nebudeme přece tvrdit, že nejvyšší formou sebeobrany je trénink sprintu v atletickém klubu.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pát 13. led, 2006 13:17

no je to dobry ale na druhou stranu vzdycky kdyz vidim sevrenou divci pesticku musim se smat :o) samozrejme nemluvim o lidech jako Helena Růžičková apod která by tady asi rozmetala hodně , klidně i stokilovejch chlapů :o)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boris68 » pát 13. led, 2006 13:21

pavela píše:
pm píše:

mluvis mi z duse
Zdar PM, taky máš těžkej život jako já hehe :lol:

Pánové snad se nebojíte ženských 8) ?
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Low » pát 13. led, 2006 13:32

pavela: no samozrejme ze vsechno cemu se rika realne a ve skutecnosti to tak neni je spatne. tohle taky neni realne. ale znas nebo videl jsi nekdy neco co by realne fungovalo ? sebeobranu pro zensky ? tohle asi tem zenskejm da vic nez otuzovani uderovejch ploch a cviceni sestav..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Pozdrav Makotovi

Příspěvekod Targa » pát 13. led, 2006 15:16

V prve rade, nez pridam kriticke dotazy a pripominky, bych chtel vyjadrit obdiv nad vasim projektem, protoze v CR se zatim veci pojate timto zpusobem bohuzel velmi tezko hledaji.

Co se tyka dotazu ohledne kurzu:
1. Byl tento kurz zameren i na potencionalni obeti domaciho nasili ? V tom pripade bych v nem asi videl urcite nedostatky.
2. Byla nektera z adeptek jiz obeti nasili a pokud ano, jak se vyrovnavala s kurzem ? Pokud tam nikdo takovy nebyl, mate v zaloze sveho know-how postupy, jak se vyrovnavat s pripadnymi problemy, ktere psychicky stav te zeny muze prinest ?
3. Predpokladam, ze soucasti know-how je pomerne "vybalancovany" psychicky tlak na ucastnice ? Jelikoz z vlastnich zkusenosti vim, ze pri dostatecne realnem pojeti utoku (a nemusi byt nijak surovy) vetsina divek si takzvane pretrpi ten trenink a odmita nadale neco takoveho cvicit. Nebo jste meli nejakou "umrtnost" ?
4. Zrejme nemate v osnovach i utocniky vyuzivajici primitivni pomucky, provazek, deku, apod. ?
5. Snazite se metodicky korigovat prvky spoluprace utocnika s obrancem ? Tj. projevy, ktere v zaverecne fazi negativne ovlivni vycvik - napr. utocnik nepracuje kontinualne a pocka, nez obrance prijde na spravnou techniku, utocnik pri neprilis silnem odkopnuti se sam odvaluje, apod.

Nejake technicke pripominky :
a) jako utocnici stojite s nohama dostatecne rozkrocenyma nohama pro svoji stabilitu (mozna si to ani neuvedomujete, proste to mate ze sveho treninku zazite) a tim otvirate idealne prostor pro kop. Utocnik dost casto drzi bohuzel nohy u sebe.
b) reakce na vypichovani oci je opravdu problematicka, pouziji trochu zavadejici priklad - muj pitbull, drzice kocku, ktera ho kouse do oka a snazi se mu ho vyskrabnout, vice primhouri oci a "pracuje" na ni dal. Nekteri lide reaguji podobne. Jinak s tou metodou zamestnani vyhledu nahore s utokem dole plny souhlas.
c) vsechny treninky zrejme probihaly v telocvicne na tatami i s pouzitim vysoke zinenky ? IMHO je to navyseni bezpecnosti nacviku na ukor tlaku v realne situaci.
d) jak uz nekdo poznamenal vyse, ve videozaberech chybi nacvik reakci pri uchopeni a strzeni za vlasy. Trenovali jste to ?

Pres vsechny kriticke pripominky jeste jednou tleskam.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TAPTAK » pát 13. led, 2006 15:36

Otazkou je, kolik z nas tady by tezce nepohorelo se 100kg nasilnickym opilcem. :?
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod S474N » pát 13. led, 2006 15:47

TAPTAK: pripadne by mohl shoret ten opilec - bude-li dostatecne nalit alkoholem a ty skrtnes :lol: :lol:
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Pozdrav Makotovi

Příspěvekod Makoto » pát 13. led, 2006 17:03

Targa píše:V prve rade, nez pridam kriticke dotazy a pripominky, bych chtel vyjadrit obdiv nad vasim projektem, protoze v CR se zatim veci pojate timto zpusobem bohuzel velmi tezko hledaji.
Co se tyka dotazu ohledne kurzu:
1. Byl tento kurz zameren i na potencionalni obeti domaciho nasili ? V tom pripade bych v nem asi videl urcite nedostatky.
2. Byla nektera z adeptek jiz obeti nasili a pokud ano, jak se vyrovnavala s kurzem ? Pokud tam nikdo takovy nebyl, mate v zaloze sveho know-how postupy, jak se vyrovnavat s pripadnymi problemy, ktere psychicky stav te zeny muze prinest ?
3. Predpokladam, ze soucasti know-how je pomerne "vybalancovany" psychicky tlak na ucastnice ? Jelikoz z vlastnich zkusenosti vim, ze pri dostatecne realnem pojeti utoku (a nemusi byt nijak surovy) vetsina divek si takzvane pretrpi ten trenink a odmita nadale neco takoveho cvicit. Nebo jste meli nejakou "umrtnost" ?
4. Zrejme nemate v osnovach i utocniky vyuzivajici primitivni pomucky, provazek, deku, apod. ?
5. Snazite se metodicky korigovat prvky spoluprace utocnika s obrancem ? Tj. projevy, ktere v zaverecne fazi negativne ovlivni vycvik - napr. utocnik nepracuje kontinualne a pocka, nez obrance prijde na spravnou techniku, utocnik pri neprilis silnem odkopnuti se sam odvaluje, apod.

Nejake technicke pripominky :
a) jako utocnici stojite s nohama dostatecne rozkrocenyma nohama pro svoji stabilitu (mozna si to ani neuvedomujete, proste to mate ze sveho treninku zazite) a tim otvirate idealne prostor pro kop. Utocnik dost casto drzi bohuzel nohy u sebe.
b) reakce na vypichovani oci je opravdu problematicka, pouziji trochu zavadejici priklad - muj pitbull, drzice kocku, ktera ho kouse do oka a snazi se mu ho vyskrabnout, vice primhouri oci a "pracuje" na ni dal. Nekteri lide reaguji podobne. Jinak s tou metodou zamestnani vyhledu nahore s utokem dole plny souhlas.
c) vsechny treninky zrejme probihaly v telocvicne na tatami i s pouzitim vysoke zinenky ? IMHO je to navyseni bezpecnosti nacviku na ukor tlaku v realne situaci.
d) jak uz nekdo poznamenal vyse, ve videozaberech chybi nacvik reakci pri uchopeni a strzeni za vlasy. Trenovali jste to ?

Pres vsechny kriticke pripominky jeste jednou tleskam.

Diky za pochvalu a pripominky a ted zase me kolo :wink:

RE:1. Ne neni urcen pro obeti domaciho nasili, tento kurz je vsude inzerovan jako ZAKLADNI kurz, ktery ma pomoci se zbavit doteru a pripadne zabranit i znasilneni. Tedy zadne facky a udery, protoze (to uz jsem to psal) 80% utoku pochazi od zname osoby, nejcasteji opily kamarad na chate ci opilykolega na vecirku. Toto je podeprene statistikou a overene u lidi, kteri se touto problematikou zabyvaji. Pokud by byl urcen pro obeti domaciho nasili, pak v prvni rade musi nastoupit psycholog a ne instruktor boje. Jak asi vis ma svoboda zacina tam, kde konci tva a stejne je to i u techto obeti. Nemyslim, ze tady je dobre ucit sebeobranu, spise jim poradit, aby od takoveho hajzla odesly, ale to je na jinou diskuzi.

RE:2. Ano, nekolik adeptek jiz tuto zkusenost bohuzel melo a proto jsme mely nektere postupy utocnika takrikajic z prvni ruky. Samozrejme tomu byla uzpusobena individualne i vyuka, na takoveto holciny nemuzete tlacit jako na ty, ktere toto jiz zazily. Jelikoz bylo na cca 12 holek tri instruktori, dokazali jsme se kazde venovat zvlast a tohle pohlidat.

RE:3. Nerozumim prilis dotazu. Ano, soucasti kurzu je zvysovani stresu na ucastnice. Ostatne tohle je to nejdulezitejsi na tom kurzu. Samozrejme je to individualni, zatimco jedna vydrzi docela dost, druha si sedne na zadek i jen ze zvyseneho hlasu. Vzhledem k tomu, ze vime, co mely za sebou, vime kam asi muzeme zajit.

RE:4. Mame vyuziti improvizovanych prostredku jako jsou bryle, kabelka, cepice, kreditka, atd. Vysvetlujeme principy pouziti nez konkretni techniky (ktere take vsak samozrejme ukazeme), aby tyto principy mohly aplikovat i na jine predmety denni potreby. Snazime se je naucit premyslet jak co pouzit nez limitovat obranu dvema tremi predmety a dost.

RE:5. Nejsme dokonali (to jsem tu psal take), urcite to ma chyby. Nekdy zareagujeme jako utocnici drive nekdy pozdeji, protoze to neni jen show pro obrance, ale i pro utocnika, ktery musi umet spravne utocit. Pracujeme na tom, aby utoky byly co nejrealistectejsi, dej nam cas, povime si za par let :wink: Nezapomen, ze zde neni zadny fundovany guru na zenskou sebeobranu, vse skladame sami na zaklade vzajemnych zkusenosti s kolegy ze zahranici, ale i vlastnich. Proto jsme v kontaktu s organizacemi, zabyvajicimi se touto problematikou, proto delame hafo jinych veci, abychom vychytali i tyto chyby.

K technickym pripominkam: Obecne mas pravdu, ale nezapomen, ze toto je proti utocnikovi, ktereho obet zna, ktery je casto opily a ma konecne odvahu, aby si jeji usmev vylozil jinak. Rozhodne to neni proti cvicenemu rvacovi nebo magorovi, ktery vyskoci ze zalohy. To by mel problem i profik. Pokud se divky chteji naucit bojovat i proti temto utocnikum vetsinou je presuneme do regulerniho oddilu jujutsu. Tohle neni skutecne na dva mesice

RE: Pichani do oci - to uz jsem take psal - NEJDE o pichani do oci, to je prilis riskantni. Jde o uder dlani do xichtu, ktery vyvola urcitou reakci. Pokud to nekde je presne takto videt, pak udelala chybu...coz pod tim stresem neni zadny div.

RE: zinenka - Ano souhlas. Jde vsak o dvoumesicni kurz a opet je zde predpoklad, ze jde proti znamemu necvicenemu opilemu utocnikovi. Opravdu je treba rozlisovat, zda-li se provadi technika proti laikovi, ulicnimu rvacovi, sportovci v bojovkach nebo profikovi, ale to tobe snad nemusim vysvetlovat. Pokazde je technika provedena jinak a pritom pujde o stejnou techniku.

RE: tahani za vlasy - Ano, tohle jsme take trenovali a bohuzel to na zaznamech neni videt. :) BTW, vetsinou to ty holky skvele nastartovalo, kdyz prijde na kurz ucesana a my ji ten uces malicko posramotime...to by clovek neveril, jak rychle dokaze zenskou nastvat :wink:

Dalsi dotazy? :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » pát 13. led, 2006 17:05

Vážení přátelé,
již dlouho sleduji toto fórum a rád bych se také posvém připojil.
Prohlédl jsem si nejvíce diskutované ukázky a fotky. Očekával bych, že zde proběhne jejich rozbor, což se moc neděje, tak zkusím přidat svou trošku do mlýna, třeba se někdo chytne.
Upoutávka na sebeobranu pro veřejnost na str. Nagual ukázka č.2:
Co hodně lidí dráždí je blok slaboučkou ručkou proti silnému muži s nožem. To je fakt, ale po technické stránce je zde něco, co činí onu akci nefunkční i proti slabochovi, a to fakt, že blok není proveden současně s úderem. Jestli je něco dle mého názoru pro sebeobranu nezbytné, pak sjednotit obranu s protiútokem na 1 dobu.
V sekci sebeobrana dívek je proti pichu nožem tento princip 1 doby uplatněn (ukázka č.5).Dle mého názoru je však chybou útočící ruku chytat, to považuji za téměř nemožné. Domnívám se, že je lepší nejprve získat kontakt, pak uchopit (podle hmatové kontroly).
Ve videoukázce (asi č.6) obrana proti škrcení zepředu opět princip 1 doby chybí, při prvním pohybu se přitom nabízí úder hranou ruky na spánek, při větší vzdálenosti stranový kop. Následně nepřipedá v úvahu druhý kop připravovat (onen krok sun krok při 1. a 3. akci). Dále nepovažuji za možné se při prvním pohybu přetočit k útočníkovi zády (2. a 4.akce). Také jsem si všiml, že obě dívky mají jinou úderovou techniku - ta větší má pěst horizontálně, ta menší vertikálně, ovšem v tom případě je třeba zachovat pozici lokte vertikálně, aby nedocházelo k jeho poškození. Celkově však považuji za nerozumné bít pěstí na hlavu-pro křehké bytosti jedině otevřenou dlaní.
Další, myslím, že závažná chyba je mnoho váhy na přední noze, zejména u dívky v růžovém svetru, která je ůplně nahnutá vpřed. Ta druhá stojí líp.
K videu jujutsu (Makoto) - spíše bych řekl, že se jedná o probouzení agresivity než o výcvik sebeobrany, což nijak nesnižuji (naopak!), ale srovnání didaktického videa s akční bojovkou fakt není fér. Technicky to je v podstatě o ničem, to, že útočníka máme kopnout do kulí ví všichni, za takovou informaci by se mi platit nechtělo, takže jde jen o to si to vyzkoušet a překonat zábrany, což je super, ale to už bylo řečeno.
Tím zatím končím, byl bych rád, kdybyste napsali, v čem si myslíte, že se mýlím, a kdybyste konstruktivně "rozebrali" různá videa a pomohli mi tak tříbit můj ne zrovna odborný, ale také už ne úplně laický názor.
A vo vo vo vo tom by to mělo být, no ne?
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...